|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Po Polsce - weekend w Warszawie
Camper Diem - 2010-11-02, 17:29 Temat postu: weekend w Warszawie na kolejny weekend planujemy naszą stolicę, bo dzieci powinny ją w końcu poznać.
gdzie się bezpiecznie zatrzymać? gdzie nocować?
co warto pokazać dzieciom teraz, a co zostawić na przyszłość?
gino - 2010-11-02, 17:38
zdecydowanie polecam CALE KRAKOWSKIE PRZEDMIESCIE+NOWY SWIAT..
od ronda z palmą..do samego ''zygmunta'' ...
zreszta..wczoraj w pare osob rowniez kolejny raz zwiedzalismy te okolice..
i
Bogusław i Ewa - 2010-11-02, 18:11
Po wielu ,wielu latach w tym roku odwiedziliśmy Zamek Królewski i Wilanów.Było warto.Myślę że dzieci to też może zainteresować.
donald - 2010-11-02, 18:57
a dzieci w jakim wieku sa???
Camper Diem - 2010-11-02, 19:07
donald napisał/a: | a dzieci w jakim wieku sa??? |
dziewczyny 5,5 i 7,5
48a-ELANKO - 2010-11-02, 19:53
affa, a może skorzystacie z propozycji, które podali już koledzy w odpowiedzi na prowokujący tytuł tematu ?
http://www.camperteam.pl/...ghlight=#179833
Camper Diem - 2010-11-02, 20:12
48a-ELANKO napisał/a: | może skorzystacie z propozycji, które podali już koledzy w odpowiedzi na prowokujący tytuł tematu ? |
oczywiście skorzystamy z propozycji. wcześniej nie zaglądałem właśnie z powodu prowokującego tytułu... plany pobytu się krystalizują, ale fajnie byłoby znaleźć jeszcze alternatywne do "Majawy" bezpieczne miejsca parkingowe i noclegowe!
a w ogóle myślę, że spokojnie można dokleić ten wątek do tematu Frowyz-a, w sumie tyczą się tego samego, a i rozpiętość czasowa niewielka...
48a-ELANKO - 2010-11-02, 20:33
Może jednak nie łączmy, bo znowu ze względu na tytuł ktoś pominie lub nie domyśli się, że to o Warszawie
Stanek - 2010-11-03, 08:42
affa:
My mimo wcześniejszych nadzei raczej nie wyjedziemy z Warszawy. Jeśli będziecie mieli ochotę na towarzystwo lub w jakikolwiek sposób będziemy mogli pomóc to śmiało dzwońcie.
Tak się zastanawiam nad miejscówką dla Was bo kamperek do malutkich nie należy. Mam na myśli dwie miejscówki. Jedna przy Polach Mokotowskich, a druga w okolicy parku z cmentarzem żołnierzy radzieckich. Tak na moje oko miejscówki powinny być OK. Gdybym szukał to sam bym tam celował. Jednak zastrzegam, że nigdy nie nocowałem w tych miejscach więc nie wiem co tam się w nocy dzieje Jeśli będziecie zainteresowani to podam Wam szczegółowe info. Ta druga miejscówka jest o tyle lepsza że nie rzuca się w oczy z głównej ulicy, a jest do niej blisko (Żwirki i Wigury) skąd macie autobus do centrum. Pierwsza propozycja jest bardziej na widoku. Można z tamtąd spacerkiem (kilka minut) udać się do metra. Zakładam, że nie zamierzacie jeździć kamperkiem po Stolicy bo osiwiejecie szukając miejsc do parkowania
Camper Diem - 2010-11-03, 09:07
nie będę szukał miejsca dla kampera, staniemy na campingu Majawa. wprawdzie 80 zł doba, ale przynajmniej bez stresu, mam nadzieję
sam pobyt jeszcze planujemy, niestety ze względu na dzieci i godziny otwarcia zabytków nie możemy zwiedzać spontanicznie
na ten moment mamy plan na sobotę: Łazienki, spacer na Plac Zamkowy, Nowe Miasto. czy to jest całodzienna wycieczka, czy można jeszcze zwiedzić np. Ogród Saski?
planujemy nadal piątek i niedzielę- czy muzeum powstania lepiej zwiedzić w piątek z wycieczkami czy w darmową niedzielę? kiedy mniej ludzi i kiedy lepszy klimat?
w piątek myślimy wjechać na górę PKiN- warto, czy można sobie darować?
wiele osób w planach umieszcza podróż metrem- to naprawdę jakaś atrakcja? nie mam pojęcia jaka jest trasa metra, nie wiem czy będzie nam po drodze
w niedzielę po obiedzie wyjazd, więc niewiele więcej uda nam się zobaczyć, ale z chęcią przyjmiemy kolejne podpowiedzi, pewnie nieprędko wrócimy do stolicy. za dotychczasowe propozycje dziękujemy!
Stanek - 2010-11-03, 09:59
affa napisał/a: | wprawdzie 80 zł doba, ale przynajmniej bez stresu, mam nadzieję |
Tanio nie jest, ale pewnie bez stresu. Kaemping jest w naszej dzielnicy
affa napisał/a: | na ten moment mamy plan na sobotę: Łazienki, spacer na Plac Zamkowy, Nowe Miasto. czy to jest całodzienna wycieczka, czy można jeszcze zwiedzić np. Ogród Saski? |
To zależy od tempa zwiedzania, ale z dziećmi to raczej planowałbym mniej niż więcej.
affa napisał/a: | planujemy nadal piątek i niedzielę- czy muzeum powstania lepiej zwiedzić w piątek z wycieczkami czy w darmową niedzielę? kiedy mniej ludzi i kiedy lepszy klimat? |
Tu się nie wypowiem. Byłem bardzo dawno. Nie jestem stałym bywalcem więc ciężko mi się wypowiedać odnośnie klimatu poszczególnych dniach.
affa napisał/a: | w piątek myślimy wjechać na górę PKiN- warto, czy można sobie darować? |
Zależnie od pogody przede wszystkim. Jak nie będzie widać górnej części pałacu (tak jak teraz np. wogóle go nie widzę przez okno - tylko białe mleko) to nie ma sensu bo i tak nic nie zobaczycie. Wjazd z tego co pamiętam to tani nie jest więc musicie sobie to przekalkulować. Za to można doświadczyć podejścia obsługi do klienta jakie panowało w poprzedniej dekadzie
affa napisał/a: | wiele osób w planach umieszcza podróż metrem- to naprawdę jakaś atrakcja? nie mam pojęcia jaka jest trasa metra, nie wiem czy będzie nam po drodze |
Dla mnie żadna atrakcja. Metro jak każde inne. Jeśli macie taką potrzebę to możecie z pod PKiN wsiąść i się przejechać tam i z powrotem. Ja tak jeździłem z synkiem jak miał ze 3 lata bo dla niego to była najwyraźniej atrakcja
pirat666 - 2010-11-03, 10:07
Tutaj 52.167150, 21.08540
Wilanów
zrobili bardzo fajny parking, widywałem tam kamperki, stoją tam również autokary.
