| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Jak zamontować prawidłowo zbiornik akumulacyjny wody?
dziwaczek - 2010-11-21, 16:02 Temat postu: Jak zamontować prawidłowo zbiornik akumulacyjny wody? Mam pytanko?
Przymierzam się do domontowania do istniejącej instalacji wodnej zbiornika akumulacyjnego (ciśnieniowego). Zamontowana pompa jest stara ale jara i do tego ciśnieniowa. Włącza się często i aby trochę usprawnić instalację chce złożyć właśnie zbiornik ciśnieniowy za pompą - chyba dodatkowy zawór ciśnieniowy jest zbyteczny? (1)
Rozważam dwa zbiorniki i proszę o pomoc w wyborze.(2)
Czy te zbiorniki można montować poziomo, bo jeżeli mają przepony w formie pęcherza gumowego to pewno tak? Może ktoś wie? (3) Zbiornik planuję zamontować po lewej stronie pompy najlepiej poziomo na tej skrzynce lub z przodu przy pompie ale wtedy to najlepiej by było zamontować pompę do góry nogami z lewej potem zbiornik pionowo?
Czy pompę można zmontować poziomo albo silnikiem do góry? (4)
Jakie jest ciśnienie załączania tej pompy? - 1.4 IMP? (5)
Zbiorniki:
http://allegro.pl/zbiorni...1328092412.html
http://allegro.pl/zbiorni...1324572225.html
Kiedyś na forum był watek o montażu (były fotki) ale niestety nie mogę znaleźć
Tadeusz - 2010-11-21, 16:07
Dziwaczek, tu masz spis stron z tematami o instalacji wodnej. Na pewno znajdziesz to, co Ciebie interesuje.
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=8553
dziwaczek - 2010-11-21, 16:18
Już to przejrzałem ale odpowiedzi - konkretnej!!! na moje pytania nie znalazłem
huruouto - 2010-11-21, 19:41
Zbiornik akumulacyjny pierwszego typu montuje się poziomowo lub pionowo. Ten drugi tylko na stojąco.
huruouto - 2010-11-21, 19:47
Pompę można montować poziomo. Jak na stojąco zaleca się nawet by silnik był na górze (zapobiega to zalaniem wodą).
airgaston - 2010-11-21, 22:33
U mnie tak jest
dziwaczek - 2010-11-22, 06:52
Dzięki. Ja chyba zrobię podobnie. Widzę ze masz dodatkowy wyłącznik ciśnieniowy - gdzie go można dostać? I czy jest konieczny bo moja pompa ma chyba w sobie takie coś.
Zastanawia mnie czy nie zastosować jeszcze dodatkowo zaworu zwrotnego miedzy pompą a zbiornikiem? Ale na logikę w pompie chyba być powinien.
airgaston - 2010-12-04, 19:58
Wyłacznik ciśnieniowy kupiłem chyba na Wybrzeżu Gdyńskim w Campoturze. Moja pompa nie ma wyłącznika ciśnieniowego wiec musiałem dołożyć. Zawór zwrotny mam za pompą i nie mam cofki. Z pompy do zbiornika nie wraca bo jest w niej zaworek.
darboch - 2015-07-26, 11:35
Zbiornik akumuluacyjny Fiamma A20...mam go zamontowany ale szczerze mówiąc czy on pomaga ? Nie wiem dlatego pytam jak prawidłowo powinien byc zamontowany? Mój jest metr od pompy wody Aqua 8 . Na dniach bedę zalewać instalacje wodą i może ktoś podpowie mi ile tam trzeba wpompować powietrza w to ustrojstwo i czy robi się to przed czy po napełnieniu przewodów wodą ?
toscaner - 2015-07-26, 11:56
Ja wpompowałem na początku 0,9, ale później wrzuciłem ok. 1,2 - 1,4 i obniżyłem na pompie poniżej 2 zamiast 2,4. Teraz ładnie pracuje. Metodą prób i błędów tak sobie poregulowałem. Dodatkowo założyłem perlatory gdzie się dało. Teraz wody starcza na jeden dzień dłużej, a niby tak samo się zużywa.
