Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - Laika

koko - 2010-11-10, 08:36
Temat postu: Laika
Co ktoś wie o zabudowie Laiki oraz o IVECO 35 18
gino - 2010-11-10, 08:41

JESLI TA...LUB TAKA..to napewno powyzej 4ton wagi...
http://moto.gratka.pl/tre...l-12140614.html

a wyposazenie...jak to LAIKA...nic do zarzucenia .. :spoko

Ahmed - 2010-11-10, 08:51

koko napisał/a:
IVECO 35 18

gino , możesz się mylić , to 35 mówi , że samochód ma 3500 DMC :spoko

Frowyz - 2010-11-10, 09:08
Temat postu: Re: Laika
koko napisał/a:
IVECO 35 18

No dokładnie; pierwszy człon to DMC a drugi moc silniczka... Takie autko to raczej daje radę pod każdą górkę ;)

Andrzej 73 - 2010-11-10, 10:05

T
Frowyz napisał/a:
koko napisał/a:
IVECO 35 18

No dokładnie; pierwszy człon to DMC a drugi moc silniczka... Takie autko to raczej daje radę pod każdą górkę ;)

Taki silniczek nam na Iveco , kontener dł.6.20m i na trasie 130km/h to dla niego spacerek.
Pojazd mam zarejestrowany na 3,5 T. :bigok
:spoko

gino - 2010-11-10, 17:10

pewnie macie racje...zasugerowalem sie sporo mniejszym kamperkiem...a wazacym 4200/brutto/
http://www.truck1-pl.com/...co_40E_1_8.html

widac...im autko wieksze...tym lzejsze.. :mrgreen:

DAKOTA - 2010-11-10, 21:10
koko napisał/a:

witam

laika nie jest warta tych pieniedzy,co za nia wolaja poza Wlochami drzewo ladne , wykonanie takie sobie, tandeta wloska(Bylismy 2 kroki od podpisania kupna w kwietniu).
I co najwazniejsze

TO NIE JEST GORNA POLKA

wali w oczy sylwetka ,ale po dokladnym obejrzeniu nic szczegolnego (siedzialem w niej 2 dni)
IVECO to ok mocna rama ,dobry silnik, ale prowadzi sie jak ciezarowka nie ma porownania do DUCATO.

Moj handlarz ma Laike i Carthago wiec nie bylo problemu pojezdzic posiedziec i sprobowac zalaczam link http://www.camping-world....=fahrzeugboerse

pozatym wrocilo do niego kilka samochodow pol do rocznych, powodu nie znam bo juz mnie to nie interesowalo.Jedno co ma dobre to spuszczanie wody od srodka do zredukowania ciezaru(mozna upuscic do 50%).Laika nie poleca jazdy z pelnym zbiornikiem wody nie wiem dlaczego nie pytalem.

gino
PostWysłany: Dzisiaj 8:41 Temat postu:

a wyposazenie...jak to LAIKA...nic do zarzucenia

ps. Dziwia mnie komentarze formuowiczow , nigdy tego nie widzial nigdy w tym nie siedzial ,a znawca ze hey.
Jak nie mam pojecia to nie zachwalam , nie rozradzam ,i sie nie wypowiadam.

