| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kupujemy kampera - Wynajem długoterminowy.
polwawa - 2010-12-14, 18:46 Temat postu: Wynajem długoterminowy. Witam, jestem nowym forumowiczem.
Zakładam wątek, w którym można by rozważyć opłacalność wynajmu długoterminowego.
Długoterminowego czyli w założeniu tańszego niż normalna oferta.
Może odezwą się firmy zainteresowane takim wynajmem?
Może macie doświadczenia z firmami zagranicznymi?
Ja szykuje się na wyprawę 5-6 miesięczną.
Nie jestem typem złotej rączki, dlatego z dużą ostrożnością podchodzę do pomysłu kupienia mocno używanego auta. Oczywiście gdyby trafiała mi się super okazja to pewnie zdecydowałbym się na kupno ( wiadomo swoje, to swoje ) ale za pieniądze, które potencjalnie mógłbym przeznaczyć na zakup, przyzwoitego campera raczej nie znajdę.
Dlatego też doszedłem do wniosku, że wynajmę w miarę świeże autko ( do 5 lat )
i ze spokojną głową ruszę w podróż. Było by super gdybym zamkną się w
kwocie 20 000 pln za wynajem, łatwo nie będzie ale trza szukać żeby znaleźć .
Może błądzę, pomóżcie, doradzicie.
Pozdrawiam
Paweł
kimtop - 2010-12-14, 18:55
Za te pieniądze kampera do 5-ciu lat nie wynajmiesz.
polwawa - 2010-12-14, 19:12
Napisałem o pewnym optymalnym dla mnie układzie ( nie zakładam, że realnym ).
Pewnie mogę skrócić trochę wyprawę, jak też zapłacić trochę więcej a pewnie i autko do 10 lat można znaleźć w dobrym stanie.
rajder - 2010-12-14, 20:00
Jak będziesz zdecydowany kiedy i gdzie jedziesz to daj znak ,myślę że pomogę Ci w realizacji planów .
papamila - 2010-12-14, 20:15
polwawa
przeznaczasz na najem ok 100zł dziennie
odejmij od tego vat i dochodowy,
(nie wyobrażam sobie że ktoś wynajmie na gębę)
pozostała kwota nie pokryje kosztów amortyzacji nowszego auta.
poza tym jedziesz aby zwiedzać, więc zrobisz trochę kilometrów
moim zdaniem kupno i pózniejsza sprzedaz to najlepsze rozwiązanie.
tyle że trzeba w to zainwestować.
auto nie musi być nowe, jednak takie o których piszesz wymagają
niekiedy znacznych nakładów
polwawa - 2010-12-14, 20:38
Za 180 dni x 120 pln/dzień = 21600 i ok. Także VAT zapłacony. W tym biznesie chyba dochodowego się szybko nie płaci
Na moją korzyść może działać to, że zapłacę gotówką w styczniu czy lutym.
papamila - 2010-12-14, 21:04
planuj najem daleko poza sezonem głównym- wakacyjnym a nawet w okresie zimowym
( czyli X,XI,XII, I,II,III inaczej w typowych wypożyczalniach nie masz żadnych szans.
Andrzej 73 - 2010-12-14, 21:54
| Adi napisał/a: | | Te pieniądze powinny starczyć na kredyt i na różnice cen kupna sprzedaży. |
Uważam , że na paliwo jeszcze troszkę zostanie
polwawa - 2010-12-14, 22:44
A ile waszym zdaniem kosztuje camper w stanie wsiądź i jedź?
Jak patrze na ceny to wbija mnie w fotel.
Mam fajne autko osobowe i rozważałem nawet kupno przyczepy ale to już
nie jest ten urok.
Andrzej 73 - 2010-12-14, 22:47
| polwawa napisał/a: | | A ile waszym zdaniem kosztuje camper w stanie wsiądź i jedź? |
Napisz jaki kamper. Typ zabudowy , na ile osób , jaki silnik , rok prod. itd..........
polwawa - 2010-12-14, 22:58
Może od tyłu. Mam budżet 40 000 pln. Czyli nic
Z dostawczych aut to znam tylko Transita.
