| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Sprzęt turystyczny i akcesoria - Netto: malutki agregacik czy coś wart ?
mikart - 2010-10-19, 19:02 Temat postu: Netto: malutki agregacik czy coś wart ? od czwartku 21 października w Netto ma się pokazać mały agregacik (generator prądu się to zwie). w opisie ma 650W 230V ~50Hz. firma TOOLTEC. w cenie jedyne 299,- zł
będzie to coś warte? nada się do kamperka aby podładować aku lub dlugimi wieczorami wspomóc oświetlenie i ewentualne działanie TV? ja się na tym kompletnie nie znam a jako, że dużo podrózujemy teraz włąśnie jesienią i parkujemy może nie na dziko ale jednak bez dostępu do prądu to przydało by się coś takiego, nic większego nie mam jak zabierać bo kamperek malutki.
Jesli coś warte to polecam "potrzebującym" się zainteresować również
gino - 2010-10-19, 19:10
mam cos w tym stylu..od kilku lat
jak jestem na dzialeczce raz w tygodniu podlaczam sie kamperkiem..
normlanie wszytsko dziala...
ARCADAREK tez chyba ma cos w tym stylu albo ciut mocniejszy...
kimtop - 2010-10-19, 19:26
| mikart napisał/a: | | będzie to coś warte? |
Będzie warte 299,-zł..
Chyba raczej taka jednorazówka.
don Mateo - 2010-10-19, 19:36 Temat postu: agregacik pozdrawiam Wielkopolanina
zobacz aukcję allegro nr 1246629709
droższy ale z pewnością lepszy, a tańszy od hondy - lepiej wydać raz a mądrze
bogus bednarski - 2010-10-19, 19:39
| kimtop napisał/a: |
Będzie warte 299,-zł..
Chyba raczej taka jednorazówka. |
I ja też tak myślę.
Szwagier kupił coś podobnego do podkaszarki do trawy. Raz użył lecz nie do końca, rozleciał się silnik.
Te o małej mocy to chyba same dwusuwy, z domieszką oleju. Dymią, hałasują i niska moc.
Nie stać nas na takie wydatki. Mam osobiście Hondę 10u już kilkanaście lat i nie narzekam na wydaną kasę. pracuje w ogrodzie, w garażu, na wyjazdach.
Dziabong - 2010-10-19, 19:40
Mam podobne urządzenie od 5 lat jako zapas do domu i sprawdza się, radzi sobie z TV , piecem CO. Działa tak jak kosztuje, ale działa.
bogus bednarski - 2010-10-20, 14:08
Adi,
Adaś, tak zgadza się miałem namyśli te za małe pieniądze, [600 - 800W]te o których koledzy piszą powyżej.
Ahmed - 2010-10-20, 14:35
Jeśli to to coś ma dwa lata gwarancji , to myślę , że za trzy stówki można to kupić , niestety jutro pracuję od 7 do 19
Ahmed - 2010-10-20, 14:48
| mikart napisał/a: | | od czwartku 21 października w Netto ma się pokazać mały agregacik |
Gdzie jest ta oferta , bo byłem na stronie NETTO i nigdzie nie mogłem tego namierzyć
Rockers - 2010-10-20, 15:58
ostatnio widziałem dwa agregaty za przystępne pieniądze w praktikerze, gdybym miał kasę sam bym jeden taki kupił, w końcu mają gwarancję no i ile my będziemy tego używać ?? myślę że na nasze potrzeby kamperowe spokojnie wystarczą
gino - 2010-10-20, 16:00
| oskp napisał/a: | | byłem na stronie NETTO i nigdzie nie mogłem tego namierzyć |
bo promocja bedzie od 21...a dzisiaj 20
Ahmed - 2010-10-20, 16:07
No wiem , ale gazetki promocyjnej nigdzie namierzyć nie mogę ....
Dziabong - 2010-10-20, 18:52
| oskp napisał/a: | | No wiem , ale gazetki promocyjnej nigdzie namierzyć nie mogę .... |
Jak już kupisz sprawdź świecę i kup za 15 pln bardziej markową. Jedyny feler to jak odparuje paliwo z gaźnika to zostanie tam olej - mały klopot z odpaleniem, ale Adi wie czym to konserwować. 5 lat temu kosztowały 2x więcej.
mikart - 2010-10-20, 19:47
ja oferte mam namacalnie w ręce taka wkładka do normalnej gazetki z dodatkową ofertą zaczynającą się parę dni później, ta co jest na stronce3 netto jest jako "główna".
