Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Chorwacja - Z psem do Chorwacji

Campmar - 2010-08-04, 21:34
Temat postu: Z psem do Chorwacji
Witam,

Wybieramy się pierwszy raz w życiu kamperem (wypożyczonym) do Chorwacji z dużym psem.Jak wygląda sprawa campingów dla takich podróżników,czy możliwe jest zatrzymywanie się na dziko? Piękna zatoczka,plaża,brak tłoku?Pies ma swobodę.Bujanie w obłokach czy możliwa rzeczywistość?Tak na poważnie,chcielibyśmy aby wyjazd był przyjemnością.Myślę,że taka forma spędzania czasu (kamper) to jest to.Może w przyszłości będzie własny?Póki co 2+1 (pies) pojedzie półintegrą (hymer).
Pozdrawiam Marek

roger - 2010-08-04, 21:37

Campmar napisał/a:
czy możliwe jest zatrzymywanie się na dziko? Piękna zatoczka,plaża,brak tłoku?Pies ma swobodę.Bujanie w obłokach czy możliwa rzeczywistość?Tak na poważnie,chcielibyśmy aby wyjazd był przyjemnością

Skoro ma być tak jak piszesz to zdecydowanie jedź kawałek dalej do Grecji .... bo Chorwacja to raczej trudno będzie tak kamperować.... ;)

marcin_z1 - 2010-08-05, 05:37

Uzgadniałeś z wypożyczalnią to, że z psem chcesz jechać??Czy po prostu chcesz im niespodziankę zrobić, która może Cię niestety dużo kosztować. Ja w wielu wypożyczalniach na śląsku i w małopolsce widziałem kategoryczny zakaz palenia tytoni i przewożenia zwierząt w Kamperze . Pozdrawiam i miłego wypoczynku życzę :spoko
Campmar - 2010-08-05, 07:50

Jadę bez uzgodnienia.Co pies może zrobić podczas podróży?Ślinienie i to wszystko.Na tę okoliczność mam kilkadziesiąt jednorazowych prześcieradeł.Po za tym pies na postojach będzie spał na zewnątrz.
Campmar - 2010-08-05, 07:55

Rozumiem,że w Chorwacji zawsze trzeba zatrzymywać się na campingach?
No to może inny kierunek...Włochy.Zawsze to blizej.

StasioiJola - 2010-08-05, 21:50

Koledzy dobrze radza odnosnie uzgodnienia przewożenia psa w kamperze - żeby nie spotkała Was niemiła niespodzianka przy oddawaniu pojazdu i kłopoty z tym zwiazane!! Urlop ma byc przyjemnościa i wspomnienia po nim tez!!! :szeroki_usmiech Natomiast odnośnie kierunku to Chorwacja w sezonie trudna bedzie jesli chodzi o dzikie noclegi, puste plaże itd Lepsza byłaby trochę zaniedbana Bułgaria a jeszcze lepsza Grecja chociaż dalszy dojazd!!!Poczytaj forum w działach podróże, to może pomóc Tobie w decyzji podjęcia kierunku podróży!! :spoko
Campmar - 2010-08-06, 08:17

StasioiJola napisał/a:
Koledzy dobrze radza odnosnie uzgodnienia przewożenia psa w kamperze - żeby nie spotkała Was niemiła niespodzianka przy oddawaniu pojazdu i kłopoty z tym zwiazane!! Urlop ma byc przyjemnościa i wspomnienia po nim tez!!! :szeroki_usmiech Natomiast odnośnie kierunku to Chorwacja w sezonie trudna bedzie jesli chodzi o dzikie noclegi, puste plaże itd Lepsza byłaby trochę zaniedbana Bułgaria a jeszcze lepsza Grecja chociaż dalszy dojazd!!!Poczytaj forum w działach podróże, to może pomóc Tobie w decyzji podjęcia kierunku podróży!! :spoko

