Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - oświetlenie diodowe

eler1 - 2007-07-12, 18:10
Temat postu: oświetlenie diodowe
Ze względu na oszczędność energii elektrycznej w kamperze poszedłem krok dalej aby zastosować oświetlenie diodowe w kuchni w domu na sokole szafek - totalna porażka zrobiło się tak nastrojowo że można było sobie ukroić palec :evil: . Żeby zrównoważyć tę różnicę trzeba zastosować przynajmniej trzy lub więcej źródeł światła 18led 1,2W. Stan oświetlenia był 5x10W halogeny a diody powinny być 15x1,2W=18W ze średnim efektem. Wiec podobna sytuacja w kamperku tylko efekt troszkę lepszy gdyż niższa wysokość mniejsze straty. Jednym słowem diodowe oświetlenie jeszcze raczkuje i może się nadawać do ogólnego oświetlenia . I jeszcze jedna sprawa po krótkim czasie w czterech żarówkach padło po trzy diody :box
Więc nikomu nie polecam takich oszczędności co jeszcze mają zły wpływ na nasze oczy i zdrowie oraz kieszeń. :gwm :gwm

Paweł P. - 2007-07-12, 18:41

:Hehehehehe: i właśnie po to jest forum, miałem kupić w zeszłym roku, ale jakoś się nie mogłem z kasa pogodzić, 100-200 zł za kilka żarówek, Elerek :bigok
sasquatch - 2007-07-12, 20:34

Potwierdzam, że nie do ogólnego oświetlenia - jednak do niektórych zastosowań OK.

1. Lampka do czytania, skupiony snop dobrego światła.
2. Lampka na noc (to jak z małymi dziećmi się śpi - świeci się całą noc i widać czy przykryte czy nie) i do kibelka łatwiej trafić po pijaku :haha:
3. Szafa - chociaż i tak krótko się świeci
4. Podświetlenie stopnia wejściowego
5. Ozdobne - do nastroju :-)

i to wszytsko co mi przyszło do głowy

P.S. Mnie się nie przepaliła ani jedna jeszcze dioda a w sumie w kamperku mam... 4x12 - 48szt. - widocznie zależy od producenta i jakości.

Jasiek - 2007-07-16, 21:12

Hej,

ja wsadzilem razem 6 reflektorkow (18 diod w jednym)...ciemno (mozna zjesc mape poczytac,gazetke o nowych wybrykach bl....tez :-)(sorry ma byc apolitycznie), to fakt, ale zuzycie pradu minimalne......przymierzam sie do zakupu "zarowek" z 48 diodami (jakies 40 zl za sztuke...mam nadzieje,ze efekt bedzie lepszy.....niestety one daja niebieskawe swiatlo....niezbyt przyjemne dla oka na dluzsza mete......

Polecam szczegolnie tym,ktorzy nie za czesto maja mozliwosc podlaczenia sie pod 220V...roznica jest naprawde ogromna: 10W do 1,8W/zarowke

Pozdr.

Janek

PS nie kupowac tanich, bo diody szybko padaja niestety!

eler1 - 2007-07-16, 21:29

Jasiek napisał/a:
Polecam szczegolnie tym,ktorzy nie za czesto maja mozliwosc podlaczenia sie pod 220V...roznica jest naprawde ogromna: 10W do 1,8W/zarowke

tylko jak policzysz że zamiast jednej żarówki diodowej musisz użyć 5 to wyjdzie że oszczędzasz tylko 30% a tak nawiasem mówiąc to oświetlenie zużywa najmniej energii tylko telewizory i komputery, lodówki .

SlawekEwa - 2007-07-16, 22:23

Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w stosowaniu żarówek diodowych na 12V/ kierunkowskazy i światła STOP/ :confused
Robin - 2007-07-17, 10:46

Żarówki diodowe zastosowałem w reflektorkach do jazdy dziennej.Reflektorki mają 55mm średnicy i święcą się tylko podczas jazdy w dzień.Wraz nimi nie świeci się nic innego.Bo używając świateł mijania do jazdy dziennej w sumie w moim kamperze świeciło się łącznie 16 różnych żarówek.Skutek tego był taki ,że lodówka w upalne dni miała temp.12-14 st.C przy zasilaniu 12V.Na razie (miesiąc od zał.) nikt nie reagował na taki sposób rozwiazania świateł do jazdy dziennej (policja też nie).Istniejacą instalację świateł pozostawiłem bez zmian.Światła do jazdy dziennej włączam osobnym włącznikiem i świecą po włączeniu stacyjki.
Pozdrawiam z Bornego Sulinowa - Robin

Kazik II - 2007-07-17, 11:42

Też kiedyś myślałem o takim rozwiązaniu. Jednak do oświetlenia wnętrza znacznie lepiej sprawdza się niewielka przetwornica 12/230 V (wystarczy nawet 100-150W) oraz zwykłe energooszczędne żarówki o mocy 5-10 W. Obecnie można kupić takie żarówki o naprawdę niewielkich rozmiarach, kryte bańką i o przyjemniejszym żółtawym świetle. Zarówki o tej mocy dają naprawdę wystarczająco jasne światło jak na wnętrze kampera i wystarczy moc 20-30 W aby naprawdę dobrze oświetlić nasz domek.
Jasiek - 2007-07-17, 14:02

eler1 napisał/a:
Jasiek napisał/a:

tylko jak policzysz że zamiast jednej żarówki diodowej musisz użyć 5 to wyjdzie że oszczędzasz tylko 30% a tak nawiasem mówiąc to oświetlenie zużywa najmniej energii tylko telewizory i komputery, lodówki .

Hej,
nie wiem jak wpadles na te 30%?(moze sie niezbyt dokladnie wyrazilem?)

Do tej pory mialem 5 reflektorkow po 10W! Wiec wg mnie jest to 50W do 9W! Mniejsza z tym w kazdym razie komputer pokladowy pokazuje wyrazna roznice! Do wiekszego oswietlenia zainstalowalem sobie jarzeniowke i jest jasno jak w dzien :-)

Pozdr.

Jasiek

Jasiek - 2007-07-17, 14:09

Robin napisał/a:
Żarówki diodowe zastosowałem w reflektorkach do jazdy dziennej.Reflektorki mają 55mm średnicy i święcą się tylko podczas jazdy w dzień.
Pozdrawiam z Bornego Sulinowa - Robin

Hej Robin,tu Jasiek!

