Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - Licencja na zabijanie.

łoś - 2010-09-12, 19:40
Temat postu: Licencja na zabijanie.
Nie chodzi o Jamsa Bonda. I temat nie dotyczy wiatrówek.
Cztery lata temu musiałem oddać broń gazową, bo nie poszedłem na badanie za 500zł. Ten pistolecik zarejestrowany komuś od prawa i przepisów mocno przeszkadzał, choć leżał sobie w domku i miał służyć do obrony. Dziś pewnie miałbym go w camperku.
Nie miałem okazji go użyć i tego nie żałuję. I czemu to było takie restrykcyjne podejście prawa do posiadania takiego w sumie nie szkodliwego środka obrony. Jednocześnie zezwolono wszystkim na zakup wiatrówek bez zezwolenia. Skutki tych przepisów są znane i ostrzelanie autobusów lub dzieci w piaskownicy nie robią na ustawodawcach wrażenia.
To właściwie są sporadyczne wypadki i nie ma się co rozczulać. Biznes się kręci i po wykupieniu wszystkich wiatrówek ukaże się ustawa by każdy posiadacz przeszedł test za 500zł. I zaczną zabierać wiatrówki.
Idąc tym tokiem myślenia ustawodawcy powinni skierować na badania parę milionów kierowców (oczywiście za odpowiednią opłatą) i zacząć zabierać samochody i prawa jazdy.
Nie. Nie zwariowałem. To tylko porównanie do zagrożeń wynikających z posiadania broni palnej i wiatrówek w porównaniu z posiadaniem prawa jazdy i samochodu.
Wniosek jest prosty. Moda to styl życia i dziś modne jest zabijanie innymi środkami. Samochodem po pijaku, motocyklem na wariata i nie ważne czy zabiję, czy sam zginę.
TO JEST LICENCJA NA ZABIJANIE!!!!!!

kimtop - 2010-09-12, 20:35

Myślę,że w pierwszym rzędzie, powinni być kierowani na badanie psychatryczne kandydaci na posłów.
desperos - 2010-09-12, 20:41

Cytat:
TO JEST LICENCJA NA ZABIJANIE!!!!!!

Takie same słowa padły z ust instruktora prawa jazdy gdy byłem w trakcie kursu...widać coś w tym jest... :roll:

doris i archie - 2010-09-12, 21:11

Witam to powiem lepiej posiadam broń gazową oraz ostrą i ponad 8 lat strzelałem zawodowo , a kiedy postanowiłem że sobie kupie sportową wiatrówkę to odmówiono mi pozwolenia , bo niby za dużo szt. broni - więc musiałem albo oddać gazową lub ostrą na rzecz sportowej :) wybrałem wariant że zostanę przy swych giwerkach a wiatrówkę kupie bez pozwolenia w sklepie tylko z mniejszą siłą początkową :)
Takie nasze Polskie prawo .

Pozdrawiam Archie

łoś - 2010-09-12, 21:35

Rzecz w tym, że zostałem źle zrozumiany. Tak mi się wydaje.
Kogutowe uwagi jak zawsze są nie na miejscu i z moim słabym wzrokiem (to on tak twierdzi) mogę to i owo strzelić.
Cytat:
Myślę,że w pierwszym rzędzie, powinni być kierowani na badanie psychatryczne kandydaci na posłów.

To jest dobra uwaga, bo oni przegłosowują przepisy, które mają nam ułatwić i przetrwać życie. Tym czasem w naszym prawie i społecznej tolerancji wciąż działa LICENCJA NA ZABIJANIE.

roger - 2010-09-12, 21:41

Adaś Ty uważaj .... bo Lepciak na Smołdzino dostał LICENCJĘ NA UBÓJ ....
doris i archie - 2010-09-12, 22:02

Kogut my tego nie trzymamy pod poduszką .. :)
Broń trzeba trzymać w szafach i to z zamkiem najlepiej w sejfach to jest nasze prawo zrypane ...
Broń do obrony w sejfie a jak przyjdzie coś do czego to zapominasz szyfru do niego....

