|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
FIAT - Łożysko - lewy tył
@ndrzej - 2010-08-10, 11:05 Temat postu: Łożysko - lewy tył Kilka dni temu, wracając znad morza, zaniepokoił mnie dochodzący z tyłu kampera odgłos - jakby koło tarło o nadwozie!
W zaprzyjaźnionym warsztacie podniesiono dzisiaj samochód i okazało się, że niestety padło łożysko w tylnym lewym kole. Umówiłem się na naprawę w dniu jutrzejszym, ale po powrocie do domu zacząłem szukać po sklepach (również internetowych) odpowiedniego łożyska.
I tu natrafiłem na trudności W "Carservisie" powiedziano mi, że zawieszenie w kamperach jest bardzo często inne jak w typowych fiatach ducato i poradzono, abym zdemontował piastę i przywiózł łożysko na wzór. Nie gwarantowali jednak, że mają odpowiednie w swojej ofercie.
Nie chciałbym rozbabrać samochodu i nie wiadomo jak długo szukać odpowiedniego łożyska!
Może ktoś z was wymieniał je w swoim kamperze i zna numer katalogowy.
Mój kamper to Hymer 544 na fiacie ducato 2,5 td z 1991 roku.
ARCADARKA - 2010-08-10, 11:11
Andrzeju miałem ten sam problem ,niestety musisz rozebrać koło i dostać się do łożyska jak i zimeringa i dopiero wtedy szukać łożyska i uszczelniacza i jak będziesz wymieniał łożyska to komplet lewa i prawa strona
@ndrzej - 2010-08-10, 11:16
No to mnie Dareczku pocieszyłeś
Skorpion - 2010-08-10, 14:17
@ndrzej, Andrzejku jezeli juz bedziesz mial to lozysko w lapie to sa dwa miejsca gdzie uwentualnie mozesz dostac po za siecia fiata czyli w SKF i na Syreny w Timkenie
czupur - 2010-08-10, 14:29
z tydzień temu wymieniałem łożyska w ducato dostawczym, ale z przodu, za dwa łożyska i dwa uszczelniacze (w jednej piaście) zapłaciłem ok. 60 zł., polskie, zagraniczne droższe w komplecie ok 150, łożyska kupiłem w sklepie z łożyskami, dostaniesz tam jakie tylko chcesz, a czy trzeba wymieniać z obu stron?, podnieś do góry, złap za koło, pokręć posłuchaj czy nie chrobocze, poruszaj czy nie ma luzów.
kimtop - 2010-08-10, 15:46
Ja w swoim kamperku wymieniłem łożysko w zeszłym tygodniu.
Specjalista od łożysk to Rafalcho .Skontaktuj się z nim
@ndrzej - 2010-08-10, 16:50
Widzę, że nie jestem osamotniony
Szczerze mówiąc, będzie to pierwsze wymieniane łożysko w mojej 35-letniej karierze kierowcy amatora
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi
Tak czy owak muszę się do niego dostać żeby znaleźć numer katalogowy, albo zabrać go na wzór. W Carservisie powiedziano mi, że prawdopodobnie jest to łożysko składające się (podobnie jak w maluchu) z dwóch o różnych średnicach. To mniejsze mają, większego nie.
Dzwoniłem do firmy zajmującej się handlem łożyskami od kilkudziesięciu lat, na Jaktorowską przy Towarowej w Warszawie. Oni też mają tylko małe! Duże musieliby ściągnąć z Poznania. Zresztą u nich są tylko czeskie. W sprawie SKF-owskich radzili zadzwonić do firmy w Raszynie. Poczekam zatem do jutra i znając typ - skieruję tam swoje kroki
kimtop - 2010-08-10, 16:56
A patrzyłeś tutaj? http://allegro.pl/item115...0_14_86_93.html
bonusik - 2010-08-10, 17:42
Katalog SKF-u podaje różnicę pomiędzy lozyskami lewym i prawym.
Za cholerę nie wiem jaka to różnica natomiast z pewnością są inne do ladowności 1300 i 1800.
