|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Porady dla kupujących kampera - Kamper z polskiej wypożyczalni
Campmar - 2010-09-17, 13:06 Temat postu: Kamper z polskiej wypożyczalni Witam,
Czy ktoś z Was kupował kampera z polskiej wypożyczalni?
Prosiłbym o jakieś "za" i "przeciw"
Pewnie kupując u nas łatwiej uzyskać kredyt lub leasing?
Camper Diem - 2010-09-17, 13:39
co przeciw?
z reguły wypożyczalnie kupują "tanie" kampery, ze słabszymi silnikami, gorzej wyposażone, z mniejszą ilością szafek, itp. z moich obserwacji wynika, że są niestety dużo bardziej zniszczone niż ich równolatki użytkowane prywatnie.
sam nie kupiłbym auta po wypożyczalni, ale jeśli nie masz takich oporów to szukaj prawdziwej okazji
antwad - 2010-09-17, 14:02
affa napisał/a: | z reguły wypożyczalnie kupują "tanie" kampery, ze słabszymi silnikami, gorzej wyposażone, z mniejszą ilością szafek, itp |
Z tej oferty: http://www.campery.pl/spr...-specjalne.html to szczególnie ten pierwszy nie za bardzo chyba pasuje do Twojej opinii
Campmar - 2010-09-17, 14:10
antwad napisał/a: | affa napisał/a: | z reguły wypożyczalnie kupują "tanie" kampery, ze słabszymi silnikami, gorzej wyposażone, z mniejszą ilością szafek, itp |
Z tej oferty: http://www.campery.pl/spr...-specjalne.html to szczególnie ten pierwszy nie za bardzo chyba pasuje do Twojej opinii |
Ja na niego mogę tylko popatrzeć...
WINNICZKI - 2010-09-17, 14:37
Affa,pewien jesteś tego co piszesz? Czy tylko poniosła Cię wyobraźnia?Z ilu w swoim życiu wypożyczalni brałeś kampera żeby tak twierdzić?
Camper Diem - 2010-09-17, 14:44
WINNICZKI napisał/a: | Z ilu w swoim życiu wypożyczalni brałeś kampera żeby tak twierdzić? |
wypożyczałem z jednej
widziałem ofertę kilkunastu
czytałem opinię wielu osób w tym temacie
szukając samochodu rozważałem również auta powynajmowe
pawel67 - 2010-09-17, 21:26
Prawda jak zwykle leży po środku. Istnieją wypożyczalnie sieciowe które zamawiają i kupują kampery w specyfikacji pod wynajem. Są one najczęściej firmowane marką wypożyczalni - np blucamp. Inne wypożyczalnie np nasz RentCamp, Elcamp, Campery.pl, ABM wypożyczają kampery z palety uznanych producentów (Hymer, Adria, Arca, Chausson, itp). O wyborze modelu decydują w tym wypadku preferencje wynajmujących. I nie ma tutaj mowy o jakimś zubożeniu pojazdu. Proszę zwrócić uwagę, że większość z tym samochodów jest doposażona w wiele dodatków, takich jak tv, dvd, anteny, klimatyzację, itp. Co do stanu technicznego - bywa różnie. Wiele zależy od standardów panujących w konkretnej wypożyczalni. Samochody te natomiast mają jeszcze jedną niezaprzeczalną zaletę - udokumentowaną historię serwisową i brak wad prawnych.
Camper Diem - 2010-09-17, 21:40
pawel67, muszę się z Tobą zgodzić... tak w 50 %... bo prawda jak zwykle leży pośrodku
Majki - 2010-09-18, 19:42
Ja podpisuje się w całości pod tym co naisał TIMOT, ponieważ kupiliśmy kamperka z tej samej wypożyczalni co on . W naszym przypadku nie wchodzi w grę wyłącznie punkt 10, ponieważ silnik w naszym kamperze został wymieniony na nowy tuż przed jego kupnem.
mondeo - 2010-09-19, 16:08
Witam .
