Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kupujemy kampera - Przewóz środków płatniczych przez granicę

OMEGA - 2010-11-14, 22:59
Temat postu: Przewóz środków płatniczych przez granicę
Czy może ktoś się z was orientuje jaką sumę gotówki można wywieźć do Niemiec bez żadnych problemów?

wyjeżdzając za zachodnią granicę np: po zakup samochodu wartego ponad 10 000 Eu
trzeba zgłosić wywóz gotówki polskim i niemieckim służbą celnym????

jakie macie w tym temacie wiedzę i doświadczenie ,

ostatnio spotkałem się ze stwierdzeniem konieczności zgłaszania faktu wywozu środków płatniczych ponad 10 000 Eu pisemnie na specjalnej deklaracji.

może ktoś przerabiał ten temat.

OMEGA - 2010-11-14, 23:10

PIENIĄDZE: Z gotówką za granicę...
6
wtorek, 6 września 2005 15:34 | Autor: Halina Jarczewska Jacek Sobiczewski NBP

-wydaje mi się że to już nieaktualne

Dorota i Robert - 2010-11-14, 23:28

Nie wiem co mowia polskie przepisy, ale jezeli nie kupisz samochodu i bedziesz wracal z gotowka mozesz spodziewac sie pytania ile ma pan/pani pieniedzy (euro) przy sobie.

Wszystko na co nie masz dowodu wlasnosci (deklaracja wwozu np.) moze byc odebrana a Ty dodatkowo ukarany kara pieniezna. Granica jest chyba 10 tys. euro, ale nie jestem pewna.

Problem jest spowodowany "praniem pieniedzy" a takze zarobkami z "czarnej roboty".
Powinien wystarczyc wyciag z banku o wyplacie danej sumy. Jezeli jest troche czasu moge sprawdzic dokladnie przepisy w najblizszych dniach.

Camp77 - 2010-11-14, 23:38

Witam!

Zgodnie z przepisami polskimi w tym i UE, legalnie możesz wywozić do 10 000 Euro.
Na kwotę wyższą w gotówce należy pobrać z banku nie wyciąg - a zaświadczenie o pobraniu gotówki.
W przeciwnym wypadku przy przypadkowej kontroli nawet policyjnej, kwota ponad 10 tys. Euro (równowartość) może być zatrzymana :shock: i podlega przepadkowi jako środki pienieżne niewiadomego pochodzenia :( plus postępowanie karne i wpis do sytemu komputerowego Shegen. :( :stop:

Pozdrawiam

OMEGA - 2010-11-15, 10:03

Dorota i Robert napisał/a:
Problem jest spowodowany "praniem pieniedzy" a takze zarobkami z "czarnej roboty".
Powinien wystarczyc wyciag z banku o wyplacie danej sumy. Jezeli jest troche czasu moge sprawdzic dokladnie przepisy w najblizszych dniach.

Bardzo proszę o sprawdzenie w Niemieckim Urzędzie Celny , wielu nas wyjeżdza po samochody i to czasami drogie ,
kontrole na drogach są - to prawda nikt nie pisał że miał z tego tytułu jakieś problem.

Znając nadgorliwość Służb Celnych naszych zachodnich sąsiadów , przeszukujących drobiazgowo samochody z Polską rejestracją lepiej na zimne dmuchać.

kimtop - 2010-11-15, 13:40

Camp77 napisał/a:
Zgodnie z przepisami polskimi w tym i UE, legalnie możesz wywozić do 10 000 Euro.

Po kamperka jechaliśmy we czworo :ok

Skorpion - 2010-11-15, 18:25

Ja nie mialem z tym klopotu bo do sasiadow za zachodnia miedze polecialem samolotem a przy sobie mialem tylko 5000 euro
Camp77 - 2010-11-15, 22:18

Rozwiazaniem problemu jest karta kredytowa z odpowiednim limitem wyplat lub dokonanie przelewu na miejscu zakupu przez internet ze swojego konta.
Przy transakcjach Polska - kraje UE transakcja jest prawktycznie realizowana w czasie rzeczywistym ( np. BZ WBK, Nordea, DB). :lol:

