| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Przeróbka ambulans - kamper
Firefighter - 2010-09-22, 20:13 Temat postu: Przeróbka ambulans - kamper Witam ponownie.
Zakładam zatem post traktujący o przemianie ambulansu w kamperka. Jest to pierwsza, ale mam nadzieję nie ostatnia przeróbka w jaką się wplącze. Na początek garść fotek pojazdu bazowego. "Dawca": jak świstak wdzięcznie nazywał przyczepę, której użył do stworzenia milki jeszcze nie dojechał, powinien dojechać do końca tygodnia.
Ambulansik ma w środku 3.4 metra długości, 1,95 szerokości (łóżko chyba da radę więc wstawić w poprzek) i 1,90 wysokości. Po usunięciu ścianki działowej powinien zyskać trochę na długości.
Jakiekolwiek komentarze i sugestie mile widziane.
Póki co czekam na "dawcę"
pozdrawiam
doris i archie - 2010-09-22, 21:52
Plany masz ambitne i trzymamy za Ciebie kciuki ...:)
artyst - 2010-09-22, 22:40
Widze ze jeszcze ktos docenil zalety ambulansu jako bazy do budowy kampera
Przypomne moj ambulans jest w tym temacie: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=8130 na razie stoi u mechanika i sie serwisuje mechanicznie, ale powoli zbieram klocki do budowy i pomysly...
Bedziesz przekladal kierownice? Czy bedzie jezdzil dalej po irlandzku?
Szerokosc na pewno plusem - lozko w poprzek daje duzo zaoszczedzonego miejsca.
gratuluje zakupu i powodzenia w budowie!
Firefighter - 2010-09-22, 23:44
| Cytat: |
gdzie Ty nieszczęśniku markizę zaczepisz...??? od doooopy strony ?? ale jazda |
Jak pisałem wcześniej w dziale powitania jestem "lajkonikiem" w dziedzinie kamperów, ale jeżeli chodzi o stronę, po której montuje się markizę czyli tę z drzwiami, to wszystko jest na swoim miejscu - w Irlandii jeździ się po lewej stronie Ambulans jest kupiony, zaparkowany, przerabiany będzie w, przerejestrowywany i generalnie przeznaczony na drogi Irlandzkie.
Do artysta jak widać wyżej przekładki nie będzie , a co zalet ambulansu, to tak jak pisałeś w swoim poście: izolacja, instalacje 12V/230V, nawiewy, wyciszenie.
No nic zobaczymy, trzeba być dobrej myśli...
MILUŚ - 2010-09-23, 17:21
| Firefighter napisał/a: | | Cytat: |
gdzie Ty nieszczęśniku markizę zaczepisz...??? od doooopy strony ?? ale jazda |
Jak pisałem wcześniej w dziale powitania jestem "lajkonikiem" w dziedzinie kamperów, ale jeżeli chodzi o stronę, po której montuje się markizę czyli tę z drzwiami, to wszystko jest na swoim miejscu - w Irlandii jeździ się po lewej stronie Ambulans jest kupiony, zaparkowany, przerabiany będzie w, przerejestrowywany i generalnie przeznaczony na drogi Irlandzkie.
Do artysta jak widać wyżej przekładki nie będzie , a co zalet ambulansu, to tak jak pisałeś w swoim poście: izolacja, instalacje 12V/230V, nawiewy, wyciszenie.
No nic zobaczymy, trzeba być dobrej myśli... |
Za nim odbędziesz nim swoją pierwsza podróż pomyśl w zadumie o tych którzy.................wybrali się nim w drogę ostatnią
roger - 2010-09-23, 17:45
Oj Mariuszek Ty to potrafisz podbudować człowieka ......
PS
Ty nie mów hop ..... bo chyba nabędę drogą kupna taki wynalazek .... zdjęcia wstawiłem w innym wątku koleś myśli ile chce ........ i chyba popełnię taka zabudowę ....... ale zrobie drugie drzwi po prawej stronie tamte angielskie będą do bagazniczka na krzesełka i stolik ......
Rockers - 2010-09-23, 18:24
ja proponuje te krzesełka zostawić i tylko nad pasami bezpieczeństwa popracować będzie można sobie usiąść na imprezie a jak już będzie słaby tylko pasy zapnie i może spokojnie spać bez obawy że spadnie z krzesełka
sarin7 - 2010-09-23, 18:29
ja bym już nic nie zmieniał , dmuchany materac i w trase...a tak na poważnie , będe śledził wątek
Rockers - 2010-09-23, 18:36
Można też zastosować japoński wynalazek do podtrzymywania głowy
Rockers - 2010-09-23, 18:39
stoliczek tylko na środku zamontować i sprawdzić czy lodówka dobrze chłodzi a jak nie ma to koniecznie zamontować można jeszcze dołożyć automat do kostek lodu
A tak poważnie to trzymam kciuki i powodzenia no i oczywiście prosimy o zdjęcia z postępu prac
artyst - 2010-09-23, 19:17
| MILUŚ napisał/a: |
Za nim odbędziesz nim swoją pierwsza podróż pomyśl w zadumie o tych którzy.................wybrali się nim w drogę ostatnią
|
Pomyśl też ile żyć ocalił i zdrowia ludziom uratował szklanka może być w połowie pełna albo w połowie pusta...
sarin7 - 2010-09-23, 19:32
Z tyłu erki to bym zrobił platformę na quada, na cempingu dodał do niej barierki i ładny balkonik by wyszedł.
wow, i spiżarka jest :P ... zostawisz to boczne wejście czy do demolki ?