pewnie podjadę sobie zobaczyć co to za cudo, chociaż jak się tak faktycznie poczyta to i dość głośne toto i w takich pieniążkach to nasze kochane alledrogo też oferuje (nawet taniej) tak więc pewnie i w marketach da się kupić za rozsądniejsze pieniążki. może faktyczanie lepiej trochę dozbierać i kupić czterosuw cichszy, wydajniejszy... jednak różnica między 90 a 60 decybeli jest spora i może być drażniąca.
dziękuję za podpowiedzi te na tak i na nie zawsze kilka różnych opinii daje jakiś obraz
48a-ELANKO - 2010-10-21, 08:27
http://viewer.zmags.com/p...fae#/e8e0bfae/1
Dla zainteresowanych - już działa na stronie www.netto.pl reklama oferty specjalnej z omawianym wyżej agregacikiem.
KOCZOR - 2010-10-21, 08:31
Już kilkakrotnie o tym pisano, więc ponownie wstawię to zdanie:
A nie lepiej na godzinkę, czy dwie włączyć silnik, zamiast kupować badziew, który daje prądu co kot napłakał, dymi, śmierdzi i hałasuje jak startujący sdamolot? A na dodatek zmusza do wożenia zapasów benzyny i oleju...
janusz - 2010-10-21, 08:47
Tutaj jest taki sam tylko tańszy.
http://allegro.pl/agregat...1264673599.html
Ahmed - 2010-10-21, 08:48
Ale używany
janusz - 2010-10-21, 08:52
| oskp napisał/a: | Ale używany |
Tu jest nowy, też tańszy.
http://allegro.pl/agregat...1283490210.html
Ahmed - 2010-10-21, 09:08
gino - 2010-10-21, 09:10
| KOCZOR napisał/a: | | A nie lepiej na godzinkę, czy dwie włączyć silnik | pewnie ze lepiej...
no chyba ze...nie zdarzysz...zapomnisz...i aku padną....
mialem tak raz w BIESOWIE
wyplynelismy z ''soltysem'' na rybki..i okazalo sie ze...nie wylaczylem swiatelek w zabudowie i kabinie ..po 10h oba padly...
i wtedy wyciagnalem sobie..... agregacik..
jedno nie wyklucza drugiego..ale..z drugiej strony, takie malenstwo, miejsca duzo nie zajmuje..a skore w krzakach na zadupiu moze uratowac..
Świstak - 2010-10-21, 10:21
Użytkowałem takie agregaty i jest jedna zasada: dopóki mają jednego obsługującego pracują bez większych zastrzeżeń. Jeżeli ma być więcej obsługujących - trzeba stosować urządzenia "professional" a najlepiej radzieckie, ale w nich sam kranik paliwa waży tyle co cały chińczyk...
Co do wymiany świecy jeszcze przed pierwszym uruchomieniem - zgadzam się w zupełności. Dotyczy to również pił spalinowych, motorowerów, motopomp.....
Co do sensowności wożenia agregatu: "Kto ze sobą nosi, ten się nie prosi"
Pawcio - 2010-10-21, 12:18
O! I sok pomidorowy w promocji za złoty czterdześci dziewięć.
Jadę do netto...
PS
Ciekawe z czego ten soczek...
48a-ELANKO - 2010-10-21, 12:26
| Pawcio napisał/a: | O! I sok pomidorowy w promocji za złoty czterdześci dziewięć.
Jadę do netto... |
Piwko za uroczą recenzję agregatu z netto!
Srebrzanka - 2010-10-21, 16:11
Nie doczytałem, ale chyba nie mają tego (jakiegoś tam) elektronicznego zabezpieczenia, więc ostrożnie (ryzykownie) z laptopami, kamerami i aparatami fotograficznymi.
gino - 2010-10-21, 16:25
ale...czy to ma znaczenie? /pytam, bo nie znam sie na ''prądach/
ja jak podlacze 220v z agregatu do energobloku..to i tak uzywam tylko ladowarek z 12v...
faktem jest ze..kiedys jak podlaczylem taka warsztatowa lampe na 220v i..lekko podkreclem obroty silnika agregatu..to..rozwalilo zarowke
ale..to bylo ze 4lata temu..jak kupilem agregacik...pozniej nic nie krecilem i dziala bardzo dobrze..
gino - 2010-10-22, 14:43
ok..tylko ze ja pytalem czy ma to znaczenie gdy podlacze agregat do kamperka..i uzywam pradu z gniazdek w kamperku/nie bezposrednio z agregatu/ i tylko 12v...bo innych przylaczen nie uzywam..niemam nic na 220v
Camper Diem - 2010-10-22, 20:00
energoblok powinien stabilizować prąd którym doładowuje akumulator pokładowy, więc niestabilny agregat zagraża co najwyżej energoblokowi
gino - 2010-10-28, 06:26
no i co...KUPIŁ KTOS?
