|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Uciekający prąd w zabudowie
AniaiTomek - 2010-07-24, 09:26 Temat postu: Uciekający prąd w zabudowie Witam mam taki problem że na postoju nie wiadomo skąd nagle zanika 12V kontrolki przestają cokolwiek pokazywać i nie wiem za co się złapać bezpieczniki w kabinie dobre gdzie może być przyczyna może ktoś się z tym spotkał
OldPiernik - 2010-07-24, 09:39
Trochu za mało danych podałeś. Masz dwa czy jeden akumulator?
Czy prąd znika tylko w zabudowie, czy wszędzie (przestaja świecić światła przednie lub tylne wyłącza się radio itd)?
Czy prąd znika w momencie podłączenia jakiegoś urządzenia (np. włączasz światło górne i wtedy siada prąd)?
Ucieka wszędzie czy tylko w kilku miejscach (np oświetlenie, pompa wody itd)?
W jaki sposób prąd wraca? Gdzieś grzebiesz, coś ruszasz, jedziesz kawałek czy sam z niczego nagle się pojawia?
Najpierw sprawdź podłączenie akumulatora do masy i do plusa - jeżeli masz dwa akumulatory to podłączenie jednego i drugiego.
Jeżeli masz miernik sprawdź napięcia na akumulatorach - czy są doładowane (jeżeli masz ogranicznik rozładowania a akumulator jest stary to może nieoczekiwanie wyłączać instalację).
gino - 2010-07-24, 10:17
na poczatek, oczysc gniazda bezpiecznikow w zabudowie
AniaiTomek - 2010-07-24, 13:38
Witam więc akumulatory są dwa i dobre więc w kabinie wszystko gra natomiast nagle nie załącza wcale 12V na zabudowe nie dzieje się to tak że załączam światło i nagle brak prądu myśle że sprawdzę bezpieczniki w skrzynce i będe szukał przyczyny może jakieś zwarcie gdzieś się robi
krzysztofCz - 2010-07-24, 16:45
Pewnie masz główny wyłącznik na mieszkanie, spróbuj parę razy włączyć i wyłączyć - może nie zaskakuje. I oczywiście tradycyjnie połączenie z masą.
I oczywiście
gino napisał/a: | na poczatek, oczysc gniazda bezpiecznikow w zabudowie |
yannoo - 2010-07-24, 17:13
Byle jaki mierniczek, podłączyć do plusa akumulatorka i łączyć po kolei z kabelkami, które były tam przyłączone. Łatwe, proste i skuteczne - od razu wiadomo gdzie tkwi problem...
Powodzenia!
siwa - 2010-08-12, 20:42
Mam dokładnie to samo w zabudowie Dethleffsa.
Pomaga wtedy odpalenie silnika...
Wiem nawet, że ten prąd w zabudowie wyłącza zamykanie (bo otwieranie nie) szyb elektrycznych i włączenie lodówki na aku.
Wiesz może jaka była u Ciebie przyczyna?
Jutro oddaję samochód elektrykowi, ale może mu coś podpowiem...
|
|