MILUŚ - 2010-09-23, 20:05
| roger napisał/a: |
PS
Ty nie mów hop ..... bo chyba nabędę drogą kupna taki wynalazek .... zdjęcia wstawiłem w innym wątku koleś myśli ile chce ........ i chyba popełnię taka zabudowę ...... |
Oj,Robercie..............
Mało Ci że KOGUT zrobił z Twego camperka radiowóz MO ...................
jak kupisz taki wynalazek to ............powie że to karetka........więzienna
Firefighter - 2010-09-24, 00:00
Szanowny Panie artyst podoba mi się pańskie podejście. Optymizmu niektórym tu brakuje i szukają dziury w całym, a bo markiza nie z tej strony..., a bo krzesełka takie siakie a nie inne... Coś z tego na pewno się da zrobić - a co wyjdzie zobaczymy.
Motyw z krzesełkami mnie ździebko rozbawił, bo jak się pewnie domyślacie noszy (które są jak by nie było siedziskiem) w ambulansie nie mam, wyobraziłem sobie towarzystwo po imprezie spięte pasami i wiszące nad ziemią - trzeba by tylko jakieś pasy udowe dołożyć, co by to wszystko jak alpinistyczna uprząż działało... ale chyba jednak nie...
Pytanie do Rogera, zaślepiłbyś tylne drzwi? (jak to opisujesz w wątku o busie), znajomy radził, że lepiej zostawić... sam jeszcze nie wiem...
Może zrobimy coś na kształt (nie wiem ilu z Was to pamięta) serialu o Świętopełku Kuraczku, czeska komedia, w której publiczność w studio rzekomo miała wpływ na tok wydarzeń i losów tytułowego bohatera - kucharza Świętopełka...
Kto usunął by drzwi tylne? - proszę o krótkie uzasadnienie
Kto by zostawił - j.w.
Firefighter - 2010-09-24, 01:10
Dopiero przeglądając teraz forum zauważyłem, że mój ambulansik ma kolejną zaletę, choś niektórzy pewnie powiedzą, że wade...
Na autostradzie rozwijało to, to prędkości rzędu 130-140 km/h i tak całkiem pewnie szło.
Do Koguta - też się skłaniam, żeby drzwi zostawić... chętnie wysłucham innych opinii
No i nie dziwie się że zostawiłbyś KOGUTY...
maniek68 - 2010-09-24, 07:25
Moim skromnym zdaniem drzwi zostawić,nawet jak planujesz zrobic łoże z tyłu to nie musisz ich otwiwrac albo otworzyć tlko jedno skrzydło.Zawsze to lepiej mieć większy dostęp.A jeśli chodzi o zaślepienie to można zrobić ścianke [plecy] ok 50-60cm od drzi i masz w ten sposób sporo przestrzeni bagażowej i łatwy dostęp od tyłu.
Powowodzonka bądż dzielny
sarin7 - 2010-09-24, 07:29
drzwi tylnie hmn ? to zależy dla ilu osób chcesz przeznaczyć tego erka-perka.
Patrząc od tyłu auta, na przegrodzie do kabiny drzwi , z lewej strony drzwi , z tyłu drzwi, będzię Ci cięzko coś zaaranżować. Rozmieścić kanapy , stoły itd. Jeśli ma być przeznaczony dla 2-3 osób, to możesz zostawić, jeśli dla więcej to bym się zastanawiał ( bo na tylnią scianę idzie ładnie kanapy i stół wkomponować ( spanie dla 3 osób) .
Może sprawdź najpierw w jakim stanie są te drzwi , jaka szczelność, czy zawiasy nie obluzowane, itd . Z ciekawości który to rocznik, jaki przebieg i za ile plus/minus idzie nabyć taki samochód, (jeśli to nie tajemnica). Pozd Marek
a tu na allegro też ciekawy okaz do przeróbki na kampera
http://allegro.pl/item1231497766.html
Świstak - 2010-09-24, 08:18
Witam serdecznie i loguję się do tematu. Co do tylnych drzwi - absolutnie bym zostawił. Można zrobić tam bagażnik, można tam zrobić łazienkę, można postawić kibelek.... A do tego wszystkiego dostęp z zewnątrz i łatwość w odprowadzaniu wilgoci. Tak więc ożna zrobić przedział suchy gdzie będą butle z gazem i bagaże oraz wszystkie przyłącza i łatwy dostęp do istotnych mechanizmów, rozdzielni i pomp, a po otwarciu tylnych drzwi i rozwinięciu na nich brezentowego przedsionka bardzo dużą i wygodną łazienkę polową....
TomekW - 2010-09-24, 08:34
Ja też zostawiłbym tylne drzwi. Jeżeli długość by na to pozwoliła, można by z tyłu zabudować po jednej stronie łazienkę, a po drugiej, tak jak proponował Świstak, "przedział techniczno-ogrzewczy", prawie jak w wąskotorowych wagonach osobowych . Można tam wcisnąć trumę i bojler. A z tą "łazienką polową" to rzeczywiście ciekawy patent.
Nie wiem, jak z szerokością, ale tak na oko wydaje mi się, że upchnięcie łóżek w poprzek może być problematyczne, lepiej będzie ustawić je wzdłuż, może piętrowo.
Wrzuć jakiś szkic wnętrza z wymiarami, może uda się wspólnie z kolegami coś wymyślić.
roger - 2010-09-24, 09:33
A ja tylne drzwi bym zlikwidował a w ich miejsce założył box z włókna szklanego gdzie zrobiłbym ubikacje z prysznicem ....patent stosowany czasem w LT-ach ..... takie "bagazniczki" maja często busiki liniowe ... ....
Po kiego diabła takie drzwi z tyłu .... w kamperku ?
Firefighter - 2010-09-24, 13:39
Witam ponownie.
