| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Radiowy Internet - samodzielne wykonanie anteny
maniek68 - 2010-11-05, 12:06 Temat postu: Radiowy Internet - samodzielne wykonanie anteny Projekt zawiera dokładny opis i charakterystykę tej technologii.
Należy krok po kroku stosować się do zapisanej instrukcji.
Budowa i konstrukcja anteny jest prosta aczkolwiek wymaga wielkiej staranności i dokładności. Zwracaj szczególną uwagę na wymiary i kolej rzeczy.
Jak kogoś zaineresuje temat,to proszę sie zgłosić i wyśle na PW.
maniek68 - 2010-11-05, 12:21
To jest WiFi namierza kazdy ruter w odleglości do 14 km
Jeśli sieć jest otwarta to korzystasz za darmo.System jest sprawdzony i zatwierdzony w Stanach Zjednoczonych opracowany przez elektronika wysokiej klasy inżyniera Trevora Marshalla.
Autor za osiągnięcia w tej dziedzinie otrzymał prestiżową nagrodę.
maniek68 - 2010-11-05, 12:41
Musisz mieć kartę bezprzewodową „Wireles 2,4 G H z”
Częstotliwości = 2,4 G H z i Mocy = +10 –12 d B m
Może być cos takiego;http://allegro.pl/theta-100mw-rp-sma-5dbi-backtrack-aircrack-i1295191697.html
Świstak - 2010-11-05, 14:14
To co zamieściłeś to typowy dipol o dość szerokim kącie. Bardzo podobną konstrukcję ma większość anten panelowych stosowanch w wifi. Jeśli rzeczywiście chcesz na wakacjach spędzić trochę czasu na polowanie na sygnały wifi, zaopatrz się w antenę kierunkową typu yagi. Koszt gotowej fabrycznej to kilkanaście - kilkadziesiąt złotych. Anteny Yagi mają kąt promieniowania o rząd wielkości mniejszy niż anteny panelowe. (laptop - 360, panel - 90, Yagi 10 - 30). Pamiętaj też że większość ceny takiej anteny stanowią koszta kabla i wtyczek, a im dłuższy kabel tym większe straty.
Jest jeszcze jedna rzecz o której warto wspomnieć. Sieci otwartych jest coraz mniej, większość AP dostarczanych klientowi jest już niestety skonfigurowana i to w we właściwy sposób czyli z włączonymi ograniczeniami i szyfrowaniem. Nie jest to przeszkoda nie do przejścia - jest sporo aplikacji potrafiących sobie poradzić z tym problemem (najwięcej pracuje pod linuksami), ale warto o tym pamiętać wybierając zewnętrzną kartę wifi.
Tematu łamania zabezpieczeń nie będę dalej rozwijał, bo to nie to forum, ale antenkę panelową faktycznie można w kamperku zamontować.
roger - 2010-11-05, 17:40
Tadziu dookólnych nie polecam ...jeśli ma ładnie zbierać i mieć dobry zasięg to tylko "kierunkowa rura" typy yaga np taka:
http://allegro.pl/antena-...1301341683.html
roger - 2010-11-05, 17:45
Kręcić nie będziesz musiał ale promień zbierania sygnału nieporównywalnie mniejszy od kierunkowych .....
Świstak - 2010-11-05, 23:34
Jeśli chodzi o ruter - nie ma takiej potrzeby. W nowszych windowskach jest opcja udostępniania połączenia internetowego. Tak więc można wykorzystać właśnie ten programowy router i wbudowaną w laptopa kartę wlan (aktywne musi być połączenie z innej karty sieciowej, przykładowo z tej która jest podłączona do Yagi). Działa bardzo dobrze, w Grudziądzu mieliśmy połączenie między kamperami..... Internet z karty dostępny był w promieniu kilku metrów od Milki
Co do anteny którą przedstawiłeś to właśnie Yaga. Kąt promieniowania, a co za tym idzie - zysk energetyczny zależy w znacznej mierze od długości takiej anteny (konkretnie ilości elementów kierunkowych). Pamiętaj jednak że im mniejszy kąt tym większy zysk (czułość) ale trudniej trafić w źródło sygnału! Można to najogólniej przyrównać do lunety..... Im większy zoom tym lepszy widok, ale trudniej trafić Antena panelowa z kolei widzi mniej więcej tyle ile trzeźwy kamperowiec bez ruszania głową.... Dookólna - jeślo już szukać porównań - jest jak teściowa... Widzi wszystko dookoła, ale najczęściej są to śmieci, zakłócenia i wady...