Fajne miejsce osłonięte od głównej drogi, przy parkingu knajpki.
Jako, że nie wiem co my będziemy jeszcze robić w ten weekend to nie proponuje jeszcze nic konkretnego ... ale ... jest cień szansy że będziemy śmigać na weekend na działkę pod serockiem (około 45km od Warszawy).
Jak już będę cokolwiek pewny to dam znać.
JHJKi - 2010-11-03, 12:47
Affa, tu 52.222418,21.01619 jest duży parking z miejskim monitoringiem, widziałem tu parę kamperków nocujących z różnych krajów, nawet dziś stał kamperek z zaciągniętymi roletami na polskich numerach...
pozdrawiamy
KECZER - 2010-11-03, 14:33
Affa koniecznie warszawskie ZOO na Pradze
teraz juz nie wyglada tak strasznie, a dla dzieci bedzie to spore przezycie- ale to wyprawa na kilka godzin
pozdrawiam Grzegorz
Stanek - 2010-11-03, 14:37
KECZER napisał/a: | teraz juz nie wyglada tak strasznie, a dla dzieci bedzie to spore przezycie |
Z tego co widziałem to w Gdańsku mają nie gorsze zoo, a nawet zaryzykowałbym stwierdzenie że lepsze
evvcik - 2010-11-03, 16:01
A moze taki przewodnik Wam sie przyda?
http://warszawa-przewodni...a&t=krokpokroku
Camper Diem - 2010-11-04, 12:24
dziękuję WSZYSTKIM za podpowiedzi
wyjeżdżamy wieczorem i zamierzamy się dobrze w tej naszej stolicy bawić
może będzie lało, a może nie- zobaczymy, najwyżej skupimy się na wnętrzach
zajedziemy na parking który proponuje JHJ, w rezerwie zostawiamy sobie camping
będziemy zwiedzać z przewodnikiem "evvcikowym", jeżeli uda nam się go w Wawie odebrać
jakby co będziemy jeszcze prośby tutaj słać, internet z Orange podobno u Was w Wawie śmiga
JHJKi - 2010-11-04, 13:07
zapomniałem dodać, ze w tygodniu trzeba wrzucić do parkomatu, ale w weekend jest bezpłatny
Camper Diem - 2010-11-08, 20:07
JHJ, parking który proponowałeś jest świetnie zlokalizowany, ale o 9 w piątek był pełny i na pewno nie było tam miejsca na kampera i to nie tylko bardzo dużego.
w dodatku pomyśleliśmy sobie o przejeżdżających tramwajach i... pojechaliśmy na camping "Majawa". wrażenia z samego campingu opisze moja żona w relacji z Warszawy, a jeżeli będę miał jeszcze coś do dodania to to uczynię.
JHJKi - 2010-11-08, 21:51
nie ma sprawy...
widac goście którzy parkowali, musieli czatowac na miejsce w nocy
Camper Diem - 2010-11-08, 21:56
JHJ napisał/a: |
widac goście którzy parkowali, musieli czatowac na miejsce w nocy |
na pewno. i tak należy ten parking traktować w kontekście kamperów
Camper Diem - 2011-01-31, 13:07
czytaliście regulamin parkingów Park&Ride w Warszawie?
że nie można nocować to rozumiem
że powyżej 3,5t- też rozumiem, chociaż mi się nie podoba
ale zakaz parkowania kamperów w dzień i ani jednego miejskiego parkingu dla kamperów?
jeżeli komuś wpadnie do głowy jakieś miejsce, gdzie można wózek bezpiecznie zostawić na cały weekendowy pobyt to podajcie proszę, na pewno wykorzystam
HarryLey4x4 - 2012-08-22, 15:41
Odgrzebująć trochę temat i wracając do meritum, czy może ktoś mi podpowiedzieć jak spożytkować czas dwóch dni - sobotę i niedzielę zakładając ,że przyjeżdzam w piątek wieczorem i tam na kampie Majawa zostaję do poniedziałku rana. Mam zatem do wykorzystania 2 pełne dni. Do pociągnięcia za sobą mam trójkę dzieciaków stąd atrakcje dla dzieci w wieku od 8 do 15 lat mile widziane.
Na pewno ważnym i raczej nieodzownym punktem ma być muzeum Powstania W-kiego. Poza tym Centrum nauki Kopernik , jednak nie wiem czy na to nie przeznaczę osobnego wyjazdu. W każdym razie. Wszelkie podpowiedzi mile widziane. Głównie zależy mi na informacji skąd dokąd jak najszybciej dojechać i co ewentualnie w jakiej kolejności obejrzeć. Niestety Z powodów różnych bieżących remontów stolicy zapewne w różnych okresach różne rozwiązania będą najlepsze. Napiszcie też czy np. warto przyjechać do miasta z własnymi rowerami, może to ułatwi sprawę, albo może wręcz utrudni ?
Liczę na sugestie. Jak nie uda się w jeden weekend to przyjedziemy i drugi lub więcej razy....
Z góry dzięki
Camper Diem - 2012-08-22, 16:08
na szybko- w Koperniku nie byłem, ale zapewne warto. Muzeum Powstania- do tej pory dziewczyny wspominają, bardzo przeżyły. Na pewno trzeba wcześnie się ruszyć, żeby jak najmniej ludzi było.
jeśli idzie o dzieci polecam zwiedzanie z książką-przewodnikiem, którą można nabyć wysyłkowo, ale być może również można odebrać z rąk autora na miejscu w Warszawie (my tak kupiliśmy). link: http://www.warszawa-przew...a&t=krokpokroku
jak może wyglądać takie zwiedzanie? zobacz w relacji: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=8914
Dziabong - 2012-08-22, 16:37
[quote="affa"]na szybko- w Koperniku nie byłem, ale zapewne warto. ]
Może być kłopot z parkowaniem bo wylała tam nowa atrakcja Warszawy (metro ).
Camper Diem - 2012-08-22, 17:23
Dziabong, co znaczy kłopot z parkowaniem- brak dojazdu do CNK dla kampera?
maciej1900 - 2012-08-22, 17:33
Witam kolegę
do stolicy jak najbardziej zabrać rowery, gdyż tras rowerowych powstało w ostatnim czasie bardzo wiele.
Jeśli chodzi o miejsca do postoju..cóż ja korzystałem tylko z kempingów i moje sugestie umieściłem obok zdjęć..
gino - 2012-08-22, 17:47
maciej1900 napisał/a: | do stolicy jak najbardziej zabrać rowery, gdyż tras rowerowych powstało w ostatnim czasie bardzo wiele. | a jak sie nie ma rowerow..lub nie ma jak ich zabrac..
oprocz tras rowerowych, powstaly tez wypozyczalnie rowerow
trzeba sie tylko w niej zarejestrowac..i..smigac
dziwaczek - 2012-08-22, 18:22
gino napisał/a: | oprocz tras rowerowych, powstaly tez wypozyczalnie rowerow |
I rowerki sa godne polecenie, ja nimi śmigam już jakiś czas Polecam przesiadkę na rowerki lub komunikacja - są bilety dzienne. Warte są obejrzenia także Łazienki Królewskie http://www.lazienki-krolewskie.pl/ no i Starówka.
