| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Podwozia - technika i eksploatacja - zawieszenie pneumatyczne
niuniogomes - 2011-01-02, 17:08 Temat postu: zawieszenie pneumatyczne Witam wszystkich wiem ze temat poruszany ale obecnie buduje kampera na iveco i bardzo sie zastanawiam na d pneumatyką czy ktoś kto zamontował pneumatyke mogłby się podzielić swoimi wrażeniam z jazdy po montażu czy naprawde warto
Camp77 - 2011-01-02, 20:50
Warto. Mam poduszki powietrzne na tylnej osi Fiata Ducato. Odciążają resory.
Camper lepiej się prowadzi - stabilnie.
MAWI - 2011-01-02, 20:55
Warto warto.Ja zmontowałem taki system sam.Wykorzystałem do tego poduszki od fotela kierowcy od ciężarówki LIAZ.Po około 300zł za miech, razy dwa plus parę oryginalnych złączek i kilka metrów wężyka zakończyłem to końcówką od wentyla (oskubałem z gumy oryginalny wentyl od felgi bezdętkowej i wkleiłem go na końcu wężyka).Pompowałem to taniutkim kompresorkiem z hipermarketu.Koszt całości ok 700zł.Znaczna różnica na plus,poprzednio był sam resor jednopiórowy i po dopakowaniu nie dawał rady tył opadał .Po zamontowaniu pneumatów inna jazda usztywniło to tylne zawieszenie samochodu i tył nie dobijał ,ładnie wybierał (miękko)dziury w drogach.Jak się postarasz i zrobisz to dokładnie (szczelnie) dopompujesz raz na sezon.Ja trzymałem ok 3,5 do 4atm.WATRO BYŁO
kimtop - 2011-01-02, 21:09
Istotnie temat był poruszany wielokrotnie i nie wiem czy trzeba otwierać nowy wątek.Przede wszystkim żeby Ci coś doradzić ,to musisz napisać coś więcej o samochodzie który budujesz (długi,krótki,ciężki itp.).Tutaj jest trochę do poczytania http://www.camperteam.pl/...hlight=poduszki
niuniogomes - 2011-01-02, 22:32
Budowa jest na iveco daily s312 z 2004r długosć 640 w całości wysokość przy alkowie 317cm pojedyńczy resor dlatego właśnie myśle o pneumatyku
WINNICZKI - 2011-01-02, 22:34
Elcamp ma troche w swojej ofercie na ten temat,warto poczytać www.elcamp.pl
niuniogomes - 2011-01-02, 22:44
no ma tylko ceny jakie
WINNICZKI - 2011-01-02, 22:46
Radził bym zadzwonić,bo to chyba błąd we wpisie zwłaszcza ,że te do fiata w promocji są za 1300,zł.No chyba ,że powariowali
kimtop - 2011-01-03, 03:21
Myślę,że najpierw trzeba by zrobić porządne resory.Poduchy mają tylko wspomagać pracę resora.Przy zbyt dużym obciążeniu poduch może dojść w skrajnym przypadku do uszkodzenia ramy.A co zrobisz jak w trasie strzeli poducha?Podstawa to dobre resory.
Tak na marginesie to ja kupowałem poduchy do dwóch aut w Resorrexsie.
|
|