Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Dethleffs - Akumulator zabudowy

Zaradek - 2011-02-02, 11:05
Temat postu: Akumulator zabudowy
Ze względu na umiejscowienie akumulatora do zabudowy w naszych Dethleffsach mam pytanie do użytkowników kamperów z tą właśnie zabudową.

Jakiej pojemności (wymiary) macie akumulatory w swoich autach ?

Po dokonaniu pomiarów jest tam teoretycznie miejsce na 100Ah (353x175x190) ale wyciągając 55Ah, dużo mniejszy, nie było z nim tak łatwo.

Dembomen - 2011-02-02, 12:33

Hej!

Zaradek, U nas jest 64Ah, na razie nie ruszałem go.

Hej!

janusz - 2011-02-02, 13:50

U mnie jest 90 Ah
Camper Diem - 2011-02-02, 14:14

ja mam 2x100Ah
Zaradek - 2011-02-02, 16:25

janusz napisał/a:
U mnie jest 90 Ah

affa napisał/a:
ja mam 2x100Ah

I macie te akumulatory zamontowane, tak jak w starych Dethleffsach, w komorze silnika zaraz za chłodnicą pod filtrem powietrza i kołem zapasowym ? :shock:

Dembomen napisał/a:
U nas jest 64Ah, na razie nie ruszałem go.

Na ile wystarcza taki akumulator ?
Mój poprzedni 55Ah wystarczał na ok 2 dni, ale chciałbym wymienić na jak największy możliwy do zamontowania.

janusz - 2011-02-02, 16:55

Cytat:

Ja mam w kabinie pod prawym siedzeniem, pod lewym jest rozruchowy. Pod maską nie ma żadnego akumulatora (tak jest fabrycznie zrobione)
Auto normalnie pobiera poniżej 1A. Mowa o sterowaniu lodówki, bojlera itp.
Pompa wody gdy pracuje pobiera około 1,5A ale tylko w czasie pracy. Ogrzewanie gdy dmucha a nie jako bojler (combo) około 2A ale z przerwami. Telewizor około 3A.
W szczycie (wieczorem) telewizor, ogrzewanie, oświetlenie nie przekracza pobór prądu 10A i to nie cały czas.
Akumulatora starcza na jakieś 6-8 godzin. Nigdy jeszcze na noc prądu nie brakło.
W dzień solar 100W ładuje około 5A, to przez cały dzień uzupełni naładowanie akumulatora.

Zaradek - 2011-02-02, 17:11

janusz napisał/a:
Ja mam w kabinie pod prawym siedzeniem, pod lewym jest rozruchowy. Pod maską nie ma żadnego akumulatora (tak jest fabrycznie zrobione)

W moim kamperze pod siedzeniem kierowcy jest bojler a pod pasażera zbiornik na czystą wodę. W komorze silnika są dwa akumuatory. Rozruchowy po prawej stronie i od zabudowy za chłodnicą pod filtrem powietrza. Rozwiązanie takie sprawia, że w samej zabudowie jest sporo miejsca w szafkach bo nic w nich nie ma z osprzętu. Jest to rozwiązanie fabryczne. Jest natomiast kłopot z zamontowaniem akumulatora od zabudowy. Dostęp do niego utrudnia osprzęt silnika i sam silnik. Całe szczęście nie wymienia się go często.
Jestem ciekaw czy komuś się udało zamontować tam duży akumulator beż rozbierania przedniego pasa i wyciągania chłodnicy. 55Ah udało mi się wyciągnąć po zdemontowaniu koła zapasowego i rur dolotowych powietrza.

Dembomen - 2011-02-02, 18:42

Hej!

Dembomen napisał/a:
U nas jest 64Ah, na razie nie ruszałem go.

Mój poprzedni 55Ah wystarczał na ok 2 dni, ale chciałbym wymienić na jak największy możliwy do zamontowania.[/quote]

Nad morzem wystarczył na tydzień, bez używania wszelakiej elektroniki, po modernizacji oświetlenia,

Hej!

Zaradek - 2011-02-02, 18:58

No, modernizacja oświetlenia na LED jest w trakcie :ok
Zaradek - 2011-02-05, 11:11

czy nikt z posiadaczy Dethleffsow nie ma ochoty sie podzielic swoja wiedza?
Kocurek - 2011-02-05, 12:17

Witaj.
jestem posiadaczem Fiata z zabudową Dethleffs w jego najkrótszej wersji. Mój akumulator który nieststy padł w ubiegłym sezonie ma wymiary ( w najszerszych jego miejscach) 35 x 19 x 18 cm i pojemności 100Ah. Umiejscowiony jest za siedzeniem pasażera. Podobnie jak opsach powyżej, jego wkładania i wyjmowanie są swoistym wyzwaniem bo dostep nawet po odsunięciu fotela jest kiepski. Mam zamiar kupić nowy akumulator w wersji do stosowania w łodziach z silnikiejm elektrycznym czyli tzw. głębokiego rozładowania. Sadzę że będzie to 70 - 90 Ah. Powymianie a właściwie dołożeniu dodatkowego oświetlenia na LED-ach zapotrzebowanie na prąd spadło. W wersji oryginalnej oświetlenie alkowy plus wnętrza pobierało 5 x 20W. Obecnie to leciutko ponad 1 A więc około 12 W całość, a jest przyjemniej bo nic nie świci po oczach niczym na przesłuchaniu w dawnej ubecji. Przy okazji przerabiania i modernizacji instalacji zasilającej oświetlenie i inne odbiorniki w szafie nad piecem gdzie mieści się mega puszka z połączeniami do odbiorników, zainstalowałem transformator 240/12 taki do zasilania lampek halogenowych. Na górze pod sufitem mam zainstalowane włąśnie takie lampki po 20 W każda zasilane oddzielną linią wprost z transformatora po jego podłączeniu do sieci podczas postoju. Pewnie każdemu zaświta myśl po czorta ciągnąć dodatkowe zasilanie i ładować trafo? głównie dlatego żeby nie obciązac instalacji wewnętrznej zabudowy dodatkowymi amperami pobieranymi przez oświetlenie. Po przyłączeniu do sieci 240V energoblok ładuje akumulator a oświetlenie silniejsze niż diodowe pracuje niezależnie.