Ktoś pytał o rocznik i cenę, ambulans jest z 2004 roku, ma najechane 110 000 ale mil, kosztował 4900 euro.
Zamysł jest taki żeby z ambulansika zrobić kamper medialny (taki z kinem domowym (kamperowym)), oczywiście kłóci się to odrobinę z zamysłem kamperka, aktywnie spędzać czas, zwiedzać, ale ja bardzo lubię kino, a często zdarza się gdzieś pojechać, pogoda jest do kitu i co robić wieczorkiem przy piwku, można pogadać owszem, ale można również pogadać i obejrzeć filmik. Taki jest plan.
Podaję wymiary i taki na razie zarys zabudowy.
Zaraz wrzucę zdjęcia dawcy, bo przed chwilą dojechał...
jury - 2010-09-24, 13:44
| Firefighter napisał/a: | .........Pytanie do Rogera, zaślepiłbyś tylne drzwi? (jak to opisujesz w wątku o busie), znajomy radził, że lepiej zostawić... sam jeszcze nie wiem...
|
Jak mawia ARKADARKA i KOGUT przeróbki są do dupki i ja się całkowicie z tym zgadzam całkowicie. Nigdy to profesjonalnie nie będzie wyglądało.
Co do tylnych drzwi to bym je zostawił otwierane ale tylko po to żeby wykorzystać je do zapakowania sprzętu biwakowego (bagażnik) pod koją podwyższoną którą bym zrobił z tyłu.
Koję bym odgrodził od tych drzwi cienką ścianką tak z 10 cm od drzwi żeby można było tę przestrzeń poświęcić na sprzęt długi a który można by na przykład zawiesić na tych drzwiach bez szyb.
Gdzieś trzeba upchać butle na gaz czy drugi akumulator.
Firefighter - 2010-09-24, 14:11
A oto dawca.
Niestety nie jest uszkodzony, trochę więc szkoda pozbawiać go życia, ale cóż...
Zastanawiam się co zrobić ze skorupą, dwie opcje póki co biorę pod uwagę:
a) przyczepić na nity do przyczepki kilka arkuszy aluminium co by była prostokątna, i sprzedać komuś jako przyczepę reklamową (w Irlandii prawie wcale nie ma bilboardów przy drogach, ostatnio zaczynają się pojawiać stare przyczepy/kontenery z reklamami, stare blaszaki przy drodze zaparkowane jako reklamy, więc kto wie może...)
b) po prostu spróbować sprzedać na stróżówkę/biuro na budowie
ktoś ma jakiś pomysł?
StasioiJola - 2010-09-24, 14:17
No,,no dawca w bardzo ładnym stanie - wszystko bedzie zależało od zdolnosci manualnych wykonawcy i bardzo dobrego przemyslenia i rozplanowania wnetrza biorcy!!!
Firefighter - 2010-09-24, 15:11
Patrząc na to jaki efekt Janusz osiągnął ze scalenia przyczepki z pickupem zastanawiam się czy nie byłoby lepiej kupić tego poniżej:
http://www.donedeal.ie/fo...ercials/1457794
a ambulans przerobić za pomocą przyczepki rozbitej (na którą mogę spokojnie poczekać)
sam nie wiem...
maniek68 - 2010-09-24, 15:48
Szkoda niszczyc takiego domku.Tak samo pomyślałem jak zobaczyłem dawce.
Chyba jednak lepiej przeżucic to w całości na rame pickupa i masz fajny domek.
MILUŚ - 2010-09-24, 15:54
| Firefighter napisał/a: | A oto dawca.
Niestety nie jest uszkodzony, trochę więc szkoda pozbawiać go życia, ale cóż...
ktoś ma jakiś pomysł? |
Przywież ją do Polski ...... sprzedaj za duże pieniądze ....... a za zarobione bilety NBP kup prawdziwego campera
gino - 2010-09-24, 15:54
ja bym zostawil podnosnik...zdecydowanie bedzie ulatwial...sprztanie ...
piotr1 - 2010-09-24, 20:06
Ja bym założył hak i po robocie
Rockers - 2010-09-25, 19:28
myślę że szkoda ruszać tej przyczepki, przenoszenie może nie wyjść tak ładnie, więc albo wcałości wkomponować ją na jakieś autko, albo sprzedać i kupić kamperka, co do ambulansu i jego tylnich drzwi, to mogę podać na swoim przykładzie, ja mam w LT-czku też drzwi z tyłu i bardzo jestem zadowolony, choć brak mi uszczelki i trochę kurzu leci, ale mam już uszczelkę na oku.
U mnie po otwarciu drzwi mam połowę zabudowę łazienki ścianka, w której obecnie zrobiłem drzwiczki do bezproblemowego wyciągania ubikacji, może to być też dostęp np do kasety thetforda, w drugiej połowie mam kuchenkę trzy palnikową, a po otwarciu drzwi mam pod kuchenką dodatkowy bezproblemowy dostęp do bagażu, np grilla węgla, narzędzi, lewarków, klinów itp
Jak będę miał okazję to zrobię zdjęcia i wstawię
artyst - 2010-09-25, 19:54
Drzwi z tylu powinny zostać, nawet jeżeli w planie nie przewidziane jest ich używanie. Nigdy nie wiadomo kiedy i do czego się przydadzą.
Moja koncepcja zabudowy tyłu to coś co kiedyś podpatrzyłem i przedstawiam poniżej na fotkach. oczywiście nie dokładna kopia tego, ale fotki oddają dobrze koncepcję
Firefighter - 2010-09-25, 19:55
Dzięki rockers za opinię. Drzwi bez wątpienia zostają. Co do przyczepy jako że powiedziane zostało a i b, chyba niestety będę musiał powiedzieć i c i przerzutki dokonać. Trochę się zabrałem za temat od d..... strony, no ale gdzieś to doświadczenie trzeba zdobyć i gdzieś się trzeba wszystkiego nauczyć.
