Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Norwegia - Ginący lodowiec

Mokraski - 2010-11-05, 19:38
Temat postu: Ginący lodowiec
Włócząc się w tym roku po Norwegii, wdepnąłem na lodowiec Briksdalsbreen. Byłem tam 5 lat temu i chciałem pokazać go znajomym z którymi podróżowałem a tu wielka porażka. Nie wierzyłem własnym oczom. Z dawnego lodowca została marna popierdółka. Jak tak dalej pójdzie to swojej 2,5 letniej córce będę opowiadał jak wygląda lodowiec. Oceńcie sami.

Pawcio - 2010-11-05, 22:10

W roku 2006 ten jęzor stracił 50 metrów swojej długości. Wówczas zakazano wchodzenia na lodowiec. Na twojej pierwszej fotce jeszcze widać ludziki na lodowcu.
Dla porównania pozwolę sobie wrzucić fotkę z naszego wyjazdu w 2009 roku.

KrzysF - 2010-11-05, 22:15

No niestety, trzeba się śpieszyć oglądać lodowce, znikają na naszych oczach.
Dobrym przykładem jest schronisko Konkordia nad lodowcem Aletsch w Alpach berneneńskich. Wybudowano je w 1877 roku na skale na poziomie lodowca. Teraz jest 100 metrów nad poziomem lodowca. Wiodą do niego schody, systematycznie dobudowywane w dół do poziomu obniżającego się lodowca (Fot. Ch. Bleuer)

I jeszcze jedno zdjęcie (źródło http://www.skitour.fr/pho...te,6708-5.html)

A to zdjęcie tego schroniska z 1920 roku (Fot. F. Rohr, Alpines Museum Bern)

Takie bielsze "coś" nad głowami dźentelmenów to Konkordiahutte.
Warto jak będziecie w Szwajcarii z miejscowości Fiesch wjechać kolejką, przejść się parę km i zobaczyć ten topniejący ale wciąż najdłuższy w Europie lodowiec. Albo łatwiejszy i droższy wariant: Jungfraujoch z Grindelwaldu. Ale tam widać tylko jego początek. :spoko

PS. Przepraszam, że ja w dziale o Norwegii piszę o Szwajcarii :wyszczerzony:

darboch - 2010-11-08, 09:55

Sporo go ubyło :( my natomiast będąc w tym roku w gorach Jotunheimen i porownujac ze zdjeciami z poprzednich lat doszlismy do wniosku,ze tamtejsze lodowce sa w dobrej kondycji.Wyglada,ze niektore nawet przybraly na masie :-P
MAZUREK - 2010-11-08, 11:38

No cóż jedynym stałym na tym świecie jest jego ciągła zmienność
WHITEandRED - 2010-11-10, 14:24

:spoko
cudaniewidy - 2010-12-12, 00:18

również przeraził mnie tegoroczny widok briksdalbreen, , pamiętając jego majestat i wielkość z 2004 roku,( siegał 1/3 jeziora) to tego lodowca już praktycznie nie ma, zostały smętne resztki, troche to przerazające, a jak pojade tam za dwa lata to pewnie już znikną tabliczki z kokardką turystycznej atrakcji, zostanie napis, że tu kiedyś był lodowiec...
równie przerażajace na briksdalbreen są te śmierdzące ropą samochodziki które zastapiły tradycyjne bryczki konne.........

MAZUREK - 2011-07-31, 10:48

A w lipcu 2011 Briksdalbreen wyglądał tak: