| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Licencja na zabijanie.
łoś - 2010-09-12, 19:40 Temat postu: Licencja na zabijanie. Nie chodzi o Jamsa Bonda. I temat nie dotyczy wiatrówek.
Cztery lata temu musiałem oddać broń gazową, bo nie poszedłem na badanie za 500zł. Ten pistolecik zarejestrowany komuś od prawa i przepisów mocno przeszkadzał, choć leżał sobie w domku i miał służyć do obrony. Dziś pewnie miałbym go w camperku.
Nie miałem okazji go użyć i tego nie żałuję. I czemu to było takie restrykcyjne podejście prawa do posiadania takiego w sumie nie szkodliwego środka obrony. Jednocześnie zezwolono wszystkim na zakup wiatrówek bez zezwolenia. Skutki tych przepisów są znane i ostrzelanie autobusów lub dzieci w piaskownicy nie robią na ustawodawcach wrażenia.
To właściwie są sporadyczne wypadki i nie ma się co rozczulać. Biznes się kręci i po wykupieniu wszystkich wiatrówek ukaże się ustawa by każdy posiadacz przeszedł test za 500zł. I zaczną zabierać wiatrówki.
Idąc tym tokiem myślenia ustawodawcy powinni skierować na badania parę milionów kierowców (oczywiście za odpowiednią opłatą) i zacząć zabierać samochody i prawa jazdy.
Nie. Nie zwariowałem. To tylko porównanie do zagrożeń wynikających z posiadania broni palnej i wiatrówek w porównaniu z posiadaniem prawa jazdy i samochodu.
Wniosek jest prosty. Moda to styl życia i dziś modne jest zabijanie innymi środkami. Samochodem po pijaku, motocyklem na wariata i nie ważne czy zabiję, czy sam zginę.
TO JEST LICENCJA NA ZABIJANIE!!!!!!
kimtop - 2010-09-12, 20:35
Myślę,że w pierwszym rzędzie, powinni być kierowani na badanie psychatryczne kandydaci na posłów.
desperos - 2010-09-12, 20:41
| Cytat: | | TO JEST LICENCJA NA ZABIJANIE!!!!!! |
Takie same słowa padły z ust instruktora prawa jazdy gdy byłem w trakcie kursu...widać coś w tym jest...
doris i archie - 2010-09-12, 21:11
Witam to powiem lepiej posiadam broń gazową oraz ostrą i ponad 8 lat strzelałem zawodowo , a kiedy postanowiłem że sobie kupie sportową wiatrówkę to odmówiono mi pozwolenia , bo niby za dużo szt. broni - więc musiałem albo oddać gazową lub ostrą na rzecz sportowej wybrałem wariant że zostanę przy swych giwerkach a wiatrówkę kupie bez pozwolenia w sklepie tylko z mniejszą siłą początkową
Takie nasze Polskie prawo .
Pozdrawiam Archie
łoś - 2010-09-12, 21:35
Rzecz w tym, że zostałem źle zrozumiany. Tak mi się wydaje.
Kogutowe uwagi jak zawsze są nie na miejscu i z moim słabym wzrokiem (to on tak twierdzi) mogę to i owo strzelić.
| Cytat: | | Myślę,że w pierwszym rzędzie, powinni być kierowani na badanie psychatryczne kandydaci na posłów. |
To jest dobra uwaga, bo oni przegłosowują przepisy, które mają nam ułatwić i przetrwać życie. Tym czasem w naszym prawie i społecznej tolerancji wciąż działa LICENCJA NA ZABIJANIE.
roger - 2010-09-12, 21:41
Adaś Ty uważaj .... bo Lepciak na Smołdzino dostał LICENCJĘ NA UBÓJ ....
doris i archie - 2010-09-12, 22:02
Kogut my tego nie trzymamy pod poduszką ..
Broń trzeba trzymać w szafach i to z zamkiem najlepiej w sejfach to jest nasze prawo zrypane ...
