Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Podwozia - technika i eksploatacja - Nysa

barthas - 2010-09-09, 11:45
Temat postu: Nysa
Witam!

Jak już mówiłem jestem tutaj nowy, mam nadzieję, że nie robi to żadnego problemu :)
Wiem, że temat o Nysie już istniał. Nie chce pytać, czy to ma sens, bo ma! :) Chciałbym dopytać trochę o przepisy, oraz ew. wskazówki.

W moim bliskim planie jest kupno Nysy model 522. Wszystko mi jedno czy osobowa, czy nie. Mamy w planie jeździć w 2-3 osoby. Na pace chciałbym mieć łóżka,szafki ew. lodówke 12/220. Żadnego gazu. Planuje zrobić coś w stylu ludzi tutaj :

http://www.sbmcc.co.uk/photo1.php

W Nysce chciałbym zmienić silnik jeśli będzie to konieczne, ponieważ z tego co wiem, oryginalny jest dość mocno awaryjny. Planowałem wrzucić coś od VW np t2/t3.

Moje pytanie pierwsze brzmi :

Czy jeśli nie będę ingerował w karoserię, nic przerabiał , tylko na pace zbuduje sobię szafki i łóżko, dodatkowo obijając pakę drewnem na ścianach i suficie, czy auto nadal będzie mogło być zarejestrowane jako dostawcze i spokojnie będę mógł nim poruszać się po drogach ?

Pozdrawiam wszystkich !

kimtop - 2010-09-09, 12:33

W nysie najbardziej awaryjny był nie silnik tylko przednie zawieszenie.

Inspirację do przeróbki możesz czerpać stąd http://otomoto.pl/nysa-19...a-T1694429.html

barthas - 2010-09-09, 18:31

Ano oglądałem tę przeróbkę i jakość jej jest tragiczna :) myślałem bardziej o czymś staranniejszym. Sam pomysł nyski wydaje mi się dość ciekawy z racji tego, że jest to PRLowski Zabytek i cieszy oko. No i oczywiście jest dużo tańszy od normalnego kampera, na którego nie ukrywam mnie nie stać. No ale nadal wyczekuje odpowiedzi na pytanie.

Pozdrawiam Bartek

gino - 2010-09-10, 08:08

a ta nyska to jedna z ostatnich ORYGINALNYCH NIEWIADOWSKCH NYSEK....
ta z mojego zdjecia,znalezione na polu u chlopa w zeszlym roku..w okolicach..NIEWIADOWA..a zjechalismy tylko na krotki odpoczynek z glownej drogi..
widze...ze to prawie takie samo autko..
kiedy robiles to zdjecie?

barthas - 2010-09-10, 16:31

No ale kupić coś takiego to rzecz praktycznie niemożliwa. Nigdy przynajmniej nie spotkałem się czymś takim na allegro.
roger - 2010-09-10, 16:43

barthas napisał/a:
No ale kupić coś takiego to rzecz praktycznie niemożliwa. Nigdy przynajmniej nie spotkałem się czymś takim na allegro.

Ale allegro to nie jedyne emarket na świecie ..... niedługo to dzieci tam bedą sprzedawać i zęby leczyć....

Marcin_75 - 2010-09-10, 22:40

Jeśli jesteś zdecydowany na Nysę, to nie dyskutuję, widocznie masz swoje powody.
Kumpel podczas studiów zjeździł Nysą całą Europę z przyległościami - Turcja, Nordkapp, Alpy - Nysa wszędzie dojechała. Praktycznie bez większych awarii.

Co do silnika - nie wiem skąd opinia o jego awaryjności. Silnik jak silnik, jak o niego zadbać, wyregulować, etc. to będzie jeździł. Tam się da wsadzić praktycznie wszystko - ale skąd pomysł, żeby wstawiać silnik od T2/T3?? Tam najlepiej wstawić silnik od samochodu napędzanego na tył, który był montowany wzdłużnie z przodu. Od razu ze skrzynią biegów. Pierwszym pomysłem jest 2,4D od Mercedesa 123, ale zastanów się nad taką konwersją, bo jej ceną będzie straszny hałas... Generalnie jeśli oryginalny silnik będzie sprawny zrób mu przegląd, załóż LPG z butlą pod podwoziem, skrzynię 4 (jeśli będzie trójka) i jazda.

Reszta - też do opanowania. Kwestia porządnego przeglądu, wymiany czego trzeba i poznania samochodu. Musisz zdawać sobie sprawę, że pakujesz się w samochód specjalnej troski i nie ma zmiłuj - musisz go znać jak własną kieszeń.
No i kwestia częsci - jak wyjedziesz gdzieś za granicę to praktycznie nic nie dostaniesz. Kolega odczuł to boleśnie jak mu gdzieś w Rumunii kamień szybę przednią wywalił. Ani tego dorobić, ani z czegoś dopasować - na szczęście dostali gdzieś na Węgrzech na szrocie. Gdyby się to stało w Hiszpanii to by mieli 3000 km bez szyby, albo kombinacje z DHLem :)

Coś mi świta, że rysunki przeróbki Nysy na camping były w książce "Sam buduję pojazd kempingowy". Gdzieś mam, jeśli Ci zależy mogę zeskanować i wysłać.

szymon79 - 2010-09-10, 22:43

barthas, jak chcesz moge ci dać namiary na podobną nyse - oczywiście do remontu ;)
artyst - 2010-09-15, 17:57

szymon79 napisał/a:
barthas, jak chcesz moge ci dać namiary na podobną nyse - oczywiście do remontu ;)

a na alegrogo pojawil sie właśnie camper z aklową na tarpanie - tez oryginalnie i na gotowo :)

Marcin_75 - 2010-09-15, 23:52

Zabudowa wygląda dość masakrycznie, ale funkcjonalność jest dużo większa niż da się wyciągnąć z oryginalnego nadwozia Nysy...
czupur - 2010-09-16, 11:03

nysa na allegro była, dwa razy ta sama za ok 4,5 tys, bardzo podobna do tej z fotki, silnik się nie psuje, ale norma paliwa ok 14, a nawet 18, miałem żuka z tym samym silnikiem co w nysie 2,1, zawieszenie nieciekawe, pełno punktów smarowniczych, częste luzy na sworzniach, a tu próba przerobienia nysy http://otomoto.pl/nysa-19...a-T1694429.html
roger - 2010-09-16, 11:07

Najbardziej mi się podoba opis "objazdowa cieciówka" bo prawdziwy .... i oddaje charakter tej przeróbki .... ;)
Marcin_75 - 2010-11-13, 11:19

I co z projektem? Ciekaw byłem co wyjdzie :) ?