| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Czy dobrze przemyślałem typ zabudowy?
Majek - 2010-11-15, 19:54 Temat postu: Czy dobrze przemyślałem typ zabudowy? Przemyślałem sprawę zabudowy i jestem zainteresowany alkową (mojej żonie nie podoba się integral) długości około 6-6,5m. Do rozważań przyjąłem dwa rodzaje zabudowy:
1. podwójne łóżko z tyłu
2. łóżka piętrowe z tyłu lub z boku
Co będzie wygodniejsze dla dzieci?
Może uzasadnię dlaczego wybrałem taki układ. Argumentacja jest banalna (lenistwo). Po wypożyczeniu w tym roku przyczepy stwierdziliśmy, że nie chcemy codziennie rozkładać i składać stolika do spania tylko mieć dwa łóżka i stolik rozłożony na stałe.
Jeśli chodzi o pozostałe moje wymagania to mam tylko takie, aby prysznic był oddzielony od WC i umywalki. Moja żona upiera się, że w samochodzie musi być klima i tu dochodzimy do sedna sprawy. KASA. Jako, że pierwszy kamper nie jest tym ostatecznym chcę kupić coś w granicach 25-35 tys. złotych a przeglądając ogłoszenia ciężko znaleźć coś z początku lat 90-tych z klimatyzacją.
Czy ktoś mógłby polecić coś z Allegro lub innych ogłoszeń w takiej konfiguracji?
Liczę na pomoc i dyskusję.
Camper Diem - 2010-11-15, 20:07
od razu Ci powiem, że w cenie którą jesteś gotów zapłacić ciężko Ci będzie znaleźć auto o parametach, które wymieniłeś i jeszcze w dobrym stanie.
klimatyzacja w tych rocznikach to rzadka jeszcze sprawa i zacznij od przekonywania żony, że kamper klimatyzacji mieć nie musi, a najważniejszy jest układ wnętrza, który rodzinie musi odpowiadać i jego stan techniczny!!!
powodzenia w szukaniu
KOCZORKA - 2010-11-15, 20:12
| Majek napisał/a: | | Co będzie wygodniejsze dla dzieci? |
Moje chłopaki lubią w trasie poleżeć na naszych łóżkach (śpią w alkowie), bo dłuższa trasa na siedząco ich męczy. My z tyłu mamy właśnie dwa podwójne łóżka.
Dlatego ja jeśli miałabym doradzać to opcja 1.
Jeżeli wybierzecie opcję 2, to lepsze jest rozwiązanie łóżek piętrowych na tylnej ścianie kamperka, bo te wzdłuż, go mocno zawężają.
Ale to moje zdanie i może się mylę.
| Majek napisał/a: | | Moja żona upiera się, że w samochodzie musi być klima |
Czy Twojej żonie chodzi o klimę w samochodzie podczas podróży, czy o całego klimatyzowanego kampera?
Ta druga opcja jest pożyteczna tylko przy staniu na kempingach i podłączeniu do prądu.
My takowej nie potrzebujemy, bo stając na dziko i tak nie pociągnie.
Niestety z wyborem kamperka nie pomogę, ale pewnie koledzy pomogą.
kimtop - 2010-11-15, 20:15
Nie napisałeś jakie masz dzieci(wiek i płeć)
Jeśli mogą spać razem, to dobry jest układ -dzieci na alkowie, Wy na podwójnym łózku z tyłu.Dzieci przeważnie wolą alkowę od łóżka piętrowego.
Natomiast jeśli dzieci na łóżku piętrowym dla Ciebie niestety zostaje alkowa.Napisałem "niestety"gdyż ja osobiście nie lubię spać na grzędzie.
