|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Kupno kampera
Campmar - 2010-09-15, 14:52 Temat postu: Kupno kampera Witam,
Wróciłem z wakacji wypożyczonym kamperem.W podróżowaniu tym środkiem dokręciło mnie do końca.Coraz częściej dochodzę do wniosku,że chyba lepiej posiadać własny niż wypożyczać,bo to spory wydatek.Wiem,wiem z pytaniami dołączę do poprzedników z tego działu.Jaki?Skąd?Za ile? Kupić droższy (w moim przypadku 80-100tys) na raty,w wolnych chwilach z niego korzystać,w pozostałych odpłatnie wypożyczać (szybciej się zamortyzuje).
Czy tańszy (50-70tys),ale starszy,np na bazie Fiata (trwały) i korzystać samodzielnie.Kupić go w Polsce,ściągnąć z Niemiec,a może Włoch (to chyba liderzy w kamperowaniu).Konkretniej podróżować miałyby 2osoby z możliwością rozszerzenia (sporadycznie) do 4. Przeglądając oferty np. na allegro,wypożyczalni albo z zagranicy człowiek ma mętlik w głowie.
Podejrzewam,że moja znajomość w dziedzinie kamperów jest mała i dlatego wpadłem tutaj.
Camper Diem - 2010-09-15, 14:59
jeśli chcesz kampera wykorzystywać więcej niż jeden zagraniczny wyjazd w roku to kupno może się opłacać.
napisz jakiego kampera wypożyczyłeś i co w nim Ci odpowiadało, a co nie?
Campmar - 2010-09-15, 15:26
Był to hymer exsis rocznik 2004.Chwilami trochę ciasny (2 osoby).Poza tym nie jesteśmy wybredni i było ok,ale chyba wolałbym większy.Dołączam fotkę
Camper Diem - 2010-09-15, 15:48
faktycznie trochę mały kamperek, chociaż zapewne miał sporo zalet
wejdź na mobile.de i pooglądaj sobie auta i różnice w układzie wnętrza- od tego zacznij
potem napisz co Ci się podoba
doris i archie - 2010-09-15, 17:11
witamy na forum i będziemy trzymać kciuki za nowy nabytek , życzymy udanych przemyśleń i szybkiego zakupu:)
papajjek - 2010-09-15, 20:30
a co na VW T4 westfalia za do - 25 tys ....
Campmar - 2010-09-15, 20:37
Wolałbym tradycyjnego campera
Aulos - 2010-09-15, 22:51
Campmar napisał/a: | Kupić droższy (w moim przypadku 80-100tys) na raty,w wolnych chwilach z niego korzystać,w pozostałych odpłatnie wypożyczać (szybciej się zamortyzuje).
Czy tańszy (50-70tys),ale starszy,np na bazie Fiata (trwały) i korzystać samodzielnie. |
Decyzja oczywiście należy do Ciebie, ale ja nie wyobrażam sobie wypożyczania naszego kampera. Jest starszy, niezbyt szybki i bez fajerwerków, ale jest członkiem rodziny.
artyst - 2010-09-16, 01:45
ja wolalbym vw t4 oczywiscie
Campmar - 2010-09-16, 08:11
Rozumiem,każdy ma swoje preferencje
Campmar - 2010-09-16, 15:01
Typ alkowa na bazie Fiata Docato
MILUŚ - 2010-09-16, 18:23
Campmar napisał/a: | Typ alkowa na bazie Fiata Docato |
Na dwie osoby ? Chyba lepiej półintegral
andreas p - 2010-09-16, 18:48
Zyczw Wam udanego zakupu.
Campmar - 2010-09-16, 21:12
Z tego co zauważyłem w ogłoszeniach,to alkowa w tym samym roczniku co półintegral jest tańsza.
Campmar - 2010-09-16, 21:26
Nie dziękuję,żeby nie zapeszyć,ale do tego daleka droga
Campmar - 2010-09-16, 22:15
affa napisał/a: | faktycznie trochę mały kamperek, chociaż zapewne miał sporo zalet
wejdź na mobile.de i pooglądaj sobie auta i różnice w układzie wnętrza- od tego zacznij
potem napisz co Ci się podoba |
No właśnie wszedłem,przeglądałem i np jest takie ogłoszenie
http://szukaj.pl.mobile.e...72&pageNumber=2
Jak na to spojrzeć? Okazja? Prywatny sprzedający,chyba dobra cena,podejrzanie mały przebieg.Ok gdyby go kupować jakie będą dodatkowe opłaty?(cło,akcyza,Vat też?)