Broń do obrony w sejfie a jak przyjdzie coś do czego to zapominasz szyfru do niego....
roger - 2010-09-12, 22:05
Ja tam nigdzie nie chodze z Bronią ...... biorę i wolę Wiolę ...
A Bronię mam zamkniętą ... i nie wiem po co ...
doris i archie - 2010-09-12, 22:09
ROGER ty masz dobry opis :,,Mówić, nie myśląc - to strzelać, nie celując.,,
Masz to w podpisie i jakie na czasie
StasioiJola - 2010-09-12, 22:14
Łoś ma rację- bo nie chodzi tu o to czy kogoś stać na 500zł czy nie, tylko o sposób przyznawania licencji na broń i jej przedłużania corocznego jak również o sposoby uzyskiwania np prawa jazdy i badania psychologiczne z tym związane!!! Czy prawo nasze jednakowo traktuje obywateli w tym zakresie??????????. Jak wiemy o wiele więcej ludzi ginie w wypadkach spowodowanych przez nieodpowiedzialnych kierowców , aniżeli z rąk ludzi którzy posiadają bron palną.!!!!
roger - 2010-09-12, 22:14
Opowiem Wam w Smołdzinie swoja historię użycia broni w roku 1990 .... bo długo by pisać tylko mi przypomnijcie .... bo ja mam dobrą tą .... no........ pamięć ooooo
StasioiJola - 2010-09-12, 22:18
A dlaczego w Smołdzinie??????? Ja tez chcę wiedzieć!!! No i Robciu pisz.... pisz....... dopóki jeszcze pamietasz o co chodziło!!!!
doris i archie - 2010-09-12, 22:18
Kogut jakie ty miałeś dzieciństwo ...?( bez obrazy )
wszystko widzisz w czarnych kolorach jak przychodzisz do domu nawalony to nie szukasz od razu broni żeby do kogoś strzelać ... no chyba że masz kogoś takiego na myśli , jak ci ją ukradną to chyba cię za to nie wsadzą....?
Broń się wydaje ludziom którzy jej potrzebują a nie walą w łeb jak tylko im się coś nawinie lub wypiją , po to są właśnie wywiady środowiskowe i psychotesty i przez sito wyłapywani są tacy ludzie , może to sito i inne środki są słabe w naszym państwie , ale zawsze są i dlatego może nie masz broni ...? ( bez urazy )
A tak na poważnie dziś broń załatwić można szybciej w inny sposób niż kraść ją od kogoś z domu to raz , a dwa od razu po kradzieży z domu strzelać do kogoś.... zbyt naciągane..
doris i archie - 2010-09-12, 22:24
Staś brawo za stwierdzenie ...
To niech mi ktoś powie kto wybierał władze i kto im dał prawo nas tak poniewierać ....
Czy my jesteśmy gorsi od nich..?
Więc dlaczego nas tak nękają głupimi przepisami ....?
roger - 2010-09-12, 22:24
| StasioiJola napisał/a: | | Czy prawo nasze jednakowo traktuje obywateli w tym zakresie???? |
No Stasiu prosze Cię jakbym Cię nie znał to bym pomyslał, że nie wiesz co piszesz ..... wszystkim równo już się skończyło , wszystkie te sita , wywiady psychotechniki, doszkalania obowiazkowe to zwykłe wyciąganie kasy ..... nikt nie mówił że ma być łatwo ...
PS
Kto Wam kiedykolwiek sprawdzał czy macie gdzie i jak przechowujecie i zabezpieczacie bron ... ? no proszę WAS..... fikcja pic na wodę fotomontaż.....