Moze bys podeslal jakas fotke jak to wyglada!

Ja wsadzilem jeszcze diody na pozycyjne przod i tyl! na stop jak i na kierunki sie nie dalo,poniewaz mam dosc stara bryke i diody nie rozswietlaly dobrze reflektorka. W efekcie kierunki i stop w dzien byly za malo widoczne!

Jako pozycyjne sie dobrze sprawdzaja,a znajomy mi ostatnio powiedzial ze wygladaja "cool" :szeroki_usmiech

Widzialem niedawno zarowki,ktore mialy wmonotwane diody swiecace na boki,ale jeszcze ich nie wyprobowywalem.

Z gory dziekuje za fotke od Robina

Jasiek

Jasiek - 2007-07-17, 14:12
Temat postu: przetwornica a pobor pradu
Kazik II napisał/a:
Jednak do oświetlenia wnętrza znacznie lepiej sprawdza się niewielka przetwornica 12/230 V (wystarczy nawet 100-150W) oraz ki o naprawdę niewielkich rozmiarach, kryte bańką i o przyjemniejszym żółtawym świetle. Zarówki o tej mocy dają naprawdę wystarczająco jasne światło jak na wnętrze kampera i wystarczy moc 20-30 W aby naprawdę dobrze oświetlić nasz domek.

Czesc Kazik,

Przetwornica jest ok,ale z moich doswiadczen (Przetwornica Sterling Marine 200W) wynika,ze po podlaczeniu zarowki 10W,przetwornica pobierala jakies 20W pradu!

A jak jest u Ciebie?

Piozdr.

Jasiek

SlawekEwa - 2007-07-17, 17:36

Żarówki diodowe zastosowałem w reflektorka.Na razie (miesiąc od zał.) nikt nie reagował na taki sposób rozwiazania świateł do jazdy dziennej (policja też nie).
Czy te reflektorki mają homologację "E" coś tam? Mnie kiedyś zwrócił uwage policjant na lampę diodową STOP / i żeby to było ostatni raz bo następnym poleci dowód rej./ :evil:

SlawekEwa - 2008-10-19, 20:24
Temat postu: Żarówki diodowe
Po ostatniej podróży urlopowej / jak mi o mały włos Slowak nie wjechal Octawią w bagażnik na rowery/ planuję wymienić lampy bagażnika z zespolonych na pojedyncze z żarówkami diodowymi. Może w pełnym słońcu z tyłu auta będą lepiej widoczne. Czy ktoś z Kolegów takie diody użytkuje :?:
rafalcho - 2008-10-20, 09:56

Witam,

Ja mam takie ... czerwone obrysówki z diodami.

MirekM - 2008-10-28, 20:46

kimtop,

Marku, mówiłeś coś o oświetleniowych żarówkach diodowych zamiast halogenowych. Możesz powiedzieć coś więcej?

kimtop - 2008-10-29, 15:56

Kupiłem na allegro żarówki diodowe (48 diod ciepłe) i zamontowałem je w miejsce halogenowych.Moc żarówki 2,6 Wata ,zamiast 10 W.
Ilość światła porównywalna, o czym mogli się przekonać wszyscy,którzy gościli w moim kamperze w Osówce.
Mówię oczywiście o oświetleniu wewnętrznym.

jacekiagatka - 2008-10-29, 16:08

wymieniłem u siebie całe oświetlenie wewnętrzne na diodowe (21 żarówek) pobór prądu zmiejszył się 10-cio krotnie. polecam
kimtop - 2008-10-29, 16:12

U mnie 14x10W=140W
14x2,6W=36,4W
:-D :-D :-D :-D

stefan - 2008-10-29, 16:27

Witam!
Cytat:
Kupiłem na allegro żarówki diodowe (48 diod ciepłe) i zamontowałem je w miejsce halogenowych.Moc żarówki 2,6 Wata ,zamiast 10 W.
Ilość światła porównywalna, o czym mogli się przekonać wszyscy,którzy gościli w moim kamperze w Osówce.
-ostatnio zwrocily w sklepie moja uwage "zarowki" diodowe o mocy 4W (trzy diody)majace dawac tyle swiatla co halogen 35W.Fakt ze strumien swiatla byl mocny ale i cena z kosmosu: ponad 35 E za sztuke! :ok Pozdrawiam.Stefan.
ARCADARKA - 2008-10-29, 18:12
Temat postu: ARCADARKA
Stefciu na Allegro kupisz za grosze , żarówki diodowe
pozdrawiam :ok

stefan - 2008-10-29, 18:28

Witam!
ARCADARKA napisał/a:
-tylko o jakiej jasnosci/sprawnosci? :ok Pozdrawiam.Stefan.
Arturo - 2008-10-29, 22:29

4W z trzech diod to muszą być Power LEDy, a one tanie nie są nawet na Allegro, i jeszcze powinno się umieszczać je na radiatorze i zasilać poprzez tzw. drivery, ale światła dają sporo (oczywiście zależy od modelu i producenta). Najlepszych używa się np. do nocnego podświetlania mostów, wieżowców. Np. Clyde Bridge w Glasgow
papamila - 2008-10-30, 08:41

stefan napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
-tylko o jakiej jasnosci/sprawnosci? :ok

wydają się być wystarczające żarówki 48LED, barwa ciepła ok. 3500 st.K, pobór ok 2W.
Na alledrogo dostępne w cenach około 22 zł np. firmy Active Jet
- takie mam i polecam

wbobowski - 2008-10-30, 23:14

papamila napisał/a:
wydają się być wystarczające żarówki 48LED, barwa ciepła ok. 3500 st.K, pobór ok 2W.
Na alledrogo dostępne w cenach około 22 zł np. firmy Active Jet
- takie mam i polecam

Widziałem różne z różnymi końcówkami w OBI w podobnych cenach. Do wyboru od 1,3 do 2 W

MirekM - 2008-10-30, 23:54

Ale mi potrzebne z oprawą G4. Dajcie jakieś linki, bo nie mogę na Allegro znaleźć.
kimtop - 2008-10-31, 19:16

A dlaczego g4?
Może trzeba wymienić oprawy?
U mnie pasują mr16
Zobacz http://www.allegro.pl/sea...&personal_rec=0

EwaMarek - 2008-10-31, 20:27

trzeba uważać z tymu żarówkami!!!!

kupiłem w zeszłym roku takie jak do kierunkowskazów i założyłem jako oświetlenie wew.
niestety po tym okresie zaczęły częściowo mrugać aż w końcu przestały świecić - na 10 szt 2 padły!!!

nie pamiętam firmy.

