|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Maszt do flagi
janusz - 2007-08-07, 13:42 Temat postu: Maszt do flagi Z rurek aluminiowych które dostarczył Paweł P powstał taki maszt.
Jako zacisków użyłem złączek hydraulicznych do węża PCW takiego z którego robi się przyłącza wodne do domów.
Powstał teleskopowy maszt do flagi rozkładany bez żadnych narzędzi.
Paweł P. - 2007-08-07, 18:42
Super!!!!!! zamawiam takie złączki!!!!! Ale Miałeś patenta
janusz - 2007-08-10, 20:19 Temat postu: Wersja DeLuxe Zaciski do masztu w wykonaniu ozdobnym
Paweł P. - 2007-08-18, 08:51
Januszku duży rośnij, albo jak to mówią na kanale CB 19- niech Ci duży rośnie , wszystko pasuje i działa jak "ta lala"
eler1 - 2007-08-21, 19:24
janusz napisał/a: | Zaciski do masztu w wykonaniu ozdobnym | możesz podać przepis jakie wymiary tych złączek co obciąć co rozwiercić bo taka typowa złączka nie pasuje
ps. bo ten obiecał pomóc miał przesłać instrukcję i go wcieło razem z nią
janusz - 2007-08-21, 20:34
Jedna ma być 25mm a druga 32mm 1" i 1,1/4". Trzeba je rozwiercić jeden wiertłem 30mm a drugi 35mm. Zaciski kupiłem po 2,99 zł w OBI.
OMEGA - 2007-11-20, 21:22
Janusz , gdzie takie rurki można kupić , jakie są ich średnice , o jakiej są długości.
ps.
temat przerabialiście latem ,przypomniało mi sie że coś na ten temat czytałem teraz odszukałem i jak znalazł .
janusz - 2007-11-20, 22:05
Dostarczycielem rurek jest (był) PawełP. Kupuje się toto w sklepach (składach) metali kolorowych.
OMEGA - 2007-11-20, 22:12
OK . dziękuję za informację
eler1 - 2007-11-20, 22:14
możesz to kupić w firmie Profmetkol na terenie polski http://www.profmetkol.pl/str1i/243.php mają też sklepy w detalu
janusz - 2007-11-20, 22:18
Produkuje miedzy innymi firma SAPA. tu jest katalog z wymiarami, http://www.sapagroup.com/..._PL_profStd.pdf
Robią rózne fajne profile z aluminium.
Pawcio - 2009-08-24, 17:28
Janusz! W jaki sposób zamocowałeś maszcik do kampera? Jedna rurka zostaje, czy wszystkie zwijasz do schowka
janusz - 2009-08-24, 18:47
Taka mniej więcej 1 metr przykręcona jest na stałe do bagażnika. Wkładam tam antenę TV (na zdjęciu lub maszt).
ROBRE - 2009-08-24, 20:39
janusz napisał/a: | Wkładam tam antenę TV (na zdjęciu lub maszt). |
znaczy albo -CT- albo -TV- ....
pozdrawiam
Pawcio - 2009-08-24, 21:01
janusz napisał/a: | Taka mniej więcej 1 metr przykręcona jest na stałe do bagażnika. Wkładam tam antenę TV (na zdjęciu lub maszt). |
Na górze do bagażnika maszcik zamocowany jest na uchwycie do rur na 4 śrubki.
A na dole maszcik przewiercony jest na przelot, tak?
janusz - 2009-08-24, 21:14
Pawcio napisał/a: | Na górze do bagażnika maszcik zamocowany jest na uchwycie do rur na 4 śrubki. |
To jest taki zacisk hydrauliczny do robienia odgałęzienia rurociągu bez przecinania rury. Stosowany w domowej instalacji wod-kan. Do kupienia w sklepie hydraulicznym.
Pawcio napisał/a: | A na dole maszcik przewiercony jest na przelot, tak? |
Tak, zamiast oryginalnej śruby od bagażnika założona jest dłuższa. Przewiercona jest ta rura w którą wkłada się maszt po to by nie przeleciał na wylot. Maszt włożony opera się o dolną śrubę i nie wypadywuje.
ROBRE napisał/a: | znaczy albo -CT- albo -TV- .... |
Gdy używam CT to i tak nie ma czasu na TV
Maszt jest z trzech teleskopowo składanych rurek aluminiowych, jak na zdjęciach na początku wątku. Ta rura na stałe przy kamperze jest większej średnicy niż najgrubsza część masztu.
Pawcio - 2009-08-24, 21:17
Dzięki. Przystępuje do modernizacji mojego masztu.
radek_z_południ - 2009-08-24, 22:12
W temacie masztów... polecam teleskopową wędkę z włókna szklanego.
"Kiepski" model kosztuje kilkadziesiąt zł. jest sporo lżejszy i oczywiście składany.
Radzę kupić nieco większy niż planowana długość i zrezygnować z ostatnich, najcieńszych elementów.
