Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grupa Hymer - numery i inne dane DB hymer mobil

airgaston - 2010-12-19, 21:28
Temat postu: numery i inne dane DB hymer mobil
Mam pytanko do właścicieli Mercedesów Hymer Mobil z lat 78-80 o miejsce tabliczek znamionowych ,numerów nadwozia,podwozia,silnika i wszelkiej maści jakichś danych numerowych itp.
Wiem tylko o jednej tabliczce po otwarciu przedniej maski po lewej stronie nad zakolem jest coś.
Tomku może Twój bliźniak ujawni jakieś tajemnice o których nie wiem :)

TomekW - 2010-12-19, 23:46

Tabliczka znamionowa jest tam gdzie opisałeś. Jest też numer nadwozia, a jakże. W oryginalnej "kaczce" jest wybity na pionowej blasze koło stopnia przy drzwiach pasażera. W naszych Hymerkach to miejsce istnieje, ale jest głęboko schowane; żeby odczytać numer trzeba... wyjąć akumulatory!
Poza tym jest jeszcze tabliczka Hymera z numerem zabudowy - na meblach przy wejściu po lewej stronie :spoko

EDIT: dodaję parę zdjęć:

airgaston - 2010-12-20, 18:05

Tomku jesteś nieoceniony :ok :ok :ok
Stawiam wielkie piwo.
A możesz mnie uswiadomić gdzie jest skrzynka bezpieczników?

Skorpion - 2010-12-20, 18:42

Jezeli Twoj Hymerek ma normalna deske rozdzielcza od BD to bezpieczniki sa umieszcone naprzeciwko fotala pasazera musis sie pochylic i tam jest klapka zamykana jak przekrecisz motylek to ukaza sie bezpieczniki
donald - 2010-12-20, 19:01

To tak samo jak w zwyklej kaczce :spoko
airgaston - 2010-12-20, 22:00

Mam normalną. Załączam foto czy mniej więcej tam?
Skorpion - 2010-12-20, 23:12

no wlasnie tam pod spodem jest klapka z bezpiecznikami
airgaston - 2010-12-20, 23:14

Dzięki. Dopiero rozgryzam i zaprzyjaźniam sie z "nowa zabawką".
TomekW - 2010-12-20, 23:51

Jeżeli chcesz rozgryźć w elektryce coś więcej niż same bezpieczniki, proponuję zdjąć metalową pokrywę z całej deski rozdzielczej (od przodu auta). To tylko parę wkrętów, a dostęp masz do wszystkiego, łącznie z bezpiecznikami - tym razem od góry. Przedtem trzeba odkręcić te śmieszne gumowe półeczki z boków deski rozdzielczej.

Bezpieczniki 12V od części mieszkalnej są w górnej szafce za kierowcą pod tablicą "niby-energobloku" - tą z woltomierzem, amperomierzem i wskaźnikiem poziomu wody - wystarczy odkręcić śrubę u dołu, pokrywa wisi na zawiasie. Te od 230V są w puszce przy przyłączu kablowym od środka auta (przynajmniej tak było w oryginale, ktoś mógł przerobić) :spoko

airgaston - 2010-12-20, 23:59

Ja mam oryginał. Muszę zajrzeć tu i tam. Dzięki. Moja ciekawość osiągnęła wartość 100 :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:
TomekW - 2010-12-21, 00:03

airgaston napisał/a:
Moja ciekawość osiągnęła wartość 100 :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

... a bezpieczniki masz sprawne? :haha:

KrzysF - 2010-12-21, 17:10

TomekW napisał/a:

Bezpieczniki 12V od części mieszkalnej są w górnej szafce za kierowcą pod tablicą "niby-energobloku"

Warto się przyjrzeć tym bezpiecznikom, szczególnie temu od lodówki z uwagi na duży prąd. U mnie styki gniazda bezpiecznika były zaśniedziałe co spowowodało jego wypalenie.

airgaston - 2010-12-21, 18:20

Każda rada cenna. Dziękuję. :mikolaj
TomekW - 2010-12-21, 22:49

KrzysF napisał/a:
Warto się przyjrzeć tym bezpiecznikom, szczególnie temu od lodówki z uwagi na duży prąd. U mnie styki gniazda bezpiecznika były zaśniedziałe co spowowodało jego wypalenie.

Co do lodówki, jest jeszcze listwa połączeniowa za lodówką, dostępna od zewnątrz po zdjęciu dolnej kratki wentylacyjnej. Tam też lubi się co nieco przysmażyć.

airgaston - 2011-01-22, 23:47

A dokładnie w którym miejscu jest tabliczka z numerem zabudowy? Nie rzuciła mi się jeszcze w oczy. Ta Hymermobila.
TomekW - 2011-01-23, 00:55

Na szafce kuchennej po lewej stronie wejścia, przy samej podłodze. To zdjęcie na poprzedniej stronie zrobiłem z progu wejściowego.