Laika Rexosline 722
Basisfahrzeug Iveco Daily 35 C 18, Original-Leiterrahmen, Heckantrieb, Vierzylinder-Turbodiesel, Hubraum 2999 cm³, Leistung 130 kW/176 PS, Drehmoment 400 Nm bei 1250/min (Serie 2.3 L mit 100 kW/136 PS), automatisiertes Sechsganggetriebe (Aufpreis), Radstand 3950 mm.
Fahrleistungen und Verbrauch Beschleunigung 0–50/80/100 km/h 7,8/15,1/ 23,1 s; Wiederbeschleunigung mit Gangvorwahl 60–80/100 km/h (4. Gang) 4,2/11,8 s, (5. Gang) 4,8/14,2 s; Höchstgeschwindigkeit 147 km/h; Testgewicht 3730 kg; Verbrauch 13,4 L/100 km.
Maße und Gewichte (L x B x H) 7237 x 2300 x 2980 mm; Leergewicht Testwagen 3495 kg (inkl. Kraftstoff, Frischwasser, Gas und 180 kg Extras), zul. Gesamtgewicht 4000 kg; Zuladung v/h/ges.: 180/725/505 kg.
Aufbau Sandwich-Bauweise, außen Alu (Dach GfK), innen foliertes Sperrholz, Isoliermaterial Styro-foam, Stärke Wand/Dach/Boden 35/35/55 mm, kein Doppelboden, 6 Kunststoff-Isolier-fenster mit PU-Schaum-Rahmen, 2 Dachhau-ben, 2 Panoramadachfenster (Aufpreis).
Ausbau (B x H x T) Möbel Sperrholz, Dekor Apfelbaum, Kleiderschrank 550 x 1095 x 570 mm, 8 Hän-geschränke, 2 Unterschränke, 1 Schublade, 1 Treppenstufenfach, 12 offene Ablagen, 3 Stofftaschen, 1 Sitztruhe, Heckgarage 840–1245 x 765–1165 x 2150 mm (ca. 2950 L).
Küche (B x H x T) 1080 x 890 x 505–560 mm, Absorberkühlschrank Dometic RM 7655 L, Inhalt 150 L, Gefrierfach 26 L, 3 Hängeschränke, 1 Unterschrank, 2 Schubladen, 1 Auszug, Dunstabzugshaube, Backofen.
Sanitärraum (B x H x T) 835 x 1935 x 910–975 mm, separate Dusche 720 x 1925 x 530-630 mm, Cassettentoilette mit Fäkaltank 17 L.
Bordtechnik Gas-Gebläseheizung/Boiler Truma Combi 6, 8 Ausströmer, Blei-Säure-Batterien 2 x 100 Ah (Aufpreis), 21 Halogen-, 1 Glüh- und 10 LED-Leuchten, Frisch-/Abwasserwassertank 100/120 L, isoliert und beheizt, Gasflaschen 2 x 11 kg.

gino - 2010-11-10, 21:32
DAKOTA napisał/a:

Cytat:
gino
PostWysłany: Dzisiaj 8:41 Temat postu:

a wyposazenie...jak to LAIKA...nic do zarzucenia

ps. Dziwia mnie komentarze formuowiczow , nigdy tego nie widzial nigdy w tym nie siedzial ,a znawca ze hey.
Jak nie mam pojecia to nie zachwalam , nie rozradzam ,i sie nie wypowiadam.

co Ty Dakotka wiesz..... :mrgreen:
akurat LAIKE ogladam/jezdze dosc czesto, ma ja moj wujaszek, uczestnik kilku zlotow CT...Wojtus Kowalewski ''malina''... i niemam zastrzezen do jakosci wykonania jego autka..
stad, moja opinia na temat tej marki..

:bigok
..wyrazilem swoja opinie..

a Ty swoja..

ale..ja Ciebie nie oceniam..a jedynie autko..i to nas rozni...
:spoko

i taki drobiazg..z textu DAKOTY
Cytat:
Basisfahrzeug Iveco Daily 35 C 18, Original-Leiterrahmen, Heckantrieb, Vierzylinder-Turbodiesel, Hubraum 2999 cm³, Leistung 130 kW/176 PS, Drehmoment 400 Nm

Maße und Gewichte (L x B x H) 7237 x 2300 x 2980 mm; Leergewicht Testwagen 3495 kg (inkl. Kraftstoff, Frischwasser, Gas und 180 kg Extras), zul. Gesamtgewicht 4000 kg;

DAKOTA - 2010-11-11, 07:02
co Ty Dakotka wiesz..... :mrgreen:
akurat LAIKE ogladam/jezdze dosc czesto, ma ja moj wujaszek, uczestnik kilku zlotow CT...Wojtus Kowalewski ''malina''... i niemam zastrzezen do jakosci wykonania jego autka..
stad, moja opinia na temat tej marki..