Witam,

Wczoraj otrzymałem wzór umowy i warunki od wynajmującego ( wynajem od osoby prywatnej) i widziałem,że jest tylko kategoryczny zakaz palenia. Zdaję sobie sprawę co wszyscy sugerujecie ale jak zacznę za dużo pytać to... Jesteśmy normalnymi ludźmi,nasz dom wygląda normalnie,a psa w kamperze zostawiać nie będziemy a na drogę dostanie aviomarin i wszystko zabezpieczymy. Gdybyśmy mogli psa zostawić w domu,to byśmy to na pewno zrobili.
Z tym kierunkiem podróży,to rzeczywiście musimy przemyśleć.Nie chodzi nam o jakieś oszczędności,ale głównie o bezstresowe przebywanie z psem.Na innych forach czytałem,że na południu Chorwacji dostępne są campingi z plażami i natryskami dla psów...

Serdecznie pozdrawiam

48a-ELANKO - 2010-08-06, 08:58

Campmar, poruszone są w Twoim temacie trzy sprawy:
1. Pies w wypożyczonym kamperze.
Jeżeli upierasz się przy tym, to pamiętaj nie tylko o aviomarinie ale co najważniejsze o super odkurzeniu z sierści przed oddaniem go ! My, naszym autkiem, jeździmy wszędzie z trzema yorkami i pomimo, że one teoretycznie nie gubią włosów, to wiemy, jakie sprzątanie mamy po np. tygodniu wspólnego mieszkania.
2. Chorwacja i pobyty poza kempingami to niemal niemożliwa sprawa, chociaż w części poza pasem nadmorskim niekiedy jest to możliwe.
3. Kempingi w Chorwacji w znakomitej większości "akceptują" psy (bo na tym też zarabiają :lol: )

Udanych wakacji !

Campmar - 2010-08-06, 09:29

48a-ELANKO napisał/a:
Campmar, poruszone są w Twoim temacie trzy sprawy:
1. Pies w wypożyczonym kamperze.
Jeżeli upierasz się przy tym, to pamiętaj nie tylko o aviomarinie ale co najważniejsze o super odkurzeniu z sierści przed oddaniem go ! My, naszym autkiem, jeździmy wszędzie z trzema yorkami i pomimo, że one teoretycznie nie gubią włosów, to wiemy, jakie sprzątanie mamy po np. tygodniu wspólnego mieszkania.
2. Chorwacja i pobyty poza kempingami to niemal niemożliwa sprawa, chociaż w części poza pasem nadmorskim niekiedy jest to możliwe.
3. Kempingi w Chorwacji w znakomitej większości "akceptują" psy (bo na tym też zarabiają :lol: )

Udanych wakacji !

Dzięki za odpowiedź
Psa zabieram,bo nie chcę go oddawać go do psiego hotelu,zresztą to członek rodziny.
Co do sierści to jasne,na czas podróży zabieramy stertę prześcieradeł jednorazowych, a na campingach pies będzie mieszkał na dworze.Jest to tego przyzwyczajony w domu.
Pozdrawiam

marcin_z1 - 2010-08-06, 19:00

Campmar napisał/a:
. Zdaję sobie sprawę co wszyscy sugerujecie ale jak zacznę za dużo pytać to... Jesteśmy normalnymi ludźmi,nasz dom wygląda normalnie,a psa w kamperze zostawiać nie będziemy a na drogę dostanie aviomarin i wszystko zabezpieczymy. Gdybyśmy mogli psa zostawić w domu,to byśmy to na pewno zrobili.
Z tym kierunkiem podróży,to rzeczywiście musimy przemyśleć.Nie chodzi nam o jakieś oszczędności,ale głównie o bezstresowe przebywanie z psem.Na innych forach czytałem,że na południu Chorwacji dostępne są campingi z plażami i natryskami dla psów...

