| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - niekompletny wpis??
donald - 2010-09-22, 08:01 Temat postu: niekompletny wpis?? Witajcie dopatrzyłem sie w dowodzie rejestracyjnym mojego nowego campera ze mam wpis samochod specjalny w rubryce rodzaj pojazdu. Natomiast w rubryce przeznaczenie nie mam wpisu ze kempingowy. Myślicie że moze to miec jakiś wpływ na zarejestrowanie i ubezpieczenie?? Z tego co czytałem na temat ubezpieczenia w innych wątkach to campery i tak sie mieszcza w kategori inne przeznaczenie w pizetju. a wy co o tym myslicie??
Żona mi sugeruje ze przeznaczenie to trzeba wpisac ze on dla nas jest przeznaczony...
Majki - 2010-09-22, 08:34
Żona ma świętą racje
Jesteśmy świeżo po ubezpieczeniu kamperka w pzu, które ma teraz bardzo przyzwoitą ofertę na samochody kempingowe. W naszym dowodzie ta rubryka jest odpowiednio wypełniona. Brak wpisu "Kempingowy" może mieć znaczenie przy ustalaniu składki. Formalnie, jeżeli chodzi o użytkowanie, nie ma to żadnego znaczenia.
antwad - 2010-09-22, 08:45
| Majki napisał/a: | | Jesteśmy świeżo po ubezpieczeniu kamperka w pzu, które ma teraz bardzo przyzwoitą ofertę na samochody kempingowe |
PZU to miało przyzwoitą ofertę. Tak do końca maja tego roku. Było o tym na forum.
Majki - 2010-09-22, 08:48
| antwad napisał/a: | | PZU to miało przyzwoitą ofertę. |
Oferty majowej nie znam, ale dla mnie kwota 2.197zł za OC, NW, Asistance i AC od kwoty 145000 to bardzo przyzwoita oferta
donald - 2010-09-23, 07:30
| Majki napisał/a: | | Brak wpisu "Kempingowy" może mieć znaczenie przy ustalaniu składki. |
No wlasnie... i o to mi biega...ale z drugiej strony jak pojazd specjalny to specjalny.. kogo to czy to camp czy laweta...
Majki - 2010-09-23, 07:39
donald, obawiam się, że może to mieć znaczenie. Dam ci inny przykład: z jednej strony Kemping (który najczęściej jeździ tylko latem, powoli itd) a z drugiej inny pojazd specjalny, czyli np. karetka pogotowia, wóz strażacki, czy radiowóz policyjny ( tymi autami zdecydowanie inaczej się jeździ) Dwie skrajności, a wszystko to pojazdy specjalne o diametralnie różnym zagrożeniu kolizjami.
Stanek - 2010-09-23, 07:44
Ja ubezpieczam w Allianz (OC w tej chwili tańsze niż w PZU), a oni mają oddzielną kategorię "samochody kempingowe" i sprawdzali u mnie w dowodzie czy jest słowo kempingowy więc znaczenie to ma.
donald - 2010-09-23, 07:52
Hmmm w takim razie musze śmignąc na stacje diagnostyczną... i dopisac co mu przeznaczone...
Stanek - 2010-09-23, 10:09
| maciejhonorata napisał/a: | | W PZU pojazdy specjalne mają właśnie niższą stawkę bez względu na to czy jest wpis kampingowy ,czy go nie ma. |
Ale nigdy nie wiadomo czy za rok nie rozbiją tego na kategorie tak jak w Allianz więc jak jest możliwość to lepiej mieć ten wpis. Ja w każdym razie przy rejestracji tego dopilnowałem bo wiediziałem że w Allianz to jest istotne.
donald - 2010-09-23, 17:19
No i już wiem że wpis powinien być w rubryce przeznaczanie. Na zaprzyjażnionej stacji diagnostycznej dostane swistek z wpisem kampingowy ,przy okazji przeglądu (konczy mi sie 28.09) i po klopocie. Potem musze auto przerejestrowac i przy okazji zmienie mu przeznaczenie.
dziei wszyskim za pomoc
waldi - 2010-09-23, 18:13
Skoro w Allians tanio to znaczy ile bo w PZU wiadomo?
Stanek - 2010-09-23, 18:21
| waldi napisał/a: | | Skoro w Allians tanio to znaczy ile bo w PZU wiadomo? |
400 zł ze zniżkami za bezszkodowość. Ja obecnie ze zniżkami za kontynuację płacę 360 zł. Z tego co pisali koledzy w innym wątku w PZU wychodzi 414 zł.
Darek R. - 2010-12-11, 11:37
Właśnie kupiłem OC w Allians -400zł . W PZU chcieli 590zł . To są ceny w Warszawie z -60% za bezszkodowość , przy czym ubezpieczenie w Allians jest nowe , a w PZU byłaby to kontynuacja .
|
|