Byłem tym autkiem kilka razy w długich trasach i jakoś się dogadywaliśmy.
No i to by było na tyle
polwawa - 2010-12-14, 23:39
No właśnie z tego co się zorientowałem 100 tys to minimum.
I też się można nieźle naciąć.
No ale dla mnie to dużo za dużo.
Albo uda mi się znaleźć jakąś 3 drogę albo nie wejdę
w ten interes
AUTOJUR - 2010-12-15, 06:40
Na wyprawę 5-6 miesięczną , ale ważne tez gdzie
harlejowiec - 2010-12-15, 11:28
| Cytat: | Mam fajne autko osobowe i rozważałem nawet kupno przyczepy ale to już
nie jest ten urok | .
Stary nie kombinuj z urokiem kupuj fajną przyczepę(za 10tysi kupisz super jak się postarasz)i w trasę.Ja tak jeżdżę od lat i od lat szukam okazji na kupno wymarzonego kamperka Uważam że kasy masz sporo i jesteś w stanie zrealizować swoje marzenie właśnie w ten sposób.O kamperku będziesz marzył jak przyjedziesz.
polwawa - 2010-12-15, 14:39
Fakt przyczepa jest 3 drogą
I nawet zdaje rolę jak się jedzie na wakacje w jedno miejsce, parkujemy sobie na kempingu i robimy dalsze lub bliższe wypady samym autkiem.
Mnie interesuje raczej jazda do przodu, codziennie gdzie indziej.
Chcę zacząć od Skandynawii a skończyć na południu Europy jadąc cały czas wybrzeżem.
Myślę, że z przyczepą bym się strasznie umordował.
Trza szukać 4 drogi
Pozdrawiam
P
Andrzej 73 - 2010-12-15, 15:36
Przerobić busa na kampera - tylko przeróbka na skróty.
kimtop - 2010-12-15, 16:29
Polwawa,czy masz jakieś doświadczenie w kamperowaniu?
polwawa - 2010-12-15, 17:06
W kamperowaniu żadnego.
Mam trochę doświadczenia w długich podróżach osobówką.
Ustalam sobie plan podróży, rezerwuje po drodze hotele i wio.
Średnio na takich wakacjach przejeżdżam 5000 - 10 000 km.
Niestety w sezonie jest trudno zarezerwować lokum na dzień czy dwa czy 3.
kimtop - 2010-12-15, 17:19
Pytam dlatego,że może powinieneś najpierw wynająć kampka na tydzień/dwa i spróbować z czym to się jje
martini44 - 2010-12-15, 20:10
| polwawa napisał/a: | | Myślę, że z przyczepą bym się strasznie umordował. |
nie sądzę abyś się umordował, jak masz dobry ciągnik, dobrą cycepkę to na dobrych drogach nawet nie będziesz myślał że masz ogonek..... raczej wieksze skupienie w miastach...... wiem bo miałem i jeździłem....., ja zdecydowałem na kamperka, ale czy wieksza swoboda ..... niewiem... i to i to super.... ważne ze jedziesz tam gdzie chcesz i spisz tam gdzie chcesz i robisz co chcesz.......
Myślę że powinieneś posłuchać co mówi Adi......najlepsze wyjscie.... moim zdaniem
polwawa - 2010-12-15, 20:57
Doceniam rozumowanie Adi-ego ale kredyt odpada.
Pomóżcie coś znaleźć do 40 tys
Fux - 2010-12-15, 21:04
polwawa,
http://otomoto.pl/autosan-h10-10-T2098978.html
polwawa - 2010-12-15, 21:05
fajowy
martini44 - 2010-12-15, 21:33
Koledzy nie róbmy jaj tylko trza jakoś chopu doradzić......