Pozdrawiam.
K.

Zaradek - 2011-02-05, 13:45

Dzieki za odopowiedz.
Z tego co czytam ( rowniez na PW ) to oryginalne zamocowanie akumulatora do zabudowy to jest za siedzeniem. A czy ktos ma takie rozwiazanie jak jest u mnie czyli akumulator od zabudowy w komorze silnika?

StasioiJola - 2011-02-05, 14:41

Tak ; ja tak miałem w moim pierwszym Detlefsie - dokładnie na dole za chłodnicą!! Wyjmowanie to wyższa jazda i nie mieści tam się akumulator duży który będzie miał więcej jak 28cm długości!!! Planowałem przełożyć go do kabiny i zastosowac przynajmniej 90Ah ale już nie zdążyłem, ponieważ samochód sprzedałem!! Za wygodnie za tą chłodnicą to nie jest i na zimę też dla aku nie za zdrowo, bo jest bardzo nisko!! Myślę że sensowne byłoby zbudowanie skrzynki gdzies przy ramie z dojściem od góry lub z boku, tylko dochodzi sprawa przedłużenia kabli !!! :bigok :spoko
Zaradek - 2011-02-06, 19:05

StasioiJola napisał/a:
i nie mieści tam się akumulator duży który będzie miał więcej jak 28cm długości!!!

Dzięki serdeczne o to mi właśnie chodziło :spoko

swierzak - 2011-02-07, 18:58

Zaradek napisał/a:
czy nikt z posiadaczy Dethleffsow nie ma ochoty sie podzielic swoja wiedza?

Dethleffs 93 zabudowa z drzwiami z przodu , zbiornikiem czystej wody pod obiema fotelami w kabinie kierowcy i termą w szafce u góry po lewej stronie ( chyba tylko tym się te nasze Dethleffsy z lat 90 różnią ? ) '

akumulator z zabudowy mam za fotelem pasażera ( łatwo go wyjąć bo jest za odkręcaną obudową ) główny akumulator mam pod maską z lewej strony nad nadkolem
Oba to 100Ah

Zaradek - 2011-02-07, 19:40

swierzak napisał/a:
( chyba tylko tym się te nasze Dethleffsy z lat 90 różnią ? )

No właśnie z tego co widać to jeszcze różnią sie miejscem zamontowania akumulatora pokładowego.

swierzak napisał/a:
zbiornikiem czystej wody pod obiema fotelami w kabinie kierowcy

Jakiej pojemności masz ten zbiornik ?

swierzak - 2011-02-07, 21:35

Zaradek napisał/a:

Jakiej pojemności masz ten zbiornik ?

Jak kupowałem kampera to pisało że na czystą wodę 100 litrów

tachowp - 2011-02-21, 10:52

Witam ! W moim kamperku 89 r. są dwa akumulatory rozruchowy 88 Ah i pokładowy 72 Ah oba w komorze silnika . Wyjęcie akumulatora pokładowego faktycznie przysparza kłopotów ale przecież nie wyciąga się go często. Wyjęcie możliwe od dołu z kanału lub podnośnika. Moje zdanie jest takie żeby jednak nie poprawiać fabryki, a opary z akumulatora w kabinie nie pozostają bez efektów na nasze zdrowie i trwałość metalowych części . Chyba że będzie szczelnie obudowany. W zupełności wystarczają a muszę dodać że mam zamontowane światła LED do jazdy dziennej które oszczędzają prąd i lepiej są ładowane oba akumulatory. Zbiornik na czystą wodę 100 l usytuowany jest z boku i pod nogami i za siedzeniem kierowcy i pasażera.Pozdrawiam !!
MILUŚ - 2011-02-21, 11:38

swierzak napisał/a:
......zbiornikiem czystej wody pod obiema fotelami w kabinie kierowcy ....

Czy te zbiornik masz ze sobą połączony pod nogami kierowcy i pasażera ? Gdzieś słyszałem o takim rozwiązaniu i go szukam . Mógłbyś wkleić jakieś fotki .

PZDR> MILUŚ :spoko

swierzak - 2011-02-26, 16:04

MILUŚ napisał/a:
swierzak napisał/a:
......zbiornikiem czystej wody pod obiema fotelami w kabinie kierowcy ....

Czy te zbiornik masz ze sobą połączony pod nogami kierowcy i pasażera ? Gdzieś słyszałem o takim rozwiązaniu i go szukam . Mógłbyś wkleić jakieś fotki .

PZDR> MILUŚ :spoko

wlaśnie dziś odebralem kampióra z zimowiska :) ....tak to taki zbiornik połączony pod fotelami i nogami kierowcy i pasażera , zrobię fotki jak znajde troche czasu
:roza: