| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - webasto
zbychu - 2010-08-31, 09:29 Temat postu: webasto Czy ktoś zakładał w swiom kamperze ogrzewanie webasto ? myślę założyć ale nie wiem jakie i gdzie go umieścić .
Marcin_75 - 2010-08-31, 10:17
Poszukaj na forum danego typu samochodu - na pewno fabrycznie były gdzieś montowane. Możesz też podjechać do zakładu montującego takie ustrojstwo - na pewno powiedzą Ci gdzie by to montowali.
krisenter - 2010-09-01, 19:25
Umieszczasz zasadniczo tam gdzie Ci wygodnie i rozprowadzasz ciepłe powietrze rurami dalej. Zwróć tylko uwagę na zasysanie zimnego powietrza jeśli będzie to w pobliżu żródła jakiegoś zapachu to będziesz miał go w całym kamperze. Niby drobiazg a potrafi zdenerwować . Wersje Webasto są różne ważne czym jest zasilane benzyna czy diesel. Poszukaj strony Webasto Petemar tam powinieneś znaleźć wersje Webasto.
pozdrawiam
artyst - 2010-09-01, 20:13
Można gdziekolwiek, ale polecam na zewnątrz. Kolega zamontował kiedyś wewnątrz pod łóżkiem i nieco hałasowało w nocy
Kamil_K - 2010-09-29, 13:16
Warto jeszcze rozróżnić czy mokre czy suche ...
chociaż sama nazwa Webasto jeśli mówimy o producencie a nie o typie urządzenia (adidasy to nie zawsze Adidas) jest suche
W skórcie pewno większość z Was wie ale może komuś się przyda?
- Webasto - suche ogrzewa powietrze i wwiewa je rurą do miejsca gdzie chcemy je mieć
Ogrzewanie postojowe EBERSCHPRECHER (też typ producenta) podgrzewa płyn chłodniczy w układzie (może służyć do dogrzewania silnika w zimne dni) i ogrzewanie kabiny następuje poprzez włączenie nawiewów w kabinie (tych samych co ogrzewanie w czasie jazdy)
mokre raczej nie nadaje się do zastosowań w kamperze - ale jakby ktoś się uparł to czemu nie
Ot tyle z mojej strony
A żeby było na temat gdzie montować, zgadzam się z przedmówcami ... tylko na zewnątrz i raczej w komorze silnika...
gdzieś trzeba z niego odprowadzić spaliny ... samo urządzenie się grzeje więc istnieje ryzyko poparzenia... do grzałki musi być doprowadzone paliwo a doprowadzać je do kabiny to raczej nie jest najlepsza opcja
Kamil_K - 2010-09-29, 13:34
No właśnie o mokrym "webasto" pisałem ... EBERSCHPRECHER jest standardowo montowany w wielu autach VAG, w niektórych Fiordach itd... najczęściej wystarcza dokupić do niego sterownik i mamy zdalenie sterowane ogrzewanie postojowe...
EDIT
już się doszkoliłem
Adi masz rację "WEBASTO" jako firma produkuje tez wersje mokrego "webasto" czyli ogrzewania postojowego
SlawekEwa - 2010-09-29, 20:02
| Kamil_K napisał/a: | | Ogrzewanie postojowe EBERSCHPRECHER (też typ producenta) podgrzewa płyn chłodniczy w układzie |
Ogrzewanie tej firmy jako "suche" jest seryjnie montowane w kamperkach marki DEHLER
airgaston - 2010-12-04, 20:11
Ja mam webasto airtop 3500 diesel. Najlepiej gdzieś pod podwoziem bo w nocy słychać i potem rozprowadzić rurami tak jak w Trumie, można też wmontować trójnik i wspólnymi rurami z truma rozprowadzić ciepełko.
lepciak - 2010-12-05, 08:36
Większe samochody dostawcze oraz ciężarowe w przeważającej większości mają zamontowane ogrzewanie kabinowe - suche Webasto pod kanapą za siedzeniem pasażera. Jest wielkości butelki 3/4 l i wcale go nie słychać. Konserwowałem, naprawiałem.
airgaston - 2010-12-05, 08:38
No to ja mam diabelny słuch bo słysze delikatny szum powietrza. Ale to nie ma znaczenia, chodzi o duuuuużo ciepełka
lepciak - 2010-12-05, 16:09
Adi | Cytat: | | Podczas naprawy czy konserwacji pewnie, że nie słychać |
Poproś kierowcę ciężarówki na postoju aby zaprezentował webasto na chodzie. Może czegoś się dowiesz a może i nauczysz.
Andrzej 73 - 2010-12-05, 16:15
| lepciak napisał/a: | | Poproś kierowcę ciężarówki na postoju aby zaprezentował webasto na chodzie. Może czegoś się dowiesz a może i nauczysz. |
No nie jest to tak do końca , że nie słychać. Ja mam webasto w moim nowym Iveco i słychać go i to dość dobitnie stojąc na zewnątrz auta.
