Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Woda-zima

kawasaki - 2010-09-21, 23:29
Temat postu: Woda-zima
Witam.
Chciałbym Was zapytać jak przygotować auto a dokładnie Fiata Ducato 89r. do zimy.Pytam o wodę,gdzie się spuszcza ze zbiornika (bojler pod siedzeniem) i z całego układu,czy jakoś trzeba ją przedmuchać? co zrobić ze zbiornikiem zużytej wody? Czekam też na inne ważne informacje...
z góry dziękuję
pozdawiam

Dembomen - 2010-09-22, 09:05

Hej!
Mam taki układ jak Twój kawasaki,
- przy bojlerze są dwa zaworki do spuszczania wody
- przy wlewie wody, od strony pasażera zaworek spustowy /zbiornika głównego/
- na okres zimowy zdemontować pompkę wodną /by mróz nie uszkodził/
- ze zb. wody szarej wystarczy spuścić wodę / stanąć trochę pochyło /

To by było tyle odnośnie wod-kan.
Hej!

mikart - 2010-09-22, 10:45

- zbiornik szarej wody dodatkowo ja zostawiam zawór otwarty
- pompki wody nie demontuję, jednak przedmuchuję cały układ pompką samochodową do całkowitego opróżnienia i to chyba również wystarcza
- w zbiorniku głównym ja np mam korek taki jak w wannie ;-) i dostaję się tam przez otwór rewizyjny
- bojlerek to te dwa zaworki
- krany oczywiście otwarte :)

Student - 2010-10-13, 20:34

Witam. Nie mogę u mnie znależć tych cudownych zaworków aby spuścić wodę....Koledzy może coś bliżej...
gryz3k - 2010-10-13, 22:44

Student napisał/a:
Witam. Nie mogę u mnie znależć tych cudownych zaworków aby spuścić wodę....Koledzy może coś bliżej...

Też nie widzę zaworków. Właziłem nawet pod kampera i nic.

Student - 2010-10-13, 23:53

KOGUT napisał/a:
poszukaj za piecem
Szukałem....Widoczność marna a na macajewa nic nie wyczułem oprócz dolotu i odejścia wody :(
Świstak - 2010-10-13, 23:55

Do spłuczki wlewam denaturat ponieważ nie mam pewności czy wydmucham wszystko. Podobnie do syfonu w brodziku.
SlawekEwa - 2010-10-14, 19:58

Świstak napisał/a:
Do spłuczki wlewam denaturat ponieważ nie mam pewności czy wydmucham wszystko. Podobnie do syfonu w brodziku.

Można i zimowy plyn do spryskiwaczy. Lepiej pachnie :)

MAWI - 2010-10-14, 20:15

Wlewałem kiedyś denaturat i okazało sie ,że nie każdy plastik w dłuższym kontakcie go toleruje i to i tamto spękało.(Np rurka wskazująca poziom wody w spłuczce wc).Od tej pory nie wlewam denaturatu tylko przedmuchuję .Pompkę zawsze demontuje bo raz mi rozsadziło mimo pustego zbiornika. Oczywiści wszelkie możliwe zaworki poodkręcane.W obecnym kampie zamontowali zawór mrozowy, który sam spuszcza wodę jak spadnie temperatura ,trochę bezpieczniej ale..................