Mam pytanko czy kolega Affa wypożyczał np : kampera firmy Nobel ART ?
Camper Diem - 2010-09-19, 16:22
mondeo napisał/a: | kampera firmy Nobel ART |
nie chcę robić reklamy ani antyreklamy żadnej wypożyczalni czy producentowi zabudów, ale odpowiedź na Twoje pytanie można znaleźć na moim blogu- koniec 2008 roku
mondeo - 2010-09-19, 16:41
kurcze wszytko kumama ,ja jak obejrzałem to autko to od razu zrezygnowałem z wypożyczenia -nie chciałeme żony zrazić do karawaningu
Patrząc na takie doświadczenia kolegi rozumiem niechęć do tanich marek , ale to trzeba zobaczyć lub przeżyć .
pzdr z Gdańska .
ps.ja widziałem to autko po sezonie ,kolega miał farta bo jechał nowym .
Camper Diem - 2010-09-19, 16:58
mondeo, uważam że tanie marki nadają się do wypożyczalni. droższy kamper to wyższe ceny, przynajmniej w teorii.
wypożyczone auto nie pasowało mi, ale głównie z powodu układu wnętrza. "dziób" nowego ducato też mi nie pasuje, ale kamper może też być np. na fordzie czy
niemniej tanie marki nie mają u mnie dobrej opinii
Campmar - 2010-09-19, 22:32
Dzięki za rzeczową odpowiedź.No to reasumując z jakiej wypożyczalni był ten kamper?Ja ostatnio rozmawiałem z ABM. Boli cena,ale myślę o dłuższym leasingu.Rzeczywiście różni kierowcy i style jazdy to problem.Dwa tygodnie temu byliśmy wypożyczonym kamperem na wakacjach.Np zmiana biegów w tym aucie to koszmar.
Po rozmowach na ostatnim zlocie myślę o ściągnięciu go z Niemiec (dealer lub wypożyczalnia).
Campmar - 2010-09-20, 15:05
Ted69 napisał/a: | Masz zupelna racje w tym co piszesz ale dochodzi sprawa ceny jaka kupujacy jest w stanie zaplacic.
Ja szukajac na wiosne swojego kamperka tez rozwazalem ten wariant. Zalezalo mi na takim domku w ktory bedzie mozna wsiasc i jechac. Niestety - te po wyzpozyczalni mocno przekraczaly moje mozliwosci finansowe.
Na szczescie - udalo mi sie "upolowac" za rozsadna cene mojego Mruczka - 9 letni ale spelnial warunek - "wsiadam i jade", po oczywiscie podstawowym przegladzie i wymianie wszyskich plynow. |
Widzę,że użytkujesz kampera z silnikiem 1,9TD.Jak się tym jeździ?Nie za mułowaty?
Coraz częściej biorę pod uwagę fiaty 1995+,a te w większości mają silniki 1,9TD?
Camper Diem - 2010-09-20, 18:24
Campmar, zajrzałem na stronę ABM, bo się tak Adi zachwycił i faktycznie mają ciekawe auta. Tylko ceny tych Euramobilek pewnie wielocyfrowe
osobiście nie kupowałbym kampera z silnikiem 1.9TD większego niż 5 metrów. zdecydowanie lepszy 2.5D
Majki - 2010-09-21, 08:23
W kwestii silnika - wydaje mi się, że pewien komfort dają silniki o mocy powyżej 115 KM. Nasz kamp ma 140 KM i z 6 osobami na pokładzie daje sobie radę. Ale kiedy jechałem za jednym niebezpiecznie niezdecydowanym panem na lekkich wzniesieniach tych kolejnych 20 KM bardzo by się przydało. Jeździłem swego czasu TePiątką 1,9TDI i kiedy zabierałem na pokład 5 - 6 osób to auto zaczynało się pocić. Wydaje mi się, że ten silnik na płaskim terenie da radę, ale na pagórkach może być nieciekawie
|
|