Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Mapy, e-mapy, przewodniki foldery - automapa europy

jedrek49 - 2010-09-07, 10:47
Temat postu: automapa europy
Witam serdecznie
czy ktos z Was ma automape europy taka najnowsza ,ja mam ta mape ale starsza z nr TPC V 5.3.0676
moze ma ktos nowsza lub najnowsza tak aby wgrac do laptopa
Pozdrawiam

Camper Diem - 2010-09-07, 10:54

być może ktoś napisze, że się czepiam, ale Automapę się kupuje :!: :!: :!:
roger - 2010-09-07, 11:10

jedrek49 napisał/a:
moze ma ktos nowsza lub najnowsza

Ja mam 6.6 .....

jedrek49 napisał/a:
tak aby wgrac do laptopa

A to polecam ten link:
http://www.automapa.pl/?PEI=10994&lng=PL

Udanych zakupów ...

PS

Aha bo zapomniałem Affa - :bajer czepiasz się !!! .... ;) :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

maniek68 - 2010-09-07, 11:47

zobacz tu: http://ajo.pl/mapy-gps-gp...9-automapa.html
roger - 2010-09-07, 11:57

maniek68 napisał/a:
zobacz tu: http://ajo.pl/mapy-gps-gp(XXXXX-retusz sznurkaXXX)9-automapa.html

I korzystasz kolego z takiej ..... ? - może nie odpowiadaj to retoryczne pytanie ....

Rumian - 2010-10-08, 12:49

Nie wypowiem się na temat sugerowanego tu sposobu nabycia Automapy bo nie chcę moralizować ale przynajmniej przypomnę mądrą maksymę, która mówi że jeżeli pozostajemy wierni zasadom w małych rzeczach, pozostaniemy tacy również w wielkich. Natomiast co do samej Automapy XL czyli obejmującej kraje Europy - nie polecam. Sam jestem posiadaczem wersji 6.6 (poprzednio wersji wcześniejszych) i jestem rozczarowany. W kwietniu jeździłem po Włoszech i Automapa prowadziła mnie z Manopello do Lanciano (ok. 90 km) prawie 4 godziny przez góry, szutrowymi drogami. Widoki super tyle, że akurat zależało mi aby w Lanciano być na określoną godzinę. Nie sprawdziła się także w Turynie, a już totalną klapę zanotowała latem w Hiszpanii czy teraz (wrzesień) kiedy byłem na rybach w Skandynawii. Parę razy prowadziła tak pokrętnie, że końcu wygenerowała komunikat o zbyt słabych "zasobach" i musiałem jednak sięgnąc po niezawodne (choć mniej wygodne) mapy papierowe.
roger - 2010-10-08, 13:35

Papier to podstawa .....a co do AM poza granicami ż w innym watku pisałem ..... nie zawsze jest różowo dlatego tam używam IGO10 albo primo co kto woli ;)
grzesk - 2010-10-08, 14:58

My byliśmy w maju we Włoszech i korzystaliśmy z automapy 6.5. Nie było żadnych problemów, a wjeżdżaliśmy na podstawie wskazań nawigacji do Werony, Pizy, Frorencji, Padwy i innych. Wcześniej używałem IGO 8, teraz tylko automapy 6.6.
Problem z nawigacjami, chyba wszystkimi, jest w górach, ponieważ nawigacja nie podaje nachylenia dróg, a przy kamperach jest dość ważne. Ja w każdym razie zgłosiłem ten temat do administarcji automapy.

roger - 2010-10-08, 15:27

grzesk napisał/a:
ponieważ nawigacja nie podaje nachylenia dróg,

Ale masz wysokość nad poziom morza ....... ;)

grzesk - 2010-10-08, 17:49

"Ale masz wysokość nad poziom morza ....... "

I co z tego, ja na wysokościach mogę jechać, a chciałbym żeby mi kolega przy okazji pokazał jak w nawigacji na trasie np. 1000km znależć odcinki dróg o nachyleniu od 15% - tylko tak szybciutko jak w atlasie tradycyjnym jedno spojrzenie i wiadomo.