Do ladowności do 1300 numery SKF to:
VKBA 1445 lewe i VKBA 1446 prawe
Do ladowności 1800 numery SKF to:
VKBA 1462 lewe i VKBA 1463 prawe/
Kamperki zazwyczaj osadzone są na podwoziu typu platforma więc najrozsądniej jest dopasowywać części wlaśnie od tego typu.
@ndrzej - 2010-08-10, 17:59
Dzięki Marku za linka. Oczywiście przeglądałem Allegro, ale nie mając pewności co do numeru katalogowego nie decydowałem się na zakup. Poczekam do jutra i... rozejrzę się bliżej domu.
bonusik napisał/a: | Katalog SKF-u podaje różnicę pomiędzy lozyskami lewym i prawym.
Za cholerę nie wiem jaka to różnica |
Jak mi wyjaśniono, różnica polega wyłącznie na będącej w komplecie z łożyskami nakrętce. Po prostu na jedną stronę jest "lewa" a na drugą "prawa"
eMKa - 2010-08-10, 22:06
Podaj nr.nadwozia na PW,jeżeli nie masz oś fabryczna to da sie rozszyfrować,oczywiscie jestem za SKF -em
@ndrzej - 2010-08-10, 23:19
Jeśli do jutra nie uda mi się załatwić sprawy - na pewno dam znać. Tymczasem dziękuję
@ndrzej - 2010-08-11, 19:36
Uff!! Wymienione!
Zdałem się na fachowość mechaników z mojego zaprzyjaźnionego warsztatu, którzy założyli mi francuskie łożysko firmy SNR o numerze R140.79.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za kibicowanie i fachowe podpowiedzi!
bonusik - 2010-08-11, 22:19
Niech długo i bezawaryjnie służy...
@ndrzej - 2010-08-12, 20:12
Na razie upajam się ciszą podczas jazdy... (nie licząc oczywiście brzęczących sztućców i skrzypienia kokpitu )
bonusik - 2010-08-12, 20:36
@ndrzej napisał/a: | (nie licząc oczywiście brzęczących sztućców i skrzypienia kok |
Przecież kamperki to klasa WRC....
Warcy,rycy,csescy...
@ndrzej - 2010-09-08, 19:54
ARCADARKA napisał/a: | jak będziesz wymieniał łożyska to komplet lewa i prawa strona |
No niestety Dareczku miałeś rację!
Kilka tygodni po wymianie lewego łożyska i przejechaniu ok. 300 km - posypało się prawe. Jutro wymiana.
P.s. Może nie na temat, ale od wczoraj nie mogę znaleźć na forum "Supermarketu". Czy ktoś się nie bał i..., czy może jest jakaś awaria???
ARCADARKA - 2010-09-08, 20:01
@ndrzej napisał/a: | ARCADARKA napisał/a: | jak będziesz wymieniał łożyska to komplet lewa i prawa strona |
No niestety Dareczku miałeś rację!
Kilka tygodni po wymianie lewego łożyska i przejechaniu ok. 300 km - posypało się prawe. Jutro wymiana.
P.s. Może nie na temat, ale od wczoraj nie mogę znaleźć na forum "Supermarketu". Czy ktoś się nie bał i..., czy może jest jakaś awaria??? |
Witaj Andrzeju ,,,,,,,,,,,człowiek całe życie się uczy ,,tylko szkoda ,że mechanicy nie doradzili ,aby wymienić komplet ,ale co tam uśmiechnij się ,życie jest piękne
Tadeusz - 2010-09-08, 20:04
@ndrzej napisał/a: | od wczoraj nie mogę znaleźć na forum "Supermarketu". |
@ndrzeju, wszystko jest w porządku. Tu jest dział "Supermarket":
http://www.camperteam.pl/forum/index.php?c=11
@ndrzej - 2010-09-08, 21:37
Tadziu,
po raz pierwszy spotkałem się z podobnym problemem (dot. otwierania tematów). Owszem, po podaniu adresu, otwierała się nie rozwinięta strona "Supermarketu"
Po kliknięciu w napis "Supermarket" - nic się nie działo. Dopiero wówczas, gdy dowiedziałem się od Ciebie, że ze stroną wszystko jest O.K. zacząłem kombinować i... po kliknięciu w napis "Supermarket" ale na niebieskiej belce - otworzyły się wszystkie tematy: "Kupię, Sprzedam, Zamienię"
Dzięki!