MirekM - 2008-10-31, 20:31

kimtop napisał/a:
A dlaczego g4?

Bo tylko takie mi wchodzą i innych nie dam rady sobie wetknąć, bo się nie zmieszczą.

janusz - 2008-10-31, 21:09

EwaMarek napisał/a:
trzeba uważać z tymu żarówkami!!!!

kupiłem w zeszłym roku takie jak do kierunkowskazów i założyłem jako oświetlenie wew.
niestety po tym okresie zaczęły częściowo mrugać aż w końcu przestały świecić - na 10 szt 2 padły!!!

nie pamiętam firmy.

No właśnie zaczęty mrugać bo były jak sam napisałeś "do kierunkowskazów" :haha:

dominik - 2008-10-31, 22:15

MirekM napisał/a:
Ale mi potrzebne z oprawą G4. Dajcie jakieś linki, bo nie mogę na Allegro znaleźć.

mówisz, masz LINK

stefan - 2008-10-31, 22:37

Witam!
Cytat:
mówisz, masz LINK
-z tresci tej aukcji tak naprawde nic jasno nie wynika.Nie ma podanego ani strumienia swiatla ani tez nie jest jasno powiedziane czy "5 szt biała ciepła neutralna + 1 szt niebieska"-'ma znaczyc ze jet to w jednej pokazanej na rysunku "bance" czy tez szesc oddzielnych zarowek.Podana jest wylacznie moc POBIERANA co tak na dobra sprawe o niczym nie swiadczy. :ok Pozdrawiam.Stefan.
MirekM - 2008-11-01, 00:04

dominik napisał/a:
MirekM napisał/a:

mówisz, masz LINK

Wczoraj zamówiłem 12 szt. tych samych, ale ciekawe są także te drugi link . Zobaczę, jakie światło dają zamówione przeze mnie. Jak będą kiepskie, to zamówię te z mojego linku (a właściwie Papamili).

kimtop - 2008-11-01, 19:14

Mirek,
U mnie nad kuchnią też były te g4,ale co to jest 6 diód?
Wymontowałem lampy i dostosowałem je do żarówek 48-diodowych mr 16.
Jest ekstra.

janusz - 2009-01-26, 16:59

Odgrzewam trochę temat, ale nareszcie dorosłem do żarówek diodowych. Wszedłem w posiadanie drogą kupna na Allegro i oto efekt.
Na zdjęciach porównanie żarówek tradycyjnych 10W i diodowych 1,5W Po lewej tradycyjne po prawej diodowe. Efekt fajny.

kaimar - 2009-01-26, 21:33

Ja też niedawno dojrzałem do ledów i kupiłem sobie w Castoramie żarówkę LED firmy Polux - odpowiednik halogenka 10W (o mniejszej średnicy) 24 diody. Była używana jeden raz , w Uniejowie i jeszcze świeci 19 diód. Jest szansa , że po następnym zlocie będzie świeciła jeszcze połowa diód. Ale nie będzie żle, bo z każdym dniem jest dłużej jasno.
Dziabong - 2009-01-26, 21:38

Zapewnie już Twój paragon wylądował w koszu, mój też tam jest, a to była gwarancja. Zaryzykowałem także z Ledami - jeszcze świecą ( w zapasie mam halogeny )
DarekK - 2009-01-27, 10:56

Dziabong napisał/a:
Zapewnie już Twój paragon wylądował w koszu, mój też tam jest, a to była gwarancja
więc nie ma innego wyjścia, tylko kupujesz następną żaróweczkę, i z nowym paragonem i starą żaróweczką udajesz się z reklamacją.
jacekiagatka - 2009-01-27, 12:13

super pomysł. kupiłem 30 żarówek led i dużo już nie działa. Teraz tylko wygodne buty i pomalutku po cichutku po jednej aż stanie się światłośc :diabelski_usmiech
Dziabong - 2009-01-27, 13:35

DarekK napisał/a:
Dziabong napisał/a:
Zapewnie już Twój paragon wylądował w koszu, mój też tam jest, a to była gwarancja
więc nie ma innego wyjścia, tylko kupujesz następną żaróweczkę, i z nowym paragonem i starą żaróweczką udajesz się z reklamacją.

Kupuję ten pomysł!

eler1 - 2009-01-27, 15:32

jacekiagatka napisał/a:
super pomysł. kupiłem 30 żarówek led i dużo już nie działa. Teraz tylko wygodne buty i pomalutku po cichutku po jednej aż stanie się światłośc :diabelski_usmiech
i tak masz utrzymanie do końca produkcji tego siana czas wypełniony na wyminę tego badziewia - tylko kiedy kamperkiem będziesz jeździć :mrgreen:
ARCADARKA - 2009-01-27, 18:49
są zwolennicy i przeciwnicy , do oświetlenia ledami trzeba się przyzwyczaić , ja w tamtym roku wymieniłem wszystkie na tak zwane szyszki 24 ledy w jednej żarówce i uwierzcie nie mam z nimi żadnego kłopotu a oszczędność energii super
pozdrowionka :bigok

kimtop - 2009-01-27, 19:31

Mam 13 żarówek ledowych i wszystkie sprawne
ARCADARKA - 2009-01-27, 19:35
kimtop napisał/a:

prawda kimtopik :haha: :haha: :haha:

eeik - 2009-01-27, 20:21

No to ja pytanie mam

Czy trzeba coś zmieniać zakładając ledy czy wystarczy kupić z takimi samymi końcówkami i włożyć do istniejących lampek ???