Majek - 2010-11-15, 20:22
| affa napisał/a: | od razu Ci powiem, że w cenie którą jesteś gotów zapłacić ciężko Ci będzie znaleźć auto o parametach, które wymieniłeś i jeszcze w dobrym stanie.
klimatyzacja w tych rocznikach to rzadka jeszcze sprawa i zacznij od przekonywania żony, że kamper klimatyzacji mieć nie musi, a najważniejszy jest układ wnętrza, który rodzinie musi odpowiadać i jego stan techniczny!!!
powodzenia w szukaniu |
Właśnie, czy rzeczywiście w kamperze tak samo potrzebna jest klima jak w zwykłej osobówce. Może kamper mniej się nagrzewa a prędkości kamperowe pozwalają jeździć z uchylonymi oknami. Kto ma porówanie z klima i bez niech się wypowie.
mondeo - 2010-11-15, 20:24
Może to dziwnie zabrzmi ale ja bym wybrał wariant
nr 3 -coś w dobrym stanie ,żeby nie śmierdział i nie był mocno walony .
Jak znajdziesz rozdzynek będziesz wiedział ze to to .
Majek - 2010-11-15, 20:30
| KOCZORKA napisał/a: | | Majek napisał/a: | | Co będzie wygodniejsze dla dzieci? |
Moje chłopaki lubią w trasie poleżeć na naszych łóżkach (śpią w alkowie), bo dłuższa trasa na siedząco ich męczy. My z tyłu mamy właśnie dwa podwójne łóżka.
Dlatego ja jeśli miałabym doradzać to opcja 1.
Jeżeli wybierzecie opcję 2, to lepsze jest rozwiązanie łóżek piętrowych na tylnej ścianie kamperka, bo te wzdłuż, go mocno zawężają.
Ale to moje zdanie i może się mylę.
| Majek napisał/a: | | Moja żona upiera się, że w samochodzie musi być klima |
Czy Twojej żonie chodzi o klimę w samochodzie podczas podróży, czy o całego klimatyzowanego kampera?
|
Dwa podwójne łóżka czy jedno podwójne lub dwa pojedyńcze?
Mnie bardziej pasuje opcja podwójne z tyłu bo na takim łózku dzieci mogą sie pobawić podczas złej pogody.
Jęśli chodzi o klimę to tylko taka w samochodzie na czas podróży bo nikt nie będzie siadział w samochodzie na postoju w czasie upałów.
Majek - 2010-11-15, 20:46
| mondeo napisał/a: | Może to dziwnie zabrzmi ale ja bym wybrał wariant
nr 3 -coś w dobrym stanie ,żeby nie śmierdział i nie był mocno walony .
Jak znajdziesz rozdzynek będziesz wiedział ze to to . |
Czy Ty w ten sposób wybierałeś swojego? Nieważne jaki układ, byle nie śmierdzący i nie walony.
Przecież to oczywiste, że nie chcę kupować kampera śmierdzącego i powypadkowego.
Majek - 2010-11-15, 20:49
| kimtop napisał/a: | Nie napisałeś jakie masz dzieci(wiek i płeć)
Jeśli mogą spać razem, to dobry jest układ -dzieci na alkowie, Wy na podwójnym łózku z tyłu.Dzieci przeważnie wolą alkowę od łóżka piętrowego.
Natomiast jeśli dzieci na łóżku piętrowym dla Ciebie niestety zostaje alkowa.Napisałem "niestety"gdyż ja osobiście nie lubię spać na grzędzie. |
Napisałem w dziale powitalnym o wieku (13 i 3) a płeć to dziewczyny.
Mógłbyś napisać dlaczego nie lubisz spać w alkowie?
roger - 2010-11-15, 20:56
Bo nie zawsze tam jest w stanie wejść .... na siusiu też trzeba się gramolić że o innych przyjemnościach ograniczonych sufitem nie wspomnę .....
My też nie lubimy tam sypiać....
Majek - 2010-11-15, 21:00
| roger napisał/a: | że o innych przyjemnościach ograniczonych sufitem nie wspomnę .....
|
tak właśnie myślałem, ale nie miałem okazji wypróbować a z siku potrafię jescze wytrzymać do rana
Czekam jeszcze na odpowiedź Kimtopa i innych również.
roger - 2010-11-15, 21:05
| Majek napisał/a: | | a z siku potrafię jescze wytrzymać do rana |
Powodzenia życzę na zlocie po XXXX piwach ....
PS
Poza tym alkowa jest przeważnie zagracona stolikami krzesełkami .... choć to nie reguła
mondeo - 2010-11-15, 21:27
Podałeś 3 układy ,ja nie nastawiałbym się na jeden ,wybrałbym to co będzie w dobrym stanie .Kampery to nie osobówki ,nie ma dużego wyboru .
Tak naprawdę to nie wiemy czy twoje córki będą chciały spać razem ? ty też tego nie wiesz ,w tym roku chcą w przyszłym nie .
Real pokaze ci o co mi chodzi ,pojedzisz ,poszukasz i zobaczysz jaki to miód
kimtop - 2010-11-15, 21:29
W alkowie śpi się blisko sufitu co niektórym przeszkadza (ja osobiście nie mam takich problemów)
Do łóżka nie wchodzi się po drabinie(schodzenie po ciemku do łazienki ,szczególnie na zlotach, może obudzić wszystkich)
Do łóżka wchodzę i wychodzę z niego "bezkolizyjnie"
No i sprawa bardzo ważna.W łóżku mam pożądny jednolity materac,,który leży na sprężystym stelażu.
KOCZORKA - 2010-11-15, 22:17
| Majek napisał/a: | Dwa podwójne łóżka czy jedno podwójne lub dwa pojedyńcze?
|
Ups, troszkę źle napisałam - mam 2 pojedyncze z tyłu łóżka, a pomiędzy nimi coś w rodzaju stolika żeby kawki się w łóżku napić.
| Majek napisał/a: | | Mnie bardziej pasuje opcja podwójne z tyłu bo na takim łózku dzieci mogą sie pobawić podczas złej pogody |
Każdy z nas ma inne preferencje, dlatego poszukuj tego co Wam najbardziej pasuje.
Moje chłopaki lubią zajmować stół - rysowanie, różne gry itp.
Śpią w alkowie, bo tam im się podoba, a my mamy w razie niepogody wygodne łóżka z tyłu, żeby np. książkę poczytać i moją ubóstwianą kawę wypić.
| roger napisał/a: | | Poza tym alkowa jest przeważnie zagracona stolikami krzesełkami .... |
Żeby alkowa była niezagracona warto kampera kupić z bagażnikiem, który na 4 osoby jest bardzo pożądany. Klamotów do podróży kobietki lubią dużo zabierać.
Co do spania w alkowie, to są osoby na forum, co tam sypiają i sobie bardzo chwalą.
Majek - 2010-11-15, 22:52
Czy w takim kamperze http://allegro.pl/fiat-du...1317051572.html na łóżku z tyłu mogą spać dwie osoby. Jeśli nie, proszę o pokazanie przykładu kampera z łóżkiem odpowiednim dla dwóch dorosłych osób.
KOCZORKA - 2010-11-15, 23:23
Ten kamperek jest malutki i z tyłu to on ma pojedyncze łóżko - tak mi się wydaje.
Tutaj masz linka na kamperka, który ma podwójne łóżko.
http://allegro.pl/camper-...1304365662.html
Majek - 2010-11-16, 08:09
właśnie zastawiam się czy na takim łóżku z tyłu wyśpią sie dwie osoby, bo wizualnie to rzeczywiście wygląda co najwyżej na 1,5 osoby
taki układ spania byłby idealny, dzieki
widziałem jeszcze takie co miały wymiarowe podwójne łóżko zamiast tego "1,5"
Camper Diem - 2010-11-16, 08:41
| Majek napisał/a: | właśnie zastawiam się czy na takim łóżku z tyłu wyśpią sie dwie osoby, bo wizualnie to rzeczywiście wygląda co najwyżej na 1,5 osoby
widziałem jeszcze takie co miały wymiarowe podwójne łóżko zamiast tego "1,5" |
Koczorka wskazała Ci auto z dużym łóżkiem, na zdjęciu nie widać całego
StasioiJola - 2010-11-16, 14:21
Majek- na tym łóżku z tyłu co pokazałeś w swoim linku może spac wygodnie tylko 1 osoba, tak jak zauważyła Lucynka, ale jak by pomyśleć to można dorobić nad tym drugie spanie składane i wtedy powstaje opcja z pietrowymi łóżkami wzdłużnymi. Niektóre kamperki tak mają!! nie wiem czy dla Ciebie byłoby to wygodne. Jeśli chcesz z tyłu wygodne łóżko to kupuj z łózkiem poprzecznym z tym ze wtedy kamperki przekraczaja juz długość 6 mb.!!!