:bigok
..wyrazilem swoja opinie..

witam

i wlasnie o to chodzi ze wyraziles opinie

ja nie negowalem Twojej wiedzy o 4000 kg tylko twoja opinie " nic do zarzucenia"
o tym nie masz pojecia, podajesz link porownawczy do Twojego" Przedzialu cenowego"

rok produkcji 97 to raczej nie rok KOKO ,
rozmawiajac z nim przed 3 miesiacami wiem co powiedzial i na co ma ochote .(chodzi o przedzial cenowy i klase auta).
Wiec nie dawaj przykladow jakos zabytkow .

Laika byla kiedys dobra marka ,ale teraz juz tak nie jest.

Mercedes tez byl kiedys lepszy ,a teraz to tylko stanie w warsztatach, ale w dalszym ciagu jest mercedesem, i tak jest z Laika.

gino:akurat LAIKE ogladam/jezdze dosc czesto, ma ja moj wujaszek, uczestnik kilku zlotow CT...Wojtus Kowalewski ''malina''... i niemam zastrzezen do jakosci wykonania jego autka..

a od kiedy to z ciebie taki rzeczoznawca , jak bedziesz mial na stole 80 000 do 100 000 euro i bedziesz kupowal campera to bedziesz patrzyl troche przez inne okulary na produkt ktory zamierzasz kupic.(jak juz napisalen nie Twoj przedzial cenowy), a nie patrzyl na camperka WUJASZKA :wyszczerzony:

i sie nim zachwycal. :diabelski_usmiech

Ja podalem czyste fakty nowego samochodu , zastrzezenia mialem bo chodzilo o 98 000 tys

nie pln ale Euro

i to moich pieniedzy a nie wujaszka .

Mysle ze KOKO i inni kupujacy nie powinni sie pytac na ogolnym forum ,tylko od razu walic do GINO ,on wie najlepiej ,to widac po postach jakie piszesz wszedzie wsadzasz swoja zlotowka ,ale tylko za 5 groszy masz racje lub wiedze.

pozdrawiam

DAKOTA

ps.

Gino moj nik to DAKOTA ,a nie DAKOTKA , zdrobniaj to moze wujaszka , my ze soba jeszcze nie spalismy ,aby uzywac zdrobnien.(czy aby dochodza u ciebie jeszcze problemy ze wzrokiem lub czytaniem)juz kiedys napisalem ci Ginek abys to przemyslal a ty dalej swoje :bigok

DAKOTA - 2010-11-11, 07:10
koko napisał/a:

witam

KOKO dzisiaj jade tutaj http://www.derfreistaat.de/ bede 7 dni

jak chcesz to moge cos pofotografic i Ci przeslac,

a polecam (bez wyrazania opini) tego http://www.camping-world....ail&indexnr=437

naturalnie samochod ,ale nie Handlarza
pozdrawiam
DAKOTA

gino - 2010-11-11, 07:23

DAKOTA napisał/a:

o tym nie masz pojecia, podajesz link porownawczy do Twojego" Przedzialu cenowego"

jak bedziesz mial na stole 80 000 do 100 000 euro i bedziesz kupowal campera to bedziesz patrzyl troche przez inne okulary na produkt ktory zamierzasz kupic.(jak juz napisalen nie Twoj przedzial cenowy), a nie patrzyl na camperka WUJASZKA :wyszczerzony:

i sie nim zachwycal. :diabelski_usmiech

Ja podalem czyste fakty nowego samochodu , zastrzezenia mialem bo chodzilo o 98 000 tys

nie pln ale Euro

i to moich pieniedzy a nie wujaszka .