Bo też by mi się ta energia przydała :)

ARCADARKA - 2009-01-27, 20:26
żadna instalacja :shock: , kupisz ledy z końcówką jaka jest ci potrzebna :bigok :bigok :bigok :bigok a te końcówkę w dziurkę i się świeci :shock: :shock: :shock:
janusz - 2009-01-27, 20:34

Generalnie to tylko wymienić. Chyba, że się chce jakiś szpanik wyszykować, np podświetlany sedes. Wtedy należny pokombinować z dopasowaniem podświetlenia. :bigok
prezesuu - 2009-01-27, 22:02

U eeików w łazience nic (nikogo) nie trzeba zmieniać, nawet mnie pod natryskiem. :helm
eeik - 2009-01-27, 22:14

prezesuu napisał/a:
U eeików w łazience nic (nikogo) nie trzeba zmieniać, nawet mnie pod natryskiem. :helm

Jacusiu :love

Dzięki chłopcy, no to muszę zanabyć drogą kupna powyższe :szeroki_usmiech

prezesuu - 2009-01-27, 22:43

eeik, ja nie wymagam oświetlenia, ja świecę przykładem. :helm
No, skoro jesteś przekonana co do słuszności podjętej decyzji to przywyknę do ledowego światła podczas zlotowych kąpieli. :elegant

Pawcio - 2009-01-27, 22:47
Temat postu: Re: ARCADARKA
ARCADARKA napisał/a:
a te końcówkę w dziurkę i się świeci

Wiem,wiem- miałem nie wyciągać z kontekstu. Ale nie wiedziałem że po wsadzaniu w dziurkę świeci :wow
Człowiek całe życie się uczy ...

prezesuu - 2009-01-27, 23:04

Moja końcówka po wsadzeniu w dziurkę nie świeci. :helm
Musi przepalona. :haha:

Pawcio - 2009-01-27, 23:12

prezesuu napisał/a:
Musi przepalona

Trzeba wymienić. W Obi dostaniesz... :haha: :haha: :haha:

janusz - 2009-01-27, 23:14

Pawcio napisał/a:
W Obi dostaniesz... :haha: :haha: :haha:
Tylko weź ze sobą paragon.
http://video.interia.pl/o...ne_zastosowanie
To chyba nie OSRAM.

Arturo - 2009-01-28, 02:02

prezesuu napisał/a:
A może po wsadzeniu w dziurkę świeci, tylko gaśnie po wyjęciu z dziurki :haha: W którym momencie sprawdzasz czy świeci? :szeroki_usmiech
MirekM - 2009-01-28, 08:02

kimtop napisał/a:

Nie bój, nie bój, i tak Ci wyłączą

eeik - 2009-01-28, 08:35

Ale się porobiło :haha: cała ideoologia

Ja sprawdzę to Wam powiem, czy po włożeniu w dziurkę świeci :chytry

ten LED oczywiście :oops:

kaimar - 2009-01-28, 09:38

A ja x lat temu byłem służbowo w radzieckim reaktorze atomowym z 1956 roku. I od tamtej pory świeci aż miło. Tylko z LEDami mam problem.
eeik - 2009-01-30, 16:05

No to mam problem bo w naszym pojeździe nie żaróweczek halogenowych takich normalnych :(

tylko taki żarnik jakby z dwoma drucikami i teraz czy są ledy zamiast tego ???

Arturo - 2009-01-30, 16:14

Podejrzewam że twoje halogenki podobne są do postojówek, ale znając życie to się pewnie trochę różnią :( (trzeba by sprawdzić czy da się tam wcisnąć postojówkę), a jeśli da radę to ich zamienniki LED są np. TU, ale ich charakterystyka świecenia (bardzo kierunkowa) może i tak nie odpowiadać twoim potrzebom
eeik - 2009-01-30, 19:41

Arturo napisał/a:
Podejrzewam że twoje halogenki podobne są do postojówek, ale znając życie to się pewnie trochę różnią :( (trzeba by sprawdzić czy da się tam wcisnąć postojówkę), a jeśli da radę to ich zamienniki LED są np. TU, ale ich charakterystyka świecenia (bardzo kierunkowa) może i tak nie odpowiadać twoim potrzebom

No różnia sie na tej stronce co pokazałeś te druciki są wtopione/zlane tworzywem, a ja mam gołe (te druciki)
Zrobię foto jak się kiedyś dowlokę do roboty, bo żarnik lezy u mnie na biurku :(

Arturo - 2009-01-30, 20:37

eeik napisał/a:
a ja mam gołe (te druciki)
już kojarzę, te druciki u ciebie wystają w jedną stronę, są grubsze, sztywne i mają ok. 0,5cm; to niestety obawiam się, że zamiennika LED nie znajdziesz :(
eeik - 2009-01-30, 21:54

Arturo napisał/a:
eeik napisał/a:
już kojarzę, te druciki u ciebie wystają w jedną stronę, są grubsze, sztywne i mają ok. 0,5cm; to niestety obawiam się, że zamiennika LED nie znajdziesz :(

Dokładnie :) czyli w razie czego zostanie wymiana całych lampek :(

MirekM - 2009-01-30, 22:01

eeik napisał/a:
Dokładnie :) czyli w razie czego zostanie wymiana całych lampek :(

Nie lampek, tylko całego kampera

ARCADARKA - 2009-01-30, 23:17
no jak eeikowa będzie manipulował w dziurce to murowane :haha: :haha: :haha:
eeik - 2009-01-30, 23:21
ARCADARKA napisał/a:

:shock: :shock: :shock: :shock:

nie będzie manipulował, Tobie zlecę - wymianę lampek / oprawek/ żarników halogenowych na LED-y

eeikowa będzie manipulował przy czym innym :szeroki_usmiech

ARCADARKA - 2009-01-30, 23:25
eeik napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:

:shock: :shock: :shock: :shock:

nie będzie manipulował, Tobie zlecę - wymianę lampek / oprawek/ żarników halogenowych na LED-y

eeikowa będzie manipulował przy czym innym :szeroki_usmiech

nic nie rozumiem, to ty eeikowa, czy eeik z kim stukam dwoje na jednego , proszę :bigok

eeik - 2009-01-30, 23:33

Jak to mawia Darku nasza Lucynka vel Koczorka

klupię zawsze ja eeik - płeć żeńska , tego tez nie wiedziałaś :haha: :haha:

ARCADARKA - 2009-01-30, 23:37
eeik napisał/a:
Jak to mawia Darku nasza Lucynka vel Koczorka

klupię zawsze ja eeik - płeć żeńska , tego tez nie wiedziałaś :haha: :haha:

słoneczko :kwiatki: no normalnie tak kręcisz , że zgłupiałym

ale całuję cię mocnusio :kwiatek2 pozdrów mężusia usia siusia :bigok

eeik - 2009-01-30, 23:44

No nie kręcę , Mirek nie popełnił na żadnym forum ani jednego posta.
Wszyscy to wiedzą .