Majek - 2010-11-16, 15:12
| affa napisał/a: | | Majek napisał/a: | właśnie zastawiam się czy na takim łóżku z tyłu wyśpią sie dwie osoby, bo wizualnie to rzeczywiście wygląda co najwyżej na 1,5 osoby
widziałem jeszcze takie co miały wymiarowe podwójne łóżko zamiast tego "1,5" |
Koczorka wskazała Ci auto z dużym łóżkiem, na zdjęciu nie widać całego |
Chodziło mi o łóżko, które ja podałem w linku
Majek - 2010-11-16, 15:17
| StasioiJola napisał/a: | Majek- na tym łóżku z tyłu co pokazałeś w swoim linku może spac wygodnie tylko 1 osoba, tak jak zauważyła Lucynka, ale jak by pomyśleć to można dorobić nad tym drugie spanie składane i wtedy powstaje opcja z pietrowymi łóżkami wzdłużnymi. Niektóre kamperki tak mają!! nie wiem czy dla Ciebie byłoby to wygodne. Jeśli chcesz z tyłu wygodne łóżko to kupuj z łózkiem poprzecznym z tym ze wtedy kamperki przekraczaja juz długość 6 mb.!!! |
Kamper z poprzecznym łóżkiem najbardziej odpowiadałby dla mojej rodzinki, a najlepiej na podwyższeniu i pod spodem garaż, ale nie widziałem takiego kamperka z początku lat 90-tych.
To które pokazała Koczorka jest pewnie nawet na dwie osoby z małym dzieckiem.
Długość kampera to nie problem bo tak jak wcześniej napisałem przymierzam się do długości 6,0-6,5m.
Majek - 2010-11-16, 18:29
ten http://cgi.ebay.de/ws/eBa...e=STRK:MEWAX:IT chyba spełniłby moje oczekiwania
co o takim myślicie?
KOCZORKA - 2010-11-16, 18:56
Fajny.
Co prawda, trzeba łóżko tylne rozkładać na noc, ale w dzień jest duży salonik.
W razie brzydkiej, deszczowej pogody, macie do dyspozycji 2 stoliki, co przy dzieciach jest bardzo przydatne.
Camper Diem - 2010-11-16, 19:48
Majek, układ tego auta swego czasu i mnie by zaspokoił. trudno będzie znaleźć coś lepszego, co najwyżej porównywalne
rozkładane łóżko to jest nieduży kompromis, mam tak w przyczepie- tylko pościel trzeba gdzieś upchnąć
roger - 2010-11-16, 20:40
Majek z tego co widzę Kogut ma identycznego ..... z nim pogadaj ....
StasioiJola - 2010-11-16, 21:54
Układ fajny, myślę ,ze spełniłby Wasze oczekiwania!!!! Ciekawe do jakiej ceny dojdzie aukcja, na razie 7 ofert. Za ta cene jak teraz można by kupować jak jest, jednak jestem zwolennikiem oglądnięcia towaru przed kupnem, żeby nie było niespodzianek!!!
pirat666 - 2010-11-16, 21:56
| roger napisał/a: | | Majek z tego co widzę Kogut ma identycznego ..... z nim pogadaj .... |
Ten jest chyba dłuższy ale mogę się mylić.
Układ wygląda na rewelacyjny podkowa z tyłu + duży stolik za kabiną.
Na pewno sprawdzi się taki układ
My mamy podobny tylko krótszy i z tyłu jest tylko pojedyncze łóżko/ 2 stolik - który często wykorzystują nasze chłopaki jak mają się sami sobą zająć a my np robimy obiadek na głównym.