roger - 2010-09-12, 22:05

Ja tam nigdzie nie chodze z Bronią ...... biorę i wolę Wiolę ... ;)
A Bronię mam zamkniętą ... ;) i nie wiem po co ... :-/

doris i archie - 2010-09-12, 22:09

ROGER ty masz dobry opis :,,Mówić, nie myśląc - to strzelać, nie celując.,,
Masz to w podpisie i jakie na czasie :)

StasioiJola - 2010-09-12, 22:14

Łoś ma rację- bo nie chodzi tu o to czy kogoś stać na 500zł czy nie, tylko o sposób przyznawania licencji na broń i jej przedłużania corocznego jak również o sposoby uzyskiwania np prawa jazdy i badania psychologiczne z tym związane!!! Czy prawo nasze jednakowo traktuje obywateli w tym zakresie??????????. Jak wiemy o wiele więcej ludzi ginie w wypadkach spowodowanych przez nieodpowiedzialnych kierowców , aniżeli z rąk ludzi którzy posiadają bron palną.!!!! :bajer
roger - 2010-09-12, 22:14

Opowiem Wam w Smołdzinie swoja historię użycia broni w roku 1990 .... bo długo by pisać tylko mi przypomnijcie .... ;) bo ja mam dobrą tą .... no........ pamięć ooooo ;)
StasioiJola - 2010-09-12, 22:18

A dlaczego w Smołdzinie??????? Ja tez chcę wiedzieć!!! :szeroki_usmiech No i Robciu pisz.... pisz....... dopóki jeszcze pamietasz o co chodziło!!!! ;) ;) :spoko
doris i archie - 2010-09-12, 22:18

Kogut jakie ty miałeś dzieciństwo ...?( bez obrazy )
wszystko widzisz w czarnych kolorach jak przychodzisz do domu nawalony to nie szukasz od razu broni żeby do kogoś strzelać ... no chyba że masz kogoś takiego na myśli , jak ci ją ukradną to chyba cię za to nie wsadzą....?
Broń się wydaje ludziom którzy jej potrzebują a nie walą w łeb jak tylko im się coś nawinie lub wypiją , po to są właśnie wywiady środowiskowe i psychotesty i przez sito wyłapywani są tacy ludzie , może to sito i inne środki są słabe w naszym państwie , ale zawsze są i dlatego może nie masz broni ...? :) ( bez urazy )
A tak na poważnie dziś broń załatwić można szybciej w inny sposób niż kraść ją od kogoś z domu to raz , a dwa od razu po kradzieży z domu strzelać do kogoś.... zbyt naciągane.. :)

doris i archie - 2010-09-12, 22:24

Staś brawo za stwierdzenie ...
To niech mi ktoś powie kto wybierał władze i kto im dał prawo nas tak poniewierać ....
Czy my jesteśmy gorsi od nich..?
Więc dlaczego nas tak nękają głupimi przepisami ....?

roger - 2010-09-12, 22:24

StasioiJola napisał/a:
Czy prawo nasze jednakowo traktuje obywateli w tym zakresie????

No Stasiu prosze Cię jakbym Cię nie znał to bym pomyslał, że nie wiesz co piszesz ..... wszystkim równo już się skończyło , wszystkie te sita , wywiady psychotechniki, doszkalania obowiazkowe to zwykłe wyciąganie kasy ..... nikt nie mówił że ma być łatwo ... ;)
PS
Kto Wam kiedykolwiek sprawdzał czy macie gdzie i jak przechowujecie i zabezpieczacie bron ... ? no proszę WAS..... fikcja pic na wodę fotomontaż.....