Ale czyta , więc sam się zaznajomi z Twoimi pozdrowieniami.

eler1 - 2009-01-30, 23:58

a może takie http://www.allegro.pl/sea...&personal_rec=0 chociaż jak masz takie lampki jak u mnie to nie będą pasować
Arturo - 2009-01-31, 00:07

Cytat:
a może takie http://www.allegro.pl/sea...&personal_rec=0
czyli jednak jest nadzieja dla Ewy, ale jak ja kiedyś miałem w meblach ten typ halogenków to oprawa tych LEDów z allegro by się tam chyba nie zmieściła bo moje oprawy posiadały "wklęsłość kulistą" (nie wiem jak to ładnie i obrazowo inaczej nazwać)
MirekM - 2009-01-31, 00:13

Arturo napisał/a:
Cytat:
a może takie http://www.allegro.pl/sea...&personal_rec=0
czyli jednak jest nadzieja dla Ewy, ale jak ja kiedyś miałem w meblach ten typ halogenków to oprawa tych LEDów z allegro by się tam chyba nie zmieściła bo moje oprawy posiadały "wklęsłość kulistą" (nie wiem jak to ładnie i obrazowo inaczej nazwać)

Zależy od oprawek. Właśnie zakupiłem takowe, ale musiałem wydłubywać z oprawek blaszki odblaskowe, bo nie mieściły się w nich ledy. Ledy świecą w jedną stronę, to odblaski niepotrzebne. Teraz jest cacy. Aha, jeszcze jedno. Musiałem przedłużać nużki w ledach przylutowując kawałki drucików ze spinaczy, coby końcóweczki z gniazdek nie wylatały.

wbobowski - 2009-01-31, 00:30

Arturo napisał/a:
eeik napisał/a:

Ewuniu do takich końcówek też są zamieniki LED. Widziałem w OBI.

ARCADARKA - 2009-01-31, 00:42
wbobowski napisał/a:
Arturo napisał/a:
eeik napisał/a:

Ewuniu do takich końcówek też są zamieniki LED. Widziałem w OBI.

ależ wy ładne ludki jesteście :bigok :bigok avator super

Arturo - 2009-01-31, 07:31

Ewo, pamiętaj jeszcze, że są 2 rodzaje tych halogenków, różniące się rozstawem drucików i ich grubością

pamiętam, że kiedyś przypadkiem "udało mi się" zakupić ten inny rozmiar i nie pasowały do moich oprawek :gwm

dominik - 2009-02-02, 22:56

zależy od rodzaju oprawy u mnie są z trzonkiem G4, ale nie z boku a w środku, a te są do bocznych LINK w wyszukiwarkę wystarczy wpisać led i typ trzonka
eler1 - 2009-02-03, 22:50

dominik napisał/a:
zależy od rodzaju oprawy u mnie są z trzonkiem G4, ale nie z boku a w środku, a te są do bocznych LINK w wyszukiwarkę wystarczy wpisać led i typ trzonka
tylko co te dwie diody mogą oświetlić ?
Po kilku testach w domu przy barwie ciepłej MR16 80Led można porównać do 10W halogena ( miałem 48led jest za mało), a co G4 21led efekt co najwyżej mierny w szafie 3 szt. ale jeden plus to mieszczą się idealnie w oprawkę i nie trzeba usuwać odblasku co umożliwia w każdej chwili założenie halogenu :spoko

sasquatch - 2009-02-07, 11:01

No niestety - to oświtlenie diodowe nie jest takie piękne jak piszą w reklamach - trzeba trochę tych diodek zapalić by było jak z halogena. Potwierdzam.
kaimar - 2009-02-07, 18:32

Oświetlenie LEDowe jest na początku swojego rozwoju. Ja poczekam aż dobre diody będą tańsze. Póki co kupię żarówkę energooszczędną zwaną inaczej świetłówką kompaktową firmy OSRAM na 12V.
MirekM - 2009-02-07, 19:00

kaimar napisał/a:
OSRAM

Jak możesz tak brzydko się wyrażać. Przecież to forum czyta także młodzież. Jaki dajesz im przykład?

pirat - 2009-02-08, 01:58

Witam. Chcę się z Wami podzielić moimi doświadczeniami dotyczącymi oświetlenia. Wymieniłem w swoim camperze całe oświetlenie na LED. Zastosowałem taśmę LED samoprzylepną. Na odcinku 1m jest 60 szt diod. Moc 1m to 4,8W. Zlikwidowałem wszystkie halogeny i przykleiłem taśmę pod szafkami. Taśmę można przycinać po 3 diody. Zrobiło się dużo jaśniej i przyjemniej. Polecam kolor biały ciepły. 5m tej taśmy kupiłem za 188 zł + przesyłka. W moim camperze było kilka świetlówek i w ich miejsce wkleiłem też taśmę LED (w te same oprawy). Przykładowo nad kuchenką była świetlówka 16W a w to miejsce wkleiłem dwie taśmy po 60 cm to jest około 5,2W. Przy tylko tej jednej lampie uzyskałem 3 krotną oszczędność oraz dużo więkrze oświetlenie. Przy halogenach uzyskałem oszczędność
10x mniej energji. Najładniej zrobiło się w łazience, bardzo jasno i bialutko.
Polecam taśmę z tej strony z allegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=539970767

STACHUrka - 2009-02-14, 22:08

prezesuu napisał/a:

Wyjmij obrc ją o 180stopni,i wsadz ponownie, tak zeby druciki (końcówki, styki) zamienily sie miejscami, promienniki LED mają w środku Diody które to działaja jedynie gdy prąd płynie w konkretnym kierunku (od plusa do minusa) + i - musza byc na odpowiednich końcówkach niektóre promienniki maja wbudowany tzw mostek Graetza któy umozliwia im świecenie po włożeniu w dowolnym kierunku, bez zachowania polaryzacji ale to tylko te prfesionalne (czyt nie chińskie ale chińcy szybki się ucza i moze juz nawet te chińskie niedługo kto to wie).