:-/
tak..ma PAN racje...NIE STAC MNIE NA DROGIE KAMPERKI... :oops:

poza tym...dla KOKO podalem link z kamperkiem w PANA PRZEDZIALE CENOWYM..
niech PAN czyta uwaznie... nie co drugie zdanie...
Cytat:
http://moto.gratka.pl/tre...l-12140614.html
chociaz ta ma JUZ 3LATA wiec...to juz tez pewnie zabytek...

stara laike..wkleilem tylko i wylacznie dla porownania wagi/wielkosci....

ZEBY PANU BYLO ''jeszcze MILEJ'' ....NA TA STARĄ LAIKE, TEZ MNIE NIE STAC...

PS.
DAKOTA napisał/a:
moj nik to DAKOTA ,a nie DAKOTKA , zdrobniaj to moze wujaszka , my ze soba jeszcze nie spalismy

szanowny Panie DAKOTA...
mówia...ze CT to rodzinka...
jak widac...nie wszyscy..
ale moze to i dobrze...bo wole sypiac z dziewczynami...

48a-ELANKO - 2010-11-11, 08:11

DAKOTA :stop: :stop: :stop:

Pisząc to, jestem wyrazicielem nie tylko swoich myśli ale również grupy forumowiczów, którzy natychmiast zareagowali w rozmowach telefonicznych lub PW.
Twój styl napisanych postów w tym temacie nacechowany wyższością, poniżający rozmówcę i uwłaczający jego godności jest nie do przyjęcia!
Okazujesz w nim brak szacunku, a co gorsza, podkreślasz swoją wyższość ( finansową, jak rozumiemy, bo inną trudno zauważyć). Nie życzymy sobie takiej formy Twoich kontaktów na forum, takiego traktowania naszych forumowiczów :!:

Przyjmij to, co piszę jako dobrą radę - nie prośbę.

Nie pozostaniemy obojętni w przypadku powtórzenia się takiego postępowania.

Jeszcze raz :stop:

Ahmed - 2010-11-11, 08:42

DAKOTA , a ja mam wrażenie ,że Ty po prostu zazdrościsz Gino :ok

Co z tego że nie ma 100000 euro , ale ma dużo przyjaciół i taką dupę koło siebie / przepraszam Sylwiuuu :roza: / , że ja nie zamieniłbym takiego stanu posiadania na żadne pieniądze :spoko :spoko :spoko

Na nowego kampera też :bigok

Roza - 2010-11-11, 08:58

oskp napisał/a:
taką dupę koło siebie

dlaczego jestes wulgarny?
nie znasz innych okreslen pieknej kobiety?

Camper Diem - 2010-11-11, 09:06

ludzie dajcie spokój

Dakota wyraża się w niezbyt miły, niezbyt fortunny sposób, ale Andrzej Elanko już zwrócił mu uwagę i wierzę, że sprawca zamieszania ;) weźmie to sobie to serca...

Prawda jednak jest taka, że tylko on pisał do autora wątku, a nie do publiczności. Koko chce sobie kupić wygodne auto z górnej półki, w miarę nowe, a Dakota jako jedyny był w stanie ocenić Laikę pod tym kątem. i nawet wskazał konkurencyjne auto, które sam od jakiegoś czasu testuje.

eeik - 2010-11-11, 10:12

No cóż, to pozwolicie , że się wypowiem :)

I mniemam, że będę godna wyrażenia opinii , bo my TĄ daremną Laiką jeździmy 3 rok.

Dakota poza krytyką generalnie też nic nie wniosłeś, wsiadłeś do auta pojeździłeś i co ??
meble odpadły ???
z kibelka wywaliło ???
Co konkretnie masz do zarzucenia bo , że Tobie się meble nie podobają to nie o to tu biega.
Zresztą sam ton wypowiedzi mnie wprawił w osłupienie ,a już użycie argumentów materialnych poniżej krytyki. :shock:

Ja zawsze mówię każda sroczka swój ogonek chwali.