StasioiJola - 2010-09-12, 22:25
Idzie coraz lepiej!!!!
doris i archie - 2010-09-12, 22:25
| KOGUT napisał/a: | Dzieciństwo miałem bez broni palnej i...na tym zakończę tą jałową rozmowę , o Twoje wzruszenia z ubiegłych lat sie nie zapytam bo mnie nie obchodzą |
o jakie wzruszenia ci chodzi..?
roger - 2010-09-12, 22:27
Upssss "miedzy oczy" szabelką ...nooooooo bo pójdę do sejfu ...
doris i archie - 2010-09-12, 22:27
Roger powiem ci tak : sprawdzają , sprawdzają mam broń od 20 lat i 3 razy miałem kontrol
roger - 2010-09-12, 22:28
a ja ani razu przez 21 ...
doris i archie - 2010-09-12, 22:33
tylko ja żyje w mieści policyjnym , szkoła policji swego czasu było blisko 4500 chłopa więc się wykazywali , ale tak na poważnie to zawsze był jakiś powód , a to donos , a to sprawdzanie bo w rejonie strzelał jakiś wariat i trzeba - musieli sprawdzić czy to nie ktoś z mieszkańców , zawsze jakiś powód durny , a to my użytkownicy sami dbamy aby się do tej broni nie dostały nie powołane osoby - więc to nam zależy żeby ją zabezpieczyć... nie przed nami tylko przed osobami takimi jak.... kogut... sorki
StasioiJola - 2010-09-12, 22:34
No a czy ktos restrykcyjnie sprawdza stan naszych pojazdów podczas kontroli technicznych???? A przeciez tez stwarzaja zagrożenia na ulicach - chociaż stempelek mozna dostac za kaskę w wiekszości stacji w Polsce. Myśle, ze chodzi tu o ogólne podejscie polskich przepisów prawnych do pewnych spraw życiowych !!!!Podobno demokracja ma polegac na równosci wobec prawa- więć dlaczego jak pijany kierowca zabije przechodnia dostanie 5 lat lub 8 a osoba która użyła broni palnej zabijajac inną dostanie 15 czy 20 ?????????
łoś - 2010-09-12, 22:45
a ja chciałem o licencji na zabijanie na naszych drogach.
StasioiJola - 2010-09-12, 22:46
No toż przecież o tym piszemy!!!!!!!!!
doris i archie - 2010-09-12, 22:48
ŁOŚ zawsze możesz mieć licencje na zabijanie to jest twój wybór ..... pytanie czy dasz radę z tym potem żyć...?
roger - 2010-09-12, 22:51
| łoś napisał/a: | | a ja chciałem o licencji na zabijanie na naszych drogach. |
To pisz jak biały czlowiek co chciałeś ..... i to na samym początku bo forum to żywy organizm i nigdy nie wiesz w którą stronę dyskusja się potoczy .... wiesz tu mnóstwo psychopatów jest ... fanów Bonda .... voodoo.... i takich tam rożnych mniejszych i większych odchyłów ..... takie prowadzenie gry jest po prostu niebezpieczne ...
PS
A ja już mam laleczkę voodoo .... nie powiem jaką ...
I nie mów łosiu że nie lubisz off topów ..... bo mam broń ....
doris i archie - 2010-09-12, 22:53
Roger tylko nie mów że barbie....:)
StasioiJola - 2010-09-12, 22:54
Chyba cały czas chodz Łosiowi o to czy polskie przepisy dotyczące wydawania uprawnien na kierowcę i osobob posiadającym ,,bronie,, są porównywalne jeśli chodzi o restrykcyjność???????????
PS. Przepraszam - ja tam zaden odchył nie jestem!!!! Tylko czasami pionu nie trzymam!!!!
Pawcio - 2010-09-12, 22:59
Losiek sam zaczales od pistoletow... A co do kierowcow, to nawet nie wiesz ile masz racji. Szykuje sie nowela przepisow, dzieki ktorej magiczna dlon siegnie jeszcze glebiej do kieszeni posiadaczy kategorii C i D. Nie dosc ze glebiej to jeszcze co 5 lat...
doris i archie - 2010-09-12, 23:00
wiec najlepiej zdać prawko i dostać od razu limit na np. 5 gości czy to na pasach czy z broni... ?