P.S. dla oszczedności pradu promienniki LED należy zasilac przez odpowiednie sterowniki oko ludzkie analizuje obraz około 8razy na sekundę czyli robi film z 8mioma klatkami i tak naprawdę nie dociera do nas całeświatło tylko jakaś część, dioda zamieniona na miejsce halogena świeci cały czas niepotrzebnie wystarczy żeby otrzymywała impuls prądu który pozwoli jej świecić jaśniej i jednocześnie nie przegrzewać się co jest podstawową (jak nie jedyną) przyczyną przepalania się, taka LED wtedy pobiera np zamiast 1A w piku 1,5A ale tylko przez 1/4 czasu czyli sumarycznie wychodzi że zamiast 1A pobiera 0,375A i to jest dopiero prawdziwa oszczedność, dochodzi jeszcze pobór prądu sterownika (zasilacza, przetrwornicy, jak zwał tak zwał) ale jest to wartość znikoma i pomijalna przy obliczeniach.

Dla zaoszczędzenia kosztów nalezy instalacje przerobić tak żeby jeden zasilacz był na poczatku układu i wszystkie źródła światłą LED były za wyłącznikami zasilane z tego jednego zasilacza.

48a-ELANKO - 2009-02-14, 22:21

STACHUrka napisał/a:
prezesuu napisał/a:

Wyjmij obrc ją ....i wsadz ponownie,

PREZESUU !!!
No i wcale Twoja... końcówka nie jest przepalona :oops: Ja też już nie martwię się o ... końcówkę :haha: :bigok

jacekiagatka - 2009-02-14, 22:52

A obracanie nie boli? :diabelski_usmiech
MirekM - 2009-02-14, 23:12

Widocznie Jacek chce zostać robaczkiem świętojańskim. Takim ze świecącą końcówką, i to w każdej sytuacji. Już go sobie wyobrażam.
gino - 2009-02-15, 10:03

pirat napisał/a:
Witam. Chcę się z Wami podzielić moimi doświadczeniami dotyczącymi oświetlenia. Wymieniłem w swoim camperze całe oświetlenie na LED. Zastosowałem taśmę LED samoprzylepną. Na odcinku 1m jest 60 szt diod. Moc 1m to 4,8W. Zlikwidowałem wszystkie halogeny i przykleiłem taśmę pod szafkami. Taśmę można przycinać po 3 diody. Zrobiło się dużo jaśniej i przyjemniej. Polecam kolor biały ciepły. 5m tej taśmy kupiłem za 188 zł + przesyłka. W moim camperze było kilka świetlówek i w ich miejsce wkleiłem też taśmę LED (w te same oprawy). Przykładowo nad kuchenką była świetlówka 16W a w to miejsce wkleiłem dwie taśmy po 60 cm to jest około 5,2W. Przy tylko tej jednej lampie uzyskałem 3 krotną oszczędność oraz dużo więkrze oświetlenie. Przy halogenach uzyskałem oszczędność
10x mniej energji. Najładniej zrobiło się w łazience, bardzo jasno i bialutko.
Polecam taśmę z tej strony z allegro http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=539970767

powiem wam...ze to jest bez sensu...
jak mialbym wydac tyle kasy na diody...to wole to dolozyc do DOBREGO DUZEGO AKUMULATORA...
poza tym..
z tego co czytam..to jest slaba trwalosc tych''diodowek''/a koszty nowych..nie male..

wiec...czy jest sens...

jacekiagatka - 2009-02-15, 12:04

jak się prowadzi życie towarzyskie (czytaj nocne) w kamperze to napewno warto. Pobór prądu maleje 10 krotnie a akunulatora nie zwiększysz do 1000 Ah
gino - 2009-02-15, 12:33

jacekiagatka napisał/a:
jak się prowadzi życie towarzyskie (czytaj nocne) w kamperze to napewno warto. Pobór prądu maleje 10 krotnie a akunulatora nie zwiększysz do 1000 Ah

jesli na campingu..to i tak jestes podlaczony pod 220..
jesli na dziko..to tez raczej na zewnatrz...pod markiza..;-))ja zewnetrzna mam halogenowke..wiec..tez duzo nie zuzyje..

co do aku..nie musi byc 1000 ani żelowy...
wystarczy dobra 100Ah tzw ''gelbokiego rozladowania'' /np. ZAP MARINE koszt to od 490 do 620 w zaleznosci od sklepu.../
czyli..nie bardzo nadajacy sie do rozruchu..ale..maxymalnie dlugo trzyma prad...nie wymaga'' specjalnego ''ladowania jak żelówka..
uzywa sie ich rowniez do lamp ''pulsujacych'' na drogach..czy do silnikow elektrycznych do łodzi...
u mie..taka 100 trzyma tydzien..bez ladowania..uzywam TV ,swiatla, pompki ,ogolnie wszystkiego..bez jakis wielkich oszczednosci...ale i bez zbednego uzwania odbiornikow...

jacekiagatka - 2009-02-15, 12:49

gino napisał/a:
taka 100 trzyma tydzien..bez ladowania..

mam takie dwa i prąd wysiada po 3-4 dniach. To chyba przez te diody :haha: :haha:

gino - 2009-02-15, 17:51

jacekiagatka napisał/a:
gino napisał/a:
taka 100 trzyma tydzien..bez ladowania..

mam takie dwa i prąd wysiada po 3-4 dniach. To chyba przez te diody :haha: :haha:

prad..glownie zzera przetwornica napiecia 220 jesli taka posiadasz..i jej uzywasz, i ma ponad 100w mocy..to tylko przez nia aku siada po 3-4dniach...

eeik - 2009-02-15, 20:40

No dobra ja nie mam ani diod anie aku - i muszę sobie radzić :gwm :gwm
antwad - 2009-02-16, 08:15

eeik napisał/a:

Świeczką??

eeik - 2009-02-16, 08:56

antwad napisał/a:
eeik napisał/a:

Świeczką??