StasioiJola - 2010-09-12, 22:25

Idzie coraz lepiej!!!! :floret: :hihi: :hihi: :hihi:
doris i archie - 2010-09-12, 22:25

KOGUT napisał/a:
Dzieciństwo miałem bez broni palnej i...na tym zakończę tą jałową rozmowę , o Twoje wzruszenia z ubiegłych lat sie nie zapytam bo mnie nie obchodzą :-/

o jakie wzruszenia ci chodzi..? :)

roger - 2010-09-12, 22:27

Upssss "miedzy oczy" szabelką ...nooooooo bo pójdę do sejfu ... :box :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :chytry
doris i archie - 2010-09-12, 22:27

Roger powiem ci tak : sprawdzają , sprawdzają mam broń od 20 lat i 3 razy miałem kontrol :bigok :bylo
roger - 2010-09-12, 22:28

a ja ani razu przez 21 ... ;)
doris i archie - 2010-09-12, 22:33

tylko ja żyje w mieści policyjnym :) , szkoła policji swego czasu było blisko 4500 chłopa więc się wykazywali , ale tak na poważnie to zawsze był jakiś powód , a to donos , a to sprawdzanie bo w rejonie strzelał jakiś wariat i trzeba - musieli sprawdzić czy to nie ktoś z mieszkańców , zawsze jakiś powód durny , a to my użytkownicy sami dbamy aby się do tej broni nie dostały nie powołane osoby - więc to nam zależy żeby ją zabezpieczyć... nie przed nami tylko przed osobami takimi jak.... kogut... sorki :)
StasioiJola - 2010-09-12, 22:34

No a czy ktos restrykcyjnie sprawdza stan naszych pojazdów podczas kontroli technicznych???? A przeciez tez stwarzaja zagrożenia na ulicach - chociaż stempelek mozna dostac za kaskę w wiekszości stacji w Polsce. Myśle, ze chodzi tu o ogólne podejscie polskich przepisów prawnych do pewnych spraw życiowych !!!!Podobno demokracja ma polegac na równosci wobec prawa- więć dlaczego jak pijany kierowca zabije przechodnia dostanie 5 lat lub 8 a osoba która użyła broni palnej zabijajac inną dostanie 15 czy 20 ????????? :gwm :gwm
łoś - 2010-09-12, 22:45

a ja chciałem o licencji na zabijanie na naszych drogach.
StasioiJola - 2010-09-12, 22:46

No toż przecież o tym piszemy!!!!!!!!! :haha: :haha:
doris i archie - 2010-09-12, 22:48

ŁOŚ zawsze możesz mieć licencje na zabijanie to jest twój wybór ..... pytanie czy dasz radę z tym potem żyć...?
roger - 2010-09-12, 22:51

łoś napisał/a:
a ja chciałem o licencji na zabijanie na naszych drogach.

To pisz jak biały czlowiek co chciałeś ..... ;) :haha: :haha: i to na samym początku bo forum to żywy organizm i nigdy nie wiesz w którą stronę dyskusja się potoczy .... wiesz tu mnóstwo psychopatów jest ... fanów Bonda .... voodoo.... i takich tam rożnych mniejszych i większych odchyłów ..... takie prowadzenie gry jest po prostu niebezpieczne ...

PS
A ja już mam laleczkę voodoo .... nie powiem jaką ... :chytry
I nie mów łosiu że nie lubisz off topów ..... bo mam broń ....

doris i archie - 2010-09-12, 22:53

Roger tylko nie mów że barbie....:)
StasioiJola - 2010-09-12, 22:54

Chyba cały czas chodz Łosiowi o to czy polskie przepisy dotyczące wydawania uprawnien na kierowcę i osobob posiadającym ,,bronie,, są porównywalne jeśli chodzi o restrykcyjność??????????? :spoko

PS. Przepraszam - ja tam zaden odchył nie jestem!!!! :haha: :haha: Tylko czasami pionu nie trzymam!!!! :bigok :bigok

Pawcio - 2010-09-12, 22:59

Losiek sam zaczales od pistoletow... A co do kierowcow, to nawet nie wiesz ile masz racji. Szykuje sie nowela przepisow, dzieki ktorej magiczna dlon siegnie jeszcze glebiej do kieszeni posiadaczy kategorii C i D. Nie dosc ze glebiej to jeszcze co 5 lat...
doris i archie - 2010-09-12, 23:00

wiec najlepiej zdać prawko i dostać od razu limit na np. 5 gości czy to na pasach czy z broni... ? :) :chytry
StasioiJola - 2010-09-12, 23:03