Dziabong - 2012-08-22, 22:50
affa napisał/a: | Dziabong, co znaczy kłopot z parkowaniem- brak dojazdu do CNK dla kampera? |
Obok CNK jest budowa metra co go teraz zalało i kocioł z dojazdem do samego Centrum Nauki Kopernik. Ja omijam jak mogę tamen rejon. Generalnie w W-wie teraz i tak jest super - wakacje.
Camper Diem - 2012-08-23, 08:34
dzięki Dziabong, myślałem o Warszawie na ostatni weekend wakacji, z uwzględnieniem CNK, może jednak odłożymy to na później
Kuba L. - 2012-08-23, 11:30
W zeszły weekend do kas Centrum Nauki Kopernik trzeba było odstać ponad dwie godziny...
Jeżeli ktoś z Was z poza Warszawy się wybiera do CNK to radzę wcześniej zatroszczyć się o bilety
Jeżeli chodzi o poruszanie się samochodem to rzeczywiście ruch w okolicach CNK jest kompletnie przeorganizowany, najlepiej dojechać tam komunikacją miejską albo właśnie tymi nowymi rowerami które się wypożycza, jedną uliczkę przed CNK przy Bibliotece Uniwersytetu Warszawskiego jest punk z tymi rowerami.
HarryLey4x4 - 2012-08-24, 09:03
a czy pod CNK jest miejsce gdzie mozna bezpiecznie pozostawić własne rowery ??
Co do wcześniejszej rezerwacji to nie mam możliwości zakupu np. przez internet biletów cześniej. Przedsprzedaż tylko w kasach CNK. Zatem fajnie ,że dbają tam o przybywających z daleka.
Dziabong - 2012-08-24, 09:14
HarryLey4x4 napisał/a: | a czy pod CNK jest miejsce gdzie mozna bezpiecznie pozostawić własne rowery ??
Co do wcześniejszej rezerwacji to nie mam możliwości zakupu np. przez internet biletów cześniej. Przedsprzedaż tylko w kasach CNK. Zatem fajnie ,że dbają tam o przybywających z daleka. |
Faktycznie dość upierdliwe, ale gdyby była sprzedaż przez internet to już nikt nie kupiłby tam biletów przez najblizszych kilka lat
HarryLey4x4 - 2012-08-24, 11:03
maciej1900 napisał/a: | Witam kolegę
do stolicy jak najbardziej zabrać rowery, gdyż tras rowerowych powstało w ostatnim czasie bardzo wiele.
Jeśli chodzi o miejsca do postoju..cóż ja korzystałem tylko z kempingów i moje sugestie umieściłem obok zdjęć.. |
Maćku - bardzo przydatne informacje. Czy Twoje informacje są z ostatniego okresu na temat Majawy ?? Chodzi mi o to czy po remontach związanych z EURO 2012 mogło coś ulec zmianie ??
maciej1900 - 2012-08-24, 12:30
Ostatni raz na tym kempingu byłem w kwietniu 2011 i oglądając aktualną stronę kempingu nic się nie zmieniło. Sanitariaty są ok. tylko fatalny jest ten dojazd do kortów i hoteliku..prowadzi przez szpaler kamperów.
Tak jak wcześniej pisałem Rapsodia jest lepsza (przytulniejsza no i cisza) ale sanitariaty jak na standarty są gorsze
Camper Diem - 2012-10-16, 18:28
ludziska, czy coś się zmieniło z dojazdem do CNK? czy w sobotę wczesnym rankiem da się tam jakoś wcisnąć?
Dziabong - 2012-10-16, 18:32
affa napisał/a: | ludziska, czy coś się zmieniło z dojazdem do CNK? czy w sobotę wczesnym rankiem da się tam jakoś wcisnąć? |
Obok CNK wytyczony został objazd zalanego tunelu, wbrew pozorom brak tam gigantycznych korków.
Camper Diem - 2012-10-16, 18:55
dzięki
Witold Cherubin - 2012-10-16, 21:07
Dziabong napisał/a: | affa napisał/a: | ludziska, czy coś się zmieniło z dojazdem do CNK? czy w sobotę wczesnym rankiem da się tam jakoś wcisnąć? |
Obok CNK wytyczony został objazd zalanego tunelu, wbrew pozorom brak tam gigantycznych korków. |
Korków nie ma, ale za to z zaparkowaniem jest trudno.
Myślę, że można spróbować zaparkować po wyjechaniu na most Poniatowskiego w kierunku Śródmieścia, gdzie zaraz po prawej stronie jest dość duży parking.
Dojazd na ten parking:
jadąc Wisłostradą w kierunku południowym po minięciu CNK i wiaduktu kolejowego trzymać się lewej strony, objechać rondo pod mostem i trzymając się prawej strony wjechać na "ślimak" pod górę i wyjechać na wiadukt mostu, parking jest ok. 200 m po prawej stronie.
Ewentualnie można próbować zaparkować pod mostem Poniatowskiego, wtedy trzeba za wiaduktem kolejowym trzymać się prawej strony i skręcić w prawo w ul. St. Jaracza, a potem skręt w lewo w ul. Solec, a następnie w prawo kierując się pod most.
Inny parking jest dalej przy Torwarze (za mostem Łazienkowskim), ale tam może być tłoczno.
Pozdrawiam
Camper Diem - 2012-10-16, 23:04
dzięki, zobaczymy gdzie uda się wylądować
Pawcio - 2012-10-17, 07:40
affa napisał/a: | dzięki, zobaczymy gdzie uda się wylądować |
Ciekawym miejscem do zatrzymania się jest parking na rogu ul. Wodnej i Wybrzeża Gdańskiego. Bardzo często parkują tam kampery. Do CNK można dotrzeć spacerując pasażem nad Wisłą. A i na starówkę jest rzut beretem.
Lokalizacja: https://maps.google.pl/maps?q=cnk&hl=pl&ll=52.251019,21.01566&spn=0.003739,0.006968&fb=1&gl=pl&hq=cnk&hnear=0x471ecc669a869f01:0x72f0be2a88ead3fc,Warszawa&cid=0,0,636962177282017632&t=h&z=18&iwloc=A
Roza - 2012-10-17, 08:39
Pawcio! Twoj namiar na parking nad Wisla wygral w castingu
Miejsce wydaje sie byc fantastyczne- dziekujemy
Witek zbooY - 2012-10-17, 12:10
Czyli w sobote przyjezdzacie? Do kiedy zoostajecie?
