| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kamper dla emeryta czyli dużo czasu mało kasy.
pirat666 - 2010-10-29, 09:20 Temat postu: Kamper dla emeryta czyli dużo czasu mało kasy. I tak oto natknąłem się na taki oto pojazd
nie wdając sie w szczegóły techniczne bardzo mi się podoba napęd konny
po co wozić konie ze sobą jak mogą być przy tym siłą napędową, a potem można jeździć
wierzchem - dla mnie bomba
Cyryl - 2010-10-29, 11:07 Temat postu: Re: Kamper dla emeryta czyli dużo czasu mało kasy.
| pirat666 napisał/a: | ...po co wozić konie ze sobą jak mogą być przy tym siłą napędową, a potem można jeździć
wierzchem - dla mnie bomba |
dla Ciebie bomba, a chyba nie dla konia?
roger - 2010-10-29, 11:12
Jak dal mnie to to jest trenażer dla koni wyścigowych i kłusaków ..... a nie pojazd zaprzęgowy bo to ustrojstwo ma własny silnik .....
pirat666 - 2010-10-29, 11:17
Cyryl, To już by się koń musiał wypowiedzieć
roger, Oczywiście w tym przypadku tak - dlatego chodziło mi o idee a nie o ten konkretny pojazd - choć wygląda bardzo atrakcyjnie.
no i takie rozwiązanie że jak trzeba szybko gdzieś (bo to ma własny silnik) to konia na pakę i jedziemy szybciej
A oto kolejne ciekawy pojazd o napędzie konnym
artyst - 2010-10-29, 11:25
Obawiam się, że trzeba mieć dużo siana
Świstak - 2010-10-29, 12:53
Wiem że temat jest na zaczepkę, ale to kolejny dowód że historia kołem się toczy. Romowie podbili w ten sposób Europę, nowi osadnicy Amerykę.... A czy trzeba mieć siano??? Wystarczy jak nasze bociany.... Przez morze za żarciem...
Wiem że zabrzmi to z pozoru idiotycznie, ale czasem zazdroszczę tym Prawdziwie Wolnym Ludziom.
Tadeusz - 2010-10-29, 13:36
| Świstak napisał/a: | | Wiem że zabrzmi to z pozoru idiotycznie, ale czasem zazdroszczę tym Prawdziwie Wolnym Ludziom. |
Dla mnie, drogi Arku, to nie brzmi idiotycznie. Oni naprawdę są wolni. I nie mają swojego forum na którym mogą dostawać joby za cudze grzechy.
roger - 2010-10-29, 13:44
| Tadeusz napisał/a: | | Oni naprawdę są wolni. |
No i konie szczęśliwe .....
Mnie się przypomina przy okazji taki żarcik
Cygan spi gdziekolwiek ale zawsze na cygance ....
JHJKi - 2010-10-29, 13:49
| roger napisał/a: | | Jak dal mnie to to jest trenażer dla koni wyścigowych i kłusaków ..... a nie pojazd zaprzęgowy bo to ustrojstwo ma własny silnik ..... |
Roger, a to nie jest typowy horse pulling
roger - 2010-10-29, 13:52
typowy horse pulling ....to tak wygląda ...
Ale ze mnie taki specjalista od koni jak z koziej .....worek ....
pirat666 - 2010-10-29, 13:54
| Tadeusz napisał/a: | | I nie mają swojego forum na którym mogą dostawać joby za cudze grzechy. |
mają tylko mniejsze i bezpośrednie, i wydaje mi się że zbierają za cudze grzechy bardziej niż u nas AD bo jak tylko są gdzieś w pobliżu to wszystko co złe się na nich zrzuca
JHJKi - 2010-10-29, 13:55
o proszę, chodziło mi oczywiście o współczesną wersję horse pullingu... a nie westernową
Świstak - 2010-10-29, 14:22
Tadziu, chyba mają forum... Wieczorem przy ognisku, z okowitką w kubeczku, gitarą, tamburynem i dziewczętami w tańcu. My ich tylko naśladujemy, bo tak jak lubimy piosenki o "Cyganeczce Zosi", tak samo, albo i bardziej, zazdrościmy im tej wolności i wspólnoty.
