|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Tablica rozdzielcza w camperze
sabormb - 2010-08-30, 14:42 Temat postu: Tablica rozdzielcza w camperze swieci mi czerwona lampka po prawej stronie i nie wiem od czego ?
gino - 2010-08-30, 14:56
chyba masz pelny zbiornik brudnej wody
sabormb - 2010-08-31, 08:48
lampka swieci sie razem tak mi sie wydaje z przykrym zapachem i myslalem ze ma to zwiazek z gazem, jakich srodkow urzywac do zbiornika,z gory dziekuje za odpowiedzi
gino - 2010-08-31, 17:24
ale nam chodzi o zbiornik brudnej wody..z kranu...
nie WC ...
Camper Diem - 2010-08-31, 18:18
sabormb napisał/a: | lampka swieci sie razem tak mi sie wydaje z przykrym zapachem |
jak się nie opróżnia zbiornika szarej wody na bieżąco to jest i zapach
sabormb - 2010-08-31, 23:10
Oprozniam zbiornik brudnej wody po kazdym wyjezdzie i do toalety tez dolewam srodkow odpowiednich ale pomyslalem ze moze takie zapachy tez moga sie cofac ze zbiornika i mimo wszystko moze te zapachy sie cofaja do srodka, pozdrawiam
Camper Diem - 2010-08-31, 23:31
sabormb napisał/a: | lampka swieci sie razem tak mi sie wydaje z przykrym zapachem |
jak opróżnisz zbiornik szarej wody gaśnie?
zbiornik ma odpowietrzenie i tamtędy chyba smród się wydostaje
żeby skrócić dywagacje: jeśli opróżniłeś zbiornik, a śmierdzi dalej zajrzyj do niego przez górny otwór. ja mam odpływ poziomy i u mnie nigdy całość nie spływa, muszę resztę na drodze wytrząsać
jeśli to nie to- nie pomogę
Andrzej_M - 2010-09-01, 14:02
Są płyny do płukania zbiorników szarej wody. Ja używam Thetforda Tank Freshener. Innych nie używałem- nie wiem czy są lepsze, czy gorsze. Kiedyś latem (ok. 25C+) zaczęło coś dolatywać ze zlewozmywaka, wlaliśmy i pomogło. Od tej pory w upały co jakiś czas wlewam profilaktycznie.
PS. Najlepszy efekt, jeżeli chodzi o nieświeże zapachy ze zbiornika pod zlewozmywakiem, dało kupienie korka i zatkanie odpływu w zlewie .
donald - 2010-09-01, 21:52
Podobno pomaga taki patent.... wlej plyn do zmywania naczyń a potem polej wrzatkiem.... na Galileo widzialem
SlawekEwa - 2010-09-05, 09:13
Ted69 napisał/a: | Czy ktos z Was ma taki "duzy korek" od spodu? |
" duży korek" mam na górze zbiornika. Po odkręceniu go w środku ukazał się widok gęstej mazi o nieprzyjemnym zapachu. Widać było że dawno nie był czyszczony. Pomogło wyczyszczenie ręczne- gąbka+ pasta BHP
kimtop - 2010-09-05, 11:15
Ted69 napisał/a: | moge pozniej nie dokrecic dokladnie i bedzie caly czas cieklo. |
Pod korkiem powinien być gumowy oring.Jeśliby ciekło możesz uszczelnić taśmą teflonową.
Andrzej 73 - 2010-09-05, 11:30
Ted69 napisał/a: |
moge pozniej nie dokrecic dokladnie i bedzie caly czas cieklo.
|
Odkręcam ten korek przynajmniej raz na dwa/trzy miesiące i wlewam do zbiornika szarej wody pół litra Domestosa , zalewam zbiornik wodą do połowy i jadę na małą przejażdżkę.
Zostawiam to na jeden dzień i wypuszczam "szarą" wodę.
Rumian - 2010-09-09, 21:26
Chciałbym jeszcze na chwilę wrócić do przykrego zapachu, który mimo zatkania odpływów w brodziku prysznica, umywalki i zlewu pojawia się niekiedy szczególnie zaraz po ruszeniu w trasę. Otóż w większości modeli kuchenek gazowych jest dodatkowy otwór odpływowy, połączony z odpływem zlewozmywaka, z reguły nie rzucający się w oczy i jako taki pozostawiany często nie zatkany. To właśnie stąd ten miły skunksik w kamperku po wyruszeniu w trasę z miejsca, gdzie trochę już zdążyliśmy pozmywać.