Filip - 2014-03-31, 21:53
Ja mam problem z łożyskiem z przodu. Już dwa razy wymieniałem raz przed sezonem a drugi raz w trakcie wyjazdu w MACEDONII. Na każdym łożysku zrobiłem ok 1500 kilometrów i dalej wyją. Nie wiem czy mają być wzmocnione czy jakieś nie wiadomo jakie. Za każdym razem mechanik wyjmował stare i wkładał na wzór identyczne, Jaki może byc problem? Fiat Ducato I 2.4 d 1984 rok
Pozdrawiam
Filip
Argo - 2014-03-31, 22:24
Filip napisał/a: | Ja mam problem z łożyskiem z przodu. Już dwa razy wymieniałem raz przed sezonem a drugi raz w trakcie wyjazdu w MACEDONII. Na każdym łożysku zrobiłem ok 1500 kilometrów i dalej wyją. Nie wiem czy mają być wzmocnione czy jakieś nie wiadomo jakie. Za każdym razem mechanik wyjmował stare i wkładał na wzór identyczne, Jaki może byc problem? Fiat Ducato I 2.4 d 1984 rok
Pozdrawiam
Filip |
zmień mechanika
Rowerek - 2014-03-31, 22:36
Bardziej firmowe trzeba moze SKF lub SNR
Rowerek - 2014-03-31, 22:42
Lozysko dokreca sie do maxa a luz reguluja podkladki miedzy lozyskami albo luz zamaly albo zadurzy itemu padaja
Ducati - 2014-05-08, 21:54
Filip napisał/a: | Ja mam problem z łożyskiem z przodu. Już dwa razy wymieniałem raz przed sezonem a drugi raz w trakcie wyjazdu w MACEDONII. Na każdym łożysku zrobiłem ok 1500 kilometrów i dalej wyją. Nie wiem czy mają być wzmocnione czy jakieś nie wiadomo jakie. Za każdym razem mechanik wyjmował stare i wkładał na wzór identyczne, Jaki może byc problem? Fiat Ducato I 2.4 d 1984 rok
Pozdrawiam
Filip |
Ja mam w swoim podobny problem. Wymieniałem już dwa razy, zakładałem markowe i nic , i zawsze z lewej strony... U mnie łożysko nie wyje, ale ma luz. Problem polega podobno na tej tulei, która mieści się pomiędzy łożyskami z przodu. Problem był już poruszany na forum. Szukałem u lokalnego dostawcy, a oni twierdzą, że nie ma podkładów katalogowych na to "coś" Podobno działa ona jak sprężyna i trzeba ją indywidualnie dopasowywać podczas pasowania łożysk?
eMKa - 2014-05-09, 09:13
Dotyczy łożyska koła prz.
Między łożyskami znajduje się tuleja, utwardzona na brzegach, miękka w środku. Działa jak “mikro sprężyna”, ściska się, ale praktycznie nie wraca, jak sprężysta plastelina. Kasuje mikro luzy. Prymitywny sposób kasacji luzu, ale stosowany również w modelach po 94 r.
Tuleja występuje w 18 rozmiarach ! od 21,29 do 21,97 w nr. katalogowych od 7599266 do 7599283.(dotyczy modelu do 94) Praktycznie max rozmiar niedostępny. Dostępne są niższe rozmiary ale cena np. tulei 21,85 mm – 135 zł.
W praktyce stosowało się zawsze najdłuższą tuleję. Przy każdej wymianie łożyska tuleja powinna być nowa. Brak tulei,lub nieodpowiedni jej rozmiar znacząco wpływają na żywotność łożysk.
martini44 - 2014-05-09, 09:24
i u mnie jest luz na łożysku przednim lewym ale nie wymieniam bo nie buczy..... zrobione ok 25 tyś km
|
|