Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - wyposażenie- pomocy

martini44 - 2010-10-17, 17:00
Temat postu: wyposażenie- pomocy
W najbliższych dniach planuje zakup klimatyzacji dachowej, boxa na dach, drugiego solara 40, krzeseł i stolika, naczyń z melaminy te ostatnie miałem w przyczepie ale jakieś marne bo zostawały slady po jedzeniu nie do umycia wiec je oddałem z przyczepą.
PROSZĘ pomóżcie i doradźcie jakiej firmy mam kupić, jakie macie doświadczenia z tymi urządzeniami.....

papamila - 2010-10-17, 19:05

martini44 napisał/a:
planuje zakup klimatyzacji dachowej,

czy to aby zasadna inwestycja? :shock:
5000zł piechotą nie chodzi, wymaga 230V do dzialania
z aku nie pochodzi nawt 15 minut (wymagana porzadna i droga przetwornica też sporej wartości
wiec może wentylator dachowy, dwukierunkowy z termostatem, 12V
koszt około 800zł i sprawdza się w dzialaniu,( montaż w standartowym otworze dachowym)
masz jeszcze opcje -wentylatory bez termosatu, mniejsze w cenie ok 250zł,
montowane lapkami w istniejacym oknie dachowym

a meble, zastawa i box tak jak Adi napisał

martini44 - 2010-10-17, 19:23

hmmmm..... mozesz cos wiecej napisac o tym wentylatorze??
o klime myśle ze wzgledu na to ze głównie bedzie używana na kempingach z podłączeniem 230v w Croatii, Czarnogórze i innych troszke cieplejszych krajach.... wiem że klima w nocy nie bedzie potrzebna ale chociaż schłodzić domek przed spaniem a moje 2 córeczki (1.5 i 10 latek) to zimorodki i nie za bardzo lubią ciepłe pomieszczenia do zasypiania, wyczytałem że Dometica dość cicho pracują ale i tak podejrzewam ze ich głośność i buczenie przeszkadzałyby Nam i sąsiadom na kempie..... jeśli sie myle to proszę o skierowanie mnie na odpowiedni tok myślenia. W zeszłym tygodniu montowałem koledze klime z Klimaco czy jakos tak i patrzałem na podzespoły i są bardzo podobne do Dometica a 1,5 tysiaca taniej natomiast nie mają podpory gumowej pod sam silnik.
Jeśli natomiast wentylator o którym piszesz spełni moje wymagania to jestem zainteresowany przytuleniem 4200 zł oszczednosci....

Camper Diem - 2010-10-17, 19:31

załóż klimę, nie pożałujesz. na pewno nie przeszkadza sąsiadom na campingu. ja mam Dometica, używałem czasami i w nocy (na wolnych obrotach).
papamila - 2010-10-17, 19:41

martini44 napisał/a:
mozesz cos wiecej napisac o tym wentylatorze??

http://www.movera.com/shop/suche.html
typowy dwukierunkowy wentylator na 12V, zamontowany termostat reguluje wg temperatury rozpoczęcie i zakończenie pracy ( osobiście nie uzywam tej funkcji, jak potrzeba to włączam na nawiew bądz wywiew ...............i tyle

mozna też taniej, bo ok. 200zł
http://www.movera.com/no_...ts[ascdesc]=asc

---na oko widać że moc i wydajnośc mniejsza ale może też siesprawdza

Camper Diem - 2010-10-18, 12:09

papamila napisał/a:

http://www.movera.com/shop/suche.html
typowy dwukierunkowy wentylator na 12V, zamontowany termostat reguluje wg temperatury rozpoczęcie i zakończenie pracy ( osobiście nie uzywam tej funkcji, jak potrzeba to włączam na nawiew bądz wywiew ...............i tyle

link jest skopany :(

napisz, czy ten wentylator realnie obniża temperaturę wnętrza? na pewno nie można go przyrównać do klimy, ale czy w ponad 30 stopniowym upale daje realną ulgę? i czy jego zastosowanie podczas jazdy wychłodzi wnętrze bardziej niż wymuszony obieg powietrza (uchylone okienko z przodu i uchylony szyberdach z tyłu samochodu)?

papamila - 2010-10-18, 22:58

affa napisał/a:
napisz, czy ten wentylator realnie obniża temperaturę wnętrza?

oczywiście jest to substytut klimy,
fizycznie nie chłodzi, powoduje jedynie ruch powietrza,
powodujac uczucie chłodu.
może pracować w czasie jazdy jednak rewelacyjnych osiągów
nie nalezy się spodziewać,
affa napisał/a:
ale czy w ponad 30 stopniowym upale daje realną ulgę?

w czasie jazdy, przy takich temperaturach nawet klima dachowa nie da rady-
po prostu rozładuje Ci akumulator.
Poza tym klima bez prądu nie ruszy więc albo kamping albo agregat
- zawsze jest coś za coś

Camper Diem - 2010-10-19, 05:46

papamila napisał/a:

w czasie jazdy, przy takich temperaturach nawet klima dachowa nie da rady-
po prostu rozładuje Ci akumulator.
Poza tym klima bez prądu nie ruszy więc albo kamping albo agregat
- zawsze jest coś za coś

nawet nie sugerowałem użycia dachowej klimy podczas jazdy. ja obniżam temperaturę wymuszając obieg powietrza, jak napisałem, poprzez odsunięte lekko boczne okno i tylny szyberdach, który można zablokować z lekkim otwarciem na czas jazdy. i chodziło mi o porównanie tego rozwiązania z wentylatorem.

poza tym oczywistym jest używanie klimy na kempingach (agregat to raczej nieliczni decydują się mieć), autor wątku zresztą od razu takie zastrzeżenie zrobił.

martini44 - 2010-10-19, 06:55

Decyduje sie na Dometica ponieważ można go montować na pochyłym dachu (spad do 10%) a Klimaco z tego co widze to nie bardzo.... mebelki tak jak napisał Adi, oglądałem-dotykałem-lizałem i są całkiem niezłe. :)
Pozostaje jeszcze solar....

Camper Diem - 2010-10-19, 08:14

solara zobacz może w http://www.modernhome.pl/
Janusz kupował i chyba sobie chwali
i chyba rabat jest dla CT

Camper Diem - 2010-10-19, 08:15

Adi napisał/a:
robisz klasyczny żagiel wtedy

okno przesuwane, nie podnoszone do góry

martini44 - 2010-10-31, 08:55

Adi napisał/a:
Krzesła i stolik mam z firmy Daukdaf
Cytat:
Talerzyki, kubeczki czy miski mamy z firmy Gimex

Naczynia zakupione Gimex, krzesełka Daukdaf Aspeny z podnóżkami też kupione, dziekuję bardzo za pomoc naprawdę świetna jakość..... :bigok
pozostaje klima, dodatkowy solar i box....
Czy popularne thule mają szerokości w granicach 80 cm ?? chce używać box głównie do przewozu krzeseł i stolika....

MAWI - 2010-10-31, 12:23

Kiedyś KIMTOP ogłaszał się ,że ma do odsprzedania jakiś fajny dachbox.Spytaj może jeszcze ma.
martini44 - 2010-10-31, 12:54

a dziekuje za podpowiedz.... :bigok