Ja wybrałbym dobrą panelówkę z możliwie krótkim kablem i przymocował ją do masztu anteny telewizyjnej. Łatwo kręcić bez włażenia na dach....
Świstak - 2010-11-06, 09:13
Wtedy trzeba mieć dwa Acces Pointy, jeden jako klient (odbierający daleki internet), a drugi jako AP (lokalna stacja nadajnikowa). Większość AP można uruchomić w trybie Repeater (wzmacniacz, przekaźnik) ale wtedy ta sama antena wysyła sgnały w kierunku nadajnika źródłowego i robi się bałagan w eterze.... Nie daj się nabrać na dwie anteny wystające z obudowy, w 99% przypadków w środku jest tylko jedno urządzenie a anteny są spięte równolegle!!! Jeśli chcesz to zrobić dobrze - użyj dwóch niezależnych AP. Łącznie będzie to wydatek rzędu 100 - 150 złotych. Możesz rozważyć zakup antenki o mocowaniu podobnym do tej: http://allegro.pl/antena-...1304279998.html antena to około 50 złotych. ŁĄcznie cała inwestycja 150 - 200 złotych i masz w kamperku odległy internet. Ma to jednak pewne wady.... Wszyscy będą stawać blisko Ciebie bo Twój kamper będzie "emanował" darmowym internetem....
maniek68 - 2010-11-06, 09:33
Sa dostępne karty WiFi z wyjściem na antene a z wejściem na USB
i po sprawie ,podpinasz antenke zewnętrznąhttp://allegro.pl/karta-w...1293060179.html
Świstak - 2010-11-06, 09:38
| Ted69 napisał/a: | | Ten link do Allegro jaki podales to sama antena - bez "radia". | Dokładnie tak. Radio czyli acces point w trybie klient zamontujesz wewnątrz kamperka. A urządzenia tego masz już sygnał w kabelku (typowej skrętce a nie USB) i możesz podłączyć do laptopa przez kartę LAN. Aby inni pocketowcy mieli dostęp razem z Tobą i do tego bezprzewodowy, trzeba kabelek podpiąć nie do laptopa, lecz do drugiego acces pointa pracującego w trybie AP. Wtedy wszyscy będziecie mieć dostęp równocześnie i do tego bezprzewodowy...
Przy wybieraniu acces pointów zwróć uwagę na napięcie zasilania i wybierz te zasilane bezpośrednio z 12V
Świstak - 2010-11-08, 12:00
A tak na marginesie - Packet radio to sieci amatorskie. Aby z nich korzystać trzeba mieć licencję krótkofalarską. Przy łącznościach używa się swojego znaku (u nas zasadniczo to zanki SP..... lub SQ.....). Sieci te są obecnie używane marginalnie i wyłącznie przez amatorów w najtrudniejszych warunkach do dość specyficznych zastosowań. Stworzenie i popularyzacja tego typu transmiji (protokół AX25) przyczyniły się znacznie do rozwoju innych sieci pakietowej wymiany danych.
Potwierdza to że amatorzy i pasjonaci są niezbędnym elementem rozwoju techniki. Działają irracjonalnie, pod wiatr i za darmo..... Prawie każde hobby to zaraza, ale pcha ludzkość do przodu!!!
Tadeusz - 2010-11-08, 12:29
| Świstak napisał/a: | | . Prawie każde hobby to zaraza |
Oj tak, tak!
| Świstak napisał/a: | | ale pcha ludzkość do przodu!!! |
Bywa tak, bywa siak, tak jak z hobby - dla jednych autentyczna pasja, dla innych szpan albo biznes, a dla jeszcze innych buznes.
Skorpion - 2010-11-08, 12:36
a jeszcze dla innych normalne zakrecenie
AUTOJUR - 2010-11-11, 20:12
Jak wzmocnić sygnał domowej sieci bezprzewodowej Mam słaby sygnał w części budynku.
roger - 2010-11-11, 20:47
Zmienić położenie AP .....albo dołozyć pośredni ....
AUTOJUR - 2010-11-11, 21:14
Położenia musi zostać bez zmian ,co założyć pośredniego Może http://allegro.pl/antena-...1306957575.html ?
jury - 2010-11-14, 18:11
Dokup inną antenę o większej mocy (dłuższą)
kimtop - 2010-11-14, 18:20
Ja u siebie w domu założyłem na antenę cos w rodzaju odbłyśnika.Przeciąłem wzdłuż puszkę po piwie i założyłem na antenę.O dziwo pomogło.
Stanek - 2010-11-14, 18:29
Nie wiem jaki masz router ale można też w niektórych przypadkach wgrać alternatywny soft routera pozwalający na zwiekszenie mocy. Ja tak zrobiłem w swoim Linksys'ie.