mikart - 2010-10-28, 07:40
ja obejrzałem i "pomacałem" ale jakbym iał wydać 300 PLN to mocno musiałbym być zdesperowany. Pomijając głosy sugerujące agregaty z wyższej półki, pomijając niższe ceny na allegro to sam agragacik by mnie też nie przekonał do zakupu chyba. Konstrukcja jakoś tak wyglądająca na mocno oszczędnościową, wiele elementów jakby nie podokręcanych co pewnie daje te jego 90 pare decybeli . Nie przekonywał do siebie jakoś bardzo więc odpuściłem sobie. Ktoś jednak kupił bo stały 3 sztuki a nie ma już żadnej
Z drugiej strony cieszę się, że mnie nie przekonał gdyż w weekend padł nam alternator i nie wydana kaska znalazła swoje przeznaczenie na rzecz trochę potrzebniejszą
hanllok - 2010-11-04, 20:08
Ponieważ dopiero zaczynam doposażać mojego kamperka mam pytanie - jakiej mocy powinien być agregat żeby starczył na doładowanie akumulatorów i żeby nie trwało to zbyt długo?
Część wakacji będę spędzał na działce, gdzie nie ma dostępu do prądu.
Srebrzanka - 2010-11-05, 00:59
Jeśli masz klimę w aucie to 2 kW, jeśli nie to 1 kW całkowicie wystarczy.
Pozdro
TURTL - 2010-11-21, 12:55
Jeszcze jedna dygresja na temat agregatów za 300 zł. Te z Allegro i owszem, jak wcześniej napisano musi być jeden operator. Problem taki z tymi z Allegro że sprzedający dają tylko gwarancę rozruchową np. na miesiąc. Za niewiele więcej bo około 350 dostaniemy coś takiego w marketach budowlanych z gwarancją od 1 do 3 lat. Na Allegor jak jest gwarancja pelna to prześlij agregat do sprzedającego albo do serwisu, kupiony w markecie oddajemy do Punktu Obługi Klient i po kłopocie. No i zawsze można pokazać swoje ja naskakując na kiepską obsługę.
matro - 2011-03-08, 18:55
Mam agregat 800W (szczyt 950) i robię na nim czasem roboty (Hilti 14E nawet na nim pracuje , czasem kątówka Blecker&Decker- kupiłem go 3 lata temu na góra jedną robotę) ... co najważniejsze kilka razu uratował dom przed brakiem prądu, który mimo 21 wieku częściej znika niż w latach 90-tych. ... tyle, że w moim domu zwykłej żarówki nie uświadczysz, ledy i energooszczędność więc salon "pochłania" niespełna 30W ... piec gazowy junkers (ma co prawda 7-8 lat bo te nowe mają za dużo elektroniki i są czułe) chodzi bez problemu, a nawet na LG LCD 44" udało mi się obejrzeć mecz( Dekoder Polsatu Cyfrowego ) ...
...agregat to wyśmiewany NO NAME za 300zł o konstrukcji starego komarka (dwusuw)... raz mnie zawiódł, pracował w szczerym polu i "nałykał" się syfu, oddałem do mechanika , wyczyścił, wyregulował i chodzi dalej... minus to hałas, choć też bez przesady gdy trzeba podładować aqu nikt nie będzie marudził...cena jak wcześniej pisałem-300zł - można kupić jeden na na rok - i jak ktoś już wcześniej pisał , z tymi agregatami jest jak z piłą motorową- powinien mieć jednego OPERATORA.
...ale oczywiście alternatywą jest taki za 4,5 tys...cichy i mocny
ARCADARKA - 2011-03-08, 20:05
Jak w tytule ,nic nie wart
yannoo - 2011-03-09, 10:05
Ostatnio "przyglądam się" takiemu:
http://allegro.pl/agregat...1481890421.html
Pozdr.
gino - 2011-03-09, 10:28
fajny..ale to chyba do domu raczej
do czego w camperku az 2kv
Tadeusz - 2011-03-09, 10:33
| yannoo napisał/a: | | Ostatnio "przyglądam się" takiemu: |
Ponieważ używam na jachcie generatora obudowanego i cichego, produkcji holenderskiej z silnikiem czterosuwowym i mam doświadczenia z takimi generatorami, to wyrażę pewną wątpliwość. Otóż nie bardzo chce się wierzyć podanym parametrom głośności. Zarówno najcichsza Honda, jak i inne dobrej klasy generatory, a mój do takich należy, generują hałas w granicach 52 - 57 dB z odległości 7 metrów.