Camper Diem - 2010-09-17, 20:33
Campmar napisał/a: | Jak na to spojrzeć? Okazja |
nie będę porównywał cen- sam to sobie zrobisz, ale dodaj koszty sprowadzenia + akcyza (auto ma silnik 1.9TD więc 3.1%) + zwolnienie z vat (było 152 zł, ale nie wiem ile teraz) i rejestracja.
no i dolicz 10-20 % na konieczny serwis i naprawy, czy też doposażenie (gdyby Ci się solar zamarzył na przykład)
dobrze, że auto z prywatnych rąk
podoba mi się oddzielny prysznic- dobrze mieć oddzielny, kiedy często korzystasz i nie chcesz zalewać i wycierać wc
tempomat fajna rzecz
nie podobają mi się piętrowe łóżka, które są dobre chyba jedynie jak z dziećmi jeździsz, a Ty chyba bez dzieci?
nie podoba mi się brak blatu przy kuchence, ale to odczują Ci, którzy aktywnie korzystają z kuchni w kamperze
i nie wiem czy to się dla Ciebie liczy, ale z tym silnikiem nie wjedziesz do stref ekologicznych w wielu niemieckich i europejskich miastach
zastanów się nad autem z garażem- można tam sporo rzeczy przewozić, jeżeli oczywiście może Ci się to przydać a nad garażem duże łóżko na podwyższeniu
Campmar - 2010-09-19, 18:25
Pożyteczne uwagi,odnośnie wyposażenia i silnika.Wczoraj byłem na zlocie w Smołdzinie,oglądnęliśmy kilka kamperków,uzyskałem kilka dobrych porad odnośnie form i miejsca zakupu.Wygląda na to,że autko powinienem ściągnąć z Niemiec.Pewniejsze źródło. Coraz częściej zastanawiam się na wyleasingowaniu takiego kampera.Całkowicie nie skreśliłem też zakupu z wypożyczalni.(także niemieckiej).
Campmar - 2010-09-22, 10:31 Temat postu: przesądzona decyzja Po wielu przemyśleniach zdecyduję się na początek na starszego kampera (1996+).W związku z tym,że odradzano mi kupowanie w Polsce,poszukam go w Niemczech.
Przeznaczyć na to chcę 50tys PLN,a to ogranicza mnie do zakupu samochodu z silnikiem 1,9TD
(mniejsza akcyza).Jak będzie przekonam się po ewentualnej eksploatacji
stasiu - 2013-05-31, 21:19
odświeżę trochę kotleta , ile wynosi waszym zdaniem minimalna kwota za jaką można kupić kampera nadającego się do kamperowania a nie tylko do remontu chodzi mi o coś typu ducato citroen itp .
Fux - 2013-05-31, 21:36
100 k €
miciurin - 2013-05-31, 23:58
stasiu napisał/a: | odświeżę trochę kotleta , ile wynosi waszym zdaniem minimalna kwota za jaką można kupić kampera nadającego się do kamperowania a nie tylko do remontu chodzi mi o coś typu ducato citroen itp . |
Stary i długi temat bo wszystko zależy od zasobności portfela. Ja wydałem razem z zakupem + pakietem startowym + jakieś tam naprawy koło 20 tyś za Ducato z 1989r i jestem całkiem zadowolony ale Ty możesz dać z 50 tyś i czasamo coś tam nie będzie pasować. Kupuj to co się Tobie podoba i na co pozwoli kieszeń
stasiu - 2013-06-01, 00:03
ja mam do wydania 15 tyś zł czy to dużo czy to mała (za mało) znaczy jeszcze ivj nie mam bo mojej westfalii nie sprzedałem
stasiu - 2013-06-19, 00:59
no i stało się moja Westa sprzedana , i teraz nie wiem co robić czy czekać do zimy z kupnem czy szukać już teraz czegoś w/w kwocie,a i jeszcze jedno pytanie czy te samochody (dukata w tej cenie) nadają się do kamperowania zimą ?
miciurin - 2013-06-19, 21:58
stasiu napisał/a: | no i stało się moja Westa sprzedana , i teraz nie wiem co robić czy czekać do zimy z kupnem czy szukać już teraz czegoś w/w kwocie,a i jeszcze jedno pytanie czy te samochody (dukata w tej cenie) nadają się do kamperowania zimą ? |
Szukaj, a nóż coś znajdziesz dla siebie. CO do kamperowania zimą to poczytaj wątki. Tak z zewnątrz to raczej nie sprawdzisz czy jest to wersja zimowa. U mnie akurat podłoga jest wykonana ze sklejki wewnętrznej około 5mm wewnątrz styropian 35mm i znów sklejka od zewnątrz 5mm. Czy jest to wersja zimowa? Nie wiem nie wyjeżdżałem w zimę. Powodzenia w zakupie
gienek_1968 - 2013-06-20, 13:30 Temat postu: Kupno Witam wszystkich,
od bardzo dawna noszę się z zakupem kampera , znalazłem w Zielonej Górze coś takiego:
http://otomoto.pl/volkswa...-C29551303.html
czy znajdzie się jakiś dobry człowiek, który poradzi mi czy warto kupić ten wynalazek?