Pogoda sie szykuje miodna
Camper Diem - 2012-10-17, 19:36
zbooY, niestety tym razem wyjazd krótki... sobota i pół niedzieli. od chwili wyjazdu z Gdańska do powrotu minie ledwie 48 godzin...
wszystko przez to, że córki od tego roku mają szkołę muzyczną w piątki do 18.30- musieliśmy przenieść z czwartku z powodu natłoku innych zajęć.
chcielibyśmy zostać na poniedziałek, ale nasze dzierlatki za nic nie chcą zrezygnować ze szkoły
Camper Diem - 2012-10-20, 15:13
zbooY, dzieki za namiary na parking na Smolnej 52°14'0''N, 21°1'32''E
w sobotę w nocy jest głośno, wiele osób wraca z imprez na kolejkę, albo do samochodu,
można posłuchać jak załatwiają swoje potrzeby fizjologiczne tuż obok...
nie jest to idealne miejsce na nocleg, ale jakby nie było, mieliśmy darmowy postój w stolicy, w dodatku w logistycznie dobrym miejscu
odpuściliśmy "Kopernika", ze względu na pogodę postawiliśmy na spacery/zwiedzanie. korzystaliśmy z przewodnika, który kupiliśmy kiedyś za namową jednej forumowiczki... pokazaliśmy dzieciom kolejny fragment Warszawy.
wstąpilismy po raz kolejny na wspaniały, choć niedrogi obiad do kultowego wietnamskiego baru Co-Tu na Nowym Świecie, a na 17.30 udaliśmy się do Teatru "Lalka", dzięki naszemu bossskiemu Donaldowi
w niedzielę zwiedziliśmy "Niewidzialną Wystawę"- to niesamowite doświadczyć jak "widzą" świat niewidomi...
z wystawy ruszyliśmy jeszcze na Powązki, odszukać grób pradziadka mojej małżonki, całe szczęście dzięki przygotowaniu z niezłym skutkiem...
Warszawa to jest to, wracamy do Was za dwa tygodnie
w drodze powrotnej trafiliśmy na okropną mgłę, udało się szczęśliwie wrócić do domu
Camper Diem - 2012-11-03, 09:09
od środy zgodnie z zapowiedziami znowu jesteśmy w Stolicy. stoimy na wymienionym już wcześniej parkingu na ul. Smolnej. to świetna baza wypadowa do Muzeum Chopina i Muzeum Narodowego, które dzisiaj zwiedzamy, a później już niestety ruszamy w drogę powrotną
pierwszy dzień w Warszawie spędziliśmy na wycieczkach po Nowym Mieście i Krakowskim Przedmieściu, kamper w tym czasie stał bezpiecznie na tyłach Ambasady Chin przy Parku Krasińskich (płatne miejsca postojowe dla autokarów wzdłuż ulicy Świętojerskiej). na noc mogło być trochę głośno, dlatego przenieśliśmy się na polecaną przez zBOOY'a ulicę Spokojną przy Starych Powązkach. w ciągu dnia nie można tam było wjechać, ze względu na ograniczenia w okresie 1 listopada, ale wieczorem i wcześnie rano jak najbardziej. spędziliśmy tutaj bezpiecznie dwie bardzo spokojne noce, a 1 listopada zwiedziliśmy Powązki (a jest co zwiedzać), złożyliśmy kwiaty na grobie krewnych, w tym jednym który odnaleźliśmy dzięki witrynie http://www.starepowazki.pl/. na stronie tej umieszczony jest indeks ważniejszych postaci pochowanych na Powązkach, a akurat kwatera w której pochowano Annę Bilińską nie jest jeszcze dostępna w miejskiej wyszukiwarce grobów
Powązki są piękne i za dnia i w nocy, ale jeżeli ktoś lubi klimat cmentarny zapraszam w okresie 1 listopada na gdański cmentarz na Srebrnikach. może mniej tutaj sławnych ludzi pochowano, ale lokalizacja na morenowych wzgórzach nadaje mu niepowtarzalny klimat- zapraszam
w piątek rano pojechaliśmy do Wilanowa na bezpłatny parking przy parku i pałacu, które zgodnie z niedawną decyzją odpowiedniego ministerstwa w listopadzie można zwiedzać bezpłatnie (wraz z zamkami królewskimi w Warszawie i Krakowie oraz pałacem w Łazienkach). mimo obaw o hałas spędziliśmy tutaj spokojną noc, a w sobotę rano ruszyliśmy na wyżej wymienioną ulicę Smolną, po drodze tankując wodę (i paliwo) na stacji na ulicy Powsińskiej. parking na Smolnej ma jedną wadę (hałas), ale wiele zalet- dzisiaj dopisujemy do nich możliwość opróżnienia kasety wc (Toi Toi przy wejściu na stację Powiśle)
Warszawa na weekend to jest to
Witek zbooY - 2012-11-03, 21:07
affa - super że się udało spokojnie
przestałem aktualizować mapę miejsc bo już nie zliczyłbym wszystkich, w niektóre powracam częściej a czasami coś nowego się pojawia...
wody jest wbród w różnych miejscach i ogólnie bezpiecznie
zależy kto gdzie chce i na jak długo, następnym razem dzwonić pierwej bo nie zawsze jestem online ale zawsze w Warszawie no chyba że mnie nie ma
czekam na fotki
Camper Diem - 2012-11-04, 17:16
zbooY, w końcu na siebie trafimy
errata do poprzedniego wpisu:
udaliśmy się do Muzeum Chopina
- niemiła obsługa w kasie i przy wejściu
- zbyt dużo źle działajacych multimediów
- zbyt dużo źle wyeksponowanych listów etc.
uciekliśmy stamtąd na spacer, na osłodę skosztowaliśmy "zygmuntówek" z cukierni "Strzałkowski" i to były w przeciwieństwie do w/w muzeum dobrze wydane pieniądze.
do kampera wróciliśmy jednak rozgoryczeni, odstąpiliśmy od zamiaru zwiedzenia Muzeum Narodowego (odwiedzimy w przyszłości) i pojechaliśmy do Łazienek. to była bardzo dobra decyzja! dokończyliśmy tym samym trasę z naszego przewodnika, którą 2 lata temu przerwała nam niedyspozycja starszej córki. około 15 wyruszyliśmy w kierunku Gdańska, całe szczęście wizyta w Łazienkach poprawiła nam humory. na noc zatrzymaliśmy się w Ostródzie na spokojnym parkingu niedaleko hotelu Villa Port. w niedzielę po 10 byliśmy już w domu
teraz mamy niedzielne popołudnie, a dziewczyny pytają kiedy znowu pojedziemy do Warszawy
eler1 - 2012-11-04, 20:13
A korzystaliście z darmowych wejściówek ? www.mmwarszawa.pl/402357/...ategory=kultura
W sobotę mówili o tym w TV ale coś dodali że trzeba się zalogować na stronie ale czy chodzi o wszystkie czy zamek Królewski to nie wiem
Camper Diem - 2012-11-04, 20:27
eler1, za darmo zwiedziliśmy Wilanów. Zamek Królewski i Łazienki "zaliczyliśmy" już wcześniej
darmowe dni (najczęściej wtorek, ale z tego co widzę na stronie którą podałeś również czwartek i niedziela) z reguły pasują tylko Warszawiakom, a nie weekendowym turystom
a jeśli idzie o darmowe wejście we wtorek do Muzeum Chopina- nie warto nawet za darmo
YoYoYo - teraz spoko - 2013-01-26, 17:31
Zaskoczyła mnie ta mapa.Nie zdawałem sobie sprawy że to takie duże jest.
https://maps.google.pl/maps?q=cnk&hl=pl&ll=52.251019,21.01566&spn=0.003739,0.006968&fb=1&gl=pl&hq=cnk&hnear=0x471ecc669a869f01:0x72f0be2a88ead3fc,Warszawa&cid=0,0,636962177282017632&t=h&z=18&iwloc=A
Też się tam muszę wybrać z wycieczką.
