|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Pytanie do fachowcow
TomekW - 2010-08-27, 16:55 Temat postu: Re: Pytanie do fachowcow
Ted69 napisał/a: | Dzisiaj rano zauwazylem taka nieciekawa rzecz - moj kamperek "rozlazi sie w szwach". Nie wiem, czy to efekt dstrzasow, moze silnego nagrzania - nie mam pojecia. Wylazi uszczelja zaslaniajaca wkrety katownikow zewnetrznych (nie wiem, jak to inaczej nazwac).
Na zdjeciach wyglada to tak:
Obrazek
Obrazek
Jest to tylny gorny naroznik od strony prawej (pasazera).
Nie mam zadnej drabiny ze soba i nie mam jak wejsc tam i jakos to samemu wsunac.
Moje pytanie jest nastepujace - czy moze to poczekac np 2 tygodnie czy powinienem jak najszybciej COS (nie wiem co) z tym zrobic ? |
Ted69 napisał/a: | Dzisiaj rano zauwazylem taka nieciekawa rzecz - moj kamperek "rozlazi sie w szwach". Nie wiem, czy to efekt dstrzasow, moze silnego nagrzania - nie mam pojecia. Wylazi uszczelja zaslaniajaca wkrety katownikow zewnetrznych... |
Wygląda na to, że uszczelka się skurczyła/zesztywniała ze starości. W naszym staruszku też tak się dzieje. Myślę, że nie ma powodu do obaw, to raczej defekt estetyczny
gino - 2010-08-27, 17:00
tomek ma racje...
nie ma powodow do niepokoju..wcisnij ja spowrotem
gino - 2010-08-28, 07:51
Ted69 napisał/a: | problem w tym ze nie bardzo mam jak do niej siegnac - musialbym mocno kombinowac. |
mialem podobny przypadek..
rozwiazalem to w ten sposob, ze wypatrzylem murek ok 1m wysokosci..podjechalem tylem, i mureczek posluzyl za...drabine.
moja usazczeleczka tez byla ''jakby '' krotsza niz powinna..wiec..''mietosilem'' ja w rekach az sie troche nagrzala i zaczalem ja dosc mocno rozciagac..
dopiero wtedy ja wciskalem..
trzyma do dzisiaj...
podpowwiem, ze wciskaj najpierw dol..jak juz sie mocno ''przyhaczy'' wciskaj gorna czesc tego klina..bo to w sumie bardziej klin niz uszczeleczka..
Bim - 2010-08-29, 20:16
Takie uszczeleczki maja to do siebie, że jak nadgorliwy pracownik ją wkłada jak nowa i elastyczna to fajnie sie układa mimo że jest za krótka, zmęczenie materiału wiekiem pokazuje takie buble.
Tak jak radzi Grzesiu murek i po sprawie po przyjeździe trzeba porządek zrobić coby nie psuła estetyki samochodu
kimtop - 2010-08-29, 21:17
Przy okazji tej roboty,wyjmij tą uszczelkę całkowicie i po kolei wykręcaj wkręty mocujące listwę.Z powrotem wkręcaj je na silikon.Łebki wkrętów też posilikonuj.Ja tak zrobiłem z całym samochodem.
tolo61 - 2010-08-29, 22:27
Witam...
Fachowo nazywa się to kedra....
I jeżeli raz już wyszła, to nie podklejona , będzie wychodzić .
Chyba że zdejmiesz całą i założysz od nowa zmieniając strony.
Wcześniej oczywiście mocząc w gorącej wodzie celem zmiękczenia i " zresetowania pamięci"
Lub kup nową.....
ARCADARKA - 2010-08-30, 00:15
tolo61 napisał/a: | Witam...
Fachowo nazywa się to kedra....
I jeżeli raz już wyszła, to nie podklejona , będzie wychodzić .
Chyba że zdejmiesz całą i założysz od nowa zmieniając strony.
Wcześniej oczywiście mocząc w gorącej wodzie celem zmiękczenia i " zresetowania pamięci"
Lub kup nową.....
|
oj,oj kedra to cosik zupełnie innego ,spór jest o klin ozdoby do listew aluminiowych,ale są i inne nazwy
gatunkowo te kliny są do niczego plastik i nic więcej najlepsze są gumowe ,ale trudno je jest dostać , w wiekowych domkach natura robi swoje , pękają kruszą się ,w nowszych nie we wszystkich ,ale jeśli była źle założona czyli za bardzo naciągnięta na wirażach dzieje się to co u kolegi Tadeusza jak i również ,na górnych listwach a szczególnie na przejściach alkowy,tu trzeba zwrócić uwagę bo woda dostaje się pod klin i może przenikać do środka ,,Marek Kimtop poświęcił trochę czasu ,ale to się opłaciło
ale wielkie mi mecyje ,przecież można kupić nową i nie ma problemu na Allegro jest tego trochę i różne kolory
pozdrawiam i dobrej nocki
Cyryl - 2010-08-30, 06:14
Ted69 napisał/a: | problem w tym ze nie bardzo mam jak do niej siegnac - musialbym mocno kombinowac. Za jakies dwa tygodnie zawitam w kraju - wtedy moge to zrobic spokojnie ale w trasie - nie bardzo mam jak. Czy takie jezdzenia dwa tygodnie grozi czyms powazniejszym czy po prostu - wyglada to tylko malo estetycznie ? |
po co masz włazić gdziekolwiek? podjedź do jakieś rampy czy czegoś w tym rodzaju.
|
|