Mniej słychać w sypialce (gołębniku).
lepciak - 2010-12-05, 17:41
Andrzej 73 | Cytat: | | Ja mam webasto w moim nowym Iveco i słychać go i to dość dobitnie stojąc na zewnątrz auta. |
Rura wydechowa webasto wychodzi na zewnątrz kabiny i nie jest wyciszana bo po co?
EwaMarek - 2010-12-05, 17:55
widze że temat się odświerza
mam seata alhambre z eberspracherem - super bajer po przerobieniu na sterowanie z pilota
ALE zjada szybko akumulator i hałasuje
teraz mam kampera z podobnym ogrzewaniem ale suchym no i wydawało mi sie że nie jest źle - do pierwszego nocowania
słychać samo urządzenie oraz pompke !!!
co prawda po włączeniu na początku wyje strasznie ale jak temperatura się unormuje to obroty się zmniejszają i jest znośnie
podstawowa zaleta - nie braknie ci ropy a gaz może się skończyć
airgaston - 2010-12-08, 22:05
Tak mi się wydawało ,że bezgłośne jest wtedy...... kiedy nie działa
airgaston - 2010-12-08, 22:06
Ale ten hałas to nie tragedia. Ciepło się liczy
Pawcio - 2010-12-08, 23:15
Do tego hałasu można się przyzwyczaić.
W naszym McLouisie jest zamontowane Webasto. Największy hałas jest w czasie uruchamiania. Wewnątrz niewiele słychać. Większość odgłosów dostaje się przez rurę zasysającą powietrze do ogrzewania.
gino - 2010-12-09, 07:26
| Pawcio napisał/a: | | W naszym McLouisie jest zamontowane Webasto. Największy hałas jest w czasie uruchamiania. Wewnątrz niewiele słychać. |
JHJcik...czytasz co ten nasz kolega wypisuje??
to ja nie wiem...dlaczego my do 5rano nie spalismy
Tadeusz - 2010-12-09, 08:04
| gino napisał/a: | | Pawcio napisał/a: | | W naszym McLouisie jest zamontowane Webasto. Największy hałas jest w czasie uruchamiania. Wewnątrz niewiele słychać. |
JHJcik...czytasz co ten nasz kolega wypisuje??
to ja nie wiem...dlaczego my do 5rano nie spalismy |
No właśnie.
Jeśli obok stoi jeszcze Crazy Jack swoim ślicznym Vitem to nawet nie warto kłaść się spać.
Wilki wydają podobny dżwięk.
donald - 2010-12-09, 08:23
| Adi napisał/a: | | TO musiał być dźwięk z innego urządzenia | jasne.. pewnie stalismy przy lotnisku bo slychac bylo jak odrzutowce startują...
roger - 2010-12-09, 08:26
Ja tam chłopaki nic nie słyszałem ....... ale miałem włączone webasto moze to dlatego ...
lepciak - 2010-12-09, 13:43
donald | Cytat: | | pewnie stalismy przy lotnisku bo slychac bylo jak odrzutowce startują.. |
A może obok stał TIR z agregatem chłodniczym?
donald - 2010-12-09, 15:39
| Cytat: |
Cytat:
pewnie stalismy przy lotnisku bo slychac bylo jak odrzutowce startują..
A może obok stał TIR z agregatem chłodniczym?
SlawekEwa - 2010-12-09, 19:28
| Tadeusz napisał/a: | | Jeśli obok stoi jeszcze Crazy Jack swoim ślicznym Vitem to nawet nie warto kłaść się spać. |
Ciekaw jestem jak spał Janusz obok Marcinka na ostatnim EXPO w Krakowie
lepciak - 2010-12-09, 20:09
donald | Cytat: | | a obok na dodatek bawil sie tabor cyganski |
Chciałbym być jeszcze raz na takiej autentycznej imprezie cygańskiej. Przecież to też karawaningowcy a zaczęli wcześniej od nas.
maszakow - 2010-12-10, 13:28
| lepciak napisał/a: | donald | Cytat: | | a obok na dodatek bawil sie tabor cyganski |
Chciałbym być jeszcze raz na takiej autentycznej imprezie cygańskiej. Przecież to też karawaningowcy a zaczęli wcześniej od nas. |
Obejrzyj Bonda - bodajże "The spy who loved me". tam taka scenka z imprezy była, a zakończenie było hmm wystrzałowe
Tadeusz - 2010-12-10, 13:36
| SlawekEwa napisał/a: | | Ciekaw jestem jak spał Janusz obok Marcinka na ostatnim EXPO w Krakowie |
Janusz usiłował spać obok, ale ja w środku!!!
|
|