A może ktoś ma zajawkę jak tam wytropić niedrogie mieszkanko do remontu na parterze , pierwszym , blisko centrum .
GregSad - 2013-01-26, 17:45
Witaj YoYoYo,
do czego potrzebne Ci to mieszkanko?
Nie tam żebym był specjalnie ciekawy ale mam kawalerkę w centrum na parterze do sprzedania
Jak byś szukał czegoś konkretnego to dzwoń może moje się nada
Pozdrawiam
Grzegorz
GregSad - 2013-01-26, 17:52
Tutaj masz link żeby zobaczyć w którym jest miejscu
https://maps.google.pl/maps?f=d&source=s_d&saddr=52.227454,20.995463&daddr=&hl=pl&geocode=&sll=52.227142,20.996091&sspn=0.002783,0.008256&vpsrc=0&t=h&gl=pl&mra=mift&mrsp=0&sz=18&ie=UTF8&z=18>
Mam nadzieję że zadziała
Pozdr. G
YoYoYo - teraz spoko - 2013-01-27, 21:13
DZIAŁA !!!
GregSad - 2013-01-27, 22:31
Okno wychodzi nie na strzałki tylko na literkę A na zielonej kropli, może nawet dokładnie w tym miejscu (na budynku) jest biała kropeczka wielkości łebka od szpilki
Więcej info na PW
HarryLey4x4 - 2013-04-22, 14:04
Jeśli w Warszawie dojdą jakieś Parkingi , a najlepiej Stellplatze kamperowe, to może ktoś wpadnie na pomysł by je tu umieszczać...
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-09, 19:16
19 sierpnia,my dziadki ,corka i wnuki,ruszamy na podboj Warszawy. Bilety do Kopernika mamy,ja nie ide wole do narodoqwego.Corka wymyslila,ze zarejestruje się i pożyczy 4 rowery/wnuczki rower weźmiemy z domu/,na jedna karte.Czy ja sobie poradze zwykle jezdze po wsi i sciezkach rowerowych.Jeszcze nie studiowałam waszych wpisow,ale cos znajde ul,Smolna i tam gdzie był C,diem.Mamy przewodnik i trasy rowerowe.Prosze Warszawiakow o ewentualne,namiary na darmowe noclegi,pozdrawiam barbara Muzyk
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-09, 19:27
Wiem już gdzie Smolna,ale w którym miejscu ,jakiś szczegol do poznania miejsca
Witold Cherubin - 2013-08-10, 07:50
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Wiem już gdzie Smolna,ale w którym miejscu ,jakiś szczegol do poznania miejsca |
Parking na Smolnej jest przy wejściu na stację Warszawa Powiśle, albo inaczej naprzeciwko wejścia do Muzeum Wojska Polskiego. Wjazd na parking najwygodniejszy jest z mostu Poniatowskiego (jadąc z Saskiej Kępy w kierunku śródmieścia), jak się kończy wiadukt zaraz za wejściem do stacji Warszawa Powiśle w prawo.
Dojazd od strony Śródmieścia jest trochę bardziej skomplikowany. Na Rondzie z palmą trzeba trzymająć się prawego pasa pojechać w kierunku ul. Nowy Świat i skręcić w prawo w ul. Smolną - parking jest na końcu ulicy.
Możecie też próbować znaleźć miejsce na parkingu pod mostem Poniatowskiego (a właściwie pod wiaduktem) na odcinku w okolicach ul. Solec, Kruczkowskiego i dalej w kierunku skarpy, teraz nie powinno być tłoku.
Pozdrawiam
Witold Cherubin - 2013-08-10, 08:01
PS. kila linów wcześniej masz odnośnik https://maps.google.pl/maps?q=cnk&hl=pl&ll=52.251019,21.01566&spn=0.003739,0.006968&fb=1&gl=pl&hq=cnk&hnear=0x471ecc669a869f01:0x72f0be2a88ead3fc,Warszawa&cid=0,0,636962177282017632&t=h&z=18&iwloc=A, skorzystaj z tej mapy, bez trudu znajdziesz parking na Smolnej.
Pozdrawiam
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-10, 20:50
Teraz sobie przypomniałam ze raz w grudniu byliśmy w warszawie.Mielismy spotkanie blisko starego domu partii.Taksowkarz powiedział nam ze od 18 do 8 rano parking jest niepłatny i możemy spac,tak tez zrobiliśmy.Jak dzisiaj ma się sprawa tego parkingu,moze wiecie Dziekuje za cenne informacje,Barbara
Dziabong - 2013-08-10, 22:49
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Teraz sobie przypomniałam ze raz w grudniu byliśmy w warszawie.Mielismy spotkanie blisko starego domu partii.Taksowkarz powiedział nam ze od 18 do 8 rano parking jest niepłatny i możemy spac,tak tez zrobiliśmy.Jak dzisiaj ma się sprawa tego parkingu,moze wiecie Dziekuje za cenne informacje,Barbara |
Tak samo, bez zmian.
salut - 2013-08-12, 16:14
Witold Cherubin napisał/a: |
Parking na Smolnej jest przy wejściu na stację Warszawa Powiśle, albo inaczej naprzeciwko wejścia do Muzeum Wojska Polskiego. Wjazd na parking najwygodniejszy jest z mostu Poniatowskiego (jadąc z Saskiej Kępy w kierunku śródmieścia), jak się kończy wiadukt zaraz za wejściem do stacji Warszawa Powiśle w prawo. |
Witam
Wszystko jest tak jak pisze Witek, ale niestety Most Poniatowskiego i wiadukty tego mostu w kierunku centrum maja ograniczenie do 2,5 tony. W drugą już nie. Ot taka warszawska ciekawostka Jak traficie wygłodniałego miska to może Was to trochę kosztować.
Witold Cherubin napisał/a: |
Dojazd od strony Śródmieścia jest trochę bardziej skomplikowany. Na Rondzie z palmą trzeba trzymająć się prawego pasa pojechać w kierunku ul. Nowy Świat i skręcić w prawo w ul. Smolną - parking jest na końcu ulicy. |
Jest to jedyna możliwość wjazdu na ten parking.
Jedziecie w tygodniu, więc parking macie bezpłatny tylko od 18:00 do 8:00. Nie wiem czy nie taniej i bezpieczniej jest zaparkować na parkingu płatnym na podzamczu - wjazd od Wisłostrady. Bardzo często stoi tam kilka kamperków.
