Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

VW - Nieszczęście VW T4

STRUSIEC - 2011-01-02, 09:56
Temat postu: Nieszczęście VW T4
Podczas wymiany świec żarowych żarnik został w głowicy. Może ktoś ma koncepcję co z tym fantem uczynić :-/
Camper Diem - 2011-01-02, 10:07

jeżeli tego kawałka co wpadł nie widać i nie ma jak go chwycić to niestety zdejmowanie głowicy- planowanie i uszczelka :( plus ewentualnie mały remoncik osprzętu przy okazji...

ktoś kiedyś mi mówił, żeby świece żarowe wymieniać co jakiś czas, nawet jak jeszcze działają. jak są stare podobno nierzadko takie rzeczy jak u Ciebie się zdarzają :gwm

Skorpion - 2011-01-02, 10:51

Nie mila robota trzeba jednak zzucic glowice i jak napisal affa przejzec jeszcze gladz cylindra musisz to zrobic teraz przed sezonem :gwm by na wiosenny wyjazd nie zostac z reka w nocniku .
ccsrally - 2011-01-02, 11:10

hej
ogladalem ostatnio program na tvn turbo i tam pokazywali firme ktora zajmuje sie takimi rzeczmi jak wykrecanie swiec zarowych urwanych itp.ale jesli zarnik wpadl do cylindra to po ptokach.
jesli bedziesz musial sciagac glowice to zregeneruj ja od razu jak masz na stole lub kup nowa ja tak zrobilem za regeneracje powiedzieli mi 1500zl a ja kupilem nowa cala za 1900zl.przelozylem tylko walek i sprezynki.
pozdrawiam

Papryczka2004 - 2011-01-02, 23:04

Ja bym się nie poddawał tak od razu i na początek poszukał takiej małej kamerki aby zlokalizować ten kawałek potem mocny magnesik na elastycznym bacie i gotowe. Niekiedy kamerka jest już z chwytakiem. Polukaj na allegro w jakim dziale sprzedają a potem łatwiej będzie namierzyć posiadaczy.
donald - 2011-01-03, 08:43

takie endoskopy sa w miare tanio tu..
http://www.conrad.pl/webs...ndoskop&x=0&y=0

kimtop - 2011-01-03, 09:43

Tutaj też są nawet niedrogie http://allegro.pl/listing...tring=endoskop.

Napisałeś że żarnik został w głowicy.Jeśli to znaczy,że świeca się ukręciła,to niestety demontaż i tulejowanie głowicy.Jeśli natomiast żarnik wpadł do cylindra to trzeba próbować endoskopem przez otwór wtryskiwacza.

Mr.Mclaren - 2011-01-03, 10:53

Z opisu autora wynika, że auto jest z roku '91 czyli najprawdopodobnie ma jeszcze komorę wirową, przez co dostęp poprzez gniazdo wtrysku będzie chyba niemożliwy.
gregu - 2011-04-28, 11:42

w wielka sobote walczylem z ukrecona swieca zaplonowa w moim T4
udalo sie bez zdejmowania glowicy, bo nic nie wpadlo do cylindra.
na szczescie dostep w t4 do otworow swiec latwy po czesciowym demontazu pasa przedniego z chlodnica..
ale dlubanina jest.. rozwiercanie, wyciaganie wiorow magnesem neodymowym itp...