Jest jeszcze taka opcja, żeby z ambulansu budę ściągnąć i używać jej jako magazynku przydomowego (miejsca nigdy nie za wiele(, i przyczepkę wkomponować w ramę ambulansika - to brzmi całkiem rozsądnie, tylko, że przerasta mnie potrzebny do tego sprzęt.
Ze sprzętu do podnoszenia mam mały sterowany z ziemi wózek widłowy 1300 kg udźwigu/ 3 metry wysokości, oczywiście nie przy takiej szerokości łądunku.
artyst - 2010-09-25, 20:05
| Cytat: | Jest jeszcze taka opcja, żeby z ambulansu budę ściągnąć i używać jej jako magazynku przydomowego (miejsca nigdy nie za wiele(, i przyczepkę wkomponować w ramę ambulansika - to brzmi całkiem rozsądnie, tylko, że przerasta mnie potrzebny do tego sprzęt.
Ze sprzętu do podnoszenia mam mały sterowany z ziemi wózek widłowy 1300 kg udźwigu/ 3 metry wysokości, oczywiście nie przy takiej szerokości łądunku. |
Jak juz tez pisalem w innym temacie, mam taka bude wlasnie po ambulansie na dzialce, ktora sluzy jako magazynek na 1001 mniej lub bardziej potrzebnych reczy. sprawdza sie swietnie i dlatego tez powstal pomysl przerobki karetki.
Jesli chodzi o zdejmowanie takiej budy malym widlakiem to do zrobienia bez problemu. jezeli widly za krotkie to trzeba troche obwiazac pasami od gory, dobrze zabezpieczyc i ciach pach zdjete-przeniesione
Pisalem tez wczesniej ze budujac na kamperze nie nalezy sie nastawiac ze zrobi sie z tego cos lepszego niz ktos w fabryce robiac dedykowanego campera. Budujac na ambulansie mozna zrobic cos bardziej uniwersalnego i w miare budzetowego. Natomiast jezeli cena ambulansa + dawcy przyczepy + robocizna, przewyzsza koszty gotowego dedykowanego to troche mija sie z celem...
Osobiscie majac taki zestaw do dyspozycji myslalbym jak przyczepe wpakowac na rame
Firefighter - 2010-09-30, 21:32
Witam, pora na małą aktualizację.
Okazało się żem przedwcześnie pochwalił ambulans za izolację i wytłumienie etc.
Izolowany jest tylko sufit, podłoga i ściany nie są. Do tego przesuwne drzwi otwierają się tylko od zewnątrz, wymiarami buda okazała się być za krótka mimo wcześniejszego obmierzenia i akceptacji przez majstra
Do tego po usunięciu szafek i półek w nadbudówce nad kabiną pokazała się wilgoć.
W tej sytuacji nie pozostaje mi nic innego jak przejść do planu B, czyli buda ambulansu zostanie usunięta, a na jej miejsce wyląduje okrojona nieco przyczepka.
Tu niestety pojawia się kilka pytań i byłbym niezmiernie wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź - najlepiej od osób, które robiły już coś podobnego
Zastanawiam się jak taką przyczepkę przymocować do ramy pojazdu. Zdaję sobie sprawę, z tego, że pytanie jest głupie, bo są przyczepki i przyczepki, ramy i ramy
Chodzi o to, czy taką przyczepkę powinno się przyspawać czy przykręcić do ramy. Czy przyczepka sama ma jakąś ramę, którą można użyć do jej przymocowania, czy jej ramą jest zarazem podwozie, co by nieco skomplikowało całą akcję. Gdyby ktoś miał jakąś radę byłbym niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam,
S
artyst - 2010-09-30, 22:46
Przykrecic!. Ja zdejmowalem juz podobna bude ambulansowa i byla ona przykrecona na kilkanascie srub. buda campingowa raczej tez przykrecona jest do ramy przyczepy . natomiast na 99.9% buda z rama sprinta nie beda kompatybilne. wiec jak oba rozbierzesz to dopiero bedziesz mogl pomyslec jak je zlaczyc sensownie. Jezeli spawac to tylko jakies uchwyty do ktorych bedzie mozna docelowo cos przykrecic.
MAWI - 2010-10-01, 07:22
Zapytaj Janusza on robił coś takiego od podstaw.A nawiasem mówić rama większości przyczep to dwie lagi biegnące od przodu do tyłu połączone co jakiś czas poprzeczkami.Musisz to oddzielić od budy i dalej kombinować.
janusz - 2010-10-01, 07:55
| Firefighter napisał/a: | | Chodzi o to, czy taką przyczepkę powinno się przyspawać czy przykręcić do ramy. |
| MAWI napisał/a: | | Zapytaj Janusza on robił coś takiego od podstaw. |
W moim przypadku Przyczepa była Buerstner i podwozie miała - Alco. Składało się ono z dwóch podłożnic biegnących przez całą przyczepę łącznie z dyszlem. Podłużnice połączone były z sobą tylko zaczepem i osią. Podłoga przykręcona do ramy była w kilku miejscach, przede wszystkim tam gdzie były nogi do poziomowania przyczepy. Ramę samochodu doprowadziłem do takiego stanu by miejsca przykręcenia podłogi wypadły w tych samych miejscach gdzie były w ramie przyczepy. Dodatkowo zrobiłem ramę metalową biegnącą wzdłuż obrysu nadwozia przyczepy, przykręconą do ramy samochodu. Ta dodatkowa rama wspierała podłogę, a raczej ściany przyczepy. W konstrukcji mojej przyczepy to boki nadwozia były przykręcone do boków podłogi a nie stały na podłodze.