Świstak - 2010-11-24, 17:07
Witam. Otrzymałem dziś pytanie dotyczące poprawy parametrów pracy karty sieciowej (przyłączana poprzez USB) typu TL-WN722N (TP-LINK).
Jest to karta sieciowa wyposażona w antenę dookólną o zysku 4 dBi. Szczęście polega na tym że jest to antena przyłączana za pomocą wtyku RSMA. Można ją więc odkręcić , a do gniazda podłączyć inną antenę (panelową, yagi lub podstawkę magnetyczną/pneumatyczna pod fabryczną antenę) którą zamontujemy na zewnątrz kampera, choćby na kiju od szczotki. Kabel wpuszczamy do środka i podłączamy do karty. Istotne jest że kabel antenowy powinien być możliwie krótki ponieważ są w nim generowane relatywnie duże straty. Strat natomiast nie mamy na przedłużaczy kabla USB! Tak więc moim skromnym zdaniem warto zamontować antenkę na antenie telewizyjnej (daje to możliwość łatwego kręcenia), kartę sieciową zamontować możliwie blisko aby kabel antenowy był możliwie krótki, natomiast kabel USB pomiędzy kartą a laptopem może być prawie dowolnej długości.
Anteny:
- http://allegro.pl/tp-link...1333528431.html
- http://allegro.pl/antena-...1319393818.html
- http://allegro.pl/antena-...1328203290.html
- http://allegro.pl/antena-...1334705911.html
Przedłużacze USB:
- http://allegro.pl/kp1-3-m...1319371198.html
- http://allegro.pl/kp3-5-m...1295356870.html
- http://allegro.pl/profesj...1316870504.html
Stanek - 2010-11-24, 17:17
| Świstak napisał/a: | | natomiast kabel USB pomiędzy kartą a laptopem może być prawie dowolnej długości. |
Uważałbym z przedłużaczami USB powyżej 3 metrów. Ja osobiście miałem spore problemy z podłączeniem drukarki właśnie przez taki przedłużacz. Dopiero zakup aktywnego przedłużacza (ze wzmacniaczem sygnału) rozwiązał problem.
Świstak - 2010-11-24, 17:23
Dlatego napisałem "prawie". Problemy zdarzają się przy urządzeniach które są bardzo "prądożerne" lub nie pobierają energii z portu zupełnie. Obecnie takie problemy zdarzają się coraz rzadziej, ale przełużacza za 1 zł. nie polecam. Podałem z dziennikarskiego obowiązku....
Świstak - 2010-11-24, 21:23
Dziwne. Może linie zasilające grubsze i dzięki temu pełne 5V zasilania, bo innego wytłumaczenia nie znajduję. Choć z drugiej strony - może to kwestia zakłóceń generowanych zarówno przez komputer jak i transmisję cyfrową po kablu (choć to akurat mało prawdopodobne)
P.S. Rozumiem że mówisz o przedłużce USB z przyłączem zewnętrznego zasilania???
silny - 2014-01-08, 21:20
troche w temacie troche nie ale -
---
--zamontowalem antene dookolna z wbudowanym wzmacniaczem , wszystko smiga na usbi ok. ale trzeba byc na kablu a do tego zainstalowac program .
jak ten sygnal przerobic na wifi zeby dzieciarnia mogla kozystac z tabletu ?
jakie urzadania dokupic , a jesli to konieczne to moze co innego , calkiem innego zastosowac.
chcialbym wifi ze wzgledu na kilka urzadzen mobilnych , moze jakis ruter, tylko maly problem -
-nie znam sie na tym nic a nic .
bede wdzieczny za podpowiedz
Zaradek - 2014-01-08, 21:59
Może na początek wystarczy TO
silny - 2014-01-08, 22:17
No co ty , temat napewno juz przez te kilka lat poszedl do przodu , chodzi mi o to zeby byla antena , jakis ap i ruter albo jedno w drugim i wtedy mozesz miec wlasne wifi , nie wiem tylko jakie urzadzenia kupic zeby to ogarnac a w necie pisza bardziej o rozwiazaniach do domu a nie kampera.