Pozdrawiam :spoko

Dorota i Robert - 2010-11-15, 23:14

Doksztalcilam sie na www.zoll.de i w skrocie przekazuje:
- posiadac moze kazdy z nas DOWOLNA ilosc gotowki lub innych srodkow platniczych,
- w przypadku kontroli (urzednicy celni-ZOLL oraz w Bremen, Hamburgu i na Bawari rowniez policja) musimy powiedziec ile faktycznie przewozimy ze soba,
- musimy pokazac pieniadze, podac ich pochodzenie i przeznaczenie (jaka dokladnie jest tego forma dowiem sie jutro korzystajac z podanego nr tel. 351 / 44834-510 albo 530 w jez. angielskim, www.info.privat@zoll.de )
- w przypadkach niejasnych pieniadze laduja w depozycie,
- w przypadku niewyjawnienia przewozu gotowki nastepuje konfiskata oraz jest nalozona kara

Nie slyszalam jeszcze o przypadku zabrania pieniedzy Polakowi, ktory przyjechal do Niemiec po samochod czy inny "troche" drozszy zakup.

Camp77 - 2010-11-16, 19:52

Witaj Dorota i Robert

Masz rację, każdy z nas może mieć dowolną ilość gotówki. :lol:
Problem powstaje jak udowodnić, że to jest Twoja gotówka i ze
pochodzi z legalnego źródła. :shock:
Właśnie w tym celu pobiera się zaświadczenie z "własnego" banku o pobraniu
środków z konta dewizowego.
Mój klient miał takie problemy w Belgii przy kontroli policji i urzędu celnego na autostradzie a drugi w Angli. :-/
Przy kontroli dokonanej przez celników angielskich klient nie mógł przedlożyć
zaświadczenia z banku o pobraniu gotówki. Kwota trafiła do depozytu. Sąd angielski
wydał orzeczenie o przepadku tych środków pienieżnych jako pochodzacych z niewiadomego źródła. :-/

Co Wy na to????? :diabelski_usmiech

Fux - 2010-11-16, 20:11

Prowadzenie konta dewizowego jest najczęściej darmowe, więc zastanawia mnie, dlaczego ludzie są tak lekkomyslni i ryzykują sporą kasę z lenistwa, bo inaczej tego nie mozna nazwać...
Kwestia pól godzinki w banku...

Camp77 - 2010-11-17, 14:33

Całkowicie się zgadzam!!!!
Ryzyko przewozu gotówki ponad 10.000Euro rośnie z uwagi na działania
służb kontrolnych w związku z zapobieganiem praniu pieniędzy i finansowania
terroryzmu. :diabelski_usmiech
Nikt nie będzie dochodził po co ludzik wiezie przy sobie gotówkę w kwocie np. 20.000Euro :spoko

WODNIK - 2010-11-17, 14:37

Kolego Camp 77 źle użyłeś ikonki stop. Weź ją usuń.
Pozdrawiam :spoko

Camp77 - 2010-11-17, 16:36

WYŁĄCZYŁEM
Dorota i Robert - 2010-11-27, 22:27

Po wielu probach dodzwonilam sie do Urzedu Celnego.
Normalnie wystarczy dla obywateli EU wyciag z banku i np. imie /adres wlasciciela/handlarza kampera, ktorego chcemy kupic. Dodatkowe dokumenty wymagane sa tylko od turystow spoza EU.

Moja skromna rada:
jezeli ktos jest niepewny i wiezie ze soba wieksza ilosc gotowki niech skorzysta z podanego powyzej adresu mailowego i skieruje bezposrednie pytanie (po niemiecku lub angielsku), odpowiedz bedzie podobna do mojej ale z "lepszym" naglowkiem. Wydrukowac i wziac ze soba.

Zycze wszystkim udanych zakupow.

Fux - 2010-11-28, 13:08

Przelew z konta dewizowego z RP za granicę idzie 1 dzień. Zrobienie sobie 1 dnia urlopu, chyba nikogo nie zrujnuje.
Przelew zrobiony np. jutro rano na koncie klienta jest we wtorek po poludniu.
prowadzenie konta dewizowego, prywatnego, jest najczęściej za free.