Czymkolwiek, czymkolwiek Antku :haha: :haha: :haha:

P/s miało byc - dodatkowego aku nie mam , ale mam ambitny zamiar sie poprawic w obu dziedzinach :mrgreen:

Aulos - 2010-04-08, 14:01

Ted69 napisał/a:
Czy jest wazna biegunowosc

Tak, przy ledach ważna jest biegunowość - w końcu to są diody.

antwad - 2010-04-08, 14:16

Przy LED'owych "żarówkach" biegunowość napięcia zasilającego nie powinna być istotna.
Wystarczy, że wewnątrz takiej "żarówki" zastosowany zostanie układ prostowniczy - wówczas diody świecące zostaną zasilone prądem o właściwej polaryzacji.

pirat666 - 2010-04-08, 14:29

Ted69,
Ja Ci tych diodek nie polecam - bardzo mało światła dają
poszukaj coś u K4 :)
Ja bym Ci polecił coś takiego
http://www.modernhome.pl/...ala-ciepla.html

pirat666 - 2010-04-08, 14:32

Już poprawiłem linka na takie same tylko 12V sorki za niedopatrzenie
pirat666 - 2010-04-08, 14:48

Nie znam się na tych końcówkach więc najlepiej podpytaj K4

może to to

lub płaskie z takim wyjściem

W każdym bądź razie kupuj zawsze te o ciepłym zabarwieniu :szeroki_usmiech

Ale te co podałeś to na opakowaniach mają napisane MR16 więc chyba tamte pierwsze będą OK
A te G4 to do takich jak do lampek biurkowych

SlawekEwa - 2010-04-21, 19:58

Ted69 napisał/a:

ogladalem je z kazdej strony i zupelnie nie wyobrazam sobie jak zamiast tych halogenow zmiescic tam taka zarowke diodowa.

Proste diodowe żarówki G-4 i po problemie
http://sklep.sebcom.pl/za...-12v-p-715.html :spoko

SlawekEwa - 2010-04-21, 20:32

Ted69 napisał/a:
bede musial dobrac sie do zasilacza i dokladnie poogladac

Zasilasz 12V z aku i tyle :lol:

Świstak - 2010-10-14, 00:16

UWAGA!!!

W sieci sklepów Lidl pojawiły sie żarówki diodowe LIVARNO o różnych napięciach zasilania i różnych gwintach, przyłączach w cenie ok. 25 zł/szt za żarówkę o mocy 3 wat, kącie promieniowania 90 stopni i temperaturze 3000K. Zakupiłem 2 sztuki i mogę szczerze polecić.

Świstak - 2010-10-14, 12:20

Tu akurat wersja 220V bo taką też zakupiłem.....
pirat666 - 2010-10-14, 14:54

Ja się przymierzam do tych

Mam już jedną u siebie i myślę nad kolejnymi

cena 44zł / szt ale 24 led SMD oraz 350lm, kąt świecenia 120stopni, 4,4W

postaram się dołączyć fotkę jak to świeci

roger - 2010-10-14, 14:58

Piotrze myslę że lepiej jednak stosować w naszych samochodach 12V wersje bo mniej prądożerne a mając na uwadze iż nie zawsze podpinamy się do sieci (A Ty szczególnie) .... będzie to chyba rozwiązanie lepsze.
pirat666 - 2010-10-14, 15:01

Zdecydowanie masz rację ... ale Świstak poruszył akurat temat 230V i taką właśnie mam ...
w domu nie w kamperku :oops:
Fotka wyjaśni wszystko he he

Jak widać na fotce zdecydowanie większy kąt świecenia, siła światła podobna ale bardziej rozproszona a nie punktowa jak przy halogenie.

BODEK - 2010-10-14, 20:17
Temat postu: LED
Witajcie
Takie żarówki były pokazywane naforum :bylo . U mnie świecą 12V1W ponad rok czasu.
Poniżej zamontowane w lampach Fiamm.

Świstak - 2010-10-14, 20:46

Temat był i będzie poruszany setki razy. Zwyczajnie informuję że pojawiły się w handlu ciekawe oferty. Moim skromnym zdaniem akurat w tych egzemplarzach stosunek jakości do ceny był na tyle korzystny, że warto było o tym wspomnieć. Sprawdziłem je organoleptycznie i uważam że warto zrobić produktowi troszkę reklamy....
TomekW - 2010-10-15, 15:09

Świstak napisał/a:
...warto zrobić produktowi troszkę reklamy....

Chyba jej nie potrzebują, dzisiaj już ich nie było :-P

BiG Team - 2010-10-23, 19:36

Czy ktos ma namiary na ledy z trzonkiem GU10 :spoko
Camper Diem - 2010-10-23, 19:49

BiG Team napisał/a:
Czy ktos ma namiary na ledy z trzonkiem GU10 :spoko

zobacz na przykład http://www.exasklep.pl/in...&product_id=435

BiG Team - 2010-10-23, 19:54

Dzięki affa , tego szukam. :spoko
gino - 2010-10-25, 08:45

Grzes..tylko uwazaj..to jest Leflektor...a Ty pewnie szukasz Reflektorka :haha: :haha:
WINNICZKI - 2010-10-25, 13:57

Gino....to proste Leflektor jest na lewą stronę,a Reflektor na prawą :haha: :haha: :spoko
gino - 2010-10-25, 14:18

hahahaha.... :haha: :haha: :haha:
GregdeWal - 2011-04-18, 12:55

Witam

Co do oświetlenia kabiny...

Czy spotkał się ktoś z żarówkami na gwincie BA15 (czyli typowe samochodowe) w wersji diodowej o świetle białym ciepłym?? Bo mam toto ustrojstwo w większości lampek w środku. A wiadomo LED-y - czad :) i oszczędność...

Zaradek - 2011-04-18, 16:45

Niestety. Szukałem szukałem i nie znalazłem. Przerobiłem natomiast żarówki metodą kolegi @dziwaczek z tą różnicą, że zamiast poxiliny użyłem kleju na gorąco i zamiast tłuc żarówki młotkiem podgrzewałem nad świeczką i moczyłem w zimnej wodzie. Pęka i się nie rozpryskuje po okolicy ;)

Zdjęcie kiepskawe bo robione wieczorem telefonem.

GregdeWal - 2011-04-18, 21:00

Dziękuję serdecznie...

No to kolega znalazł tyle co i ja... :ok

Ja chyba do takich przeróbek się nie posunę...

To już prędzej oprawki wymienię na E14... Chyba byłoby prościej :confused

W każdym razie dzięki...

Pozdrawiam :spoko

donald - 2011-04-18, 21:02

Dziś zakupilem otakie żaroweczki w feuwert. cena od 12 pln do 24 w zależnosci od mocy. Foto jak zrobie to wrzuce :-P :spoko :spoko
donald - 2011-04-18, 21:03

Na alledrogo tego tez troche jest...
http://allegro.pl/zarowki...1537230857.html

GregdeWal - 2011-04-18, 21:23

Zgadza się kolego... Z tym, że te żarówki są przeznaczone do świateł zewnętrznych i chyba (jeśli mnie oczy nie mylą) toto jest biały zimny...