łoś - 2010-12-15, 21:38
polwawa
Moja rada jest taka:
Na kredyt kup nowego campera. Pojeździsz pół roku i zrób wynajem. Policz koszty i zyski za wynajem po 120pln/doba i 450pln/doba w okresie 4lat. Znajdziesz odpowiedź na swoje pytania.
tomiy - 2010-12-15, 21:52
Moim zdaniem jesli już ma być "tylko" kamper to tez zakup nowszego za te powiedzmy 100K na kredyt, a potem odsprzedaz. Za 20K nikt ci nie da dobrego i w miare nowego kampera. Zreszta na tyle miesiecy to i zapewne kaucja bedzie wieksza.
Druga droga to jak juz koledzy mowili przyczepa za 20K. Bedziesz już fajna, a jesli masz dobry holownik to nie powinno byc problemów z jazdą, kwestia podejscia. Jedyna różnica ze na noc bedziesz sie musiał zatrzymac nie w centrum miasta (chociaz jak znajdziesz odpowiednie miejsce....) tylko gdzies na przedmieściach i samym autem zwiedzać.
polwawa - 2010-12-15, 21:55
Łosiu nie ma firmy, która wypożycza kampera na 180 dni po 450 zł.
Powiedzmy z dużym optymizmem, że robią to przez 60 dni to daje kwotę 27 000 zł.
Ja proponuje 22 000 zł.
Jak trochę ochłoniesz to zobaczysz, że moje rozważania nie są oderwane od rzeczywistości.
Polski rynek wypożyczania kamperów jest beznadziejnie biedny i mały dlatego wysyłam głównie zapytania do firm zagranicznych. Swoje szanse na pozytywne rozwiązanie sprawy oceniam, na dzień dzisiejszy, na 75%. Oczekuje od forumowiczów konstruktywności, jeżeli tego typu rozważania Cię drażnią to nie zabieraj w tym wątku więcej głosu.
Pozdrawiam
kimtop - 2010-12-15, 22:08
| polwawa napisał/a: | | Oczekuje od forumowiczów konstruktywności, |
Dlaczego nie napiszesz otwarcie "kto mi da swojego kampera za 20 tys. na pół roku"?
| polwawa napisał/a: | Powiedzmy z dużym optymizmem, że robią to przez 60 dni to daje kwotę 27 000 zł.
Ja proponuje 22 000 zł. |
Kto da Ci kampera na 180 dni za 2o tyś. jak ma 27 tyś za 60 dni?
WINNICZKI - 2010-12-15, 22:09
Jest jeszcze jeden sposób Zatrudnij sie w firmie wynajmującej campery Po sezonie pożyczysz w zabudowie typu blaszak w cenie (jak dla pracownika) takiej jak Cię interesuje.I po kłopocie
papamila - 2010-12-15, 22:17
| polwawa napisał/a: | | Powiedzmy z dużym optymizmem, że robią to przez 60 dni |
to Twój optymizm jest bardzo mały,
| polwawa napisał/a: | | Oczekuje od forumowiczów konstruktywności |
dostałeś wiele konkretnych wskazówek od kolegów
ukazujacych błędne rozumowanie i liczenie.
| polwawa napisał/a: | | jeżeli tego typu rozważania Cię drażnią to nie zabieraj w tym wątku więcej głosu. |
a tu byłeś niegrzeczny
polwawa - 2010-12-15, 22:19
Kimptop nie napisze tak bo ja nie chcę wypożyczyć zabytku
Przez 60 dni ma 27 000 a przez reszte roku ma 0.
Inne są koszty obsługi 8 klientów a inne jednego , który płaci i znika na pół roku.
Do tego chyba nie potrzeba zbyt dużej wyobraźni?
Winniczki twój wywód mnie przerósł
Pozdrawiam
koko - 2010-12-15, 22:19
Ja Wam mówiłem że camperowanie jest droższe od wynajęcia tragarzy i noszenia w lektyce nic konstruktywnego znaczy w tej cenie nie można wymyślić.
