| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Portugalia - Portugalia
Krzysztof5 - 2011-02-02, 22:44 Temat postu: Portugalia Nie jestem młodzieńcem, mam 60 lat, ale planuję wyprawę do Portugalii. Tam w Porto wypić lampkę Porto i przez Francję, Hiszpanię i Szwajcarję wracam do domu. Szukam, może ktoś ma podobne plany w tym okresie. Czerwiec i lipiec ma tą przewagę, że dni są długie a morze tam już jest ciepłe!!!
Krzysztof.
Krystian - 2011-02-03, 13:44 Temat postu: Re: Portugalia
| Krzysztof5 napisał/a: | Nie jestem młodzieńcem, mam 60 lat, ale planuję wyprawę do Portugalii. Tam w Porto wypić lampkę Porto i przez Francję, Hiszpanię i Szwajcarję wracam do domu. Szukam, może ktoś ma podobne plany w tym okresie. Czerwiec i lipiec ma tą przewagę, że dni są długie a morze tam już jest ciepłe!!!
Krzysztof. |
Muszę stwierdzić, że jesteś młodzieńcem, jeszcze wielu z tego forum może to potwierdzić.
Obecnie w Portugalii są dwa kamperki, jeden z Milicza a drugi z Jeleniej Góry. Wyjechali w zeszłym roku jesienią wracają w kwietniu. Mnie interesowałaby taka wyprawa ale dopiero na jesieni b.roku czyli wrzesień, październik. Od przyjaciół, którzy obecnie są w Portugalii mam obiecane namiary na miejsca przyjazne kamperom.
rajder - 2011-02-03, 20:49
Ja jadę 21 marca na Rajd Portugalii jeżdżę tam co roku od 4 lat jeśli Macie jakieś wątpliwości lub pytania to chętnie pomogę
wbobowski - 2011-02-04, 03:04
| Krystian napisał/a: | | Mnie interesowałaby taka wyprawa ale dopiero na jesieni b.roku czyli wrzesień, październik. Od przyjaciół, którzy obecnie są w Portugalii mam obiecane namiary na miejsca przyjazne kamperom. |
My mysleliśmy o wyprawie do Portugalii już w zeszłym roku, nie wyszło.
Gdybyśmy się wybrali w tym roku to też ten termin bardziej nam odpowiada.
majmarek - 2011-02-04, 13:37 Temat postu: portugalia 2011 witaj krzysztof!
jestem twoim rówieśnikiem i rozumiem cie doskonale! wahom sie w tym okresie to wszędzie wakacje i wiesz co się dzieje! pisałbym się na po wakacjach albo [ marzenia ] nawet zima w maroku! ale jak się uprzesz to jade z tobą .
po kopie po chłopie - stare ale prawdziwe !
daj jakieś namiary albo odwzwij sie do mnie!
pozdrawiam
majmarek - 2011-02-04, 13:55 Temat postu: portugalia witaj raider!
napisz coś wiecej o imprezie oraz o planach jak tam jedziesz? [ no wiesz ] czy jedziesz , kiedy , zabierasz kogoś i czy mozna się podpiąć , jakie koszty z grubsza?
jeśli możesz oczywiście.
pozdrawiam
OMEGA - 2011-02-04, 19:32
| majmarek napisał/a: | witaj krzysztof!
jestem twoim rówieśnikiem i rozumiem cie doskonale! wahom sie w tym okresie to wszędzie wakacje i wiesz co się dzieje! pisałbym się na po wakacjach albo [ marzenia ] nawet zima w maroku! ale jak się uprzesz to jade z tobą .
po kopie po chłopie - stare ale prawdziwe !
daj jakieś namiary albo odwzwij sie do mnie!
pozdrawiam |
Jakoś mało zrozumiale się Twój tekst czyta , wcześniej koledze zwracałeś uwagę że miasta powinien pisać dużą literą BĄDŻ KONSEKWENTNY TAKŻE WZGLĘDEM SIEBIE
a tak poza tym ............????? i literówki
donald - 2011-02-04, 19:45
| OMEGA napisał/a: | | BAĆ KONSEKWENTNY TAKŻE WZGLĘDEM SIEBIE | miałeś na myśli BĄDŻ czy chciałeś kolege nastraszyć
OMEGA - 2011-02-04, 20:03
| donald napisał/a: | | miałeś na myśli BĄDŻ |
Tak masz rację , BŁĄD
ale się nie znęcaj !!!!!
eMKa - 2011-02-04, 20:10
dajcie spokój
zaczynam czuć się jak u rodzinki na i imprezie - przy stole grono pedagogiczne w tym 3 polonistki dopiero po paru.... sytuacja normalnieje
donald - 2011-02-05, 10:21
slusznie prawisz
yuras - 2011-02-05, 11:53
BĄDŹ to nie BĄDŻ. A jak to będzie po portugalsku !
martini44 - 2011-02-05, 12:29
może Bond..... James Bond .....
tolo61 - 2011-02-06, 01:31
Bedzie
...majn nejm......