Świstak - 2010-10-01, 23:13
Identycznie było w przyczepie którą ja rozbierałem.
McGali - 2010-10-02, 07:20
| Firefighter napisał/a: | Witam, pora na małą aktualizację.
Okazało się żem przedwcześnie pochwalił ambulans za izolację i wytłumienie etc.
Izolowany jest tylko sufit, podłoga i ściany nie są.
S |
Podloga sie zgadza ale sciany sa izolowane welna mineralna. Konstrukcja zabudowy wykonana jest co ciekawe z profili nierdzewnych. Aby odkrecic (zdjac) zabudowe nalezy zdemontowac laminat wewnetrzny i podloge oraz dolna czesc laminatu zewnetrznego.
Rockers - 2010-10-02, 19:18
co prawda widzę iż plany się zmieniły ale obiecałem zdjęcia więc je daje oto mój kamperek od tyłu
MILUŚ - 2010-10-03, 13:04
O widzę ,że stoisz tam skąd Cię wyciągałem na sznurku na ostatnie Pajęczno
Rockers - 2010-10-03, 13:51
dokładnie tam stoję ale mam nadzieję że już mnie nie będzie trzeba ciągać na sznurku, obecnie bardziej dbam o akumulatorki, kupiłem sobie wózeczek i wożę je do garażu gdzie są podładowywane
Firefighter - 2010-10-08, 11:45
Prace się znowu ruszyły. Na razie wygląda to wszystko jak po przejściu huraganu. Mam nadzieję że uda nam się to do kupy złożyć. Dzisiaj wzmacniana będzie rama (ta od budy ambulansu trochę się sypie) rama oryginalna mercedesa w stanie idealnym. Może mi ktoś doradzić czy to webasto na zdjęciu jest coś warte? Bo chyba nie ma sensu instalowanie go jako ogrzewania awaryjnego (oprócz gazu?)
z góry dzięki za rade
pirat666 - 2010-10-08, 12:25
Ja to jednak nie mogę wyjść z podziwu dla waszych pomysłów
Trzymam kciuki o rychłe ukończenie projektu
Świstak - 2010-10-08, 14:57
Montuj to webasto. Może będzie awaryjna (na wypadek braku gazu o 3 rano) a może podstawowe.....
maniek68 - 2010-10-08, 15:36
Witam
Widze że zdecydowałes się na przekładke przyczepy,moim zdaniem rozsądnie
Czeka cię jeszcze mnóstwo pracy,ale co to jest jak ma sie zapał i checi
a potem tylko radocha.Życze wytrwania,a webasto zostaw nigdy nie wiadomo....
Firefighter - 2010-10-09, 15:23
Buda z ambulansu już zdjęta. Jak dobrze pójdzie do poniedziałku będzie miał dospawaną nową ramę.
A teraz kilka zdjęć, niedoszłego dawcy (niedoszły bo z dawcy stał się częścią hybrydy)
McGali napisał, że | Cytat: | | Podloga sie zgadza ale sciany sa izolowane welna mineralna. Konstrukcja zabudowy wykonana jest co ciekawe z profili nierdzewnych. Aby odkrecic (zdjac) zabudowe nalezy zdemontowac laminat wewnętrzny i podłogę oraz dolna czesc laminatu zewnetrznego. | Może w ambulansie, który rozbierałeś/widziałeś/składałeś jest tak jak piszesz, w moim ściany nie mają izolacji, co tylko udowadnia że typów i zabudów jest wiele.
Będę podawał bieżące informację.
Firefighter - 2010-10-09, 22:27
Panie KOGUT, nie mów Pan hop póki nie zobaczysz...
Trochę optymizmu nie zaszkodziło jeszcze nikomu...
jury - 2010-10-10, 08:10
KOGUT, to nie będzie alokowa tylko pawlacz.
Ahmed - 2010-10-10, 08:40
| Firefighter napisał/a: | | Panie KOGUT, nie mów Pan hop póki nie zobaczysz... |
I nie piej puki nie zadziobiesz
sarin7 - 2010-10-13, 04:06
spore zmiany konstrukcyjne, na ile osób zarejestrowane będzie auto ?
Firefighter - 2010-11-01, 19:35
Witam ponownie,
Sarin 7 - jeszcze nie wiem, ale chyba na 2.
A w takim stanie zaawansowania był pojazd tydzień temu.
MAWI - 2010-11-01, 19:59
Koniecznie zostaw te niebieskie lampki w atrapie ,na zloty będziesz jeździł przed nami i torował drogę Atak serio to może być extra fura.ładnie to wykończ.
Rockers - 2010-11-02, 07:27
bardzo łądnie wygląda ciekawy będzie efekt końcowy, no i tak jak świstak pisał jeśli masz jakieś webasto warto je zamontować, jeśli mas tylko jedną butlę gazu, to z mojego doświadczenia wiem iż gaz w niej zawsze kończy się w srodku nocy kiedy człowiek sobie smacznie śpi i niczego się nie spodziewa, a tu nagle iskrownik go budzi z informacją koniec gazu wstawaj i zasuwaj po butle, albo szczelniej się okryj kołdrą bo zaraz bęzie zimno
gino - 2010-11-02, 07:35
widze podobienstwo do Polskiego wyrobu..co..jest w/g mnie plusem..
w Polsce jest czlowiek, co buduje kamperki na bazie sprintera 4X4 ..
buduje je od poczatku do konca..
i..wygladaja bardzo fajnie..
http://allegro.pl/sprinte...1293889958.html
Świstak - 2010-11-02, 11:21
Był na wystawie w Krakowie. Okna bardzo estetyczne, od środka wyglądaja zupełnie jak kamperowe. Ogólnie konstrukcja kamperka i zastosowane elementy wywarły na mnie bardzo dobre wrażenie.