To jest B.drogie Hobby
papamila - 2010-12-15, 22:31
wypozyczalnie aut 'weselnych' biorą od 500- 1000 za cirka 4 godziny,
( z kierowcą- nadzorcą / jak wolisz)
może idz do nich, przedstaw im swoją propozycje,
płacę i znikam na pół roku
myslę że będą zachwyceni
nie trzeba myć, auto się nie zastoi, same korzysci
auto weselne : wartość 70-100 tysięcy
kamper: 250 tysiecy
WINNICZKI - 2010-12-15, 22:35
Koko masz rację w 100%,niestety szkłem d...y nie utrzesz.[quote="polwawa"]Winniczki twój wywód mnie przerósł
Pozdrawiam[/quote
A ja tylko pytam,chcesz jechać czy tylko gdybać czy sie da czy nie. Z tego co piszesz to nie widzę możliwości wyjazdu za pieniądze ,które chcesz zainwestować,chyba że wybierzesz rower z przyczepką
polwawa - 2010-12-15, 22:45
Nie, lepiej jak kupie śmierdzącego 20 letniego grata.
Następnie będę się wytrząsał jaki to ze mnie podróżnik bo udało mi się nim do domu 100 km wrócić i się nie rozpadł po drodze
Po czym przez następne pół rok będę go codziennie dopracowywał, żeby jak przyjdą w końcu wakacje bez obrzydzenia do niego wsiąść.
A potem pojadę na wakacje, będę śmierdzącą zawalidrogą trzęsącą się czy przypadkiem za zakrętem nie ma jakieś górki bo kurde nie podjadę. Nie daj Boże jak będzie pogoda bo bez klimy to wesoło spać nie będzie. Nie daj Boże żeby lało bo będę musiał w kurtce spać itd itd itd........
WINNICZKI - 2010-12-15, 22:56
Błagam nie kupuj Pozostań przy hotelach,będziesz miał tam klimę,i zmieścisz się w założonej kwocie.No może tylko zbyt długo nie zastanawiaj się kto przed Tobą spał na hotelowym łóżku i co pozostawił. | polwawa napisał/a: | | Po czym przez następne pół rok będę go codziennie dopracowywał, żeby jak przyjdą w końcu wakacje bez obrzydzenia do niego wsiąść. | Wiadomo hotel to czystość i sterylne otoczenie.
Banan - 2010-12-15, 22:57
| polwawa napisał/a: | Nie, lepiej jak kupie śmierdzącego 20 letniego grata.
Następnie będę się wytrząsał jaki to ze mnie podróżnik bo udało mi się nim do domu 100 km wrócić i się nie rozpadł po drodze
Po czym przez następne pół rok będę go codziennie dopracowywał, żeby jak przyjdą w końcu wakacje bez obrzydzenia do niego wsiąść.
A potem pojadę na wakacje, będę śmierdzącą zawalidrogą trzęsącą się czy przypadkiem za zakrętem nie ma jakieś górki bo kurde nie podjadę. Nie daj Boże jak będzie pogoda bo bez klimy to wesoło spać nie będzie. Nie daj Boże żeby lało bo będę musiał w kurtce spać itd itd itd........ |
To można skomentować tylko w jeden sposób...
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie
WODNIK - 2010-12-15, 22:58
Coś mi się wydaje, że w tym temacie powinien pojawić się podpis jednego usera z
płn/zach Polski.
Pozdrawiam
polwawa - 2010-12-15, 23:00
Winniczki ty jesteś jakiś dziki człowiek?!
Jest XXI wiek hotele są czyste albo nie są hotelami.
Mówię o Europie w tym oczywiście i o Polsce.
roger - 2010-12-15, 23:04
| polwawa napisał/a: | | jeżeli tego typu rozważania Cię drażnią to nie zabieraj w tym wątku więcej głosu. |
| polwawa napisał/a: |
Kimptop nie napisze tak bo ja nie chcę wypożyczyć zabytku |
| polwawa napisał/a: | | Do tego chyba nie potrzeba zbyt dużej wyobraźni? |
| polwawa napisał/a: | Nie, lepiej jak kupie śmierdzącego 20 letniego grata.