sławek w. - 2010-10-08, 22:10

Posiadam obecnie AM 6.5.0., w tym roku w Monachium jadąc przez centrum najpierw próbowała poprowadzić mnie przez osiedle domków jednorodzinnych - wyczułem podstęp i pojechałem dalej szeroką drogą, potem niestety posłuchałem Hołowczyca i po kilku przecznicach wjechałem w ścieżkę rowerową, nie lepiej było we Włoszech - poprowadziła mnie przez pola kukurydzy i drogi dojazdowe do gospodarstw. W ubiegłym roku korzystając z poprzedniej wersji AM po podróży przez pole kukurydzy wjechałem na farmę, w innym miejscu jadąc przez rondo mapa pokazywała cztery zjazdy natomiast były trzy, bo jeden był wjazdem do jakiejś firmy. Owszem lubię zwiedzać i podziwiać krajobrazy podczas podróży ale lubię być pewny, że dojadę tam gdzie wyznaczyłem trasę. Obecnie zastanawiam się nad zmianą nawigacji na inną - jeszcze nie wiem jaką - może jakieś propozycje?. Inną sprawą jest częste gubienie sygnału, wiąże się to chyba z alkową, ja umieszczam nawigację jak najniżej na szybie - wysoko w miejscu lusterka nie odbiera sygnału.
dziwaczek - 2010-10-09, 10:13

Ja osobiście w Polsce używam Mapamap nabyłem pełna wersje są na niej teraz szlaki piesze a w najnowszej wersji rowowe podobno - mapa jest aktualna. Przyzwyczaiłem się.
Jeżyli chodzi o Europe to zdecydowanie IGO na tym mi się najlepiej jeździ - przejrzyście bez udziwnień i dobrze powadzi. Tyko mam inna skórkę na mapę zmienia ona ja dość znacznie polecam tylko trzeba dokładnie sobie poustawiać ikonki
http://www.gurjon.com/screens/
Kiedyś jeździłem na Tomtomie i było tez ok! Automapa niekoniecznie za dużo danych jest przekombinowania ew. Automaoa w Polsce, Europa IGO.
A i do nawigacji w zestawie oczywiście mapa danego kraju bez tego się nie da - drogę należy przecież dokładnie sprawdzić i przetoczyć punkty przelotowe z mapy a potem w drogę. :spoko

AGAiPIOTR - 2010-10-10, 18:33

dokładnie tak, auto mapa przekombinowana, za dużo opcji, potrafi zjechać z głównej drogi w osiedle bo tam będzie bliżej o 10 metrów albo z pod olimpu w grecji do wawy najszybciej przez rzym :gwm a to trzeba włączyć kraje z poza szengen, generalnie jak się ogarnie funkcje to jest ok
największy minus :gwm w bułgarii nazwy cyrylicą :gwm w grecji-greką :gwm
:gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm :gwm
:wyszczerzony: a co z chinami i krajami arabskimi :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :wyszczerzony: :wyszczerzony:
wspomagaliśmy się beckerem - ten za to bardzo prosty aż za bardzo też nie dobrze

IAAN - 2011-05-04, 11:54

zakoleguję się z kimś kto posiada igo w wersji wyzszej niż z 2008 roku
proszę o PW

roger - 2011-05-04, 13:48

IGO mam 8-ę ale popatrz sobie na Sygic AURA ..... to powinno Cię zadowolić ..... ;)
marek s - 2011-05-05, 10:34

w ubiegłym roku byłem w Rumuni i Bułgarii Auto mapa prowadziła bardzo kiepsko brak małych miejscowości i wiele błędów IGO prowadzi o wiele lepiej
Witold Cherubin - 2011-05-06, 16:58

A ja korzystam z Tom Toma i nie narzekam, kiedyś w Czechach poprowadził mnie dosłownie polnymi drogami, żeby ominąć objazd i wyprowadził na prostą drogę.Na Węgrzech doprowadził do celu mimo zakłóceń w transmisji danych (chyba ze względu na obiekty produkujące urządzenia dla wojska). Jak do tej pory z Tom Tomem nie miałem problemów z podróżowaniem po Europie z Wyspami Kanaryjskimi włącznie.
Pozdrawiam :spoko

Mutek - 2011-05-06, 18:10

Chciałem dodać że od sześciu lat posługuję sie mapami i nawigacją Navigonu i żeby nie
powiedzieć rewelacyjne to powiem bardzo dobre.