Ja tam tej naszej nie mam nic do zarzucenia, wprawdzie nie na iveco tylko na fordku
ale jemu akurat też nie mam nic do zarzucenia.

W sumie to ciężko doradzać, bo w każdej firmie i w każdym aucie może się zdarzyć niefortunny przypadek i ja bym akurat nie użyła mocnych argumentów w jedną czy drugą stronę.
Nasza akurat się spisuje pięknie, nie psuje się, meblom nie mam nic do zarzucenia.
Ale ja nie dam głowy , że inna to badziewie albo cud , miód i orzeszki.

Ale tak sobie myśle, że może nie mam prawa zabierać głosu, bo nasza może w oczach innych okazać się zabytkiem :dewil
ale i tak ją bardzo "kocham" co by o niej inni nie mówili.

Koko nie wiem co Ci konkretnie doradzić .
Bo kupisz i jak się nie spisze to mnie na kawę nie zaprosisz :szeroki_usmiech

Ja widziałam Hymera za te 100 tys euro po roku użytkowania - nie powiem byłam w mocnym szoku, że autko tej klasy może tak wyglądać.
Ale to nie znaczy , że Hymery są beeeeeeeeeee, może ten model tak miał nie wiem.

Bo w sumie co można wnioskować oglądając nowe auto ??
Argumenty racjonalne są po jakimś czasie jego użytkowania.

I tyle.

Tadeusz - 2010-11-11, 10:44

eeik napisał/a:
I mniemam, że będę godna wyrażenia opinii , bo my TĄ daremną Laiką jeździmy 3 rok.

Ja też nią jeździłem. :wyszczerzony: Troszeczkę, ale tylko troszeczkę, :-P nawet Wam jej zazdroszczę. Świetny kamper. I ładny.

Ewuniu, stawiam Tobie piwo za stonowaną, chociaż stanowczą reakcję na zachowanie brzydkie. :roza:

janusz - 2010-11-11, 11:38

Cytat:
Ale tak sobie myśle, że może nie mam prawa zabierać głosu

No przepraszam bardzo ale wytłumacz się natentychmiast z tych słów :bukiet:

Może troszkę za off-topuję, jest wiele powiedzonek na ten temat. Np: "nie to jest ładne co jest ładne, tylko to co się komu podoba. Albo "jeden woli rybki drugi akwarium" Można mnożyć powiedzenia. Nie wiem czy stara Laika jest lepsza od nowej. Nie wiem nawet czy nowa jest lepsza od starej. Myślę, że jeszcze raz chciał bym mieć Laikę. Bo jak powiada Martes "już raz chciałem"
Fajna byłaby taka dyskusja, że Lajka (użyłem teraz nazwy jako dowolnej marki kampera) jest fajna bo i tu wymieniamy zalety. Nie jest fajna bo i tu wymieniamy wady. A tak to przechodzimy do tak nie lubianego na tym forum słowa "całokształt" i oceniamy samochód za całokształt, co przecież jest niedopuszczalne. :haha: :haha: :haha:
Ale o czym innym chciałem. Chciałem o poście DAKOTY. Trochę Go poniosło ale na szczęście zareagował jeden z administracji, teraz to był Andrzej, i dał do zrozumienia by nie iść ta drogą. I fajnie. I można bez upomnień i karteczek.

eeik - 2010-11-11, 12:07

Januszu bo być może nie mam prawa zabierać głosu
bo ta nasza Laika ma te parę latek i co ja tu będę
się wciskać i wyrażać opinie jak nie mam koronnego argumentu na stole :haha: :haha:

I masz rację, można było łądnie napisać o wadach i pozytywach

ale i tak zawsze moja będzie najładniejsza , a też idąc za słowami kolegów dlaczego moja ??

Bo jest moja.