StasioiJola - 2010-09-12, 23:03
Pawcio- tylko powiedz dlaczego - przeciez najwięcej wypadków powodują młodzi kierowcy , a nie zawodowi z prawkiem C i D??????????
roger - 2010-09-12, 23:06
Ale zawodowi się za 500 muszą podszkolić obowiazkowo ....bo może zapomnieli jak sie prowadzi .... .... wiesz jak się tak jeździ dzień w dzień to można zapomnieć bo mechanicznie robisz jak piep....y robot .....
doris i archie - 2010-09-12, 23:08
a jakie poprawki maja być do c+d ?
roger - 2010-09-12, 23:19
Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... wymiana prawka co 5 lat ...
radecki1972 - 2010-09-13, 16:59
| roger napisał/a: | Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... wymiana prawka co 5 lat ... |
Niestety we mnie to też uderzy, do września 2012 muszę te zajęcia odbębnić (D) - paranoja
Cyryl - 2010-09-13, 18:11
| roger napisał/a: | Obowiązkowe zajecia doszkalajace słono płatne i psychotechnika ... wymiana prawka co 5 lat ... |
badania psychotechniczne są obowiązkowe od dawna, przynajmniej od 30 lat.
natomiast weszło w życie: ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 2 lipca 2008 r. w sprawie szkolenia kierowców wykonujących przewóz drogowy. to jest skutkiem dyrektywy obejmującej kierowców w całej UE.
krynia i stan - 2010-09-13, 18:57
| StasioiJola napisał/a: | Czy prawo nasze jednakowo traktuje obywateli w tym zakresie??????????. Jak wiemy o wiele więcej ludzi ginie w wypadkach spowodowanych przez nieodpowiedzialnych kierowców , aniżeli z rąk ludzi którzy posiadają bron palną.!!!!
_________________ |
Przytaczasz jakieś konkretne statystyki, jeżeli tak to procentowe czy w liczbach bezwzglednych, zauważ że posiadaczy broni w Polsce jest duuuuuużo mniej niż posiadaczy samochodów. Ciekawe jak by te statystyki wyglądały gdyby było tyle samo i gdyby stopień trudności zdobycia był taki sam .
Generalnie uważam że porównanie użyte przez Łosia jest nietrafione bo samochodu się dużo trudniej używa do zabicia konkretnej osoby niż pistoletu (wynika to jak myślę ż przeznaczenia przedmiotu ).
łoś - 2010-09-13, 19:28
| krynia i stan napisał/a: | Generalnie uważam że porównanie użyte przez Łosia jest nietrafione bo samochodu się dużo trudniej używa do zabicia konkretnej osoby niż pistoletu (wynika to jak myślę ż przeznaczenia przedmiotu ). |
Czy trudno? Wystarczy się nachlać i zabrać dwóch pasażerów. Wjechać na dwupasmówkę pod prąd i zrobić czołówkę.
http://www.zyciewarszawy...._z_imprezy.html
W wyniku tego zdarzenia powstał ten temat. Piątka młodych ludzi to koledzy mojego syna dobrze mi znani. To jeszcze nie koniec skutków tego wypadku (innych też).
tomiy - 2010-09-13, 20:19
| doris i archie napisał/a: | Kogut jakie ty miałeś dzieciństwo ...?( bez obrazy )
wszystko widzisz w czarnych kolorach jak przychodzisz do domu nawalony to nie szukasz od razu broni żeby do kogoś strzelać ... no chyba że masz kogoś takiego na myśli , jak ci ją ukradną to chyba cię za to nie wsadzą....?
Broń się wydaje ludziom którzy jej potrzebują a nie walą w łeb jak tylko im się coś nawinie lub wypiją , po to są właśnie wywiady środowiskowe i psychotesty i przez sito wyłapywani są tacy ludzie , może to sito i inne środki są słabe w naszym państwie , ale zawsze są i dlatego może nie masz broni ...? ( bez urazy )
A tak na poważnie dziś broń załatwić można szybciej w inny sposób niż kraść ją od kogoś z domu to raz , a dwa od razu po kradzieży z domu strzelać do kogoś.... zbyt naciągane.. |
I po to sa te badania za 500 jak pisze, chociaz u mnie mniej biora. Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum. Brak badan prowadzi do patologi - tak jest np. z bronia mysliwska, gdzie rocznik 1920 posiada 5 sztuk broni i nie mozna go ruszyc, bo mysliwi badan okresowych nie przechodza.