Majek - 2010-11-16, 22:50
| pirat666 napisał/a: | | roger napisał/a: | | Majek z tego co widzę Kogut ma identycznego ..... z nim pogadaj .... |
Ten jest chyba dłuższy ale mogę się mylić.
Układ wygląda na rewelacyjny podkowa z tyłu + duży stolik za kabiną.
Na pewno sprawdzi się taki układ
My mamy podobny tylko krótszy i z tyłu jest tylko pojedyncze łóżko/ 2 stolik - który często wykorzystują nasze chłopaki jak mają się sami sobą zająć a my np robimy obiadek na głównym. |
To może Kogut się na ten temat wypowie?
Oglądałem Waszego w kategorii Nasze auta. Powiedz czy co noc rozkładacie czterosobowy stolik do spania czy 2 dzieci da radę się wyspać na tym pojedyńczym?
Majek - 2010-11-16, 23:07
Dlaczego wersja z rozkładanym u góry łóżkiem nie jest ok? Powiedz bo taki też brałem pod uwagę. http://cgi.ebay.de/ws/eBa...e=STRK:MEWAX:IT
Pochwal się jaki to ten trzeci układ, chociaż "na piśmie":roll:
Majek - 2010-11-16, 23:25
| KOGUT napisał/a: | podjedź ...pogadamy , porysujemy .... zobaczysz , że się zarazisz |
ok
Majek - 2010-11-19, 18:08
| affa napisał/a: | od razu Ci powiem, że w cenie którą jesteś gotów zapłacić ciężko Ci będzie znaleźć auto o parametach, które wymieniłeś i jeszcze w dobrym stanie.
powodzenia w szukaniu |
Ponawiam pytanie, czy w kamperze klimatyzacja samochodowa jest rzeczą bez której nie można się obyć w czasie, gdy na dworze jest temperatura powyżej 35st. Kto ma jakieś doświadczenia z klima i bez?
Fux - 2010-11-19, 18:16
Myślę, że w każdym samochodzie klimatyzacja jest potrzebna.
Andrzej 73 - 2010-11-19, 18:27
| Fux napisał/a: | | każdym samochodzie klimatyzacja jest potrzebna. |
Jeśli jest to zabudowa typu alkowa , to jak dla nas klimy samochodowej może nie być.
hhmariusz - 2010-11-19, 19:19
Moim zdaniem klima nie jest aż tak niezbędna w kamperku jakby się zdawać mogło.
Przy przelotach otwarte szyby dają przewiew i chłodzą - ja to lubię.
Na postoju dużą większość dnia spędza się na leżaczkach, wycieczkach, plażach, później wieczorek przy rozmowach i piwku, aż się zrobi tak chłodno, że miło jest wejść do ciepłego kamperka
kimtop - 2010-11-19, 19:28
W zeszłym roku w Grecji jechałem bez klimy.W czasie jazdy w 40-sto stopniowym upale po serpentynach (70 km.w 3 godz.), córkę przed zasłabnięciem uratował brany w czasie jazdy zimny prysznic.
Po powrocie zamontowałem klimę.
Za to w Norwegii klima nie była potrzebna
Fux - 2010-11-19, 23:37
| Andrzej 73 napisał/a: | | Jeśli jest to zabudowa typu alkowa , to jak dla nas klimy samochodowej może nie być. |
Rozumiem, że dziala, jak klimatyzacja...
Przy ok. 30 na zewnątrz, wewnątrz masz koło 40...
Wolę 22-23 wewnątrz auta...
Andrzej 73 - 2010-11-19, 23:43
| Fux napisał/a: | | Rozumiem, że dziala, jak klimatyzacja... |
Działa jak izolator. W czasie jazdy w kabinie jest chłodniej , a w alkowie zapewne dużo cieplej , ale tego w czasie jazdy nie sprawdzałem bo zawsze
Fux - 2010-11-20, 00:04
| Andrzej 73 napisał/a: | | W czasie jazdy w kabinie jest chłodniej |
Niż na dworze?
