Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - Gdzie uzupełnie butlę gazem - okolice Poznania?

unicron - 2010-11-03, 14:55
Temat postu: Gdzie uzupełnie butlę gazem - okolice Poznania?
Witam,

czy znacie jakiś punkt wymiany / rozlewnię w okolicach Poznania, gdzie uzupełnię butle gazem ?

Pozdrawiam,
Unicron.

dariusz - 2010-11-03, 15:09

Witam

Jeżeli chodzi o uzupełnienie butli to można na Dąbrowskiego 536 w Hadexie

unicron - 2010-11-03, 15:17

dariusz napisał/a:
Witam

Jeżeli chodzi o uzupełnienie butli to można na Dąbrowskiego 536 w Hadexie

Dziś podjechała tam moja dziewczyna i powiedzieli jej, że nie uzupełnią:/
Mam niestandardową wielkość butli - chyba 8g.

roger - 2010-11-03, 15:22

Niemieckich butli oficjalnie nigdzie nie napełnisz więc szkoda czasu ...... kup naszą i po sprawie
unicron - 2010-11-03, 15:24

I tak chyba zrobię, ale chciałem się upewnić czy ktoś nieoficjalnie napełnia je w Poznaniu.
AUTOJUR - 2010-11-03, 19:46

Unicron z jakiego miejsca Poznania jesteś ?
waldi - 2010-11-03, 20:15

Wszystko jest morzliwe tylko troche pomyslec :spoko
Ahmed - 2010-11-03, 20:29

waldi napisał/a:
Wszystko jest morzliwe tylko troche pomyslec :spoko

http://polskalokalna.pl/w...zarzuty,1535597

:spoko

unicron - 2010-11-04, 08:29

Dzięki wszystkim za pomoc.
Wczoraj kupiłem butlę 11kg.

Pozdrawiam,
Unicron.

andreas p - 2010-12-16, 06:00

Witam, koledzy mam male pytanko. Wybieram sie na Swieta do Opola kamperkiem ,gdzie w Opole lub okolicy Opola mozna napelnic butle z gazem? Nadmienie jest to butla niemiecka. . Bardzo prosze o podpowiedzi. Pozdrawiam
jacek stec - 2010-12-16, 06:21

ul.Rodziewiczówny wjazd od Fabrycznej-po lewej masz bazę PKS-u,a po prawej napełnianie butli.Kierunek z miasta na Kraków-Strzelce Opolskie,przed wiaduktem w lewo w Rodziewiczówny.Dużo śniegu w mieście :spoko
jacek stec - 2010-12-16, 06:23

w razie jakichkolwiek problemów dzwon,jestem na miejscu-zapraszam na kawę ,ciasto
andreas p - 2010-12-16, 15:13

Jacku bardzo dziekuje za namiary, mysle ze sie spotkamy jak tylko sie pojawie w Opolu dam znac jeszcze raz dziekuje. Pozdrawiam Andreas
bogdanpiotr - 2011-05-30, 11:19
Temat postu: Butla z gazem
Kupiłem w Niemczech na jesieni 2009 roku campera. Butla z gazem 10,5 kg była pełna, korzystałem z gazu z tej butli w zeszłym roku w Chorwacji przez cztery tygodnie. Sprawdziłem wczoraj odbiorniki gazowe, ciśnienie jest w normie, lodówka,kuchenka,ogrzewanie działają normalnie, bojler po zimie w naprawie. Atest na instalację gazową, niemiecki, był do końca 2010 roku.
Mam pytania:
1. Jak sprawdzić ile gazu jest jeszcze w butli,
2. Gdzie w Warszawie można wymienić butlę niemiecką na podobną,
3. Gdzie można napełnić w Warszawie (okolice Bródna) butlę niemiecką,
4. Gdzie można uzyskać w Warszawie atest na sprawną instalację gazową, z odpowiednią nalepką.
5. Czy w takich krajach jak Litwa, Łotwa,Estonia,Finlandia,Norwegia wymienić można butlę na gaz typu niemieckiego.
Pozdrawiam

piotr51 - 2011-05-30, 11:28

Jeżeli chodzi o napełnianie butli, czy to polska czy niemiecka, to w Kielcach nie ma
takiego problemu.
Jeżeli ktoś będzie potrzebował adresu to proszę o kontakt na PW.

