Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Kamper dla emeryta czyli dużo czasu mało kasy.

pirat666 - 2010-10-29, 09:20
Temat postu: Kamper dla emeryta czyli dużo czasu mało kasy.
I tak oto natknąłem się na taki oto pojazd

nie wdając sie w szczegóły techniczne bardzo mi się podoba napęd konny :)

po co wozić konie ze sobą jak mogą być przy tym siłą napędową, a potem można jeździć
wierzchem - dla mnie bomba :idea

:spoko

Cyryl - 2010-10-29, 11:07
Temat postu: Re: Kamper dla emeryta czyli dużo czasu mało kasy.
pirat666 napisał/a:
...po co wozić konie ze sobą jak mogą być przy tym siłą napędową, a potem można jeździć
wierzchem - dla mnie bomba

dla Ciebie bomba, a chyba nie dla konia?

roger - 2010-10-29, 11:12

Jak dal mnie to to jest trenażer dla koni wyścigowych i kłusaków ..... a nie pojazd zaprzęgowy bo to ustrojstwo ma własny silnik .....
pirat666 - 2010-10-29, 11:17

Cyryl, To już by się koń musiał wypowiedzieć :haha: :haha: :haha:

roger, Oczywiście w tym przypadku tak - dlatego chodziło mi o idee a nie o ten konkretny pojazd - choć wygląda bardzo atrakcyjnie.

no i takie rozwiązanie że jak trzeba szybko gdzieś (bo to ma własny silnik) to konia na pakę i jedziemy szybciej :)

A oto kolejne ciekawy pojazd o napędzie konnym :bajer

artyst - 2010-10-29, 11:25

Obawiam się, że trzeba mieć dużo siana :spoko
Świstak - 2010-10-29, 12:53

Wiem że temat jest na zaczepkę, ale to kolejny dowód że historia kołem się toczy. Romowie podbili w ten sposób Europę, nowi osadnicy Amerykę.... A czy trzeba mieć siano??? Wystarczy jak nasze bociany.... Przez morze za żarciem...

Wiem że zabrzmi to z pozoru idiotycznie, ale czasem zazdroszczę tym Prawdziwie Wolnym Ludziom.

Tadeusz - 2010-10-29, 13:36

Świstak napisał/a:
Wiem że zabrzmi to z pozoru idiotycznie, ale czasem zazdroszczę tym Prawdziwie Wolnym Ludziom.

Dla mnie, drogi Arku, to nie brzmi idiotycznie. Oni naprawdę są wolni. I nie mają swojego forum na którym mogą dostawać joby za cudze grzechy. :wyszczerzony:

roger - 2010-10-29, 13:44

Tadeusz napisał/a:
Oni naprawdę są wolni.

No i konie szczęśliwe ..... ;)
Mnie się przypomina przy okazji taki żarcik
Cygan spi gdziekolwiek ale zawsze na cygance .... ;)

JHJKi - 2010-10-29, 13:49

roger napisał/a:
Jak dal mnie to to jest trenażer dla koni wyścigowych i kłusaków ..... a nie pojazd zaprzęgowy bo to ustrojstwo ma własny silnik .....

Roger, a to nie jest typowy horse pulling :?: :?: :haha:

roger - 2010-10-29, 13:52

typowy horse pulling ....to tak wygląda ... ;)

Ale ze mnie taki specjalista od koni jak z koziej .....worek .... ;)

pirat666 - 2010-10-29, 13:54

Tadeusz napisał/a:
I nie mają swojego forum na którym mogą dostawać joby za cudze grzechy.

mają tylko mniejsze i bezpośrednie, i wydaje mi się że zbierają za cudze grzechy bardziej niż u nas AD bo jak tylko są gdzieś w pobliżu to wszystko co złe się na nich zrzuca :(

JHJKi - 2010-10-29, 13:55

o proszę, chodziło mi oczywiście o współczesną wersję horse pullingu... a nie westernową :mrgreen:
Świstak - 2010-10-29, 14:22

Tadziu, chyba mają forum... Wieczorem przy ognisku, z okowitką w kubeczku, gitarą, tamburynem i dziewczętami w tańcu. My ich tylko naśladujemy, bo tak jak lubimy piosenki o "Cyganeczce Zosi", tak samo, albo i bardziej, zazdrościmy im tej wolności i wspólnoty.