Kamil_K - 2010-11-02, 11:30
Firefighter jak na razie bardzo mi się Twoja koncepcja podoba
nie wiem tylko czy nie taniej było kupić skrzyniowego Sprintera? bez potrzebnie płaciłeś za budę ambulansu ... ot takie drobne przemyślenie/pytanie.
Ale tym sposobem jest szansa, że całe wykonanie będzie praktyczne (jednak przyczepa była w miarę dopracowana) i szybsze w wykonaniu niż przenoszenie pojedynczo wyposażenia z przyczepy do auta...
Ja trzymam kciuki za realizację i będę śledził temat
Firefighter - 2010-11-02, 12:50
| Cytat: | | nie wiem tylko czy nie taniej było kupić skrzyniowego Sprintera? bez potrzebnie płaciłeś za budę ambulansu ... ot takie drobne przemyślenie/pytanie. |
Byłoby łatwiej, ale jak widzisz w moim pierwszym poście zamysłem było przełożenie urządzeń i mebli do ambulansu. Łatwiej pomyśleć niż zrobić. Okazało się, że nijak nie można będzie wszystkiego w ambulansie pomieścić - wszystkiego znaczy toalety, łózka, lodówki. Okazał się być za krótki. Ponadto był zawilgocony, niezaizolowany, miał tylko jedno małe okno, buda miała wiele uszkodzeń, drzwi boczne otwierały się tylko od zewnątrz, kształt budy ma trapezoidalny czyli wszystkie meble musiałyby być dodatkowo cięte... i mógłbym jeszcze pewnie ciągnąć listę...
przyczepka z kolei miała wszystko ładnie rozmieszczone, duże ładne okienka i jakoś tak szkoda byłą ją rozpruwać, bo efekt byłby i tak marny.
Ciekawa sprawa z tą moją hybrydką. Generalnie w kamperze chodzi o to żeby mieć mocną i lekką konstrukcję a u mnie jest odwrotnie ma być jak najcięższa (też mocna oczywiście). Powodem są zasady przerejestrowywania pojazdów na kampery w Irlandii. Do 3 ton zapłącę 13,5% szacowanej ceny rynkowej, po przekroczeniu 3 ton 50 euro
Także jest rama wzmocniona sporą ilości stali - taki pancerny kamperek niemalże.
Napiszę jeszcze o kilku rozwiązaniach.
Firefighter - 2010-11-02, 12:53
ciąg dalszy rozwiązań
pirat666 - 2010-11-02, 12:58
| Świstak napisał/a: | | Był na wystawie w Krakowie. Okna bardzo estetyczne, od środka wyglądaja zupełnie jak kamperowe. Ogólnie konstrukcja kamperka i zastosowane elementy wywarły na mnie bardzo dobre wrażenie. |
A propo tamtego 4x4 - bardzo mi się podoba estetycznie itp
jedno mnie tylko zastanawia czy da się latać po dachu ? bo chyba nie bardzo
czy można zamontować drabinkę itp
Ja muszę deskę wozić hi hi
Firefighter - spodziewałem się bardziej iż przesuniesz nadkole z przyczepki nad koło z podwozia. Masz tam miejsce żeby się koło chowało na dołkach ?
Firefighter - 2010-11-02, 13:07
| Cytat: | | Firefighter - spodziewałem się bardziej iż przesuniesz nadkole z przyczepki nad koło z podwozia. Masz tam miejsce żeby się koło chowało na dołkach ? |
Poniżej nowe nadkole, i miejsce na koło
pirat666 - 2010-11-02, 13:24
Firefighter, Masz niezłe tempo prac - jestem pod wrażeniem
Czy tą szczelinę między kabiną a budą będziesz robił z jakiś laminatów ?
Firefighter - 2010-11-02, 13:39
Szczelina będzie zamknięta za pomocą blachy aluminiowej. Będzie uszczelniona od środka i nitowana od środka. Potem dodatkowo uszczelniona na zewnątrz. Jeszcze nie jestem pewny jak wykończona - postaram się żeby było estetycznie
krynia i stan - 2010-11-02, 14:28
No naprawdę wygląda to coraz ciekawiej, życzę powodzenia i trzymam kciuki
Kamil_K - 2010-11-02, 15:00
| Firefighter napisał/a: | Do 3 ton zapłącę 13,5% szacowanej ceny rynkowej, po przekroczeniu 3 ton 50 euro |
a podobno to u nas są "nieżyciowe" przepisy ...
cóż jedyny minus to fakt, że będziesz więcej woził na co dzień czyli wyższe zużycie paliwa itd...
fakt czytałem temat od początku i zamysł faktycznie był inny
jeśli chodzi o osadzenie kół to też stawiałem na wykorzystanie oryginalnych wnęk ale cóż tak zobaczymy inne rozwiazanie
BTW rama tego ambulansu była standardowa czy obniżana? pytam czy będzie bardzo wysoko do wejścia do góry czy raczej standardowa wysokości camperków??
janusz - 2010-11-02, 15:06
| Firefighter napisał/a: | | powstało więc trochę miejsca i mocna rama na zbiorniki na wodę. |
Na mój gust to tutaj powinien być zbiornik na szarą wodę, a na czystą przed osią, jak najbliżej przodu lub chociaż środka auta. Lepsze wyważenie samochodu. Przeważnie jeździ się z pustym zbiornikiem brudnej wody i pełnym czystej.
janusz - 2010-11-02, 15:10
| pirat666 napisał/a: | | Czy tą szczelinę między kabiną a budą będziesz robił z jakiś laminatów ? |
Ja zrobiłem tak.