MILUŚ - 2010-09-11, 14:18
Ted69 napisał/a: | donald napisał/a: | Podobno pomaga taki patent.... wlej plyn do zmywania naczyń a potem polej wrzatkiem.... na Galileo widzialem |
Sprawdzilem - w Radzyminie wlalem litr plynu do mycia naczyn, dolozylem kilka litrow wody i trasa do Bialegostoku czyli ok 170 km. Kilka dni postalo pozniej w zbiorniku. Dzisiaj sprawdzalem - wyplywa dolem juz znowu dobrze a woda ze zlewu czy umywalki znika normalnie, z ladnym wirem Pomogla (chyba - PUK PUK w niemalowane)
Dziekuje |
No to postaw donaldowi
martini44 - 2011-01-12, 08:21
W zabudowie Burstner na panelu sterowania (tablica rozdzielcza) jest przełącznik 2-u stopniowy (do góry, na dół) z oznaczeniami akumulator rozruchowy na górze, akumulator czesci mieszkalnej na dole..... do czego słuzy ten przełącznik ?? nigdy go nie używałem ale tak dla ciekawości?? zdjęcie kiepskiej jakości załącze wieczorem....
Dodam że jest drugi taki sam przełącznik obok ale od służy do kontroli poziomu naładowania akumulatorów ale ten pierwszy nie mam pojęcia do czego służy.....
WINNICZKI - 2011-01-12, 16:25
Prawdopodobnie do wyboru ładowania akku. Albo pokładowy,albo rozruchowy-oczywiście przy podłączeniu do 230V.
Tadeusz - 2011-01-12, 16:46
Powiem może jak jest u mnie, a w starszych typach było to normą, że pierwszy przełącznik był do sprawdzania napięcia na aku (góra - trakcyjny, dół - mieszkalny), a obok identyczny do sprawdzania stanu wody w zbiornikach ( góra - czysta, dół - szara).
Zresztą jest to logiczny układ.
dziwaczek - 2011-01-12, 17:26
Dokładnie tak jest jak wyżej było to tu opisane jest to wybór aku. który ma byc ładowany z 230V http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=90 dalej http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=75 jest fotka
mam taki panel jakby co to pytaj
A propo jakie macie napięcia ładowania w Burnstenrkach z takim panelem z 230V bo u mnie jest ok 13.5V potem spada na jakieś 12.5-13V i tak trzyma prostownik. Przy alternatorze jet ok 14.5V
martini44 - 2011-01-12, 19:21
Dziękuję Koledzy.... to napewno przełacznik do wyboru ładowania akumulatora przy wpięciu pod 230v, wytłumaczcie mi jeszcze taką rzecz.... mianowicie ta kontrolka obok czasami miga i po pewnym momencie gasnie i znów za jakiś czas zaczyna migać i znów gaśnie tak sama z siebie..... w momencie migania kontrolki nie jestem w stanie sprawdzić stanu naładowania akumulatora rozruchowego natomiast mogę sprawdzić bez problemu aku mieszkalny (diody na panelu), wiem że jest to związane ze spadkiem napiecia poniżej 11v ale o co chodzi ze raz miga a raz nie
dziwaczek napisał/a: | A propo jakie macie napięcia ładowania w Burnstenrkach z takim panelem z 230V bo u mnie jest ok 13.5V potem spada na jakieś 12.5-13V i tak trzyma prostownik. Przy alternatorze jet ok 14.5V |
mam tak samo......
martini44 - 2011-01-12, 19:22
Tadeusz napisał/a: | identyczny do sprawdzania stanu wody w zbiornikach ( góra - czysta, dół - szara) |
Tadziu nie mam takiego przełacznika ani kontroli poziomów wody....