Może się Tadziu na wiosnę dołączymy do Taboru??? Moglibyśmy się wiele nauczyć od prawdziwych Mistrzów! Od układania ogniska, przez organizowanie obozu, spontaniczny taniec, a na leczeniu kaca skończywszy? Może powstałby z tego ciekawy artykuł, albo przewodnik???
maszakow - 2010-10-29, 14:36
| pirat666 napisał/a: | A oto kolejne ciekawy pojazd o napędzie konnym |
Już widzę to gwałtowne hamowanie ...
pirat666 - 2010-10-29, 14:42
| maszakow napisał/a: | | Już widzę to gwałtowne hamowanie ... |
Koń musi być dobrze zabezpieczony
maszakow, Proszę strzel jakiś opis czegoś nowoczesnego w swoim stylu
swierzak - 2010-10-29, 18:17 Temat postu: Re: Kamper dla emeryta czyli dużo czasu mało kasy.
| pirat666 napisał/a: | I tak oto natknąłem się na taki oto pojazd
|
o a to właśnie pojazd do trenowania koni sportowych , naszpikowany elektroniką i czujnikami do diagnostyki konia podczas treningu .
więcej info tu
http://www.kurtsystems.co...ar_ozellik.aspx
baja02 - 2010-10-29, 18:46
Parę lat temu wędrując północnym wybrzeżem Francji spotykaliśmy takie pojazdy. Okazuje się, ze mają całą sieć stacji" w których zabezpieczone jest miejsce dla koni. obrok itd. Wszystko to było na normalnym kempingu. Uczestnicy tego sposobu spędzania wakacji bardzo sobie chwalili. Napewno ma to urok.
artyst - 2010-10-29, 18:49
| Cytat: | | o a to właśnie pojazd do trenowania koni sportowych , naszpikowany elektroniką i czujnikami do diagnostyki konia podczas treningu . |
to jak hamownia z KTSem
Świstak - 2010-10-30, 21:24
A mi się czasem marzy takie życie jak w filmie "Gwiezdny pył" z 1982 roku. To tak trochę o full-timersach. Kota i psa już mamy...
Tadeusz - 2010-10-30, 22:45
| Świstak napisał/a: | | A mi się czasem marzy takie życie jak w filmie "Gwiezdny pył" z 1982 roku. To tak trochę o full-timersach. Kota i psa już mamy... |
Arku, miewam podobne pomysły. Prawdę mówiąc, jesienią na Mazurach nawet tak właśnie żyjemy.
Swoją drogą to piękny film.
Ahmed - 2010-10-31, 06:40
| swierzak napisał/a: | | o a to właśnie pojazd do trenowania koni sportowych , naszpikowany elektroniką i czujnikami do diagnostyki konia podczas treningu . |
Po cholerę ta elektronika ? Kuń jaki jest, każdy widzi . Kuń to kuń
pirat666 - 2010-11-02, 13:10
No dobra - za bardzo poszliście w tematcie dotyczącego tego konkretnego pojazdu
chodziło mi o pomysł na kampera z napędem końskim - taka nowoczesna karoca
Teraz kolejny temat
trafiłem na taki mały kamperek ale zauroczyły mnie przedewszystkim bagażnik na deskę
ultra lekki, można stosować napęd elektryczny np. na baterie słoneczne i śmigać tylko jak świeci słońce. Co o tym sądzicie ?
Czy takim czymś będę jeździł jak będę już na emeryturze ?
Można też dyszel do konia dorobić
artyst - 2010-11-04, 00:02
| Cytat: | | ultra lekki, można stosować napęd elektryczny np. na baterie słoneczne i śmigać tylko jak świeci słońce. Co o tym sądzicie ? |
Do przepychania wzdłuż promenady nadmorskiej może, ale bardziej by się nadał do sprzedaży okularów przeciwsłonecznych niż camperowania
Ja ostatnio otarłem się o inny pomysł na camperowanie na emeryturze, ale pozwolę sobie otworzyć nowy temat za chwilę (jak już napiszę do wrzucę tu linka).
artyst - 2010-11-04, 00:26
Tak jak obiecałem.
Z cyklu kamperowanie na emeryturze w wersji zarobkowej:
http://www.camperteam.pl/...p=187783#187783
|
|