Firefighter - 2010-11-02, 15:29
| Cytat: | Firefighter napisał/a:
Do 3 ton zapłącę 13,5% szacowanej ceny rynkowej, po przekroczeniu 3 ton 50 euro
a podobno to u nas są "nieżyciowe" przepisy ...
cóż jedyny minus to fakt, że będziesz więcej woził na co dzień czyli wyższe zużycie paliwa itd... |
Nawet mnie Kamilu nie podpuszczaj żebym zaczął pisać o przepisach, bo to nie miejsce i nie temat. Parę słów jednak napiszę. Przede wszystkim podczas kupna jakiegokolwiek pojazdu nie płaci się podatku, umowy się nigdzie nie rejestruje. Na dowodzie rejestracyjnym jest miejsce na dane nowego właściciela, wypisuje się, przy kupującym wrzuca dowód rejestracyjny do skrzynki i nowy dowód przychodzi za kilka dni - raz jeszcze napiszę, bez żadnych opłat. No i jeszcze jest milion innych wygodniejszych przepisów. Nie mówiąc że moja firma płaci 12% podatku dochodowego
A wracając do tematu:
Podwozie nie było obniżane, więc jest trochę wysoko, na razie ma taki stopień, coś tam się pewnie zmieni, bo jest dobre do wsiadania, przy wysiadaniu lipa.
Co do Fotek Janusza, to wykończenie Twojego kamperka jest rewelacyjne i wątpię czy uda mi się choćby zbliżyć do niego (co nie znaczy że nie spróbuję). Klasa sama w sobie.
No i masz też super drabinkę/stopień.
pirat666 - 2010-11-02, 15:35
| Firefighter napisał/a: | Co do Fotek Janusza, to wykończenie Twojego kamperka jest rewelacyjne i wątpię czy uda mi się choćby zbliżyć do niego (co nie znaczy że nie spróbuję). Klasa sama w sobie. |
Fakt ładnie to wyszło
MAWI - 2010-11-02, 15:37
Janusz może to złudzenie ,ale na górnym zdjęciu alkowa wychodzi bardziej do przodu nad maskę niż na dolnym,to chyba złudzenie, czy może potem ją skracałeś ,ja widziałem to auto ostatnio na zlocie w Pajęcznie.
pirat666 - 2010-11-02, 15:38
| MAWI napisał/a: | | czy może potem ją skracałeś ,ja widziałem to auto ostatnio na zlocie w Pajęcznie. |
Skracał o ile dobrze pamiętam
Firefighter - 2010-11-02, 15:40
| Cytat: | | Na mój gust to tutaj powinien być zbiornik na szarą wodę, a na czystą przed osią, jak najbliżej przodu lub chociaż środka auta. Lepsze wyważenie samochodu. Przeważnie jeździ się z pustym zbiornikiem brudnej wody i pełnym czystej. |
Pewnie racja, przy czym wydaje mi się, że mój nie ma aż takiego zwisu jak twój. A przód/środek dostał sporo wagi - w miejscu łączenia przyczepki/podwozia jest rama stalowa/wzmocnienie. Co nie zmienia faktu, że nie poświęciłem zbyt wiele czasu na rozpracowanie prawidłowo środka ciężkości.
janusz - 2010-11-02, 16:02
| Cytat: | Skracał o ile dobrze pamiętam | Zostało odcięte 40 cm.
A wykończone jest profilem burtowym od ciężarówek.
http://www.sapagroup.com/...0kasetonowe.pdf
Profil nr 7501975019
Firefighter - 2010-11-02, 21:39
Garść fotek z dzisiejszego fajrantu
Jeszcze oczywiście nie wykończone wszystko.
Pawcio - 2010-11-02, 21:54
Brakuje platformy na skuter...
stach63 - 2010-11-02, 22:31
Zaczyna wygłądac superaśnie.
Firefighter - 2010-11-03, 02:56
no i jeszcze jedno
pirat666 - 2010-11-03, 08:24
No ładnie to wychodzi, w tym tempie to za dwa tygodnie już w trasę
maniek68 - 2010-11-03, 09:17
Widze kawał szybkiej ale przede wszystkim solidnej roboty.
Możesz spokojnie otwierac własną firme i przerabiać kamperki.
Jeszcze kilka drobiazgów i efekt będzie zadowalający,a właściwie już jest
trzymaj tak dalej.
Powodzenia
Ahmed - 2010-11-03, 09:22
No pięknie , jeszcze w dodatku zabudowa na Eribie , jednej z lepszych marek na rynku przyczep , gratulacje
Firefighter - 2010-11-03, 12:26
Miło przeczytać że komuś się projekt podoba. Dzięki za komentarze.
...ale to już nie to samo...
bo kogut już włączył czerwony przycisk....
Dembomen - 2010-11-03, 13:07
Hej!
Firefighter, fajnie, zaczyna przypominać camperka, powodzenia
Hej!
Ahmed - 2010-11-03, 14:21
| Firefighter napisał/a: | ..ale to już nie to samo...
bo kogut już włączył czerwony przycisk... |
No i co z tego ? W ,,Mam talent " też na końcu decydują widzowie
Świstak - 2010-11-03, 17:24
Dla mnie - bomba. Najważniejsza jest elastyczność. W tego typu pracach, jeśli efekt końcowy ma 10% zgodności z początkowym projektem to jest to sukces. Ale czy ma to jakiekolwiek znaczenie? W mojej opinii - absolutnie żadnego. Istotne jest aby efekt końcowy zadowolił Twórcę funkcjonalnością, niezawodnością, solidnością i aby po całej robocie w kieszeni zostało jeszcze trochę drobnych na dobre cygaro!