Pawcio- tylko powiedz dlaczego - przeciez najwięcej wypadków powodują młodzi kierowcy , a nie zawodowi z prawkiem C i D?????????? :gwm :gwm
roger - 2010-09-12, 23:06

Ale zawodowi się za 500 muszą podszkolić obowiazkowo ....bo może zapomnieli jak sie prowadzi .... ;) :ok .... wiesz jak się tak jeździ dzień w dzień to można zapomnieć bo mechanicznie robisz jak piep....y robot ..... ;)
doris i archie - 2010-09-12, 23:08

a jakie poprawki maja być do c+d ?
roger - 2010-09-12, 23:19

Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... ;) wymiana prawka co 5 lat ... ;)
radecki1972 - 2010-09-13, 16:59

roger napisał/a:
Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... ;) wymiana prawka co 5 lat ... ;)

Niestety we mnie to też uderzy, do września 2012 muszę te zajęcia odbębnić (D) - paranoja :box :box2 :gwm

Cyryl - 2010-09-13, 18:11

roger napisał/a:

badania psychotechniczne są obowiązkowe od dawna, przynajmniej od 30 lat.
natomiast weszło w życie: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 2 lipca 2008 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy. to jest skutkiem dyrektywy obejmującej kierowców w całej UE.

krynia i stan - 2010-09-13, 18:57

StasioiJola napisał/a:
Czy prawo nasze jednakowo traktuje obywateli w tym zakresie??????????. Jak wiemy o wiele więcej ludzi ginie w wypadkach spowodowanych przez nieodpowiedzialnych kierowców , aniżeli z rąk ludzi którzy posiadają bron palną.!!!!

Przytaczasz jakieś konkretne statystyki, jeżeli tak to procentowe czy w liczbach bezwzglednych, zauważ że posiadaczy broni w Polsce jest duuuuuużo mniej niż posiadaczy samochodów. Ciekawe jak by te statystyki wyglądały gdyby było tyle samo i gdyby stopień trudności zdobycia był taki sam :-/ .
Generalnie uważam że porównanie użyte przez Łosia jest nietrafione bo samochodu się dużo trudniej używa do zabicia konkretnej osoby niż pistoletu (wynika to jak myślę ż przeznaczenia przedmiotu :diabelski_usmiech ).

:spoko

łoś - 2010-09-13, 19:28

krynia i stan napisał/a:
Generalnie uważam że porównanie użyte przez Łosia jest nietrafione bo samochodu się dużo trudniej używa do zabicia konkretnej osoby niż pistoletu (wynika to jak myślę ż przeznaczenia przedmiotu :diabelski_usmiech ).

Czy trudno? Wystarczy się nachlać i zabrać dwóch pasażerów. Wjechać na dwupasmówkę pod prąd i zrobić czołówkę.
http://www.zyciewarszawy...._z_imprezy.html
W wyniku tego zdarzenia powstał ten temat. Piątka młodych ludzi to koledzy mojego syna dobrze mi znani. To jeszcze nie koniec skutków tego wypadku (innych też).

tomiy - 2010-09-13, 20:19

doris i archie napisał/a:
Kogut jakie ty miałeś dzieciństwo ...?( bez obrazy )
wszystko widzisz w czarnych kolorach jak przychodzisz do domu nawalony to nie szukasz od razu broni żeby do kogoś strzelać ... no chyba że masz kogoś takiego na myśli , jak ci ją ukradną to chyba cię za to nie wsadzą....?
Broń się wydaje ludziom którzy jej potrzebują a nie walą w łeb jak tylko im się coś nawinie lub wypiją , po to są właśnie wywiady środowiskowe i psychotesty i przez sito wyłapywani są tacy ludzie , może to sito i inne środki są słabe w naszym państwie , ale zawsze są i dlatego może nie masz broni ...? :) ( bez urazy )
A tak na poważnie dziś broń załatwić można szybciej w inny sposób niż kraść ją od kogoś z domu to raz , a dwa od razu po kradzieży z domu strzelać do kogoś.... zbyt naciągane.. :)

