Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Prawo i przepisy - niekompletny wpis??

donald - 2010-09-22, 08:01
Temat postu: niekompletny wpis??
Witajcie :spoko dopatrzyłem sie w dowodzie rejestracyjnym mojego nowego campera ze mam wpis samochod specjalny w rubryce rodzaj pojazdu. Natomiast w rubryce przeznaczenie nie mam wpisu ze kempingowy. Myślicie że moze to miec jakiś wpływ na zarejestrowanie i ubezpieczenie?? Z tego co czytałem na temat ubezpieczenia w innych wątkach to campery i tak sie mieszcza w kategori inne przeznaczenie w pizetju. a wy co o tym myslicie?? :bigok
Żona mi sugeruje ze przeznaczenie to trzeba wpisac ze on dla nas jest przeznaczony... :haha: :haha:

Majki - 2010-09-22, 08:34

Żona ma świętą racje :haha:
Jesteśmy świeżo po ubezpieczeniu kamperka w pzu, które ma teraz bardzo przyzwoitą ofertę na samochody kempingowe. W naszym dowodzie ta rubryka jest odpowiednio wypełniona. Brak wpisu "Kempingowy" może mieć znaczenie przy ustalaniu składki. Formalnie, jeżeli chodzi o użytkowanie, nie ma to żadnego znaczenia.

antwad - 2010-09-22, 08:45

Majki napisał/a:
Jesteśmy świeżo po ubezpieczeniu kamperka w pzu, które ma teraz bardzo przyzwoitą ofertę na samochody kempingowe

PZU to miało przyzwoitą ofertę. Tak do końca maja tego roku. Było o tym na forum.

Majki - 2010-09-22, 08:48

antwad napisał/a:
PZU to miało przyzwoitą ofertę.

Oferty majowej nie znam, ale dla mnie kwota 2.197zł za OC, NW, Asistance i AC od kwoty 145000 to bardzo przyzwoita oferta

donald - 2010-09-23, 07:30

Majki napisał/a:
Brak wpisu "Kempingowy" może mieć znaczenie przy ustalaniu składki.

No wlasnie... i o to mi biega...ale z drugiej strony jak pojazd specjalny to specjalny.. kogo to czy to camp czy laweta... :-/ :-/

Majki - 2010-09-23, 07:39

donald, obawiam się, że może to mieć znaczenie. Dam ci inny przykład: z jednej strony Kemping (który najczęściej jeździ tylko latem, powoli itd) a z drugiej inny pojazd specjalny, czyli np. karetka pogotowia, wóz strażacki, czy radiowóz policyjny ( tymi autami zdecydowanie inaczej się jeździ) Dwie skrajności, a wszystko to pojazdy specjalne o diametralnie różnym zagrożeniu kolizjami.
Stanek - 2010-09-23, 07:44

Ja ubezpieczam w Allianz (OC w tej chwili tańsze niż w PZU), a oni mają oddzielną kategorię "samochody kempingowe" i sprawdzali u mnie w dowodzie czy jest słowo kempingowy więc znaczenie to ma.
donald - 2010-09-23, 07:52

Hmmm w takim razie musze śmignąc na stacje diagnostyczną... i dopisac co mu przeznaczone... :spoko
Stanek - 2010-09-23, 10:09

maciejhonorata napisał/a:
W PZU pojazdy specjalne mają właśnie niższą stawkę bez względu na to czy jest wpis kampingowy ,czy go nie ma.

Ale nigdy nie wiadomo czy za rok nie rozbiją tego na kategorie tak jak w Allianz więc jak jest możliwość to lepiej mieć ten wpis. Ja w każdym razie przy rejestracji tego dopilnowałem bo wiediziałem że w Allianz to jest istotne.

donald - 2010-09-23, 17:19

No i już wiem że wpis powinien być w rubryce przeznaczanie. Na zaprzyjażnionej stacji diagnostycznej dostane swistek z wpisem kampingowy ,przy okazji przeglądu (konczy mi sie 28.09) i po klopocie. Potem musze auto przerejestrowac i przy okazji zmienie mu przeznaczenie. :bigok :bigok
dziei wszyskim za pomoc :bukiet:

waldi - 2010-09-23, 18:13

Skoro w Allians tanio to znaczy ile bo w PZU wiadomo?
Stanek - 2010-09-23, 18:21

waldi napisał/a:
Skoro w Allians tanio to znaczy ile bo w PZU wiadomo?

400 zł ze zniżkami za bezszkodowość. Ja obecnie ze zniżkami za kontynuację płacę 360 zł. Z tego co pisali koledzy w innym wątku w PZU wychodzi 414 zł.

Darek R. - 2010-12-11, 11:37

Właśnie kupiłem OC w Allians -400zł . W PZU chcieli 590zł . To są ceny w Warszawie z -60% za bezszkodowość , przy czym ubezpieczenie w Allians jest nowe , a w PZU byłaby to kontynuacja .