|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Grupa Hymer - numery i inne dane DB hymer mobil
airgaston - 2010-12-19, 21:28 Temat postu: numery i inne dane DB hymer mobil Mam pytanko do właścicieli Mercedesów Hymer Mobil z lat 78-80 o miejsce tabliczek znamionowych ,numerów nadwozia,podwozia,silnika i wszelkiej maści jakichś danych numerowych itp.
Wiem tylko o jednej tabliczce po otwarciu przedniej maski po lewej stronie nad zakolem jest coś.
Tomku może Twój bliźniak ujawni jakieś tajemnice o których nie wiem
TomekW - 2010-12-19, 23:46
Tabliczka znamionowa jest tam gdzie opisałeś. Jest też numer nadwozia, a jakże. W oryginalnej "kaczce" jest wybity na pionowej blasze koło stopnia przy drzwiach pasażera. W naszych Hymerkach to miejsce istnieje, ale jest głęboko schowane; żeby odczytać numer trzeba... wyjąć akumulatory!
Poza tym jest jeszcze tabliczka Hymera z numerem zabudowy - na meblach przy wejściu po lewej stronie
EDIT: dodaję parę zdjęć:
airgaston - 2010-12-20, 18:05
Tomku jesteś nieoceniony
Stawiam wielkie piwo.
A możesz mnie uswiadomić gdzie jest skrzynka bezpieczników?
Skorpion - 2010-12-20, 18:42
Jezeli Twoj Hymerek ma normalna deske rozdzielcza od BD to bezpieczniki sa umieszcone naprzeciwko fotala pasazera musis sie pochylic i tam jest klapka zamykana jak przekrecisz motylek to ukaza sie bezpieczniki
donald - 2010-12-20, 19:01
To tak samo jak w zwyklej kaczce
airgaston - 2010-12-20, 22:00
Mam normalną. Załączam foto czy mniej więcej tam?
Skorpion - 2010-12-20, 23:12
no wlasnie tam pod spodem jest klapka z bezpiecznikami
airgaston - 2010-12-20, 23:14
Dzięki. Dopiero rozgryzam i zaprzyjaźniam sie z "nowa zabawką".
TomekW - 2010-12-20, 23:51
Jeżeli chcesz rozgryźć w elektryce coś więcej niż same bezpieczniki, proponuję zdjąć metalową pokrywę z całej deski rozdzielczej (od przodu auta). To tylko parę wkrętów, a dostęp masz do wszystkiego, łącznie z bezpiecznikami - tym razem od góry. Przedtem trzeba odkręcić te śmieszne gumowe półeczki z boków deski rozdzielczej.
Bezpieczniki 12V od części mieszkalnej są w górnej szafce za kierowcą pod tablicą "niby-energobloku" - tą z woltomierzem, amperomierzem i wskaźnikiem poziomu wody - wystarczy odkręcić śrubę u dołu, pokrywa wisi na zawiasie. Te od 230V są w puszce przy przyłączu kablowym od środka auta (przynajmniej tak było w oryginale, ktoś mógł przerobić)
airgaston - 2010-12-20, 23:59
Ja mam oryginał. Muszę zajrzeć tu i tam. Dzięki. Moja ciekawość osiągnęła wartość 100
TomekW - 2010-12-21, 00:03
airgaston napisał/a: | Moja ciekawość osiągnęła wartość 100 |
... a bezpieczniki masz sprawne?
KrzysF - 2010-12-21, 17:10
TomekW napisał/a: |
Bezpieczniki 12V od części mieszkalnej są w górnej szafce za kierowcą pod tablicą "niby-energobloku" |
Warto się przyjrzeć tym bezpiecznikom, szczególnie temu od lodówki z uwagi na duży prąd. U mnie styki gniazda bezpiecznika były zaśniedziałe co spowowodało jego wypalenie.
airgaston - 2010-12-21, 18:20
Każda rada cenna. Dziękuję.
TomekW - 2010-12-21, 22:49
KrzysF napisał/a: | Warto się przyjrzeć tym bezpiecznikom, szczególnie temu od lodówki z uwagi na duży prąd. U mnie styki gniazda bezpiecznika były zaśniedziałe co spowowodało jego wypalenie. |
Co do lodówki, jest jeszcze listwa połączeniowa za lodówką, dostępna od zewnątrz po zdjęciu dolnej kratki wentylacyjnej. Tam też lubi się co nieco przysmażyć.
airgaston - 2011-01-22, 23:47
A dokładnie w którym miejscu jest tabliczka z numerem zabudowy? Nie rzuciła mi się jeszcze w oczy. Ta Hymermobila.
TomekW - 2011-01-23, 00:55
Na szafce kuchennej po lewej stronie wejścia, przy samej podłodze. To zdjęcie na poprzedniej stronie zrobiłem z progu wejściowego.
|
|