Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Zawór wody z przełącznikiem - nowy lub wymiana głowicy?

dziwaczek - 2010-09-19, 21:14
Temat postu: Zawór wody z przełącznikiem - nowy lub wymiana głowicy?
Drodzy moi :spoko

Dzisiaj walczyłem z bojlerem - udało się problem nie był w bojlerze ale w akumulatorze zabudowy. Za małe napięcie, mała iskra i zawór nie odskakuje - na silniku działa. super ale woda ciepła nie leci - ale się grzeje bo rurki ciepłe.
Znaczy się woda leci zimna w zlewie jak odkręcę mieszacz w umywalce w kibelku???????
W kibelku jest pokrętło (pod nim przełącznik) prysznic i mieszacz. To pokrętło z przełącznikiem się nie kreci - to po lewej od prysznica (mam analogiczne w kibelku jak pokręcę to działa - spłukuje się kibelek). Wymontowałem całość jest zapieczone na maxą i nic się chyba z tym nie da zrobić (puki co zalałem nafta niech trochę poleży może puści). Jak to uruchomię to chyba powinno być dobrze?
1. Chyba tam w środku jest głowica - ale nie wiem jak się wyjmuje chyba się wykręca bo jest gwint wewnętrzny ale nie idzie???????
2. Ciekną mi krany w zlewie w kuchni - chyba trzeba wymienić głowice lub uszczelki?
3. Nie wiem jak to się wykręca już ktoś coś tam kombinował proszę o radę. :kwiatki:
4. Gdzie można kupić taki trójnik i głowice - szukałem w necie ale nie znalazłem.

Następny dzień - nafta zadziała dało się odkręcić. W środku syf, kamień - wyczyściłem wydłubałem oring. Po złożeniu i nasmarowaniu dział, najchętniej to bym wymienił ten oring ale nie mogę go dostać - w sklepie motoryzacyjnym i hydraulicznym pytałem, kupiłem podobny ale jest za duży :gwm Zamiarowałem go - może ktoś wie gdzie dostać taki???

Pawko - 2010-09-21, 20:11
Temat postu: Re: Zawór wody z przełącznikiem - nowy lub wymiana głowicy?
dziwaczek napisał/a:

najchętniej to bym wymienił ten oring ... - może ktoś wie gdzie dostać taki???

W tym roku walczyłem również z zaworami, i znalazłem sklep doskonale zaopatrzony w Łodzi : http://www.uszczelka-lodz.pl/kontakt.html.
Myślę że tam coś znajdziesz

dziwaczek - 2010-09-21, 20:53

Dzięki poszukam tam, widzę że oferta jest duża :spoko
dziwaczek - 2010-09-24, 17:53

Dziś byłem w Łodzi w firmie "uszczelka" nabyłem tam poszukiwane oringi są po 20groszy!!! kupiłem kilka (idealnie pasują) kupiłem jeszcze ciśnieniowe przewody gumowe. Mają bardzo duży asortyment wyrobów z gumy - polecam jakbyście szukali uszczelek, oringów, zimeringów itp. to tam zapewne znajdziecie.
Dziękuje za podpowiedz Pawko :bigok

dziwaczek - 2011-05-03, 20:47

No i nie do końca się udało. Zawór początkowo działał prawidłowo ale znowu zaczął ciec. Zmuszony byłem rozebrać no i okazało się, że część walcowa i stożkowa jest pęknięta wzdłuż zaworu i na skosie się nie uszczelnia, po za tym gałka jest wyrobiona i się rusza kleiłem ale niewiele to daje.Czy ktoś wie gdzie dostać taki zawór z pokrętłem - najlepiej nowy lub w dobrym stanie?
donald - 2011-05-04, 07:58

W Warszawie jest taki sklep mistrza gumki na Puławskiej visa'vis Dolnej. Maja tam tez takie cuda :spoko :spoko :spoko
dziwaczek - 2011-05-04, 09:44

Gumki wymieniłem ale to nie to. Jest pęknięcie na trzpieniu i własnie tam podcieka.
EwaMarek - 2011-05-04, 19:50

zakup nowe u dunina