A ten kolorek do ciepłego romantycznego wieczoru we dwoje + cykady + komary nie bardzo pasuje :) ;)

I dlatego szukam białego ciepłego - koloru zbliżonego do tradycyjnych żarówek...

W każdym razie jakby się jeszcze coś znalazło to proszę o cynk.
:wyszczerzony:

dziwaczek - 2011-04-19, 21:18

Zaradek napisał/a:
Niestety. Szukałem szukałem i nie znalazłem. Przerobiłem natomiast żarówki metodą kolegi @dziwaczek z tą różnicą, że zamiast poxiliny użyłem kleju na gorąco i zamiast tłuc żarówki młotkiem podgrzewałem nad świeczką i moczyłem w zimnej wodzie. Pęka i się nie rozpryskuje po okolicy ;)

No i tu jest problem. Klej tylu "laski" na gorąco nie bardzo się nadaję, po prostu się topi. Sprawdzałem to organoleptyczne tez próbowałem od takiego sposobu. U mnie przy podobnych diodach elementy z tyłu płytki grzały się dość mocno i topiły klej przez co wszystko stało się elastyczne i nie trzyma. Dlatego zastosowałem poxilinę!!! Możliwe ze trawiłeś na klej o większej wytrzymałości termicznej, ten co ja miałem sprawdzałem w wrzącej wodzie powoli się stapiał - niestety.
Diody dużej mocy się grzeją i pobierają wcale nie mało prądu szczególnie listwy samoprzylepne. :idea

Jeżeli chodzi o kolor ciepły to najlepiej spełniają ten warunek takie oto diody (4 sztuki) nie świecą bardzo mono ale kolor mają jak żarówki.
A jeżeli chodzi o żarówki diodowe samochodowe - mam kilka i tez testowałem. Świeca one na biało-niebiesko i efekt jest średni gorszy nawet od świtówek - jak są w oprawie za zasłona z plastiku to jeszcze ujdzie ale same - porażka. Mam takie i takie chętnie zademonstruję przy okazji.
http://www.camperteam.pl/...?t=8678&start=0

marek s - 2011-04-21, 17:18

Ja u siebie w kamperze zamontowałem żarówki led smd w każdej 24 płaskie diody i kolr światła jest przyjazny dla oka przy zakupie należy zwrócić uwagę ile kelwinów i lumenow ma żarówka im więcej tym jaśniej świeci ,natomiast
temperatura barwowa wyrażana jest w jednostce temperatury bezwzględnej – Kelwin (jednostka o symbolu K).
Temperatura barwowa wynosząca ponad 5000 K nazywana jest potocznie „zimna” (kolor niebieskawo biały), a niższe temperatury kolorów z zakresu 2,700-3,000 K nazywane są „ciepłymi” (biały poprzez żółtawy po czerwony) i taka jest przyjazna dla oka moje posiadają 3300 K i jest ok

Zaradek - 2011-04-21, 22:54

dziwaczek napisał/a:
No i tu jest problem. Klej tylu "laski" na gorąco nie bardzo się nadaję, po prostu się topi. Sprawdzałem to organoleptyczne tez próbowałem od takiego sposobu. U mnie przy podobnych diodach elementy z tyłu płytki grzały się dość mocno i topiły klej przez co wszystko stało się elastyczne i nie trzyma.

No to nie za fajnie. Ja swoje zrobiłem ale jeszcze nie miałem okazji przetestować. Sądziłem że to się po prostu grzeje ale w znikomej ilości. Oby tylko nie ściekało. Najwyżej będę musiał poprawić ten patent.

donald - 2011-04-22, 07:28

zamiast kleju na gorąco polecam poxipol przeżroczysty. Tężeje po 10min na beton, a klej na goraco to badziew. Dostanie troche temperatury i kapie jak smark...
dziwaczek - 2011-04-22, 09:30

Kleje typu żywica epoxydowa tj. poxipol i podobne żeby zastosowac prz tym mocowaniu diód powino sie zdobic cos w rodzaju formy odlewniczej inaczej to wyjdzie kiepsko. Odnosnie poxipolu przezroczystego to owszem to dobry klej ale zdecydowanie ten szary jest mocniejszy. Polecam mimo wszystko poxiline chyba jest najlepsza do tego zastosowania, łatwo sie ją kształtuje i mocno trzyma.
GregdeWal - 2011-04-28, 23:55

Witam

Oglądając wcześniej porady kolegi Dziwaczek (czy też Dziwaczka - nie wiem czy można odmieniać ;) ) zastanawiałem się, czy mi by się cokolwiek takiego udało... Muszę nadmienić, że do tej pory to w kwestiach manualnych niezbyt niezbyt ;) ...

Aż tu nagle... (patrz zdjęcia)

Co prawda jutro jeszcze mała dogrywka, bo przez pomyłkę wziąłem dwie "żarówki" z białym zimnym - jedną przerobiłem - za późno się zorientowałem, a drugą jutro w Casto wymieniam... Będę miał w kuchni zimno/ciepło ;) . Swoją drogą ciekawe jak te ANS-y z Castoramy się będą sprawowały :) .

Serdecznie dziękuję kolegom za poradnik dotyczący przeróbek oświetlenia.

ps. Poxilina rządzi :)

Wszystkim polecam... :haha:

dziwaczek - 2011-04-29, 06:41

Można odmieniać Dziwaczek Dziwaczki - Dziwni - tak sie zowie załoga.
Żaróweczki widzę podobne ale mam sugestię abyś je mocniej kleił aż po krawędź płytek z diodami, wtedy będą się lepiej trzymały. Jak są mocowane w oprawach to cała siła idzie na właśnie na płytki i mogą się zerwać.
Powodzenia

GregdeWal - 2011-04-29, 08:13

Witam Dziwaczka :)

Tak jak na pierwszym zdjęciu widać, pod warstwą poxiliny same druciki zababrane są poxipolem... Tak więc raczej powinno nawet wojnę atomową wytrzymać :) : :mrgreen:

Pozdrawiam

dziwaczek - 2011-04-29, 11:31

Wytrzyma wytrzyma. Ja od razu dawałem poxilinę na druciki, bez poxipolu.