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2011-02-15, 23:27
jak popracujemy i cos doskladamy po powrocie z Balkanow,planujemy koniec sierpnia lub wrzesien jak napisal Krystian rowniez jechac do Portugali /w 2010 nie dojechalismy robiac 10000km/.plany sa takie:francja gora do San Sebastian moze tam nie ma tyle bramek na 2 m.potem Portugalia a potem sie zobaczy no moze uda nam sie pojezdzic na nartach w ANDORZE lub w Pirenejach ale to jeszcze duzo czasu a my mamy wiecrj jak 60 lat wiec wszystko zdarzyc sie moze?barbara i zbigniew
gryz3k - 2011-02-16, 00:17
Portugalia jest ogólnie bardzo przyjazna kamperom. Byliśmy w lecie 2009 i byliśmy zachwyceni. Tabuny kamperów nocują po prostu przy plaży. W Lizbonie jest super camping z latwym dojazdem do centrum. W sintrze staliśmy na parkingu. W innych miejscach gdzie popadło.
Polecamy oceanarium w Lizbonie. CUDO.
Marek - 2011-02-16, 09:19
Też we wrześniu, październiku i planujemy wyjazd na półwysep Iberyjski więc z uwagą będę obserwował ten temat. Może uda się dogadać na wspólny wyjazd w 2 lub 3 campery.
Marek
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2011-02-24, 14:49
my tez bedziemy sprawdzac kto jedzie my z akrakowa ale pojedziemy przez Niemcy i Francje nadatlantykiem barbara i zbigniew
majmarek - 2011-02-27, 12:41
witam serdecznie!
to znaczy dołem mapy czy górą? bo ja bym się przyłączył dołem. mam znajomych w aix en provence których chciałbym odwiedzić po drodze.
pozdrawiam
m m
MILUŚ - 2011-02-27, 12:56
| majmarek napisał/a: | witam serdecznie!
to znaczy dołem mapy czy górą? bo ja bym się przyłączył dołem. mam znajomych w aix en provence których chciałbym odwiedzić po drodze.
pozdrawiam
m m |
Proponowałbym jechać górą mapy . Dla samych widoków i pięknej okolicy
I omijać szerokim łukiem Costa Brava .Chyba ,ze ktoś lubuje się w zatłoczonych campingach i przepełnionych plażach o wyższych cenach nie wspomnę
MILUŚ - 2011-02-27, 13:09
| gryz3k napisał/a: | Portugalia jest ogólnie bardzo przyjazna kamperom. Byliśmy w lecie 2009 i byliśmy zachwyceni. Tabuny kamperów nocują po prostu przy plaży. W Lizbonie jest super camping z latwym dojazdem do centrum. W sintrze staliśmy na parkingu. W innych miejscach gdzie popadło.
Polecamy oceanarium w Lizbonie. CUDO. |
W 2007 staliśmy przy plaży koło Viana do Castelo przez parę dni dosłownie za free .Wejście na plażę z pełnym zapleczem socjalnym a w nocy przejeżdżał nawet patrol policji .
MILUŚ - 2011-02-27, 13:42 Temat postu: Re: Portugalia
| Krzysztof5 napisał/a: | .....Czerwiec i lipiec ma tą przewagę, że dni są długie a morze tam już jest ciepłe!!!
Krzysztof. |
Nie zgodzę się z Tobą Krzysztof5...............