Gratuluję tempa i doskonałych pomysłów!
StasioiJola - 2010-11-03, 18:11
Firefighter- realizujesz moje marzenie sprzed paru lat. Pełen szacunek dla Twojej pracy i pomysłu!! Samochód bazowy najlepszy z możliwych a i przyczepa na nadstawkę też. Myślę ,że bedziesz z całosci zadowolony??? Jestem tylko ciekawy jak to ma się finansowo do campera z tego samego rocznika???? Ale to stwierdzisz dopiero na koniec pracy po podliczeniu kosztów!!!Pozdrawiam i trzymam kciuki za szybkie zakończenie budowy!!! Stasio.
Ahmed - 2010-11-03, 18:19
| Świstak napisał/a: | | Istotne jest aby efekt końcowy zadowolił Twórcę funkcjonalnością, niezawodnością, solidnością i aby po całej robocie w kieszeni zostało jeszcze trochę drobnych na dobre cygaro! |
I na waciki , na waciki też
MILUŚ - 2010-11-03, 18:23
Firefighter .............pełen szacun.........
WINNICZKI - 2010-11-03, 23:12
Wychodzi super.....bedzie piekny kamperek
CrazyJack - 2010-11-04, 01:58
Dzielnie kibicuje temu pomysłowi czytając od początku.
Lubie takie przedsięwzięcia
GRATULUJE wytrwałości trzymając kciuki za pomyślne dokończenie dzieła
Turkus - 2014-05-30, 15:29
Super, czytając pierwsze posty i widząc zdjęcia myślałem że będzie to wyglądało małoprofesjonalnie , a wyszło super. Gratulacje .
OldPiernik - 2014-05-30, 17:29
tja, cztery lata temu
voice - 2014-05-30, 18:57
Swoją drogą chyba kolega Firefighter odpuścił temat, bo coś cicho w jego wątku, albo nie chce się pochwalić swoim dorobkiem.
Mavv - 2014-05-31, 20:55
| Cytat: | | Ostatnia wizyta: 2013-05-08, 01:34 |
Nooo, nie było go ponad rok...
Będę wypatrywał tego kampera tu na irlandzkich drogach
Firefighter - 2016-05-31, 22:40
Witam po 6 latach Jako że nowy właściciel wystawił moją eks-przeróbkę na sprzedaż, to wypada mi Wam chociaż pokazać jak wygląda. Sam nie skończyłem, bo skończył się zapał i inne projekty wzięły górę, ale uważam że został wykończony godnie. Jak myślicie?
https://www.donedeal.ie/c...ew-doe/12453008
westa76 - 2016-06-01, 06:54
wszystko ładnie tylko z tymi trójkątnymi odblaskami z tyłu to by u nas nie pojeździł za długo. Ktoś zapomniał że to już nie przyczepa Ale projekt ciekawy.
Pozdrawiam
Mariusz
CORONAVIRUS - 2016-06-01, 07:32
ogłoszenie przeminie i ... fotki wklejam
Rodzinka Cztery Plus - 2016-06-01, 08:17
Pacz pan... 6 lat minęło, a licznik w tył poszedł. U ciebie 110 tys mil, w ogłoszeniu już tylko 85 tys mil... Znaczy, nie tylko u nas kręcenie liczników jest narodowym sportem
zbyszekwoj - 2016-06-01, 12:44
Miał do tyłu ustawiony?
Firefighter - 2016-06-01, 13:32
Cóż mogę powiedzieć. Wierzcie bądź nie ale licznika nie przestawiałem, bo pozbyłem się nieukończonego projektu prawie 6 lat temu.
A mnie jeszcze zaciekawiło, to, że w ogłoszeniu nie ma ani słowa o tym, że to przeróbka. Uczciwiej byłoby napisać.
A z czystej ciekawości - gdzie pisałęm o przebiegu, bo nie udało mi znaleźć ?
Dzięki
MILUŚ - 2016-06-01, 14:13
| Firefighter napisał/a: | ..........
A mnie jeszcze zaciekawiło, to, że w ogłoszeniu nie ma ani słowa o tym, że to przeróbka... |
Przynajmniej teraz znamy genezę marki HYMER ............
To połączenie ambulansu i ERIBY-NOVA
zbyszekwoj - 2016-06-01, 14:14
| Firefighter napisał/a: | | ani słowa o tym, że to przeróbka. |
Na oko widać ,że to Hymer
Rodzinka Cztery Plus - 2016-06-01, 16:42
| Firefighter napisał/a: |
Ktoś pytał o rocznik i cenę, ambulans jest z 2004 roku, ma najechane 110 000 ale mil,... |
tom-cio - 2016-06-01, 19:22
Tylko mam jedno pytanie-a na cholere byl ambulans ,jak z ikego nic nie zostalo?Nie prosciej bylo zwykla bude kupic na ramie?Ja ram na nlaszaku budowalem,wiec na ambulansie bylbym ciekawy,ale tu z ambulansa szoferka zostala
Firefighter - 2016-06-02, 06:59
@Rodzinka Cztery Plus - dzięki, czyli cofany
@tom-cio - zamysł był taki, żeby z przyczepki przełożyć wyposażenie i meble a buda miała zostać ambulansu, po kupnie przyczepki okazało się, że mój majster (ja tej przeróbki nie robiłem) źle coś wymierzył i byłoby zbyt ciasno, do tego podczas przymiarek okazało się, że w ambulansie nie ma izolacji a zamiast niej jest pleśń wobec czego musieliśmy improwizować.
|
|