Serdecznie pozdrawiam

Źle mnie chyba zrozumiałeś. Moje pytanie o psa nie było atakiem, a radą. Mam też psa ups nawet dwa. I jak patrze w lewo i prawo po moim mieszkaniu to też wygląda normalnie :ok Ale wiem ile moją żonę kosztuje odkurzanie, a efekt mizerny. I właśnie do tego piłem. Żeby nie było że dostaniesz o 500zł mniej z kaucji za czyszczenie tapicerki i ozonowanie. Ale skoro mówisz że właściciel tego nie zastrzegł w umowie to udanych wakacji życzę :spoko :ok

p.s
...bo ja to psy Baaaardzo Lubię :mrgreen: http://www.faktyoswiecim....emid=53[/quote]

tolo61 - 2010-08-06, 20:07

Witam....
Uwielbiam psy....sam mam owczarka.....
Kiedyś zabrałem mojego pupila, na parę dni na kemping.
Miał mieszkać w domku.
Niestety ,właściciel kategorycznie mi odmówił .
Stwierdził, że należało poinformować o tym fakcie wcześniej.
Znalazło by się domek, przeznaczony do takiego wykorzystania .
Tłumaczył, że niestety ,domki są dla ludzi .......i dla ludzi ze zwierzętami ,a tego w drugiej opcji w tej chwili brak.
Zapytał się mnie, jak bym się czuł, jadąc na wakacje z dzieckiem ,uczulonym na sierść .
Zamieszkał bym w domku, w którym wcześniej odpoczywali ludzie, z pieskiem czy kotem.
Jakie mogą być wakacje, jak zaczyna dziecko chorować ,dusić się, mieć uczulenie?????
I to tylko dlatego ,że właściciel ośrodka nie myśli.
Co miałem powiedzieć ???
Miał gość rację. Sam mam chrześniaka ,uczulonego na sierść i wiem, jaki to problem.
Wiem ,jakie mieli wakacje nad morzem, kiedy mały był cały obsypany wysypką ,i miał problemy z oddychaniem.
Tylko dlatego, że w domku, wcześniej byli ludzie, z kotem perskim .
Oczywiście, domek był posprzątany . Jednak coś zostało.
Myślę ,że należy o takim fakcie, poinformować osobę ,od której wypożycza się kampera.
Może nie będzie problemu. Ja bym tak zrobił ,dla własnego czystego sumienia.
Nie wiem ,kto po mnie wynajmie auto. Gdzie pojedzie i z kim.
Nie mówię już o tym ,dokąd .
Bo będąc daleko za granicą , nie znając języka ,z kimś uczulonym na sierść może być różnie.
Pamiętajmy ,że wakacje mają być przyjemnością ,a nie horrorem.
Nie bądzmy egoistami.
Pozdrawiam
:spoko

Campmar - 2010-08-06, 20:39

Dzięki za te porady,o ozonowaniu nie wiedziałem.Co do wakacji to nie dziękuję żeby nie zapeszyć.Prawdopodobnie będzie jak zawsze sponton tylko z dołączonym kamperem.
Pozdrawiam

Campmar - 2010-08-06, 20:55

I co ja mam odpowiedzieć?W tym co napisałeś jest prawda,ale ja mam psa...hypoalergicznego (mastif tybetański).To rasa dla ludzi z uczuleniami. Z sierścią bez zapachu.W kamperze tylko będzie jechał i to na podłodze
Auto zwrócimy w takim stanie w jakim otrzymaliśmy albo lepszym.Moja połowa ma na tym tle hopla.Z ozonowaniem włącznie.
Pozdrawiam

Campmar - 2010-08-12, 08:49

roger napisał/a:
Campmar napisał/a:
czy możliwe jest zatrzymywanie się na dziko? Piękna zatoczka,plaża,brak tłoku?Pies ma swobodę.Bujanie w obłokach czy możliwa rzeczywistość?Tak na poważnie,chcielibyśmy aby wyjazd był przyjemnością

Skoro ma być tak jak piszesz to zdecydowanie jedź kawałek dalej do Grecji .... bo Chorwacja to raczej trudno będzie tak kamperować.... ;)

Po przemyśleniach i radach zmieniam kraj na Włochy,mimo że wielokrotnie tam byłem.
Pozostaje kwestia lokalizacji,płw Gargano (ze względu na Adriatyk) lub Toskania (tam nie byłem)
Pozdrawiam