Dodam ze antenka mam zamiar sciagac tylko net darmowy bez abonamentu
Zaradek - 2014-01-08, 22:39
Skoro wszystko śmiga na USB to nie jest to zwykła "antena" a antena i karta sieciowa w jednej obudowie. Przeznaczone to jest tylko do działania z komputerem no może jakieś alternatywne oprogramowanie linuxowe routera umożliwia podłączenie tego przez port USB (w routerze) i wykorzystanie ale nie słyszałem o czymś takim. Sam chętnie się dokształcę, jeśli coś znajdziesz, bo również korzystam z takiej "anteny".
silny - 2014-01-09, 19:23
Jaka jest wasza opinia o airlive g duo. Odbiera sygnal , mozna podlaczyc antene zewnetrzna i odrazu nadaje wlasne wifi ,
silny - 2014-01-10, 07:38
O polityce to byscie pisali
koder - 2014-01-10, 08:19
majsterek, taki efekt Twojego stylu pisania w innych tematach, niestety. No post jest trochę nie na temat w tym temacie
Ad rem: obejrzyj ZTE MF91 lub Huawei e5220, w zależności od budżetu. Oba są wszystkomające, ZTE obsługuje do tego LTE. Oba obsłużą również Aero2.
silny - 2014-01-10, 11:53
| koder napisał/a: | | taki efekt Twojego stylu pisania w innych tematach, niestety. |
wiesz , nie obrazam sie bo nie raz przesadze ale dla tego ze ja buduje a jest kilku teoretykow ktorzy wiedza lepiej.
tak jak twoje przekombinowywanie tematu pradu choc cenie twoje pisanie i nigdy nie mialem zamiaru cuebie obrazic.
nie publikuje nic w mojej budowie wlasnie dlatego ze inni tez sa bezwzgledni ale uwierz ze elektrownie jaka zbudowalem moge pokazac najlepszym fachmenom bez wstudu i do tego wszystko automatyczne i wszystko z tego co mialem wlasnego i dawcy.
tylko net z wifi mnie pokonal.
narazie jestem w czarnej d....
forum stalo sie teoretyczne , i to do bulu , najwiecej na tematy techniczne wypowiadaja sie 2-3 osoby ktore nie mialy nigdy kampera , jak komus powiedzialem napraw ladowanie to mne za 5 razem pognal do domu a i tak nie naprawi do wie lepiej
kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamien,,,,,
z budowlanym pozdrowieniem i pytaniem o wifi klania sie wieloletni czlonek KBP
mAJSTEREK
.
koder - 2014-01-10, 12:00
| majsterek napisał/a: | tylko net z wifi mnie pokonal.
narazie jestem w czarnej d.... |
Masz w poprzednim poście dwa routery, którymi warto się zainteresować.
marcincin - 2014-01-10, 18:54
Koder - z tego co zrozumiałem to kolega Majsterek nie szuka AP z modemem GSM.
Chodzi o urządzenie, które odbierze sygnał WIFI na zewnętrznej antenie i rozsieje lokalnie sygnał na drugim radiu. Sam szukam czegoś podobnego na podróże zagraniczne - nie zawsze fale kempingowego wifi docierają z odpowiednią mocą do miejsca w którym zaparkowałem. Po lekturze opinii na temat airlive g duo chyba się skuszę i kupię. Z anteną zwenętrzną to urządzenie powinno spełnić nasze wymagania.
silny - 2014-01-10, 21:01
no wlasnie chyba razem bedziemy testowac
keler - 2014-01-10, 21:05
Panowie, większość AP ( nie routerów z funkcją WiFi) ma możliwość pracy w trybie AP Repeter - polecam tego typu metodę.
Do takiego AP podłącza się antenę zewnętrzną a on sam w sobie posiada też wbudowaną antenkę lokalną.
Jeśli ktoś chce bardziej poszaleć to proponuje TP-Linka TL-WA5210G umieścić go w środku czaszy anteny satelitarnej - ja w czasie testów robiłem linki z tym urządzeniem na 21km w Warszawie, a znam przypadki linków na 40km.
silny - 2014-01-10, 21:51
Keler- czyli ap mozna kupic z nadajnikiem i to wystarczy
Czy moglbys opisac co i jak prosto i zrozumiale co kupic jak podlaczyc, nie to zebym sie nie znal ale myslalem ze ap musi wspolpracowac z ruterem ewentualnie dwu radiowy z zewnetrzna an.
keler - 2014-01-13, 16:26
Router potrzebny ci będzie wtedy, gdy chcesz w swojej sieci ukryć ilość pracujących hostów, poprzez nadanie każdemu z twoich komputerów adres IP z własnej puli, oraz całość wynatować.
Jeśli natomiast masz wystawioną sieć i przyjmuje ona powiedzmy każdą ilość hostów wystarczy ci repeater gdyż przydzielanie adresów IP, oraz routing odbywa się na routerze dostawcy sygnału.
Powyższe urządzenie ma gniazdo SMA do podłączenia anteny zewnętrznej, np. http://www.nokaut.pl/ante...4ghz-kgz15.html , oraz zintegrowaną w sobie antenę tzw. paskową.