Pozdrawiam
gryz3k - 2013-08-12, 18:10
Na podzamczu płacimy 9 pln za pierwsze 2 godziny a później 3 pln za godzinę.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-12, 20:29
Czy warto zwiedzić twierdze w Modlinie,Nieborow,no i co jeszcze polecacie wokół Warszawy
salut - 2013-08-12, 20:56
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Czy warto zwiedzić twierdze w Modlinie,Nieborow,no i co jeszcze polecacie wokół Warszawy |
W Modlinie nie ma nic do zwiedzania. Tylko mury i zielsko do pasa. Nieborów jest ciekawy. Po drodze warto wpaść do Żelazowej Woli.
eler1 - 2013-08-13, 12:11
salut napisał/a: | W Modlinie nie ma nic do zwiedzania. Tylko mury i zielsko do pasa | Z tym bym się nie zgodził - Warto z przewodnikiem tu jest link jak to Mała Karawana a raczej Paweł P. i Martes to zorganizował cały dzień łażenia www.camperteam.pl/forum/v...modlin&start=30
AndrzejSzymczykiewicz - 2013-08-13, 14:24 Temat postu: Warszawa i okolice Hej dla mnie siedem najciekawszych miejsc w Wawie to:
1. Muzeum Powstania Warszawskiego
2. Centrum Nauki Kopernik
3. Pałac i Ogród w Wilanowie ( przy okazji jest tam duży bezpłatny parking )
4. Trzydzieste piętro Pałacu Kultury i Nauki
5. Multimedialny Park Fontann
6. Warszawskie Zoo na Pradze
7. Centrum Handlowe Złote Tarasy z unikatowym na skalę światową dachem
Warto też na nocleg udać się do Konstancina obok Wilanowa. To jest jedyne uzdrowisko na Mazowszu (choć pewnie już niedługo). Jest tam tężnia solankowa bardzo dobra dla osób z problemami z ciśnieniem lub alergiami. Wstęp kosztuję parę złotych ale nie trzeba nawet płacić bo siedząc przy tężni doskonale można wdychać słone powietrze. W dodatku park jest ciekawie położony i można spacerować po mokradłach drewnianymi deptakami.
Pozdrawiam
AS
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-13, 16:01
AS-bardzo dziekuje,moi ida do Kopernika ja do galerii narodowej.Bardzo dobry wybor,dodam jeszcze taras biblioteki UW.No wlasnie czy wieczorem jest spektakl w fontannach,czy tylko w sobote,no i gdzie to jest ,nie mogę znaleźć na planie a nie pamiętam jak to reklamowali,Barbara Muzyk,dzieci i ja byliśmy w Łazienkach,no i w zamku tez.Pojedziemy do Modlina,Zelazowej Woli i Nieborowa
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-13, 16:06
eler1 napisał/a: | salut napisał/a: | W Modlinie nie ma nic do zwiedzania. Tylko mury i zielsko do pasa | Z tym bym się nie zgodził - Warto z przewodnikiem tu jest link jak to Mała Karawana a raczej Paweł P. i Martes to zorganizował cały dzień łażenia www.camperteam.pl/forum/v...modlin&start=30 |
nie wiesz kiedy jest zwiedzanie z przewodnikiem.Wczoraj natrafiłam na zwiedzanie w telewizji jak mówili ze znalazł się kupiec na twierdze,Barbara
gryz3k - 2013-08-13, 16:33
Fontanny w piątek i sobotę o 21
eler1 - 2013-08-13, 16:42
Zbigniew Muzyk napisał/a: | nie wiesz kiedy jest zwiedzanie z przewodnikiem.Wczoraj natrafiłam na zwiedzanie w telewizji jak mówili ze znalazł się kupiec na twierdze,Barbara | W tego co pamiętam to Paweł P. znalazł przewodniczkę która oprowadzała za kasę po wcześniejszym umówieniu się przy naszej grupie 4 kamperów wyszło nas po 20zł od załogi za cały dzień
Witold Cherubin - 2013-08-13, 16:58
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Czy warto zwiedzić twierdze w Modlinie,Nieborow,no i co jeszcze polecacie wokół Warszawy |
Jeśli Nieborów to również Arkadię - moim zdaniem warto - piękny park i sympatyczne zakątki.
Proponuję też w drodze powrotnej do Warszawy zajrzeć do Żelazowej Woli - miejsca związanego z Fryderykiem Chopinem.
Jest tam knajpka, gdzie jak pamiętam można było zjeść dobry obiadek za nieduże pieniądze, ale nie wiem jak jest teraz bo kilka lat tam nie byłem.
Niedaleko Warszawy są ruiny zamku w Czersku - dla miłośników historii to też może być ciekawe miejsce do zwiedzania (orientacyjny kierunek na południe od Warszawy - blisko jest Góra Kalwaria)
Inne miejsce warte odwiedzenia dla miłośników historii najnowszej to Palmiry - położone w puszczy Kampinoskiej - miejsce gdzie pochowano pomordowanych przez hitlerowców wybitnych przedstawicieli polskiej inteligencji i znanych osobistości. Jest tam m.in. grób Janusza Kusocińskiego. (Orientacyjny kierunek na północ od Warszawy - niedaleko jest twierdza Modlin).
Pozdrawiam
salut - 2013-08-13, 17:17
Zbigniew Muzyk napisał/a: | czy wieczorem jest spektakl w fontannach,czy tylko w sobote,no i gdzie to jest ,nie mogę znaleźć na planie a nie pamiętam jak to reklamowali |
HARMONOGRAM POKAZÓW 2013
Niedziela - Czwartek
8:30 - uruchomienie
16:00 - 16:30 - wodne widowisko z użyciem wszystkich dysz (bez światła, laserów i muzyki)
21:30 - 22:00 - wodne widowisko z użyciem wszystkich dysz i światła (bez laserów i muzyki)
22:30 - zakończenie pracy
Piątek - Sobota
8:30 - uruchomienie
16:00 - 16:30 - wodne widowisko z użyciem wszystkich dysz (bez światła, laserów i muzyki)
21:30 - 22:00 - WIDOWISKO MULTIMEDIALNE (w maju i wrześniu w godz. 21:00 - 21:30)
22:30 - zakończenie pracy
salut - 2013-08-13, 17:38
eler1 napisał/a: | W tego co pamiętam to Paweł P. znalazł przewodniczkę która oprowadzała za kasę po wcześniejszym umówieniu się przy naszej grupie 4 kamperów wyszło nas po 20zł od załogi za cały dzień |
To udało Wam się zwiedzić prawie za darmo. Obecne ceny
ZM jak uda wam się załatwić przewodnika to na pewno warto tam pojechać, ale żeby zobaczyć same mury to według mnie nie warto.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-13, 18:09
Salut zapisuje koordynaty,no a co ze stadionem,mamy 12letniego kibica,/ojciec zapalony sympatyk Wisly/.Patrze w internecie,ale pisze o zwiedzaniu w zeszłym roku
salut - 2013-08-13, 18:41
Zbigniew Muzyk napisał/a: | Salut zapisuje koordynaty,no a co ze stadionem,mamy 12letniego kibica,/ojciec zapalony sympatyk Wisly/.Patrze w internecie,ale pisze o zwiedzaniu w zeszłym roku |
Oj coś źle patrzysz
http://www.stadionnarodow...ejsce/wycieczki
Dodatkowo bilet ze stadionu daje 10% zniżki na lot balonem
http://stacjabalon.pl/pl/
52.242859,21.038067
Jak będzie ładna pogoda naprawdę warto.