roger - 2010-09-13, 20:33
| tomiy napisał/a: | | Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum |
A Brudny Chary ..... ?
roger - 2010-09-13, 20:35
| tomiy napisał/a: | | Ja nie wyobrazam sobie 90 letniego dziadka strzelajacego z np.magnum |
A Brudny Chary ..... ?
kazbar - 2010-09-13, 20:58
Mężczyzna bez broni to jak kobieta bez motyki.
krynia i stan - 2010-09-13, 22:15
| łoś napisał/a: | | Czy trudno? Wystarczy się nachlać i zabrać dwóch pasażerów. Wjechać na dwupasmówkę pod prąd i zrobić czołówkę. |
Chyba mnie nie zrozumiałeś, wypadki zdarzają się wszędzie i przy różnych okazjach, przyczyną najczęściej jest nieodpowiedzialność lub głupota.
Zabić można wszystkim ale samochód jednak został skonstruowany do podróżowania a nie do zabijania i wierz mi na pewno dużo łatwiej jest zabić czymś co zostało do tego celu stworzone niż np. samochodem.
Na przestrzeni dziejów, a i pewnie w chwili obecnej patrząc globalnie więcej ludzi umiera z powodu użycia broni niż w wypadkach samochodowych (chociaż tego nie jestem pewien)
| łoś napisał/a: | | W wyniku tego zdarzenia powstał ten temat. Piątka młodych ludzi to koledzy mojego syna dobrze mi znani. To jeszcze nie koniec skutków tego wypadku (innych też). |
Jesteś wstrząśnięty tym wypadkiem który był ewidentnie skutkiem głupoty i zarozumialstwa, ale chyba nie tędy droga żeby zaraz traktować auto jak broń.
Chociaż ja jestem zwolennikiem reguły żeby pijanego sprawcę wypadku samochodowego w którym są ofiary traktować tak samo jak sprawcę napadu z użyciem broni.
Cyryl - 2010-09-14, 06:29
oczywiście polskie prawo przewiduje odpowiedzialność i przewidywalność kierowców bo:
"Uprawnienia do kierowania
Art. 87. 1. Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych w pkt 1-3:
1) posiada wymagane umiejętności do kierowania w sposób niezagrażający bezpieczeństwu ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę oraz wymagany dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;"
czyli muszą być spełnione następujące warunki aby zostać kierowcą:
1. wiek,
2. sprawność pod względem fizycznym (w zakresie określonym przez lekarza),
3. sprawność pod względem psychicznym,
4. posiadanie umiejętności kierowania,
5. kierowanie w sposób nie zgrażający innym,
6. posiadanie uprawnień.
w rzeczywistości większość kierujących spełnia tylko wymagania wiekowe i posiada prawo jazdy.
przeczytałem właśnie artykół przytoczony przez Łosia i tak sobie myślę: oczywiście wszyscy wiemy, że sprawdzanie kandydatów na kierowców pod względem psychicznym jest fikcją, jednak jakby gościa nie zbadać, jakby nie prześwietlić nigdy do końca nie wiadomo co mu w głowie siedzi i co może mu do tej głowy wpaść. jedynie zastanawiające jest to, że było ich 4 i wszystkich opóścił zdrowy rozsądek w tej samej chwili.
co do broni, ta w żaden sposób nie obroni nas przed złoczyńcami.
bronią dobrze włada ten który robi to na codzień, więc nia ja tylko bandyta. jeżeli nawet osiągnąłbym mistrzostwo w posługiwaniu się bronią palną miałbym duże kłopoty ze strzeleniem w kierunku żywego stworzenia, natomiast bandyta nie.
więc broń ta raczej jest takim talizmanem stwarzającym iluzję bezpieczeństwa.
chyba że ktoś doskonale strzela i ma za sobą kilka-kilkanaście udanych postrzeleń (lub zatrzeleń) ludzi, ale tym właśnie się różni normalny człowiek od bandyty (lub Brudnego Harrego).
|
|