Może się Tadziu na wiosnę dołączymy do Taboru??? Moglibyśmy się wiele nauczyć od prawdziwych Mistrzów! Od układania ogniska, przez organizowanie obozu, spontaniczny taniec, a na leczeniu kaca skończywszy? Może powstałby z tego ciekawy artykuł, albo przewodnik???

maszakow - 2010-10-29, 14:36

pirat666 napisał/a:
A oto kolejne ciekawy pojazd o napędzie konnym :bajer

Już widzę to gwałtowne hamowanie ...

pirat666 - 2010-10-29, 14:42

maszakow napisał/a:
Już widzę to gwałtowne hamowanie ...

Koń musi być dobrze zabezpieczony :haha: :haha: :haha:

maszakow, Proszę strzel jakiś opis czegoś nowoczesnego w swoim stylu :szeroki_usmiech

swierzak - 2010-10-29, 18:17
Temat postu: Re: Kamper dla emeryta czyli dużo czasu mało kasy.
pirat666 napisał/a:
I tak oto natknąłem się na taki oto pojazd

o a to właśnie pojazd do trenowania koni sportowych , naszpikowany elektroniką i czujnikami do diagnostyki konia podczas treningu .

więcej info tu
http://www.kurtsystems.co...ar_ozellik.aspx

baja02 - 2010-10-29, 18:46

Parę lat temu wędrując północnym wybrzeżem Francji spotykaliśmy takie pojazdy. Okazuje się, ze mają całą sieć stacji" w których zabezpieczone jest miejsce dla koni. obrok itd. Wszystko to było na normalnym kempingu. Uczestnicy tego sposobu spędzania wakacji bardzo sobie chwalili. Napewno ma to urok. :kon:
artyst - 2010-10-29, 18:49

Cytat:
o a to właśnie pojazd do trenowania koni sportowych , naszpikowany elektroniką i czujnikami do diagnostyki konia podczas treningu .

to jak hamownia z KTSem ;)

Świstak - 2010-10-30, 21:24

A mi się czasem marzy takie życie jak w filmie "Gwiezdny pył" z 1982 roku. To tak trochę o full-timersach. Kota i psa już mamy...
Tadeusz - 2010-10-30, 22:45

Świstak napisał/a:
A mi się czasem marzy takie życie jak w filmie "Gwiezdny pył" z 1982 roku. To tak trochę o full-timersach. Kota i psa już mamy...

Arku, miewam podobne pomysły. Prawdę mówiąc, jesienią na Mazurach nawet tak właśnie żyjemy.
Swoją drogą to piękny film. :spoko

Ahmed - 2010-10-31, 06:40

swierzak napisał/a:

Po cholerę ta elektronika ? Kuń jaki jest, każdy widzi . Kuń to kuń :haha: :haha: :haha:

pirat666 - 2010-11-02, 13:10

No dobra - za bardzo poszliście w tematcie dotyczącego tego konkretnego pojazdu
chodziło mi o pomysł na kampera z napędem końskim - taka nowoczesna karoca ;)

Teraz kolejny temat
trafiłem na taki mały kamperek ale zauroczyły mnie przedewszystkim bagażnik na deskę :diabelski_usmiech

ultra lekki, można stosować napęd elektryczny np. na baterie słoneczne i śmigać tylko jak świeci słońce. Co o tym sądzicie ?

Czy takim czymś będę jeździł jak będę już na emeryturze ?
Można też dyszel do konia dorobić :haha:

artyst - 2010-11-04, 00:02

Cytat:
ultra lekki, można stosować napęd elektryczny np. na baterie słoneczne i śmigać tylko jak świeci słońce. Co o tym sądzicie ?

Do przepychania wzdłuż promenady nadmorskiej może, ale bardziej by się nadał do sprzedaży okularów przeciwsłonecznych niż camperowania :)

Ja ostatnio otarłem się o inny pomysł na camperowanie na emeryturze, ale pozwolę sobie otworzyć nowy temat za chwilę (jak już napiszę do wrzucę tu linka).

artyst - 2010-11-04, 00:26

Tak jak obiecałem.
Z cyklu kamperowanie na emeryturze w wersji zarobkowej:

http://www.camperteam.pl/...p=187783#187783