Osobiście używam jako przenośną latarnie, a jak już będę miał kamperka, to oczywiście przerobię na flagę CT
eler1 - 2009-08-24, 22:14
radek_z_południ napisał/a: | W temacie masztów... polecam teleskopową wędkę z włókna szklanego. | a ja nie polecam chyba że ktoś ma dobre uziemienie kamperka
Pawcio - 2009-08-24, 22:17
Wędka to fajny maszcik 'na szybko'.
Jednak pod dużą flagą wygina się niemiłosiernie i wtedy wygląda... jak wędka...
radek_z_południ - 2009-08-24, 22:31
No że się wyginać będzie to nie pomyślałem
Jako maszt do oświetlenia się sprawdza.
A co do uziemienia to chyba i tak warto mieć.
kimtop - 2009-08-25, 08:42
radek_z_południ napisał/a: | No że się wyginać będzie to nie pomyślałem |
Ja mam flagę na wędce i wcale się tak bardzo nie gnie.
eler1 napisał/a: | a ja nie polecam chyba że ktoś ma dobre uziemienie kamperka |
Kamper podłączony do prądu jest uziemiony(oczywiście przy prawidłowo zrobionej instalacji na przyłączu)
Poza tym ,najbezpieczniejszym miejscem w czasie burzy jest samochód
Arturo - 2009-08-25, 09:09
janusz,
Trochę nie na temat, ale czy za taką rejestrację jak masz w kamperku musiałeś zapłacić jak za każdą indywidualną czy wystarczyły znajomości w Wydziale Komunikacji (jeśli to nie tajemnica)
janusz - 2009-08-25, 17:10
Arturo napisał/a: | taką rejestrację jak masz w kamperku |
Koleżanka małżonka Halina ma w swoim samochodzie EPJ56HK. Są to normalne rejestracje "seryjne" tylko wyczekana aż będą w obrocie. Jak się ładnie poprosi w Starostwie to pozwolą wybrać sobie z puli dostępnych numerów.
To jest zaleta powiatów wiejskich. Tu się wszyscy znają ze sobą.
Arturo - 2009-08-25, 17:23
janusz napisał/a: | Są to normalne rejestracje "seryjne" tylko wyczekana aż będą w obrocie. |
A jak ktoś sprzeda auto i zda stare to wracają do obrotu czy można już o nich zapomnieć?
janusz - 2009-08-25, 17:46
Odchodzą w niebyt, chyba że auto pozostaje na terenie powiatu, w tej samej strefie literowej to nowy właściciel może dostać dotychczasowe numery.
DI STEFANO - 2009-08-25, 20:33
Panowie ja trafiłem na lepsze rozwiązanie,będąc w CASTORAMIE (początek lipca br.) wyczaiłem maszt na sekator do wycinania gałęzi.
Produkt wytrzymały,składany,lekki i tani coś ok.40 zeta.
Zamocowałem tak jak nakazał nasz Szanowny Dyrektor.
Pozdrawiam
Stefan - Di Stefano
(jeszcze gdzieś z trasy)
radecki1972 - 2009-08-25, 21:27
A może wojskowy maszt rozkładany pneumatycznie? Szybko i wygodnie
Świstak - 2009-08-26, 14:52
Janusz, zdjęcia robione na tle stacji diagnostycznej.... Możesz mi to wyjaśnić? Bo zaczynam robić coraz większe oczy i podejrzewając Cię o wykształcenie kierunkowe - powątpiewać w swoje działania...
Świstak - 2009-08-26, 14:55
radecki1972 napisał/a: | może wojskowy maszt rozkładany pneumatycznie | Są i na korbkę, są hydrauliczne. Tyle że wszystkie baaardzo ciężkie. Do kupienia w AMW za zazwyczaj dość konkretne pieniążki. Na takie maszty jest wielu chętnych szczególnie krótkofalowców - a popyt podbija cenę. Inna sprawa że są to najczęściej maszty 15 - 20 metrów, a na takiej wysokości już flagi nie byłoby widać;)
Dziabong - 2009-08-26, 15:12
Świstak napisał/a: | radecki1972 napisał/a: | może wojskowy maszt rozkładany pneumatycznie | Są i na korbkę, są hydrauliczne. Tyle że wszystkie baaardzo ciężkie. Do kupienia w AMW za zazwyczaj dość konkretne pieniążki. Na takie maszty jest wielu chętnych szczególnie krótkofalowców - a popyt podbija cenę. Inna sprawa że są to najczęściej maszty 15 - 20 metrów, a na takiej wysokości już flagi nie byłoby widać;) |
To tylko zależy od flagi.
janusz - 2009-08-26, 16:45
Świstak napisał/a: | podejrzewając Cię o wykształcenie kierunkowe |
Jestem po połowie medycyny, od dołu do pasa
Co do stacji diagnostycznej to tam czasami pracuję.
DI STEFANO - 2009-08-26, 19:43
No cóż pneumatyczny.........
pasuje jak ulał...................
ale nie... do kampera.........
tylko........
pozdro
(gdzieś z głuszy naszej)
ROBRE - 2009-08-26, 20:08
Świstak napisał/a: | . Inna sprawa że są to najczęściej maszty 15 - 20 metrów, a na takiej wysokości już flagi nie byłoby widać;) |
no chyba ze z sasiedniego kempingu
|
|