Skorpion - 2011-05-30, 11:36

Ja gdy kupowalem swojego kamperka tez od niemac dostalem dwie pelne butle gazowe i gdy sie skonczyly poprostu wymienilem je na polskie i juz po klopocie.Jezeli chodzi o przeglad i uzyskanie nalepki to skontaktuj sie z serwisem przyczep i samochodow kempingowych moge podac Ci tel firma miesci sie w Michalowicach ul.Szkolna 50 tam serwisuje swojego kamperka i mam tam moj zimuje tel 601325359 zadzwon i porozmawiaj co i jak moze i zalatwi ci wymiane butli na polskie
bogdanpiotr - 2011-05-30, 16:56
Dziękuję ale jeszcze poczekam na informację, gdzie można napełnić butlę niemiecką w Warszawie lub okolicy Warszawy. Boję się,że przy wymianie na polską butlę może być problem z uszczelkami itp..
kimtop - 2011-05-30, 18:39

bogdanpiotr napisał/a:
Boję się,że przy wymianie na polską butlę może być problem z uszczelkami itp..

Dlaczego?
Reduktor gazu pasuje tak samo do niemieckiej jak i polskiej butli

Yans - 2011-05-30, 18:59

kimtop napisał/a:
Reduktor gazu pasuje tak samo do niemieckiej jak i polskiej butli

Potwierdzam, pasuje. :spoko

Skorpion - 2011-05-30, 19:06

Malo tego jest identyczny poprostu podjedz na stacje gdzie wymieniaj butle i poprosu wymien.
Elwood - 2011-05-30, 19:16

Ludki, nie róbcie wody z mózgu koledze. Niemiecka butla ma inny zawór /reduktor owszem pasuje i do takiej i do takiej/ i oficjalnie nie da jej się napełnić w Polsce - chyba, że są do tego przystosowane rozlewnie - ja takiej nie spotkałem. Wymienić się też nie da, chyba, że sprzedawca na stacji nie zauważy innego zaworu - mało prawdopodobne.
Skorpion - 2011-05-30, 19:18

Elwood, ja poprostu podjechalem na stacje tylko i wylacznie wymiany gazu i wymienilem na nasze klient nawet nie pytal tylko je zabral a wydal mi nasze
bogdanpiotr - 2011-05-30, 19:19
Stałem się przezorny, naczytałem się na forum różnych rzeczy związanych z butlami polskimi i jakością gazu będącego na naszych stacjach, co rzutuje na sprawność np. chłodzenia lodówki.
Czy to prawda?.
Pozdrawiam

Yans - 2011-05-30, 19:22

Elwood napisał/a:
Ludki, nie róbcie wody z mózgu koledze. Niemiecka butla ma inny zawór /reduktor owszem pasuje i do takiej i do takiej/ i oficjalnie nie da jej się napełnić w Polsce - chyba, że są do tego przystosowane rozlewnie - ja takiej nie spotkałem. Wymienić się też nie da, chyba, że sprzedawca na stacji nie zauważy innego zaworu - mało prawdopodobne.

Widocznie są dwa rodzaje . Moja jest niemiecka i zawór ma niemalże identyczny. Przy napełnianiu sprawdzają tylko czy ma ważny przegląd . U mnie jest do 2015. I mam spokój. :bigok
Druga sprawa to punkty przy marketach. Kiedyś wymieniałem z musu w Leroyu. I tam sprzedawca miał wszystko w tyle... Interesował go tylko gabaryt.... :diabelski_usmiech

Skorpion - 2011-05-30, 19:26

Narazie nic podejzanego w czasie uzywania kuchi ,bjlera pieca i lodowki nie stwierdzilem aby cosik z nimi sie dzialo zlego uzywajac naszego gazu :bigok
Elwood - 2011-05-30, 19:28

Skorpion napisał/a:
Narazie nic podejzanego w czasie uzywania kuchi ,bjlera pieca i lodowki nie stwierdzilem aby cosik z nimi sie dzialo zlego uzywajac naszego gazu :bigok

Ja też nie zauważyłem, a lodówka prawie zawsze chodzi na gaz

Endi - 2011-05-30, 19:32

bogdanpiotr napisał/a:
Czy to prawda?

Prawda !!
Mam również przykre doświadzczenia z polskim gazem, szczególnie gdy wymieniałem butle na stacjach PN. Były chwile kiedy bojler pracował nieprawidłowo. Okazało się , że to była wina jakości gazu a nie pieca.
Mam również niemiecka butlę, którą wymieniam przy najbliższej okazji w Niemczech. Wychodzi trochę drożej ale jest zupełnie innej jakości i mam gwarancję, że piec będzie pracował bez zakłoceń.

Endi - 2011-05-30, 19:37

Elwood napisał/a:
Ja też nie zauważyłem, a lodówka prawie zawsze chodzi na gaz

Wychodzi na to, że ten który rozlewają w zachodniopomorskim jest do... :dupa

bogdanpiotr - 2011-05-31, 17:16
Może ktoś mi rozszyfruje napis na butli: PH30BAR TARA 10,5KG 2023.
A na nalepce na butli: UN 1965 Propan.
Chyba pozostanę przy butli niemieckiej, planuję trasy zagraniczne i może tak być, że tam gdzie pojadę będą takie problemy z butlą polską jak u nas z niemiecką.
Pozdrawiam