Tadeusz - 2011-01-12, 19:24
martini44 napisał/a: | Tadziu nie mam takiego przełacznika ani kontroli poziomów wody.... |
Szkoda, bo to przydatne.
martini44 - 2011-01-12, 19:29
wiem..... bardzo chciałbym mieć ale narazie są inne priorytety do zrobienia w kamperku.... może kiedyś założe.....
dziwaczek - 2011-01-12, 19:31
Ta kontrolka co mryga a czasem sie pali to faktycznie spadek napiecia akumulatora poniżej 11.6V i chyba to dotyczy obu akumulatorów, bo tego z zabudowy to napewno - bo mi mrygała. A czasem sie też pali bez przerwy. Mozliwe ze najpierw mryga a potem świeci - albo odwrotnie (przy wiekszym spadku napięcia) ale nie jestem pewny (moze to kiedys sprawdzę)
Dzieki za info z tym napięciem - czuje sie uspokojony. Musze przy okazji pomierzyć prad ładowania to się wyjasni.
martini44 - 2011-01-12, 19:38
Dziękuje za wyjaśnienie.... jednak nie umiem zrozumieć dlaczego samoczynnie sie załącza i wyłącza kiedy tylko chce .....
tak na marginesie...... jutro jestem w Piastowie do piątku....
Skorpion - 2011-01-12, 20:36 Temat postu: panel sterujacy w moim kamperku Zamieszczam zdjecie panelu sterowania w moim kamperku wraz z opisem
dziwaczek - 2011-01-12, 21:13
martini44 napisał/a: | Dziękuje za wyjaśnienie.... jednak nie umiem zrozumieć dlaczego samoczynnie sie załącza i wyłącza kiedy tylko chce .....
tak na marginesie...... jutro jestem w Piastowie do piątku.... |
kontrolka to czujka informacyjna po to jest - co ciekawe dziła niezależnie od zasilania. Jak miałem wyłaczone zasilanie z akumulatora zabudowy to i tak swieciła.
matro - 2011-03-30, 23:14
Piszę w tym ogólnym dziale gdyż liczę na to, że więcej osób tu czyta niż w dziale VW...szukam instrukcji/schematu energobloku CONVERTER CC15.
Może ktoś takie coś posiada, szukam informacji o jakiś firmach które parają się serwisem/naprawą tego typu rzeczy?
...
nieludzki - 2011-07-29, 09:18
Witam,
szukam instrukcji do panela:
Pilote Panel 268 Schaudt
niektóre ikonki są dość oczywiste jednak inne... no i może coś więcej autor chciałby przekazać niż to co ja sobie wymyślę...
Z góry dzięki za pomoc
maszakow - 2011-07-29, 19:46
Belgijscy kamperowicze twierdza że wystarczy poprosić
kontakt@schaudt-gmbh.de
nieludzki - 2011-07-30, 00:04
dzięki za pomoc, już klecę prośbę...
nieludzki - 2011-08-03, 09:23
pełen Szacun dla firmy Schaudt gmbh... jednego dnia napisana prośba o instrukcję obsługi a już następnego plik z odpowiedzią z powrotem...
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc...
andreas p - 2011-08-03, 11:35
nieludzki napisał/a: | pełen Szacun dla firmy Schaudt gmbh.. |
Znane i szanujace sie firmy dbaja o swoich klijentow na calym swiecie rzsianych.
maszakow - 2011-08-09, 01:07
nieludzki, a podzielisz się ? chętni potrzebujący zawsze się znajdą.
nieludzki - 2011-08-09, 12:24
jasne, poproszę tylko małżonkę o plik z tłumaczeniem i z instrukcją oryginalną przesłaną przez firmę (szkice i oznaczenia) i postaram się wkleić w wątek... jeśli mi się nie uda to wyślę do Ciebie jako PW i dalej już będziecie mogli się tym rządzić... jeżeli nie zdążę zrobić tego do końca tygodnia to dopiero po powrocie z wakacji-początek września...
nieludzki - 2011-09-02, 17:09
oryginalna instrukcja obsługi panelu sterowania oraz polskie tłumaczenie czekają na chętnych... chciałem wrzucić to do postu ale komputer nie chce ze mną gadać i twierdzi że rozszerzenia w jakich mam to zapisane nie są dozwolone...
mogę podesłać to na skrzynkę mailową komuś sprytniejszemu komputerowo i dzięki temu zaistnieje to na forum..
czekam na propozycje
|
|