Dwusów na początku może być w miarę cichy, ale szybko staje się znacznie głośniejszy.
Nawet nowiutki chyba jednak nie będzie aż tak cichy jak podano.
Dziabong - 2011-03-09, 10:36
| sys napisał/a: | ... co najważniejsze kilka razu uratował dom przed brakiem prądu, który mimo 21 wieku częściej znika niż w latach 90-tych. ... |
Dzisiaj przerabiałem XXI wiek i erę elektryczności ( brak ). Mam 2 suwowy wynalazek 900W max, juz 5 rok i działa. Głośny śmierdzący, ale prąd daje. Ma tę zaletę, że jest i działa, reszta to wady. Do domku może być na kampingu raczej nie.
MAWI - 2011-03-09, 12:03
U mnie są dwa generatorki,jeden 5KV czterosuw benzynowy na rozrusznik(kupiłem nowy jakiś czeski) razem z wbudowaną spawarką czeka w gotowości na tyłach garażu parę razy już ratował dom z braku prądu.Tu ciekawostka.Tak przerobiłem instalację ,że jednym włącznikiem zmienia się żródło zasilania,prosto ale działa.drogi dwusuw YAMAHA 0,9 kv .Pszę to po to ,że miałem krótko małe coś z hipermarket ,miałem i już nie mam i nigdy nie będę miał,czego i wam życzę,nie pytajcie dlaczego
Tadeusz - 2011-03-09, 13:10
| MAWI napisał/a: | | Tak przerobiłem instalację ,że jednym włącznikiem zmienia się żródło zasilania,prosto ale działa |
Owszem, taki przełącznik to bardzo prosta, ale genialna sprawa. Przez to, że odcina od instalacji zewnętrznej jest idealnie bezpiecznie korzystać z generatora.
Rozumiem Wiesiu Twoją awersję do generatorków z supermarketów. Kiedyś kupowałem i natychmiast oddawałem trzy egzemplarze pod rząd, w ciągu zaledwie kilku dni. Każdy był do kitu. Wreszcie zrezygnowałem i kupiłem doskonały, holenderski czterosuw.
Używam go już kilka lat i zawsze, nawet wiosną przy pierwszym uruchamianiu po zimie,
zaskakuje od pierwszego pociągnięcia linki. Cichy, niezawodny i bezwonny. To bardzo ważne, bo wożę go w kabinie jachtu i zupełnie go nie czuć benzyną.
MAWI - 2011-03-09, 13:52
Tadziu, dobre jest często wrogiem taniego i dlatego musi kosztować.
Campmar - 2011-03-09, 13:58
Tak to czytam i zastanawiam się jakie niezbędne rzeczy powinny być w kamperze?
Agregat? Na to bym nie wpadł.Kampera mam od pół roku i jestem w fazie jego uzbrajania.
Może jakaś lista rzeczy niezbędnych na pokładzie?
Marzenka - 2011-03-09, 14:14
| Campmar napisał/a: | Tak to czytam i zastanawiam się jakie niezbędne rzeczy powinny być w kamperze?
Agregat? Na to bym nie wpadł.Kampera mam od pół roku i jestem w fazie jego uzbrajania.
Może jakaś lista rzeczy niezbędnych na pokładzie? |
Marku - moze byloby latwiej gdybys napisal ..... co juz masz w kamperku
Campmar - 2011-03-09, 14:44
| shiftie napisał/a: | | Marku - moze byloby latwiej gdybys napisal ..... co juz masz w kamperku |
Te pytanie to tak z przymrużeniem oka...
Kampera kupiliśmy,aby swobodnie się przemieszczać,mając przy okazji miejsce do spania,przygotowania i spożycia posiłku oraz codziennej toalety.
Powinny tam być podstawowe rzeczy,a według mnie agregat to zbyteczny luksus i bagaż (nasz kamper <5,5m).
Co do wyposażenia,to odziedziczyliśmy solara, a ja dokupiłem przetwornicę 12/230V.
Może dla innych podróżowanie z TV,satelitą innymi rzeczami jest standardem.
Trochę prostoty i surowszego życia nikomu jeszcze nie zaszkodziło.Ja po to jadę kamperem,aby to poczuć. Tej codziennej karuzeli i gonitwy mam aż nad...
Ale to moje subiektywne odczucie.