Daj spokuj...
Andrzej 73 - 2010-11-20, 00:09
Jeśli na dworze jest 36 st.C to w kabinie mam ok 7st. mniej. Zawsze mam włączony nawiew , więc nie jest tak źle.
Klimy na pewno nie zastąpi.
Dziabong - 2010-11-20, 07:46
Alkowa daje cień i ochrania przed bezpośrednim słońcem, a wentylator przepływ powietrza, podnosi komfort, ale nie zmniesza temperatury.
Fux - 2010-11-20, 07:51
| Andrzej 73 napisał/a: | Jeśli na dworze jest 36 st.C to w kabinie mam ok 7st. mniej. Zawsze mam włączony nawiew , więc nie jest tak źle.
Klimy na pewno nie zastąpi. |
A jaki czynnik schlodzi Ci powietrze?
Przecież nie wentylator?
Andrzej 73 - 2010-11-20, 08:46
| Fux napisał/a: | | A jaki czynnik schlodzi Ci powietrze? |
Nie bądź dzieckiem przecież to logiczne. Staram się Tobie wytłumaczyć , że w kamperze o zabudowie alkowa nie jest tak bardo gorąco jak w zwykłym samochodzie , ale Ty widzę , że przyjmujesz to co piszę z ironią. Jeśli tak to odbierasz , to po co zadajesz tego typu pytania.
Napisze jeszcze raz klimy to nie zastąpi , ale idzie wytrzymać i obyć się bez niej. Jak dla nas bardziej potrzebna jest stacjonarna.
Ps.
Fux - najlepiej kup auto z dwoma klimami.
Fux - 2010-11-20, 08:53
| Andrzej 73 napisał/a: | | Fux - najlepiej kup auto z dwoma klimami. |
Teraz mam trzy strefową...
Ja swego czasu troche pojeździlem sobie autami bez klimatyzacji...
Nie jest największym problemem jazda w temp. powiedzmy do 30 st.
Problemem jest jazda, kiedy auto zostawione na slońcu mialo wew. ca. 50 st.
Kierownicy, plastikow nie dawalo się dotknąć.
Ja rozumiem, że alkowa w jakiś sposób robi za markizę, ale przy długich przebiegach na Poludniu robi sie nieciekawie.
Andrzej 73 - 2010-11-20, 09:02
| Fux napisał/a: | | Teraz mam trzy strefową... |
I nadal nie zrozumiałeś mojej sugestii , chodzi o klimę w zabudowie i samochodzie.
| Fux napisał/a: | | Problemem jest jazda, kiedy auto zostawione na slońcu mialo wew. ca. 50 st. |
Więc bardziej potrzebna jest stacjonarna plus przetwornica , samochodowa nie schłodzi całej zabudowy.
Fux - 2010-11-20, 09:06
O widzisz.
Może ktos sie wypowie, dokąd "siega" klima samochodowa w czasie jazdy?
Kierownik i pasażer na pewno; co dalej z tymi, którzy siedzą za tymi pierwszymi?
w innym watku z kolei ktos pisał, że pojechali całorocznym pakietem na narty i ogrzewanie nie dawalo rady do części kierowcy i pasażera, skąd wiało chlodem?
kimtop - 2010-11-20, 10:51
| Andrzej 73 napisał/a: | | Więc bardziej potrzebna jest stacjonarna plus przetwornica , samochodowa nie schłodzi całej zabudowy. |
Stacjonarna w czasie jazdy to nieporozumienie.
Pobiera tyle prądu,że w krótkim czasie może rozładować akumulator pokładowy.
Natomiast u mnie klima silnikowa bardzo ładnie schładza cały samochód (7 metrów dł.).Jeżdziłem po Turcji w temperaturach dochodzących do 40 st. i było ok.Nie zapominajmy,że klima osusza powietrze ,co jest również bardzo ważne.
Mimo wszystko uważam,że jeśli nie jedzie się na południe Europy można się obyć bez klimatyzacji.
