| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Prawo i przepisy - Opony zimowe w NIEMCZECH
andreas p - 2010-11-29, 15:29 Temat postu: Opony zimowe w NIEMCZECH W niemczech wprowadzono obowiazek jazdy na oponach zimowych w okresie zimowym, czyli od momentu gdy spadnie pierwszy platek sniegu, bo nie podano terminu jakas data . Mozna tez na oponach MS z * Pozdrawiam
andreas p - 2010-12-05, 09:08
UWAGA OD DZISIAJ W NIEMCZECH NA ZIMOWYCH OPONACH OBOWIAZKOWO !!! Cennik jazda bez opon zimowych -40€ wypadek 80€ blokowanie drogi (pödjazd bez opon zimowych 80€ + punkty Pozdrawiam
andreas p - 2010-12-05, 12:21
Dotyczy wszystkich pojazdow .Ustawodawca Bundestag nr ustawy nie znam ale weszla w zycie z dniem dzisiejszym.
airgaston - 2010-12-05, 12:49
No i w Niemczech interes zaczyna się kręcić. PKB wzrasta
darol - 2010-12-05, 13:11
Czyli rozumiem że wszyscy rodacy wracający z Anglii na święta będą musieli zakupić zimówki. A niemiecki policaj szczególnie będzie zwracał uwagę na angielskie rejestracje.
andreas p - 2010-12-05, 14:21
Wydaje mi sie ze naczepyi przyczepy nie bo to nie sa samochody, ale ciagnik siodlowy tak,autobusy tez
Mr.Mclaren - 2010-12-06, 07:36 Temat postu: Re: Opony zimowe w NIEMCZECH
| andreas p napisał/a: | W niemczech wprowadzono obowiazek jazdy na oponach zimowych w okresie zimowym, czyli od momentu gdy spadnie pierwszy platek sniegu, bo nie podano terminu jakas data . Mozna tez na oponach MS z * Pozdrawiam |
Może takie małe sprostowanie, aby nie wystraszyć podróżujących.
Nie ma absolutnego obowiązku posiadania opon zimowych/całorocznych na aucie w okresie zimowym.
Opony te wymagane są tylko w wypadku gdy warunki pogodowe tego wymagają (Śnieg, lód i błoto)
Jeżeli mamy możliwość uniknięcia używania auta w tym okresie to nie musimy posiadać wyżej wymienionych opon.
MariuszB - 2010-12-06, 09:41 Temat postu: Re: Opony zimowe w NIEMCZECH
| Mr.Mclaren napisał/a: | Może takie małe sprostowanie, aby nie wystraszyć podróżujących.
Nie ma absolutnego obowiązku posiadania opon zimowych/całorocznych na aucie w okresie zimowym.
Opony te wymagane są tylko w wypadku gdy warunki pogodowe tego wymagają (Śnieg, lód i błoto)
Jeżeli mamy możliwość uniknięcia używania auta w tym okresie to nie musimy posiadać wyżej wymienionych opon. |
Tym bardziej, jeśli w de posiadamy tzw. tablice sezonowe... czyli auto od października do kwietnia zimuje w garażu
andreas p - 2010-12-06, 14:57
MMclaren jak stoisz w domku i sie nie ruszasz autem to ZIMOWYCH oponek nie potrzeba.
andreas p - 2010-12-06, 15:06
Jeszcze jedna informacja opony zimowe dotycza tez JEDNOSLADOW
OMEGA - 2010-12-06, 16:37
Andrzej, wydaje mi się że możesz jeździć w okresie zimowym na letnich oponach kiedy nie ma śniegu na drodze , nie stwarzasz zagrożenia na drodze itp.
Masz dużo czasu , poszukaj w internecie ten nowo uchwalony paragraf i będzie już po problemie , a tak to jest "może tak a może inaczej"
Zerknij na stronę ADAC tam to będzie jednoznacznie określone i wklej cytat.
Tu znalazłem link na w/w temat
http://www.adac.de/reise_...MNaDBgOwtRXEA__
andreas p - 2010-12-08, 17:13
Informuje kolegow przepis wprowadzono w sobote a ja juz mialem pierwsza kontrole w niedziele, no i oczywiscie dzisiaj jak sobie wracalem z pracy . Zobaczyli Kamperka to go na boczek do ogolnej kontroli. W niedziele i dzisiaj kontrola sie zakonczyla w momencie stwierdzenia ze na Kamperku sa opony MS *. Nadmienie ze drogi sa czarne. Pozdrawiam
OMEGA - 2010-12-08, 17:34
A ja jadę w sobotę moje autko odebrać jest na letnich oponach ciekawe co się będzie działo , Ty masz pecha na kontrole lub nas straszysz.
Pozdrawiam całą Twoją rodzinkę którą poznałem
Dorota i Robert - 2010-12-08, 22:55
Andrzej ma racje,
przepis dotyczy samochodow osobowych, ciezarowych, autobusow, kamperow, jednosladow.
Warunki na drogach sa w dniu dzisiejszym typowo zimowe i nie slyszalam aby do soboty zawitala wiosna . Mozesz liczyc na farta, albo sprobuj pozyczyc odpowiednie opony skoro tylko przewozisz auto.
W razie kontroli placi kierowca a NIE wlasciciel pojazdu.
łoś - 2010-12-09, 01:32
Jestem pod wrażeniem.
Jak Wy podchodzicie do problemu.
Ta sensowna ustawa to dla bezpieczeństwa wszystkich uczestników ruchu.
W Polsce też powinni tak zrobić. Ostatnie komunikaty o wypadkach porażają.
Mam wrażenie, że ludzie tracą instynkt samozachowawczy, uznając wyższość mamony na koncie
I nie życzę nikomu, by oszczędności były mniejsze od kosztów odszkodowań.
OMEGA - 2010-12-09, 20:41
Drogi łosiu zgadzam się z Twoim postem jednak problem nie leży po stronie tak jak to określasz ""wyższość mamony na koncie "" tylko proble jest z możliwością kupienia odpowiedniego i dedykowanego ogumienia i to już na początku zimy po obu stronach granicy.
|
|