| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Ekologiczne łądowanie akumulatora
Rockers - 2010-10-20, 18:26 Temat postu: Ekologiczne łądowanie akumulatora Dużo się tu pisze o bateriach słonecznych i bardzo dobrze, może kiedyś też sobie takie kupię, ale tak jak wielu użytkowników tego forum lubie sam coś zrobić i większa jest wtedy radość. Jak wiadomo słońce nie zawsze świeci i ma możliwość świecić tylko w dzień.
Ja chciałem poruszyć inny temat > co myślicie na możliwość zamontowania małej elektrowni wiatrowej, wiatr wieje u nas coraz częściej i mocniej, na dokładkę także w nocy i w cieniu ( wtedy chyba nawet bardziej )
Gdzieś na forum chyba w temacie milki był gdzieś autobus kamper gdzie widać było taki wiatraczek, wiatraki zasilają ( przynajmniej częściowo ) gospodarstwa domowe, mam zamiar zbudować taki wiatraczek do 1,5 m średnicy i mocować go na ok 3 m maszcie, z tego co czytałem może on dość ładnie ładować akumulatorek, wadą napewno będzie konieczność składania go do jazdy i możliwość ładowania tylko na postojach, ale myślę że może to być jakieś rozwiązanie, jeśli potem kiedyś dołożę baterie słonecznę, będzie naprawdę potężna dawka energii.
Co Wy na to
MER-lin - 2010-10-20, 19:50
Fajny pomysł. Jeśli zamontujesz odpowiednio wydajną prądnicę, to będziesz mógł nawet sprzedawać prąd
Bim - 2010-10-20, 19:54
Rokersik rób ten prototyp
Jak ci sie uda chetnie postawię wirtualne pifko za podzielenie sie patentem
Panie i Panowie jestem pierwszy w kolejce !
Lepiej pomyśleć jakby tu zainstalować mega dynamo do roweru co wyjdzie taniej i dla zdrowia
Jak będzie brakować prądu zawsze można zliczyć wycieczkę rowerową na miejscu.
Majki - 2010-10-20, 20:51
przerabiałem ten temat ale w odniesieniu do domu. I chyba nie jest z tym tyle roboty jak Ci się wydaje. Jednak zamiast klasycznego Śmigła weź pod uwagę wiatraczek o kształcie tzw. turbana, podobne du tych które pracują na wyciągach powietrza. Zalętą ich jest waga, fakt, że kierunek wiatru nie ma żadnego znaczenia i osiowość działania w stosunku do masztu (wewnątrz któreko można np. instalować prądnicę).
Pomysł naprawdę godny uwagi i napewno w przyszłości zastosuję go u siebie w domu.
W necie znajdziesz firmę, która oferuje takie rozwiązania dla gospodarstw domowych i na ich stronach jest wiele ciekawych uwag na ten temat.
Życzę sukcesów w produkcji energii
łoś - 2010-10-20, 21:28
A ja myślę o małej elektrowni wodnej. Przy spuszczaniu szarej wody.
Majki - 2010-10-20, 22:34
| Adi napisał/a: | | jak byśmy w nocy podjechali w kilka osób to Ci jeden taki wymontujemy, |
He he, biorę w ciemno
Andrzej 73 - 2010-10-20, 22:47
| łoś napisał/a: | | A ja myślę o małej elektrowni wodnej. Przy spuszczaniu szarej wody. |
Łosiu skąd Ty bierzesz te pomysły
łoś - 2010-10-20, 23:39
| Andrzej 73 napisał/a: | Łosiu skąd Ty bierzesz te pomysły |
Kuchnia chińska mnie wzbogaca umysłowo. I kabaret moralnego niepokoju
Rockers - 2010-10-21, 07:14
chce to ustrojstwo zbudować na bazie prądnicy amerykanki, praktycznie cały projekt jest pokazany na tej stronie http://www.mala-elektrownia.ovh.org/
co prawda tu jest do domu ale można zmniejszyć skale, jak oni to nazywają do rowerowej ( czyli oś obrotu na piaście od roweru )
więdej danych szczególnie wyliczeń jest na tej stronie http://spiritusmovens.blo...0%22rowerowa%22
no i właśnie na tym chce się wzorować, polecam materiał bardzo ciekawy
Rockers - 2010-10-21, 07:16
| łoś napisał/a: | | Kuchnia chińska mnie wzbogaca umysłowo. I kabaret moralnego niepokoju |
Łosiu niepokoji mnie Twój wok rozumowania przerzuć się na kuchnie indyjską oni więcej medytują
Świstak - 2010-10-21, 11:42
Pomysł sam w sobie bardzo ciekawy, ale jak planujesz składanie i rozkładanie? Czy nie będzie to zbyt uciążliwe?
Tadeusz - 2010-10-21, 11:50
| Świstak napisał/a: | | Czy nie będzie to zbyt uciążliwe? |
Będzie.
Ale Rokersik pracowity jest.
Świstak - 2010-10-21, 13:35
Zastanawiam się nad budowaniem prądnicy. Fakt - to rozwiązanie nie wymaga zasilania stojana jak w typowych alternatorach, ale może jako prądniczkę zastosować silnik prądu stałego typowy z magnesami stałymi??? Fakt że zastosowanie neodymów znakomicie obniża wagę przy jednoczesnej poprawie wydajności.....Ale wymaga trochę więcej własnej pracy. W sumie dla pracowitego Rockersa to nie jest przeszkoda...
Rockers - 2010-10-21, 15:15
właśnie wpadłem na pomysł aby jako masztu użyć powiedzmy dwóch holów sztywnych składanych od vw , każdy składa się z 3 części o bardzo mocno się trzymają, bardzo prosty i szybki montaż no i śmigła trza będzie odkręcać, ale myślę że to nie będzie uciążliwe
Rockers - 2010-10-21, 15:49
znalazłem na stronie prądnice zohen http://spiritusmovens.blo...WNIA%20WIATROWA
bardzo ciekawe rozwiązanie dwa przeciwbierzne wiatraki jeden porusza stator drugi zestaw rotor, dzięki temu uzyskuje się podwójną szybkość a zarazem zwiększa się wydajność prądnicy
Rockers - 2010-10-21, 15:52
narazie zbieram materiały i informacje o materiałach i miejscach gdzie można kupić elementy za rozsądną cenę, no i opinie
przy okazji czy jest ktoś na forum kto mógłby w razie czego wytoczyć jakiś mój projekt głowicy ??
W pierwszej wersji chciałem zbudować wiatrak do zasilanie mojego domku, ale ze względu na małe fudusze obecnie postanowiłem najpierw zbudować coś mniejszego i zobaczyć jaki będzie efekt, dlatego stwierdziłem że aby nie tworzyć czegoś nie potrzebnego, to chce wykonać go pod względem zasilania kamperka.
Od razu uprzedzam wykonam go ale napewno nie w tempie naszego ulubionego pracusia Świataka, niestety najpierw czeka mnie remont samochodziku, padła mi w puncie uszczelka pod głowicą, pompa wody no i rozrząd trza wymienić, potem w domku remont łazienki, którą muszę wykonać od zera, a w między czasie i ze zdobycznych funduszy będę robił wiatraczek, postaram się wszystko udokumentować i zdać relację z wyników mam nadzieję że do wiosny skończę choć fajnie było by mieć już w zimie, doładowywał by akumulatorki zimą
Majki - 2010-10-23, 22:34
Rockers, będę z uwagą śledził Twoje poczynania w tym zakresie. Masz we mnie kibica bo temat mocno mnie interesuje. Trzymam kciuki za powodzenie w realizacji projektu.
|
|