Jak A20 nie jest napompowany to działa jakby go nie było.
Czarna i Krzysiek - 2015-07-26, 12:03
Czekajcie, bo ja czegoś nie załapałem Mam taki zbiornik jak ten biały, wodę zawsze spuszczam do zera jak nie używam kampera. Czy mam rozumieć, że za każdym razem później muszę do tego zbiornika wtłoczyć powietrze ? Którędy i czy przed czy po zalaniu układu wodą ?? No widzicie, człowiek się uczy całe życie, tak mi się wydawało trochę, że pompa włącza się jakby częściej, ale nie zwracałem na to specjalnie uwagi
Bronek - 2015-07-26, 12:29
Nic nie pompowałem! To ile trzeba np PSI. ? a, kurcze miałem pompkę do amorków? gdzie jest... skleroza?
Czy pompa pracuje rzadziej ?
Może trochę.
Mnie cieszy ten filtr na wlocie przed pompą.
Syf w pompie był po kilku użyciach, pomimo wlewania wody , też przez filtr zewnętrzny
Czyszczenie fitra pompy jest bardziej roboczochłonne , od odkręcenia dekla filterka wstępnego.
U mnie, po kolei:
Zbiornik wody, 30cm
fitr fiamma 20cm
, pompa 20cm
, zbiornik ciśnieniowy Fiamma, wszystko w kupie,
martini44 - 2015-07-26, 12:36
w białym się nic nie pompuję
Rav - 2015-07-26, 13:02
Tak jak napisał Martini, zbiornik drugiego typu (mam taki u siebie) nie wymaga żadnego pompowania. Trzeba go zamontować w pionie, a ciśnienie wody samo spręży powietrze.
Ze zbiornikiem pompa pracuje u mnie znacznie rzadziej (ale za to dłużej) i wyłącza się "na raz".
Bronek - 2015-07-26, 13:34
Fiamma niebieski ma cycek, teoretycznie ciśnienie z pompy powinno ugiąć membranę i ta siłą swej sprężystości plus całego układu dać ciśnienie jaki pompa osiąga maksymalnie. Dopompowanie ewentualne
co ma dać
Pytanie....
CZY POMPUJEMY ewentualnie na pusto, czy po włączeniu pompy
darboch - 2015-07-26, 14:19
No właśnie...kiedy pompujemy ?
toscaner - 2015-07-26, 14:24
Ha, to ja nie hydraulik radzić muszę. Mowa o A20 - niebieskim. Ten ma wentyl do pompki. U mnie nowy miał ciśnienia nic. Tyle co na zewnątrz. Pompka przy małym odkręceniu "try try try" Podpompowałem na 1,2 i wyleczyło. Było "szuuuuu, tryyyyyy, szuuuu, tryyy". No ale... widać co włoskie to gówniane, czy to powietrze, czy koła, bo po 4 mies co dzienniego używania wróciło "try try try". Sprawdzam, a tam "zero". Dobiłem do 1,4bara. Na razie znowu jest "szuuuuu, tryyyyyy, szuuuu, tryyy".
Wracam do kół. Kupiłem w Polsce z felgami, to po pół roku było 2,2 bara w oponach (osobówka). Wszystkie włoskie (3 auta - 12 kół + zimowe 4) przekładane lub kupione we Włoszech - ciśnienie co 2 tyg spada i trzeba pompować.
Do dziś nie odkryłem czy to włoskie powietrze, czy włoska guma, a może (w kołach) gówniany smar na rantach jak zakładają. Latanie z pompką co 2 tygodnie.
W Polsce nigdy nie latałem pompować kół co chwilę. Czary?
darboch - 2015-07-26, 14:38
toscaner, to daje do mysleńia
Nabić i zalać wodą układ albo nie ma znaczenia ?