A tak merytorycznie
Przetrenowaliśmy naszą w róznych warunkach letnich i zimowych,
Dla mnie najpierw przy wyborze znaczenie miał układ wnętrza, to akurat autko spełniło wszystkie warunki, po tych 3 latach mogę napisać, że nic się nie luzuje, meble się trzymają, mechanicznie też wszystko dobrze.
Mimo wybajerzonej łazienki wolałam chyba rozwiązanie z Dethlefsa to taki mały minusik, na minus też mogę rozkładanie kanap gdzie jest stół, ale znowu
my mamy taki układ by go nigdy do spania nie rozkładać więc w naszym przypadku to nie ma żadnego znaczenia.

Jako zimowy po prostu rewelacja , dla mnie zmarzlucha to bardzo ważny plus
no i najfajniejsza sprawa nasz "napęd na 4 kółka" czyli jak to mówi Sławek Dehler "szpera" - genialnie rozwiązanie no ale tu wchodzimy na konika więc nasz fordek to ma
nie wiem czy ma to Iveco.

I tak na końcu wyjdzie to co napisał Janusz, jeden rybki inny akwarium
i żadne pieniądze nie mają tu nic do rzeczy. bo można sobie minę kupić i za milion euro ,
no chyba, że się kupuje tylko dla szpanu, a to wtedy ma znaczenie .

SlawekEwa - 2010-11-11, 12:34

eeik napisał/a:
Mimo wybajerzonej łazienki wolałam chyba rozwiązanie z Dethlefsa to taki mały minusik,

Ewa rozwiń temat.
eeik napisał/a:
czyli jak to mówi Sławek Dehler "szpera"

"Szpera" to szpera i wszystko jasne :spoko

Camper Diem - 2010-11-11, 12:46

eeik napisał/a:
najfajniejsza sprawa nasz "napęd na 4 kółka"

no właśnie, dla miłośników zimowego kamperowania sprawa priorytetowa. jam nie narciarz, ale właśnie tego "plusa dodatniego" Ci zazdroszczę, bo napęd rzadko stosowany w kamperach :(

eeik - 2010-11-11, 13:13

SlawekEwa napisał/a:
eeik napisał/a:
Mimo wybajerzonej łazienki wolałam chyba rozwiązanie z Dethlefsa to taki mały minusik,

Ewa rozwiń temat.

Sama łazienka duża ale miejsca do poruszania jakby trochę mało.
W Delfiku łazienka mniejsza ale jakby więcej przestrzeni.
Np prysznic jest z siedzonkiem, no biorąc prysznic stoję więc dla mnie szkoda tego miejsca ale wgląda ładnie

Umywalka śliczna albo obudowana meblową szafką i to też zabiera miejsce, ale za to mam gdzie schować wszystkie akcesoria.
Dlatego szukając dla siebie rozwiązania wybierałam takie aby według moich kryterów było jak najwięcej na plus.

Nie ma idealnego auta, zawsze jest kompromis, cokolwiek by ktoś nie pisał.

Tadeusz - 2010-11-11, 13:21

Czytam, czytam, rozważam Wasze argumenty, po czym rozglądam się po moim maleństwie i zadaję sobie pytanie: za co ja go właściwie lubię? :)
papamila - 2010-11-11, 14:44

[quote="affa"]tego "plusa dodatniego" Ci zazdroszczę, bo napęd rzadko stosowany w kamperach /quote]
affa,
Ewcia Eiikowa pisze w cudzyslowie " napęd na 4koła"
mowa oczywiscie o bliliżniakach :haha:

Camper Diem - 2010-11-11, 14:54

papamila napisał/a:

Ewcia Eiikowa pisze w cudzyslowie " napęd na 4koła"
mowa oczywiscie o bliliżniakach :haha:

a... to też jej zazdroszczę, tylko... mniej :haha:

eeik - 2010-11-11, 15:41

Papamila słonko, nie dokładnie o bliźniakach :) )

ta sławna szpera to blokada mostu :)

a , że na bliźniorach to napęd na "4 kólka" :-P :diabelski_usmiech

Tadzieńku , lubisz bo jest Twój :ok

Camper Diem - 2010-11-11, 15:49

Ewa, to ja chyba znowu bardziej muszę zazdrościć? ;)