Z góry dziękuję za pomoc
stasiu - 2013-06-20, 18:05
dla kogo ma być ten kamperek ? bo jak dla rodziny to jednak odradzam , sam niedawno takiego sprzedałem trochę ciasno no i jeszcze silnik powietrzak ,ale z drugiej strony "u nas" forum.busikt3.radom.pl para emerytów objechała ostatnio włochy i nie tylko
gienek_1968 - 2013-06-21, 22:15
autko ma być dla dwójki lekko podstarzałych ludków, lubiących spacery po górach i ogólnie pospacerować
stasiu - 2013-06-21, 22:43
kolego jak chcesz żeby ci zlustrowano T3 to tylko na tym forum ----> http://forum.busikt3.radom.pl/ tam są sami pasjonaci tego modelu
gienek_1968 - 2013-06-22, 17:09
dziękuję za info - ale jak tam się zarejestrować?
stasiu - 2013-06-22, 18:10
są jakieś problemy z rejestracją ? to napisz to powiem adminowi , ale z tego co widzę wczoraj ktoś nowy się zarejestrował
gienek_1968 - 2013-06-22, 22:47
jest pole zaloguj - nie ma rejestruj się dzięki za pomoc
stasiu - 2013-06-22, 23:02
w słupku masz po kolei:
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Statystyki
by najmniej ja to tak widz w IE
gienek_1968 - 2013-06-23, 14:10
wielkie dzięki - zadziałało raz jeszcze WIELKIE DZIĘKI
stasiu - 2013-06-23, 21:31
pytaj w tym dziale http://forum.busikt3.rado...=122&start=9720 o auto albo w regionalnych o to zeby ci ktos podjechał go zobaczyć
stasiu - 2013-06-24, 20:50
panowie a co powiecie o takim kamperku http://allegro.pl/samocho...3348130567.html
alferek - 2013-06-26, 17:59
Podepnę się pod temat żeby nie dublować kolejnego.
Witam jeszcze raz szanowne grono miłośników turystyki camperowej jestem z Janowa i zawsze fascynowały mnie takie pojazdy.Szukam ...... właśnie czego szukam , jak dotąd jeżdziłem tylko na wczasy na kwatery lub spontanicznie pod namiot , ale jestem coraz starszy i dzieciaki coraz większe i chciał bym zakosztować spania pod jakimś dachem i nie być związany z jednym miejscem (kwaterą ,miejscówką), na chwile obecną podróżujemy Oplem Corsą w 4 osoby co jest straszną udręką jak dojdą bagaże , kuchenka gazowa namiot itp.Rozważam zakup jakiegoś większego pojazdu , lecz mój budżet to tylko 10 - 12 tyś zł , i tu zachodzi pytanie co za taką kwotę mozna kupić bo wiem ze na prawdziwego kampera (starego kampera) trzeba mieć co najmniej dwa albo i trzy razy tyle.Czy jestem w stanie coś kupić w tej kwocie z namiastką samochodu campingowego ? .Za wszelkie rady będę bardzo wdzięczny.
stasiu - 2013-06-27, 15:30
z tego co sam szukam to w grę wchodzą tzw "blaszanki" - zabudowane auta dostawcze , czyli bez tzw alkowy np: http://otomoto.pl/volkswa...g-T3799701.html za 6 tyś zł jak dołożysz te drugie 6 tyś zł myslę że bedzie w miarę ogarnięty kamper
badgen - 2013-07-15, 00:38
witam, ilu użytkowników i ich potrzeb oraz możliwości-tyle wersji pojazdu. My kupując samochód do wędrówek kierowaliśmy się kryteriami:
1-wszechstronność i uniwersalność
2-niezawodność
3-cena
4-nie rzucanie się w oczy
niekoniecznie w takiej kolejności ale w miarę równoważnie dlatego wybraliśmy Sprintera w wersji maxi maxi. Była jeszcze opcja VW LT35 (są podobne) ale zadecydował "prestiż" marki. Nie znałem się na tyle na silnikach aby jeszcze wybierać pod tym kątem ale chyba trafiliśmy w "10" z modelem 312D i silnikiem 2,9- w zasadzie jest chwalony przez wszystkich. Jest to van czy też furgon, z oddzielna kabiną, w której są tylko 2 miejsca ale ponieważ ma być tylko dla 2 osób więc jest ok. Wnętrza nie przerabialiśmy, z wyposażenia zdecydowaliśmy się jedynie na rozkładane łóżko i szafę na odzież. Tak więc to raczej nie jest dosłownie kamper ale "tramper". Na ścianach zamontowałem różne uchwyty i zaczepy a nad tylnymi drzwiami założyłem półkę na większe twarde pojemniki do wszystkiego. Wyposażenie kuchenne i toaletowe równie spartańskie, brak stałej toalety i kuchni, ale nam to nie przeszkadza, radzimy sobie. Turystyką zajmujemy się wiele lat, zaczynaliśmy od rowerowej więc jesteśmy przyzwyczajeni do niewygód. Ponadto zawsze mogę w razie potrzeby przewieźć np. jakieś towary, posłużył mi z powodzeniem w czasie mojej przeprowadzki. Sprytkiem byliśmy w Anglii, Belgii, Holandii, no i w krajach "pomiędzy". Nocowaliśmy w nim nawet w czasie niewielkich mrozów używając ogrzewania gazowego. Tak więc wybór samochodu, modelu, "budy" i wyposażenia zależy tylko od możliwości i preferencji użytkownika. Pozdrawiamy, do zobaczenia na trasach.
|
|