Świstak - 2014-01-13, 16:30
W windowsie jest opcja udostępniania połączenia internetowego. Możesz podłączyć to co masz do laptopa, kliknąć na to połączenie (sieciowe) prawym guzikiem i we właściwościach zaznaczyć udostępnianie połączenia.... Wtedy laptop działa jako ruter i AP czy AH dla dzieciaków... W pliku pomocy jest dokładnie opisane krok po kroku. Podstawową wadą jest to że laptop musi pracować...
keler - 2014-01-13, 16:38
Ale sieć WiFi musi być skonfigurowana ręcznie, bo nie ma serwera DHCP ( nie wiem jak jest w nowszych windows'ach bo tego jeszcze nie testowałem)
silny - 2014-01-13, 16:56
wlasnie chodzi mi o to zeby nie trzeba bylo uruchamiac komputera , wtedy moge dzialac na tablecie itp.
chce poprostu wzmocnic wifi ktore niekoniecznie odbierze laptop a antena zewnetrzna zrobi to swietnie.
dzis wieczorem bede zglebial temat po mysli kelera, kolego masz moze w pamieci jakies konkretne sprzety
keler - 2014-01-13, 17:06
No to ci już pisałem http://www.tp-link.com.pl...TL-WA5210G#over - w razie czego możesz podmienić soft na DD-WRT.
Takie urządzenie kosztuje poniżej 100zł
silny - 2014-01-13, 19:08
Orlem w temacie nie jestem , czy ten tp.link to dzialec bedzie jak typowy repeater bede mogl go skonfigurowac bezprzewodowo bo takie znalazlem. Wybor jest przeogromny.
Temat ciekawy i dzieki keler na naprowadzenie , musze poryc w temacie poboru pradu i mozliwosci instalacji anteny bezprzewodowej.
Biorac pod uwage ze wszystkie prawie biora 1amper pradu stalego to mozna by je podlaczyc bezposrednio do sieci 12v w kamperku i tylko pstryczek onof.
Czy za kazdym razem bedzie potrzeba konfiguracji sieci , bo raczej biorac pod uwage ze to tyko przedluzacz to powinno wyswietlic liste sieci i tylko wpisac chaslo.
Dzis cos wybiore a jutro na telefon i jak tylko przyjdzie napisze o efektach
keler - 2014-01-13, 20:24
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2620795.html idąc tym krokiem, możesz zbudować sobie obrotnicę i zdalnie sterować ustawianiem anteny.
Co do pytania to, za każdym razem jak będziesz zmieniał dostawcę będziesz musiał się zalogować do urządzenia i wpisać MAC punktu dostępowego.
Zresztą i tak musisz ustawić sobie najlepszy sygnał aby nie mieć strat pakietów na transmisji.
silny - 2014-01-13, 20:44
No nie robmy jaj , antene to sobie pokrece recznie , albo pogodze sie ze stratami i zaloze dookolna.
Meczy mnie to mocno bo skonczylem rozprowadzac zasilanie i polozylbym anteny zeby pozniej nie improwizowac z polozeniem kabli byle jak .
Bawiles sie tym troche? wiec moze odpisz co myslisz o dookolnych , czy te straty sa az tak wielkie. Mam podnoszony dach reimo i w tej sytuacji antena wznosi mi sie na prawie 4 metry, a moglbym sobie odpuscic ustawianie , taki kompromis.
Na elektrodzie znalazlem spora pozytywna dyskusje na temat g.duo i tp rowniez
Aha , ten tp link ma jedna antene co w mojej sytuacji chyba jest wada
sator - 2014-01-19, 18:18
Napisałem w innym poście, ale może się przyda.
Ja osobiście korzystam z routera ZTE MF 63 bez sim locka.
W kraju docelowym zakupuje pre payda i jazda.
Router udostepnia sięć do urządzeń przez WiFi, więc zamknięcie się w WC z tabletem nie stanowi problemu.
Teoretycznie mówią o 8 urządzeniach, ale w takiej ilości aż nie testowałem.
Ja zasieg jest kiepski o podłącza się do gniazda antenę i wyrzuca na dach analogicznie do CB ew stałe połączenie z anteną triflex jak gdzieś CB jest niemile widziana.
Jak chcemy internet zabrać ze sobą router w kieszeń i jazda.
silny - 2014-01-19, 22:26
No tak , ale ja nie jestem taki napalony na tego neta zebym na karte kupowal.poprostu jak znajde to bede mial.
Pojde w dwuradiowca , jak uruchomie to napisze
|
|