Twoja Laika mi się bardzo podoba, a najbardziej podobał mi się garaż i pamiętam jak z żoną żeśmy się przymierzali do kampera to boleliśmy, że takiego dużego jak Twój mieć nie możemy. koniec końców wyszło jak wyszło... ale szpery nie mam :gwm :haha:

janusz - 2010-11-11, 16:22

affa napisał/a:
Twoja Laika mi się bardzo podoba

Cóż za wyznanie :haha: :haha: :haha:

eeik - 2010-11-11, 17:08

O tak, garaż jest niezastąpiony, to najcieplejsze miejsce miejsce w kamperze :) )
i plac zabaw dla kilkanaściorga dzieci na parapetówie :) ))) na Malcie.

Też ją bardzo lubię .

A drugi typ to była własnie Euramobil i do tej marki mam sentyment bo w latach wczesnych 90-tych to był pierwszy wynajęty kamper w jakim spędziliśmy urlop.

adam180 - 2010-11-11, 20:12

Witam, wszelkie pytania co do iveco 35C18 możecie kierowac do mnie, mam przecież taki na zabudowie Giottiline. Nie sprawdziłem jeszcze i nie miałem okazji radzenia sobie w śniegu,ale myślę ,że nie będzie źle. Poza tym jest to camper właśnie w stylu tejże Laiki.Wydaje mi się że jakośc wykonania będzie lepsza właśnie w Rexosline. A kolega który porównuje
ją do carthago, chyba nie widzi różnicy cenowej między włoską a niemiecką marką.Sam uważam że to właśnie carthago robi najlepiej wykonane camperki.Miałem nawet oferte uszkodzonego na iveco z alkową z 2007 roku, lecz jak się okazało ,uszkodzenie było bardzo zaawansowane, więc zaniechałem tej oferty.A sam uszkodzony camper kosztował właśnie ok. 250 tys.zł.Potem natrafiłem na moją "stonkę" i tak się zaczęła przygoda z własnym camperem :ok

P.S : Widziałem dzisiaj jak dużo kamperków i przyczep przemykało przez Sandomierz !
Pozdrawiam ich szczególnie :wyszczerzony:

Pawcio - 2010-11-12, 08:19

adam180 napisał/a:
P.S : Widziałem dzisiaj jak dużo kamperków i przyczep przemykało przez Sandomierz !
Pozdrawiam ich szczególnie

Dziękujemy! :ok
I zapraszamy do odwiedzin! :spoko

koko - 2010-11-13, 12:12

Przed Lipskiem targowałem 2 lajki Roxoline 722 zadzwonił do mnie Tommar kolega z forum i podał mi adres w Ostrowie Wielkopolskim gdzie stała Lajka 721 i co się okazało:
Lajka ma szer.217cm jest na pojedyńczej ramie ma stopień między kabiną a resztą kabina jest jakaś mała jak w półintegralu.
A w ogóle to dziękuję wszystkim którzy zabrali głos w tym temacie z każdej wypowiedzi
płynie jakaś wiedza i wyrażają one gust i zdanie własciciela wypowiedzi a osobiste uwagi wzajemne są na pewno nie potrzebne jeszcze raz DZIĘKUJĘ

neptyk - 2010-11-28, 15:13

Ja tez dorzuce ze dwa zdania...

Bez emocji, zarowno z jednej jak i z drugiej strony, osobiste wycieczki zadnej ze stron niepotrzebne....