Byliśmy jak wyżej napisałem w Portugali w lipcu 2007 r . Na strzeżonej plaży było ciepło....... na piasku Kiedy moje chłopaki chciały wejść do wody / rano godzina 11.00/ ratownik sam w piance bardzo grzecznie poprosił ,że jeśli już tak bardzo chcą się kąpać to niech to robią po południu bo teraz jest woda zimna a jemu w razie czegoś wchodzić się nie chce
Faktem jest ,że fale były niesamowite i warunki do windserfingu idealne i korzystało z tego mnóstwo entuzjastów tego sportu ale............ wszyscy mimo lejącego się z nieba żaru pływali w piankach
Marzenka - 2011-02-28, 09:14
portugalia nas rowniez interesuje........ jest mowa tutaj o bodajze 2 roznych terminach.
napiszcie kochani kto i kiedy sie w te urocze strony wybiera i jesli pozwolicie chetnie bysmy sie dolaczyli........
chocby we dwa kamperki a byloby razniej..... hmmmmmm weselej no i bezpieczniej
Marek - 2011-02-28, 09:55
Interesuje nas wyjazd z końcem sierpnia na początku września na okres 4 - 6 tygodni sprawa do dogadania trasa raczej taka ,żeby ominąć wybrzeże południowej Francji , dalej krajem Basków wzdłuż wybrzeża Atlantyku do Portugalii . Podjęcie ostatecznej decyzji uzależniam od harmonogramu wykonania na mojej ulicy istotnych prac infrastrukturalnych podczas których obecność na miejscu jest więcej niż wskazana.
Marek
artanek - 2011-02-28, 12:17
Spędziłem własnie nad Atlantykiem kilka lat i znam zwłaszcza Asturie i wszystkie jej atrakcje .Piękna kraina i warta zwiedzania ocean z jednej góry z drugiej strony .Całe te wybrzeże jest piękne i zielone .To własnie tam najczęsciej uciekaja Hiszkanie z górącego południa i z centrum kraju aby wreszcie oddetchnac czystym swierzym powietrzem i normalna temperaturą .Warto tam zwiedzic Gijon .Oviedo Canga de Onis a przy okazji Covadonga i Picos de Europa.Na Picos de Europa idzie wjechac serpentyna az do góry i nawet spedzic tam na parkingu noc a przy okazji zobaczyc u góry piękne jeziora czy zrobic sobie wędrówke po wysokich górach .Nad oceanem jest bardzo dużo autokampingów Kto lubi łapac ryby to raj dla wędkarzy .Jest wiele malowniczych wiosek rybackich .Napój narodowy to sidra - po polsku jest na ten napój lepsza nazwa "jabol" Bo sidra jest z jabłek .Za rok również tam pojade ale na pewno na pare miesięcy .Pozwiedzam stare konty .Trasa od San Sebastian jest przepiękna i wcale nie cięzka technicznie .
Krzysztof5 - 2011-03-02, 22:03 Temat postu: Portugalia Mamy zamiar jechć "górą" mapy, po drodze zobaczyć kilka miast w zależności jak przyjdzie ochota, dotrzeć do Porto i tam je spożyć (wiadomo - wino Porto), i powrót do Domu, nie koniecznie prez Costa Brava. Czas około miesiąca. Można zawsze się dogadać co do drogi, czasu. Planowany przez nas czas, to druga połowa czerwca i dalej lipiec.
gryz3k - 2011-03-02, 23:10
Kąpanie się w Atlantyku jest przeżyciem ekstremalnym zarówno od strony Europy jak i Ameryki. Przygotujcie się raczej na podziwianie widoków...
Pawcio - 2011-03-03, 08:49
| Krzysztof5 napisał/a: | | Mamy zamiar jechć "górą" mapy, po drodze zobaczyć kilka miast w zależności jak przyjdzie ochota |
Polecam wjechać do Portugalii w rejonie Xinzo de Lima i wizytę w Parku Peneda de Geres. Szczególnie polecam zobaczyć wioskę Soajo.
Krzysztof5 - 2011-08-02, 21:39 Temat postu: Portugalia Spełniłem marzenie życia. Objechałem trasę do Porto gdzie spożyłem Porto po trasie: Hamburg, Amsterdam, Normandia, S. Michel, S. Sebastian, Madryt, Porto, Lizbona, Giblartar, Avinion, St. Tropez, Wysokie Alpy Francuskie kanionem rzeki Verde, Mediolan, Lucerna, Zurich, Praga i do domu. Razem 10 680 km w 35 dni. "0" madatów, jedna próba włamania na pd. Francji.
Barbara i Zbigniew Muzyk - 2011-08-04, 22:13
to relacja bedzie super,my w tym roku nie spelnimy tych marzen ale dolem dojechalismy w 2010 do Granady 9000km.muzk
|
|