A potem pojadę na wakacje, będę śmierdzącą zawalidrogą trzęsącą się czy przypadkiem za zakrętem nie ma jakieś górki bo kurde nie podjadę. Nie daj Boże jak będzie pogoda bo bez klimy to wesoło spać nie będzie. Nie daj Boże żeby lało bo będę musiał w kurtce spać itd itd itd........ |
Oj kolego nie dość żeś bezczelny i niegrzeczny to jeszcze liczyć nie potrafisz ....
Jedź na Kanary stała temperatura klima bajery ...... jedzonko pod nos i open bar za 20 tysięcy spokojnie wynegocjujesz ..... te swoje 180 dni i w kurtce nie bedziesz spał i nic Cię w tyłek nie będzie gryzło i nie będziesz zawalidrogą .... może tylko ogólną atmosferę tam popsujesz bo nie daj Bóg ktoś w jeansach jakiś starych do baru przyjdzie .....
PS
Tak się zawsze zastanawiałem skąd biorą się idiotyczne opinie o Warszawiakach i chyba wiem ..... a rodowity jestem .... smutne to wszystko
WINNICZKI - 2010-12-15, 23:09
Jasne że jestem dziki człowiek uwielbiam spać w swoim camperze w krzakach,nad brzegiem rzek,i na plażach. Kolego pomyliłeś fora,tu sami dzicy i zakręceni.......palą ogniska,śpią na trawie,i chłoną całym swym jestestwem przyrodę ich otaczającą.Nawet jak mają STARE trzęsące się graty którymi podróżują.Powodzenia
tolo61 - 2010-12-15, 23:13
Polwawa...
Pomarzyć dobra rzecz....
Już gdzieś to pisałem lecz powtórzę ...cuda zdarzają się w Piśmie Świętym....
Poczekaj może i u Ciebie się zdarzą.....
Przeczytaj jeszcze raz uważnie co piszą koledzy , może zrozumiesz
Powodzenia
polwawa - 2010-12-15, 23:14
Roger oprócz tego, że jestem Warszawiakiem to jeszcze i Żydem
Winniczki ty se daj już spokój idź się połóż do swojego kamperka
WINNICZKI - 2010-12-15, 23:15
Przynajmniej go mam
martini44 - 2010-12-15, 23:18
Dziwie mnie że Wszyscy dają dobre rady a wszystkie są odrzucane...... czy aby to było prawdziwe czy tylko matrix?? może to profanacja...... prowokacja.......... niewiem o co chodzi..... 40 tyś to fajny wypad do Australii...... polecam ......
polwawa - 2010-12-15, 23:18
I niestety chyba nic więcej
roger - 2010-12-15, 23:20
| polwawa napisał/a: | Winniczki ty jesteś jakiś dziki człowiek?!
Jest XXI wiek hotele są czyste albo nie są hotelami.
Mówię o Europie w tym oczywiście i o Polsce. |
Ty to chyba naprawdę chłopie guza szukasz ...... szkoda żeś Ty Polak i jeszcze Warszawiak ..... Ty może Ty do Irlandii jedź zarobisz na zmywaku to kupisz sobie zamiast wypożyczać nowego -starego .... bo przecież przed Tobą ponad 100 par kopulowało w tym wypożyczonym łóżko ....korzystało z kibelka .... może komuś nie trzymały zaworki i posiusiał na nową tapicerkę .... pożycz samolot od Putina on jest czysty i mało dziki ma złoty prysznic i umywalkę ..... fajnie się do niej rzyga .... bo inne fizjologiczne czynności nie przychodzą mi do głowy jak Cię czytam ....przepraszam cię czytam powinno być .... shift nacisnąłem z przyzwyczajenia
WINNICZKI - 2010-12-15, 23:21
polwawa - 2010-12-15, 23:21
matini 44 to pierwszy inteligentny post dzisiaj jaki tu przeczytałem.
dorzucę jeszcze Nową Zelandię.
no to PA
tolo61 - 2010-12-15, 23:22
amen
roger - 2010-12-15, 23:24
| Cytat: |
Roger oprócz tego, że jestem Warszawiakiem to jeszcze i Żydem |
ty mojżesz - winnetou .... to po prostu przeprowadź się do Pruszkowa lekarz będzie bliżej bo przeginasz i cud Boski że jeszcze paru krótkich od nikogo nie usłyszałeś .... tu są zdecydowanie za grzeczni ludzie .....