Sznurek - 2013-08-14, 12:20
Witam
Wybieram się dziś do Warszawy na 2-3 dni. Ponieważ dojadę późno planuję się kierować na parking przy Wybrzeżu Gdańskim lub ul. Boleść
MAPA
Czy ktoś ma rozeznanie jak tam wygląda sytuacja z miejscami ? Znajdę wolne ? Może jakieś aktualne ceny ??
Z góry dziękuję za pomoc
Sznurek
Pawcio - 2013-08-14, 16:03
Miejsce na 98% będzie.
Zarząd cen parkingów nie podnosił, więc i na tym zmian nie powinno być.
salut - 2013-08-14, 16:19
Ceny z dnia wczorajszego
1 godz. 5 zł
2 godz. 9 zł
3 godz. 11 zł
każda następna godz. 3 zł
Doba wychodzi 74 zł.
Sznurek - 2013-08-19, 09:25
I już po warszawski weekendzie ..
Od nocy ze środy na czwartek do soboty byłem z synem na zwiedzaniu stolicy. Stacjonowaliśmy na parkingu przy Wybrzeżu Gdańskim
Ceny dokładnie tak jak pisał Salut (dzięki za ich podanie). Jak dla mnie - miejsce bardzo fajnie położone. Może trochę głośno od drogi, ale w ten weekend ruch w Warszawie był nie za duży więc nam to nie przeszkadzało. Za to żabi skok na starówkę, blisko do Kopernika i na fontanny...
Jak przyjechaliśmy to byliśmy jedynym kamperem, ale w czwartek wieczorem naliczyłem już 14
W Warszawie w ostatnich latach byłem kilkakrotnie ale tylko służbowo. Na zwiedzaniu to chyba ostatni raz w liceum i muszę powiedzieć, że mi (i synowi) bardzo się podobało. Zwiedziliśmy sporo ale mam świadomość, że jeszcze duuużo zostało.
Poruszaliśmy się tylko na rowerach i uważam, że poza nogami jest to najlepszy środek lokomocji do zwiedzania miasta (oczywiście przy dobrej pogodzie). Praktycznie wszędzie są stojaki na rowery gdzie można je zostawić i bezpiecznie przypiąć. Jest sporo ścieżek rowerowych a tam gdzie ich nie było to też nie było problemu. Na pewno pomógł w tym bardzo mały ruch na ulicach przez weekend. Wiem, że w tygodniu tak łatwo by nie było
Skorzystałem z przewodnika o którym wcześniej już było pisane PRZEWODNIK
Bardzo fajny sposób na zwiedzanie zwłaszcza dla młodszych dzieci.
Przewodnik kupiłem (tak jak camper diem) od autora, z którym spotkałem się pod Kolumną Zygmunta. Rozmawiając tam z panem Sebastianem (autor) wspomniałem mu, że zabrałem ze sobą rowery ale nie zabrałem zapięcia do nich i w związku z tym nic z ich używania nie będzie. Na to pan Sebastian wręczył mi zapięcie z zamkiem szyfrowym ze swojego roweru ze słowami - jak nie będzie już panu potrzebne proszę je przypiąć tu do barierki - odbiorę sobie przy okazji. Bardzo minie zaskoczył ten pozytywny gest - są jeszcze dobrzy ludzie na tym świecie
Korzystając z forum chciałem mu jeszcze raz za to podziękować.
To tyle refleksji powarszawskich
Pozdrawiam
Sznurek
Camper Diem - 2013-08-19, 12:05
Sznurek napisał/a: | Skorzystałem z przewodnika o którym wcześniej już było pisane PRZEWODNIK
Bardzo fajny sposób na zwiedzanie zwłaszcza dla młodszych dzieci. |
bardzo przemyślane wydawnictwo szkoda, że inne miasta/regiony nie idą w ślady Warszawy.
Karpacz jeszcze zadbał o dzieci: http://czasdzieci.pl/ksia...nik_dzieci.html , ale to wszystko co pamiętam....
ps. jeszcze nie "zaliczyliśmy" wszystkich tras, może uda się na jesieni wrócić do stolicy
Sznurek - 2013-08-19, 13:30
Cytat: | bardzo przemyślane wydawnictwo |
Jedynie czego brakuje to zbiorczej mapki, na której pokazane by były wszystkie trasy.
Ale i tak fajne
Camper Diem - 2013-08-19, 13:55
Sznurek napisał/a: | Jedynie czego brakuje to zbiorczej mapki, na której pokazane by były wszystkie trasy |
Warszawa jest na tyle duża, że chyba ciężko dziecku by to było ogarnąć
pewnie przymiarki były, ale nie dało się znaleźć kompromisu między rozmiarem i przejrzystością mapy
Sznurek - 2013-08-19, 14:51
Chodzi mi o małą mapkę poglądówkę na której zaznaczone były by wszystkie trasy tzn żebym będąc w jakimś miejscu w mieście mógł bez przeszukiwania wszystkich 10 map tras wybrać odpowiedną i z niej korzystać. A zbiorcza tylko dla orientacji. Ot, takie małe ułatwienie...
Camper Diem - 2013-08-19, 14:53
Sznurek, po małą mapkę warto wybrać się do informacji turystycznej, ja tak zwykle robię
Duduś - 2013-08-22, 08:05
Wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że w piątek wylądujemy pod zamkiem królwskim w Warszawie
Także szykuj się stolico
Myjcie okna, zamiatajcie chodniki bo wizytacja ze Śląska nadchodzi
Sznurek - 2013-08-22, 10:56
To ja może skrobnę króciutką relację z naszego wyjazdu....
Przyjechaliśmy w nocy ze środy na czwartek na parking na Wybrzeżu Gdańskim. Nie wiem czy to za sprawą długiego weekendu, ale parking był zupełnie pusty. Byliśmy jedynym kamperem...
W czwartek rano umówiłem się z autorem przewodnika pod Kolumną Zygmunta.
Po kupnie przewodnika przeszliśmy trasę, która obejmowała stare miasto.
Między innymi "stare" kolumny Zygmunta
najkrótszą ulicę w Warszawie, której długość należało zmierzyć
czy też pomnik księcia zamienionego w niedźwiedzia
i małego powstańca....
Następnie pojechaliśmy na rowerach pod Belweder pooglądać paradę z okazjo święta Wojska Polskiego
Sznurek - 2013-08-22, 11:24
a jak już byliśmy obok to zwiedziliśmy Łazienki ...