Majek - 2010-11-20, 11:12
właśnie o takie różne spostrzeżenia mi chodziło
dzięki Andrzej 73 i kimtop
W takim wypadku na południe Europy będę jeździł w drugiej połowie września lub w październiku
Andrzej 73 - 2010-11-20, 12:00
A jak podłączyć przetwornice klimy do aku samochodowego nie lepiej zdałoby to egzamin?.
Tadeusz - 2010-11-20, 12:19
| Andrzej 73 napisał/a: | | A jak podłączyć przetwornice klimy do aku samochodowego nie lepiej zdałoby to egzamin?. |
To rozwiązanie jest pozbawione sensu ze względu na duży pobór mocy klimatyzacji.
Bilans mocy samochodu obliczony jest tak, że suma mocy odbiorników winna być niższa od mocy alternatora. Daje to gwarancję utrzymania pełnej pojemności akumulatora. W kamperach ta nadwyżka jest nawet większa, co pozwala utrzymać stan pełnego naładowania baterii rozruchowej i pokładowej, a ponadto zasiląć w czasie jazdy lodówkę o mocy 130 W. Podłączenie klimy o mocy 2kW jest gwarancją rozładowania akumulatora w bardzo krótkim czasie. A.
kimtop - 2010-11-20, 12:21
Nie wiem.
Przetwornicę mam podłączoną do aku.pokładowego.
Klima w czasie jazdy pobiera tyle prądu,że alternator nie wyrabia i prąd idzie równiez z akumulatora.
Andrzej 73 - 2010-11-20, 12:54
Są przetwornice dedykowane pod klimę do zabudowy
http://www.truma.com.pl/?1,1,2,0,6,50
Dziabong - 2010-11-20, 13:24
Wyżej było o bilansie energetycznym to wszystko.
Można poskładać z innych klocków, mocniejszy alternator, grubsze kable, czy w końcu generator - wszystko można. Można z klimą silnikową też, tylko ze ona zamiast 1.5kW daje 3,5kW a nawet więcej.
Andrzej 73 - 2010-11-20, 13:44
Dlatego , jakiś czas temu przestałem myśleć o montażu klimy w części mieszkalnej, którą będę używał w czasie jazdy. Klima w zabudowie spełnia się w momencie podłączenia jej do sieci 230v, ale to już
Fux - 2010-11-20, 13:56
Pare dni temu rozmawiałem z gostkiem, który zaklada klimy do domów.
Sa juz takie z miękkim startem, kolo 3kpln, i moc ich wynosi koło 700-1000W
Tadeusz - 2010-11-20, 13:56
Słusznie, Andrzeju, rezygnujesz z klimy dodatkowej, która pracowałaby w czasie jazdy chłodząc częśc mieszkalną. Ta, która występuje w podanym linku jest w gruncie rzeczy typową klimą małej mocy zasilaną prądem przemiennym 230V. Wbudowana w nią przetwornica i zastosowana automatyka pozwala przejść na zasilanie 12V w trybie raczej awaryjnym, tzn krótkotrwałym.
Pamiętać należy także o tym, że przetwornice dają dodatkowe straty energii spowodowane ich grzaniem i koniecznością chłodzenia.
Andrzej 73 - 2010-11-20, 14:12
Tadziu , tak się zastanawiam , że pisze żeby pisać . Temat przerabiałem już dość dawno i nic nowego nie wymyślono. W temat wkręcił mnie Fux ..... no ale teraz koniec , niech się wypowiedzą inni.
tomiy - 2010-11-21, 11:22
Z klimatyzacja jest super ale i bez niej si da. W swoim sprzecie mam klimatyzacje i do tej pory myslalem ze bez niej sie da jechac w 40 stopniowym upale. Ale z tego poglady wybawila mnie wizyta w Egipcie. Moze tam inne, bardziej suche powietrze jest, ale nie medczyla mnie jazda taksowkami z otwartymiu oknami, wrecz ped powietrza fajnie "schladzal". W Polsce jest troche inne powietrze nawet latem i tu mnie drazni otwarte okno w trakcie jazdy
|
|