Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Nasza podróż do Norwegii- sierpień 2010

kolan - 2010-09-30, 13:47
Temat postu: Nasza podróż do Norwegii- sierpień 2010
Witam. Szczerze powiem dziwnie to wyszło , bo planowaliśmy podróż do Chorwacji przez Niemcy, Czechy i dalej na południe.Przekonaliśmy się , że nie zawsze można wszystko zaplanowac, ponieważ będąc już w Pradze moja małżonka otrzymała telefon i musiała wrócic na 2 dni do pracy, a że jesteśmy spod Koszalina doszliśmy do wniosku, że już nie opłaca nam się wracac na południe Europy, tylko szurnąc tam, gdzie bliżej -czyli na północ.W ciągu trzech dni zamówiłem prom w obie strony, ciuchy letnie zamieniliśmy na troszkę cieplejsze i spontanicznie ruszyliśmy do NorwegiiBędąc na miejscu stwierdziliśmy,że była to dobra decyzja, bo tam byśmy leżeli pewnie plackiem na plaży a tu mogliśmy aktywnie spędzac czas na wędrówkach.Norwegię zwiedzalismy od pólnocno- zachodniej do południowo- zachodniej , czyli przede wszystkim fiordy.A oto kilka fotek.
kolan - 2010-09-30, 13:51

Jeszcze kilka fotek
Roza - 2010-09-30, 13:51

jakie piekne widoki!
czekam na wiecej.

kolan - 2010-09-30, 14:01

Jeszcze kilka fotek
kolan - 2010-09-30, 14:16

jeszcze fotki
kolan - 2010-09-30, 14:22

fotki
szymik - 2010-10-01, 22:26

Fajne zdjęcia :) .

Tylko jedna poprawka - to nie jest droga Trolli - to jest Droga Orłów nad Geirangerfjord.

Elwood - 2010-10-02, 07:58

Bardzo ładne zdjęcia
Wito - 2010-10-02, 16:45
Temat postu: relacja
Witajcie. Świetne zdjęcia. Każdemu, powiększonemu, przyglądałem się długo. Dziękuję za tę relację.
zibi - 2010-11-29, 20:18

kolan napisał/a:
DSC02784.jpg
Drogę, którą wida nazywaję drabiną troli

Piękna relacja, ale zauważyłem nieścisłość - to Droga Orłów a nie Drabina Troli

WHITEandRED - 2010-11-29, 20:59

:spoko
darboch - 2010-12-02, 16:26

kolan napisał/a:
Norwegię zwiedzalismy od pólnocno- zachodniej do południowo- zachodniej , czyli przede wszystkim fiordy.

Możesz sprecyzować? Oprocz fiordów widze jęzor lodowca i płaskowyż Hardangervidda ;)
Spontaniczne wyjazdy mają coś w sobie :bigok

cudaniewidy - 2010-12-12, 02:04

generalnie chaos,,,, lillehammer obok alta.......
najwięcej zdjęc z przeprawy promowej brimsnes-bruravik, to dobrze bo to historyczne zdjęcia, bo w przyszłym roku mają oddać do dyspozycji kilometrowy most nad fiordem i ta przeprawa po prostu zniknie a wraz z nią nieprawdopodona droga na ulvik.... zdjęcia z briksdalbreen wporzo, niestety lodowca dramatycznie ubywa, zdjęciA z tunelu troche dziwne bo tylko ty wiesz że był to najdłuzszy tunel na świecie, ale warto by zrobić zdjęcie przed wjazdem do tunelu przy tablicy z kilometrami, czy w aulach co 8 km by turyści mogli odpcząc czy podziwiać psychologiczno-inzynieryjny majstersztyk, a tak naprawde najwieksza atrakcją tego tunelu jest stara droga nad tym tunelem gdzie w 25 kilometrów pokonujesz w sześć godzin zachwycając się widokami z folderów reklamowych, bardzo trudną drogą, zwałami sniegu, natrętnymi owcami............ ale wiem że jeszcze tam wrócicie, chociażby po to by uporządkować te kilka fajnych zdjęć,,....

krzysioz - 2010-12-12, 05:18

Czekamy wiec na cuda - niewidy - skatalogowane i w nienagannym porzadku - jak dotad ani sladu. Poki co bedziemy sie zachwycac chaosem i nieporzadkiem - byle nam sie podobalo.
cudaniewidy - 2010-12-12, 10:17

krzysioz210 napisał/a:
Czekamy wiec na cuda - niewidy - skatalogowane i w nienagannym porzadku - jak dotad ani sladu. Poki co bedziemy sie zachwycac chaosem i nieporzadkiem - byle nam sie podobalo.

niestety nie posiadam zdjęć skatalogowanych i w nienagannym porządku, przykro mi

krzysioz - 2010-12-12, 11:43

Przepraszam kolana za zasmiecanie watku . Ale moze powiem tak :
Teraz czekam na te norweskie cuda , bo na razie sa tylko niewidy.

cudaniewidy - 2010-12-12, 13:26

Adi napisał/a:
nie można napisać, że Tunel Laerdal jest najdłuższym tunelem świata, bo nim nie jest (jest ponad 2x krótszy od najdłuższego, po co pisać bzdury!!!). Jak chcesz być taki dokładny i skatalogowany to dopisz magiczne słowo drogowy.

masz racje, co praweda camperstwo jest turystyką drogową, ale moje słowa o najdłuższym tunelu mogły wprowadzić kogoś w bład, przepraszam mój błąd

cudaniewidy - 2010-12-12, 14:25

krzysioz210 napisał/a:

przepraszam, ale nie wiem co mam ci odpowiedziec, bo mi sie tez podobało

krzysioz - 2010-12-12, 14:29

Bardzo mnie cieszy , ze doszlismy w koncu do takich samych wnioskow. A tak przy okazji - znasz moze okolice Tonsberg ? tak sie zlozylo ze musze tam byc w styczniu , wiec chetne siagam po rade - oz tam ciekawego mozna zobaczyc?