I po to sa te badania za 500 jak pisze, chociaz u mnie mniej biora. Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum. Brak badan prowadzi do patologi - tak jest np. z bronia mysliwska, gdzie rocznik 1920 posiada 5 sztuk broni i nie mozna go ruszyc, bo mysliwi badan okresowych nie przechodza.

roger - 2010-09-13, 20:33

tomiy napisał/a:
Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum

A Brudny Chary ..... ?

roger - 2010-09-13, 20:35

tomiy napisał/a:
Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum

A Brudny Chary ..... ?

kazbar - 2010-09-13, 20:58

Mężczyzna bez broni to jak kobieta bez motyki.
krynia i stan - 2010-09-13, 22:15

łoś napisał/a:
Czy trudno? Wystarczy się nachlać i zabrać dwóch pasażerów. Wjechać na dwupasmówkę pod prąd i zrobić czołówkę.

Chyba mnie nie zrozumiałeś, wypadki zdarzają się wszędzie i przy różnych okazjach, przyczyną najczęściej jest nieodpowiedzialność lub głupota.
Zabić można wszystkim ale samochód jednak został skonstruowany do podróżowania a nie do zabijania i wierz mi na pewno dużo łatwiej jest zabić czymś co zostało do tego celu stworzone niż np. samochodem.
Na przestrzeni dziejów, a i pewnie w chwili obecnej patrząc globalnie więcej ludzi umiera z powodu użycia broni niż w wypadkach samochodowych (chociaż tego nie jestem pewien)

łoś napisał/a:
W wyniku tego zdarzenia powstał ten temat. Piątka młodych ludzi to koledzy mojego syna dobrze mi znani. To jeszcze nie koniec skutków tego wypadku (innych też).

Jesteś wstrząśnięty tym wypadkiem który był ewidentnie skutkiem głupoty i zarozumialstwa, ale chyba nie tędy droga żeby zaraz traktować auto jak broń.
Chociaż ja jestem zwolennikiem reguły żeby pijanego sprawcę wypadku samochodowego w którym są ofiary traktować tak samo jak sprawcę napadu z użyciem broni.

Cyryl - 2010-09-14, 06:29

oczywiście polskie prawo przewiduje odpowiedzialność i przewidywalność kierowców bo:

"Uprawnienia do kierowania
Art. 87. 1. Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:
1) posiada wymagane umiejętności do kierowania w sposób niezagrażający bezpieczeństwu ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę oraz wymagany dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;"

czyli muszą być spełnione następujące warunki aby zostać kierowcą:
1. wiek,
2. sprawność pod względem fizycznym (w zakresie określonym przez lekarza),
3. sprawność pod względem psychicznym,
4. posiadanie umiejętności kierowania,
5. kierowanie w sposób nie zgrażający innym,
6. posiadanie uprawnień.

w rzeczywistości większość kierujących spełnia tylko wymagania wiekowe i posiada prawo jazdy.

przeczytałem właśnie artykół przytoczony przez Łosia i tak sobie myślę: oczywiście wszyscy wiemy, że sprawdzanie kandydatów na kierowców pod względem psychicznym jest fikcją, jednak jakby gościa nie zbadać, jakby nie prześwietlić nigdy do końca nie wiadomo co mu w głowie siedzi i co może mu do tej głowy wpaść. jedynie zastanawiające jest to, że było ich 4 i wszystkich opóścił zdrowy rozsądek w tej samej chwili.

co do broni, ta w żaden sposób nie obroni nas przed złoczyńcami.
bronią dobrze włada ten który robi to na codzień, więc nia ja tylko bandyta. jeżeli nawet osiągnąłbym mistrzostwo w posługiwaniu się bronią palną miałbym duże kłopoty ze strzeleniem w kierunku żywego stworzenia, natomiast bandyta nie.
więc broń ta raczej jest takim talizmanem stwarzającym iluzję bezpieczeństwa.
chyba że ktoś doskonale strzela i ma za sobą kilka-kilkanaście udanych postrzeleń (lub zatrzeleń) ludzi, ale tym właśnie się różni normalny człowiek od bandyty (lub Brudnego Harrego).