Na marginesie,fajny piesio.My podróżujemy z tybetanem.
Tadeusz - 2011-03-09, 14:55
| Campmar napisał/a: | | według mnie agregat to zbyteczny luksus i bagaż |
Według mnie również. Absolutnie zbędny w kamperze. Zresztą przerabialiśmy ten temat wielokrotnie i nie warto się powtarzać, że kamper jest do jeżdżenia i zwiedzania świata, a nie do użytku stacjonarnego.
Marzenka - 2011-03-09, 16:28
| Campmar napisał/a: | | shiftie napisał/a: | | Marku - moze byloby latwiej gdybys napisal ..... co juz masz w kamperku |
Te pytanie to tak z przymrużeniem oka...
Kampera kupiliśmy,aby swobodnie się przemieszczać,mając przy okazji miejsce do spania,przygotowania i spożycia posiłku oraz codziennej toalety.
Powinny tam być podstawowe rzeczy,a według mnie agregat to zbyteczny luksus i bagaż (nasz kamper <5,5m).
Co do wyposażenia,to odziedziczyliśmy solara, a ja dokupiłem przetwornicę 12/230V.
Może dla innych podróżowanie z TV,satelitą innymi rzeczami jest standardem.
Trochę prostoty i surowszego życia nikomu jeszcze nie zaszkodziło.Ja po to jadę kamperem,aby to poczuć. Tej codziennej karuzeli i gonitwy mam aż nad...
Ale to moje subiektywne odczucie.
Na marginesie,fajny piesio.My podróżujemy z tybetanem. |
masz racje Marku nie musimy tego calego luksusu przeciez z soba wozic (chociaz my kobiety ... )
co do pieska - dziekuje ! wasz jest rowniez super....... pozdrawiam
kimtop - 2011-03-09, 18:51
Wiesiu,napisałeś że jednym przełącznikiem zmieniasz żródło zasilania.Czy w czasie gdy zasilasz dom agregatem to jesteś odłączony od sieci 230V?
Marzenka - 2011-03-09, 19:03
nie warto kupowac !!! szkoda pieniedzy !!! jest za slaby i za glosny
MAWI - 2011-03-09, 19:06
Tak Marku, odłączony od 230v z elektrowni .tak musi być aby .Ja mam agregat 5kV,ale jedno fazowy i mam taki włącznik który spina 3 fazy w jedno,ale wcześniej koniecznie muszę odłączyć się od sieci.Wtedy agregacik wpinam w obojętnie które gniazdko w domu lub garażu i jest ok.Tak naprawdę do jest zawsze podpięty.Kiedyś miałem to zrobione na stycznikach i po pojawieniu się energii w sieci samo załączało sieć i odłączało agregat ,nawet go gasiło,kombinowałem( bo żaden problem)że po zaniku napięcia w sieci sam zapalał się agregat i zasilał dom ale mi przeszło i zostało jak jest.
matro - 2011-03-10, 01:29
Wyłącznik zwie się potocznie AGREGAT/SIEĆ (cena od 100 do 400zł) ... jedna uwaga, nie za bardzo zrozumiałem jak masz to podłączone ale zasilanie z linii agregatu powinno być właśnie podłączone do w/w wyłącznika
...jeżeli nie masz kabla do agregatu podłączonego pod wyłącznik to tak jakbyś go w ogóle nie miał, możesz przecież klapsnąć zabezpieczenie przedlicznikowe i odłączyć się od sieci , podłączyć w byle jakie gniazdo 3 faz agregat i masz wszędzie prąd...takie jednak rozwiązanie jest niezgodne ze sztuką i bardzo niebezpieczne ponieważ może tu zadziałać czynnik ludzki
...zakładam takie ustrojstwa i w razie czego służę schematami ,ale i tak "w kontaktach" proponuję zawsze skorzystać z usług fachowca.
MAWI - 2011-03-10, 09:24
Sys ,ja te ustrojstwa montowałem u siebie 15-16 lat temu wtedy jeszcze automatyka w tym temacie byłe w powijakach a na rynku dominował PAB-40 lub PAD.I kombinowałem to wszystko z czego mogłem .Masz racjie teraz bym to robił inaczej i w oparciu o inne podzespoły.Jestem z wykształcenia automatykiem i wiem jak to zrobić ,ale tu również niestety ma zastosowanie stare przysłowie "szewc bez butów chodzi"
matro - 2011-03-10, 09:39
masz rację też mam parę rozgrzebanych tematów w domu bo nie mam czasu a jak mam wolne to mi się już po prostu nie chce
|
|