Bronek - 2015-07-26, 15:06
Teoretycznie znaczenia mieć nie powinno.
Taki zbiornik ma głównie wyrównywać ciśnienie czyli likwidować ewentualne pulsacje, Jego pojemność jest niewielka.
Nadmierne przepompowanie spowoduje, że nie wypełni się wodą , bo pompa nie da rady, czyli jego działania nie będzie.
Brak napompwania i uszkodzony wentyl, to niewiadoma, bo nieznamy sprężystości membrany, pewnie niewielka.
Tym samym potrzebne powietrze z drugiej strony.
Czyli guma plus dymanko, daje bezpieczny seks i właściwe ciśnienie.
Pompowanie przed? to membrana "na wodną" stronę, ale czy na tyle by dobić do ścian
Pompowanie z napełnioną instalacją ciśnieniem pompy, to wartość wyższa od w/w ciśnienia, ale go tak naprawdę nieznamy
Czy wtedy w zbiornniku membrana jest do końca naciągnięta i na ile? Czy może pęknąć?
Ja bym dymał na pusto.
Tak jak w instrukcji? ale nie pamiętam ile, bo zgubiłem. 0,9 bara?
Oczywiście trzeba by sprawdzić przy jakim spadku ciśnienia załącza się pompa?
Teoretycznie mniemam, że w okolicach tych właśnie 0,9 bara?
toscaner - 2015-07-26, 15:17
Znaczy jak nabity a masz pompkę z manometrem, to pokaże Ci 2,4bar, więc średnio uda się nabić do np 1,2.
Wyłączasz pompę, odkręcasz kran i widzisz jak zlatuje ciśnienie. Ja teraz eksperymentuje z 1,2 na A20 i ok 1,7bar na ciśnieniowej. Jest super. Mniejsze zużycie wody, no i kibelek jak spłuczkę naciska, to nie chlapie po kapciach.
Mam wersję bez osobnej spłuczki. Prosto z pompy leci.
Bronek - 2015-07-26, 15:42
Mi się póki co nie chce.
Wieje i leje
Z pompą nie będę kombinował, bo do natrysku jest ok.
Szczerze mówiąc nteresuje mnie fabryczna instrukcja.
Tak by mieć pkt wyjścia do porównań
Nawet jak nie miałem zbiornika, to i tak "bezwładność ciśnieniowa" instalacji pozwalała na opóźnienie kilku/kilkunasto sekundowe zanim pompa zaczęła działać.
darboch - 2015-07-26, 16:40
toscaner, a gdzie regulujesz i w jaki sposób na pompie wody ? U mnie jest jakiś problem. Nalalem wody do zbiornika i pompa pompuje ale sie nie wyłącza w ogóle. Nie wiem o co kaman i nerwowość narasta bo nie wiem o co chodzi
Bronek - 2015-07-26, 18:12
Już kumam... chyba
Wstępnie jest naładowana 0,9 bara czylib13 PSI, głównie służy do niwelowania pulsacji.
Te z cyckiem można dostosować do pompy
Jeśli mam Aqua 8 a ta ma 1,5 bara z możliwością wyboru wersji od 1,1 do 2,5 bara i dla (przepływowych podgrzewaczy) to powinienem tak nadymać jak m/w pompa ma. Ale Toscaner ma rację eksperyment to najlepsza forma regulacji, gdyż każda instalacja jest inna jak oczekiwania.
Teoria teorią ale nie da się podważyć empirycznego doświadczenia.
Brawo ja... i tyle.. mam w d... u mnie jest ok, i jak był kobietą tobym sie oblizał po..
Pompa montaż w każdej pozycji, z zaleceniem by motorek był wyżej i na wypadek nieszczelności, na sucho może pracować, byleby nie za długo.
Zbiornik... pionowo! tak zalecają aczkolwiek?? dlaczego? Pewnie chodzi o wypełnienie i opróżnienie
dziwaczek - 2015-07-26, 21:41
Niebieski zbiornik bo mam takowy zasada.