Zibi

wirus102 - 2011-05-19, 13:49

Witam! U nas nadwigacje MIO C720B działa dobrze z auto mapą o wersje 6.8 (europa) to najnowsza tego roku tak wszystkie aktualnie drogi nowe a tez odwodnice, ronda a nawet najnowsze fotoradary. Tak pokazuje dobrze i dokłanie. w czasie remonty drogi zostaje automatyczne omyja sie na innej drogi (wymaga aktualizacje co miesąc ze strony np POI). Pozdrawiam was!!!:-)
artanek - 2011-05-19, 14:30

Mutek napisał/a:
Chciałem dodać że od sześciu lat posługuję sie mapami i nawigacją Navigonu i żeby nie
powiedzieć rewelacyjne to powiem bardzo dobre.

Zibi

Ja również posługuje sie Navigonem i jestem zadowolony .Mam wersje 40 premium .Własnie wczoraj pobierałem aktualizacje

wirus102 - 2011-05-27, 22:16

Witam was! nie dawno zaistalowalem automapę o wersję 6.8.1 to najnowsza tego roku ze juz dostepny do sciagania z neta i istalowac do nadwigacji.I działa dobrze w porównaniu poprzedniej wersji. Pozdrawiam. :mrgreen:
Tadeusz - 2011-05-27, 23:17

wirus102 napisał/a:
nie dawno zaistalowalem automapę o wersję 6.8.1 to najnowsza tego roku

Właśnie ją wypróbowałem. Owszem, jest to wersja mocno poprawiona.

wirus102 - 2011-05-28, 21:35

Witaj! U mnie sprawdziłem jak idzie nowym programem automapa nowej wersji.Jechałem do Katowic w dowolnej ulicy ze dobrze pokazuje a nawet 3D wyswietla budynki (tak jak było poprzedniej starszej wersji) tak pokazuje dokładnie i jeszcze lepsza. A nawet szybkiego ruchu za granicy (działa automapa europa) w polsce tez. Pozdrawiam. :idea
janusz1943 - 2011-07-15, 12:21
Temat postu: AutoMapa
Proszę o pomoc.
W poprzedniej wersji wersji Auto Mapy 5,5 była możliwość wprowadzenia wyszukiwania
pozycji według GPS. taka była ścieżka Prowadz do/szukaj Punkt GPS W obecnej wersji
6.8 takiego wyszukiwania nie mogę znależ. Proszę o pomoc Dziękuję

roger - 2011-07-15, 12:34

Po pierwsze po instalacji masz domylnie "menu proste" wyłącz tą opcję ..... potem menu-prowadź do - i na drugiej stronie jest "punkt GPS"
janusz1943 - 2011-07-15, 13:36

Serdeczne dzięki za cenną dla mnie informacje, znajduję punkty GPS jeszcze raz dziękuje
wirus102 - 2011-07-15, 21:34

Witaj! Tak się ustawia punkt GPS w auto mapie nowej wersji w menu prostej. Dokładnie opisał z góry "roger" do "janusz1943". Nadeszła nowa wersja od połowa czerwca tego roku poprawkę wydane to Auto mapa 6.8.1 "d" (europa) ze chodzi o uiczenia opłat autostrady (czyli omija) i itd. Juz jest dostępne do sciagnienia lub aktualizacje z neta. Pozdrawiam wszystkich kamperowiczów.:-) :ok