PS
PAF- jak pragnę podskoczyć daj tu możliwość ignorowania użytkownika bo ciśnienie skacze ....
tolo61 - 2010-12-15, 23:30
Robercik....wyluzuj
NIE WARTO.....
Tadeusz - 2010-12-15, 23:36
Chłopcy, mieliście przynajmniej trochę rozrywki. Nie pierwszy i nie ostatni to przypadek trollowania do upadłego.
Proponuję w takich przypadkach stosować znak, który dzisiaj banan przypomniał.
48a-ELANKO - 2010-12-15, 23:44
A ja uważam, że czas najwyższy wyłączyć tego "pana" skutecznie z forum.
Tymczasem (ale niewiele dłużej to zniosę...)
Andrzej 73 - 2010-12-15, 23:46
| polwawa napisał/a: | | Winniczki ty se daj już spokój idź się połóż do swojego kamperka |
Człowieku co Ty piszesz , Ludzie do Ciebie grzecznie i z radami od serca , a Ty jak koleś z rynsztoku......daj na luz ......przemyśl sobie wszystko na spokojnie i wtedy możesz pisać dalej.
polwawa - 2010-12-15, 23:49
| 48a-ELANKO napisał/a: | A ja uważam, że czas najwyższy wyłączyć tego "pana" skutecznie z forum.
Tymczasem (ale niewiele dłużej to zniosę...) |
A ja uważam, że pan jest homo sowieticus, jak ktoś ma inne zdanie to go wyłączyć
roger - 2010-12-15, 23:51
| polwawa napisał/a: | jak ktoś ma inne zdanie to go wyłączyć | '
Nie ale jak ktoś cham i prostak to zdecydowanie tak ..... mnie starczy nie wiem jak WAM ....
Żegnam ozięble i do nie zobaczenia ......
Banan - 2010-12-15, 23:51
tolo61 - 2010-12-15, 23:53
Polwawa
myślę że przegiąłeś i to mocno.....
Tadeusz - 2010-12-16, 00:05
| polwawa napisał/a: |
A ja uważam, że pan jest homo sowieticus, jak ktoś ma inne zdanie to go wyłączyć |
Nigdy nie wyłączaliśmy i nie wyłączamy za różnice zdań, natomiast nie wyrażamy zgody na przebywanie w naszym towarzystwie ludzi nie umiejących się zachować.
Będziemy w tym konsekwentni.
Proszę ten post potraktować jako ostrzeżenie.
polwawa - 2010-12-16, 00:24
Cała moja wina, to celne riposty na ewidentne zaczepki.
Tępienie inteligencji oraz odmienności poglądów to w 100% polskie piekiełko.
Szczerze mówiąc tym postem żegnam się z tym forum.
Dziękuję osobom na poziomie za poświęcony mi czas, burakom mówię pas.
Zrymowało mi się na koniec
Endi - 2010-12-16, 00:34
...Słowo ćwok wypełnia mniej więcej to zachowanie ...
Lubię czasami posłuchać Niesiołowskiego
paf - 2010-12-16, 00:49
temat zamykam jako że zaszedł za daleko i chyba się przy okazji wyczerpał
jeśli kolega polwawa sie ogarnie to zapraszamy do dalszej dyskusji - jeżeli nie to
żegnam ozięble z domieszką lodu
| polwawa napisał/a: | | Cała moja wina, to celne riposty na ewidentne zaczepki. |
proszę sobie nie schlebiać i nie poprawiać humoru naszym kosztem
| polwawa napisał/a: | | Szczerze mówiąc tym postem żegnam się z tym forum. |
pozostajemy spokojni w piekiełku - ciao
|
|