Co do Carthago i Laiki - wydaje mi sie, ze - wbrew temu co pisze kolega Dakota - nie jest to jednak ta sama polka cenowa. Najdrozsze Laiki kosztuja tyle co tansze Carthago. Laika jako producent zaliczana jest jeszcze do producentow powszechnych, a Carthago przyznaje sie juz miano producenta tzw. Premiumklasse. Moim zdaniem produkty Carthago rzeczywiscie sa lepsze... nieco. Nieduzo...

Ponadto wydaje mi sie, ze trzeba dodac, iz od jakiegos czasu Laika jest wlasnoscia niejakiego Pana Erwina Hymera, tak, tak, tego z grupy Hymer. Ktos kto sledzi rozwoj rynku kamperow w ostatnich kilku latach wie jakie olbrzymie trudnosci ma obecnie Hymer. Zamknieta fabryka we Francji, zwolniona kupa ludzi, produkcja przyduszona. Nie mieli nawet kasy na Targi w Lipsku w tym roku no i wydaje sie tez, ze olewaja Ossis i Ostdeutschland. Oczywiscie oficjalna wersja brzmi inaczej...
A cienko im idzie bo produkty drogie, za to koszmarna fala krytyki od paru lat jesli chodzi o jakosc. Jak sie poczyta tutejsze fora i co ludzie pisza o Hymerach to wlosy staja deba... Chlopaki oszczedzaja na kazdym kroku, moim zdaniem to sie odbija m.in. rowniez na jakosci i to dotyczy spolek kupionych przez grupe Hymera rowniez. Moze w mniejszym stopniu Dethleffsa (znakomity serwis, ktory to wszystko potem potrafi uprzatnac, co sknocone) i Bürstnera. No ale to akurat marki w holdingu CMC gdzie pan Erwin Hymer ma tylko 50% udzialow i inni tez cos maja do powiedzenia.

Jak sie komus podoba Laika, uwazam ze jest b. godna polecenia, dosc ekslkuzywna, fajna technika (Doppelboden!!!) i piekny wloski design, Ogolnie raczej sie tu na Laiki nie narzeka, b. dobre samochody...
Jednak w klasie 90 000-100 000 euro mozna juz sie spokojnie rozejrzec za czyms innym dla porownania.

Chwilowo chlopcami do bicia na tut. rynku sa Hymer i Euramobil (koszmarna fala krytyki jesli chodzi o jakosc).

pzdr
neptyk

koko - 2010-11-28, 17:48

Dziękuje za twoje uwagi ale już pozamiatane zadatkowałem carthago c-line i 4.8 z 2009r
Po moim Knausie Laika wydawała się ciasna no to tyle. Jak piszą ludzie o moim nabytku
miło by było się dowiedzieć'
pzdr Konrad

Fux - 2010-11-28, 18:01

eeik napisał/a:
Jako zimowy po prostu rewelacja , dla mnie zmarzlucha to bardzo ważny plus no i najfajniejsza sprawa nasz "napęd na 4 kółka" czyli jak to mówi Sławek Dehler "szpera" - genialnie rozwiązanie no ale tu wchodzimy na konika więc nasz fordek to ma
nie wiem czy ma to Iveco.

Tak dla uporządkowania to szpera jest mechanizmem, ktory ma za zadanie ograniczyc uślizg jednego z koł napędzanych!
Czym innym bedzie blokada mechanizmu różnicowego, gdyz wtedy oba kola na osi beda mialy przekazywany naped o takiej samej sile i nie będzie możliwa bezpieczna jazda po zakrętach tak dla pasażerow jak i dla mostu.

neptyk - 2010-11-28, 18:34

koko uau :gra:

super kamper, gorna polka, mnie sie widzi, ze bedziesz zadowolony

i powiadaja, ze dobry serwis, nie dyskutuja tylko naprawiaja jak trzeba

jak bym mial tyle eciepecie to tez bym zezowal w strone Carthago

pzdr
neptyk

Fux - 2010-11-28, 18:44

koko, przeleciała informacja o zakupie. Szacun!