- jak najbliżej pompy - za pompą
- pionowo lub poziomo montaż dowolnie
- bez wody nabić do ciśnienia znamionowego 0.9 bara
Cieszyć się mniejsza pulsacją wody i stabilnym ciśnieniem nie włączeniem pompy przy każdym odkręceniu wody to tzw. akumulator ciśnieniowy wody. U mnie zadziało.
Bronek - 2015-07-27, 19:07
Wieje , leje ,słońce , korki . po sunrisie ludzie skacowani . gdyby była pogoda siedzieli by na plaży.
tyle wstępu.
No i niewytrzymałem , z nudów, platawszy do deszczu trochę , polazłem z kompresorem BlackDecker do kampera.
podłączywszy do zasilania zapiąłem wężyk na cycek od zbiornika.
odkręciwszy karny przy wyłączonej pompie odprężyłem instalację .
na cycku nie było 0,9Bara 13PSI. fabrycznego tylko 8 PSI. Czyli "zeszło"......1/3 wartości
Dopompowałem z marginesem na psyknięcie przy zdejmowaniu węźyka.
czyli zalecane 13 PSI
włączyłem pompe, ta dobiła do swojego znaminowego ciśnienia 2,4BAR
i tak jak myślalem , po odkręceniu kranu załącza się w ok tych 0,9 bara 13PSI
skontroluję za jakiß czas, jak będzie schodzić to przedłużka z cycka , zaworek i mompka z manometrem z Lidla , tak by niedobierać się u mnie , pod siedzenie , za każdym razem
gdy wytrzyma sezon lub pół ......nie warto i tak czyszczę zbiornik i filtry
ale to Toscaner zauważył.... Jest lepiej
vIrek - 2015-07-29, 19:17
Po mojemu to najlepiej aby ciśnienie nad membraną było w połowie zakresu pracy pompy wtedy membrana będzie odkształcała się jednakowo w obie strony w czasie cyklu pracy pompy. Czyli tak jak u Ciebie to skoro pompa pracuje w zakresie 0.9 - 2.4 bara to najlepiej nabić (2.4-0.9):2+0.9=1.65 bara.
Chociaż teoretycznie większość czasu powinno być w instalacji ciśnienie maksymalne, więc aby dać odpocząć membranie można zwiększyć ciśnienie bliżej maksymalnego.
U mnie pompka daje 3.1 bara, a zbiornik pompuję trochę poniżej 3 barów.
Bronek - 2015-07-29, 19:39
"???? Przy wyłączonej "??? Już nie odpocznie... Przejdzie na ciemną stronę mocy .
bawić się w dymanko i spuszczanie .....owszem , ale itd.
ostatecznie efekt jest niewielki .
przynajmniej u mnie . To są niuanse.
vIrek - 2015-07-30, 04:53
Pompkę wyłączam jak spuszczam wodę z instalacji lub coś robię.
0.9 bara to nie jest ciśnienie zalecane, ale fabryczne napełnienie wynikające pewnie z faktu, że popularne są pompki o maksymalnym ciśnieniu 1.2 bara.
Zakres pracy zbiornika jest chyba do 6 barów (nie pamiętam dokładnie, było to na załączonej poczytajce)
Wiem, że to niuanse, ale przy wyższym ciśnieniu w zbiorniku pompka pracuje w dłuższych cyklach.
Ja tylko napisałem jak to jest wg mnie i jak mam u siebie
Bronek - 2015-07-30, 05:45
ok . Dzięki . Przynajmniej teraz wiem , iż strachu nie ma przy przeładowaniu itp.
U mnie problemem jest dudnienie przy pustawym zbiorniku . Ale to kretyński pomysł montowania pompy do ...pudła rezonansowego
toscaner - 2015-07-30, 07:34
Bronek to nie takie złe. Można zaoszczędzić na wskaźnikach wody.
|
|