Zgodnie z sugestią przewodnika, po "przerwie obiadowej" pojechaliśmy do Centrum Nauki "Kopernik". Będąc tam około 15.30 bilety kupiliśmy zupełnie bez kolejki. W środku też już nie było strasznego tłumu i z każdą chwilą ludzi było mniej.
Do zamknięcia (godz 20.00) udało zwiedzić się na tyle, ze uznaliśmy, że na drugi dzień nie będziemy powtarzać (taka była opcja początkowa).
Wrażenia z CNK bardzo pozytywne - zarówno syna jak i moje. Wszystko co miało działać to działa. Sporo osób z obsług, którzy demonstrują i tłumaczą różne zjawiska. Jednym słowem - super. Dobrze wydane pieniądze
Gdy wieczorem wracamy na parking stoi tam razem z naszym już 14 kamperów. Poza naszym wszystkie z zagranicy. Co ciekawe głównie z Hiszpanii...
Na drugi dzień zaczynamy od muzeum Powstania Warszawskiego. Jesteśmy na miejscu przed 10 i ustawiamy się do niemałej już kolejki po bilety.
Muzeum robi wrażenie, choć jego multimedialna forma sprawiła, że syn chciał już wyjść bo mu się w głowie kręciło...
Potem jedziemy pod Pałac Kultury, gdzie po sporym oczekiwaniu udaje nam się wjechać na górę (bilet dla dorosłego 18 PLN ). No ale być w Warszawie i nie być na górze Pałacu ?Kultury... ?
Kolejny etap to muzeum techniki zlokalizowane w pałacu
Równocześnie ze zwiedzaniem bawimy się w nowoodkrytą przez nas zabawę to jest Geocaching, polegającą na szukaniu skrytek umieszczonych w różnych miejscach. W Warszawie jest ich pewnie kilkaset...
Poniżej jedna ze znalezionych skrzynek
Zabawa jest przednia. W pewnym miejscu spotykamy małżeństwo Holendrów w wieku 50+, którzy szukają tej samej skrytki. Mam ubaw po pachy obserwując ich. Szukanie w miejscu publicznym wymaga dyskrecji. Więc starają się wyglądać jak turyści, którzy oglądają, a rzeczywistości szukają, zaglądają we wszystkie szpary itp.
Tym razem nie znaleźli. My zresztą też nie Po rozmowie z nimi okazuje się, że bawią się w geocaching od ponad pięciu lat. Można powiedzieć - profesjonaliści
Sznurek - 2013-08-22, 11:44
Kolejny etap to Ogród Saski i Grób Nieznanego Żołnierza.
Niestety cały plac jest w remoncie a grób otoczony płotem (pełnym) i zaglądnąć można tylko przez szpary
Potem jedziemy pod stadion. Niestety, z powodu przygotowań do koncertu Rogera Watersa, nie ma możliwości wejścia do środka. Oglądamy go z zewnątrz....
...i jedziemy do stacji balon zlokalizowanej niedaleko.
Pogoda jest przepiękna więc nie możemy sobie odmówić lotu. I dobrze zresztą, bo widoki są naprawdę fantastyczne
Robi się już wieczór i kiedy wracamy do kampera jest godzina 20. Ale to jeszcze nie koniec atrakcji na dzisiaj. Po krótkim odpoczynku idziemy na godzinę 21.30 na pokaz do fontann.
Wychodząc z kampera ze zdziwieniem stwierdzamy, że pusty dotąd parking jest w tej chwili absolutnie zabity samochodami. To oglądający, którzy przyjechali na tenże pokaz.
Widziałem już sporo tzw tańczących fontann, ale tu przy połączeniu muzyki, światła, kształtu z projekcją filmików na kurtynie wodnej oraz efektami laserowymi robi to wspaniałe wrażenie - polecam wszystkim
Trzeci dzień zwiedzania zaczynamy od Zamku Królewskiego. Moje uczucia trochę mieszane. Wnętrza piękne, wspaniale zrekonstruowane. Ale właśnie... Zrekonstruowane. Ta świadomość, że budynek ten jest tak naprawdę młodszy niż ja powoduje dziwne uczucie...
Tu sala senatorska, gdzie uchwalono Konstytucję 3 maja
I kopia samej konstytucji
A tak swoją drogą, to w prawym górnym rogu ja widzę datę 5 maja...
Resztę dnia spędzamy już na luźnym spacerowaniu, lodach, kawie itp.
Około 17 wyruszamy bardzo zadowoleni z pobytu do domu.
Trzeba będzie takie wyjazd powtórzyć
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2013-08-23, 21:37
My również wrocilismy z warszawy.Moze cos skrobnę,ale nie mam czasu.DZIEKUJE,za podpowiedz o noclegu w Wilanowie.Byl to strzal w 10-tke.Bilety trzy dniowe,na parkingu darmowym było jak na kempingu.Autobusy 116,180,rewelka,potem pieszo,lub tramwajami i metrem,tak sobie dzieci zyczyly.Komunikacja w warszawie na piatke z plusem.pozdrawiam Barbara Muzyk
Camper Diem - 2013-08-24, 07:18
Zbigniew Muzyk napisał/a: | na parkingu darmowym było jak na kempingu |
Cos sie zmienilo w Wilanowie, jakies udogodnienia dla kamperow?
Duduś - 2013-08-25, 20:55
No i my już w domu
Pogoda dopisała ale sprzęt rowerowy nie
Normalnie dostołech pana (czyt. złapałem gumę) i tu dzięki dla Gina i Zderzaka za pomoc
A na końcu wylądowaliśmy u Pawciów i tu serdeczne dzięki za przyjęcie i miły wieczór
Pawcio - 2013-08-28, 11:57
Duduś napisał/a: | A na końcu wylądowaliśmy u Pawciów i tu serdeczne dzięki za przyjęcie i miły wieczór |
Miło było.. i bardzo szybko się skończyło.
Do tematu dodam, że naprzeciwko parkingu, po drugiej stronie Wisły jest Miejski Ogród Zoologiczny.
http://www.zoo.waw.pl/
Można tam dostać się mostem Śląsko- Dąbrowskim. Dłuższą chwilę spacerkiem bądź w miarę szybko rowerami.
Duduś - 2013-08-28, 12:49
Pawcio napisał/a: |
Do tematu dodam, że naprzeciwko parkingu, po drugiej stronie Wisły jest Miejski Ogród Zoologiczny.
http://www.zoo.waw.pl/
Można tam dostać się mostem Śląsko- Dąbrowskim. Dłuższą chwilę spacerkiem bądź w miarę szybko rowerami. |
mieliśmy tam wstąpić gdyż pracuje tam nasz forumowy kolega i zapraszał nas do zoo tylko że akurat w ten weekend nie było go w Polsce i zrezygnowaliśmy
Wiele miejsc zostało do zobaczenia a weekend szybko mija szczególnie na szukaniu dętki 700x38C
salut - 2013-08-28, 18:31
Pawcio napisał/a: |
Można tam dostać się mostem Śląsko- Dąbrowskim. Dłuższą chwilę spacerkiem bądź w miarę szybko rowerami. |
Albo jeszcze szybciej promem.
|
|