Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Grupa Hymer - skuter na tyłach.... a co z przodem ??????????

szymonw44 - 2011-02-05, 00:29
Temat postu: skuter na tyłach.... a co z przodem ??????????
mam nadzieje ze ktos mi pomoze rozwiac moje wątpliwosci ponieważ mam hymera integre z 1989 r model 545 na peugeot-cie J5 i własnie zekupiłem sobie motocykl, własnie pod kampa Suzuki DR 125 SM waga z pełnym bakiem to 127 kg i chce go wozic za kampem na rampie czy nie bedzie zadnego ryzyka ponieważ masa na rampie jest przekroczona o 30 % i czy auto nie bedzie zbyt podsterowne!!! ?
gino - 2011-02-05, 07:55

szymonw44 napisał/a:
masa na rampie jest przekroczona o 30 %

akurat to..ma chyba mniejsze znaczenie dla ''podsterownosci''
ważniejsza role ma odleglosc konca ramy od...tylnej osi....

ale skoro masz juz i skuter..i rame..najprościej wsadzic i sprawdzic..

na pewno ....obciążysz tyl...i to dość sporo..
i na pewno..kierownica bedzie chodzić lżej..ot..takie ''wspomaganie'' ...
ale..czy przyczepnosc kół, aż tak bardzo zmaleje....trudno powiedziec..nie znajac wielu danych..oraz ..wagi samej platformy..
a przede wszystkim...odległosci umiejscowienia skutera..od tylnej osi...
gdyz całość działa jak ...dzwignia..i pkt podparcia jest własnie tylna oś..

szymonw44 - 2011-02-05, 09:29

na dzien dzisiejszy trudno mi sprawdzic bo musze dokonczyc ta rampe a na skuta była nie zła okazja wiec za duzo sie nie zastanawiałem.... a gdy jezdze, ruszam dosc szybko np chcąc pospieszyc sie na krzyżówce i jest lekko pod górke to drapie jak kot a nie daj jak jest mokro to moge stac w miejscu. . . a dzwignia jest nie mała z samej zabudowy i własnie tu obawy ze jak dojdzie rampa ze skutem to sie zwiekszy dzwignia i bedzie jeszcze duzo gorzej!!! :-/ a czy dało by cos jak bym dołożył piura do amortyzatorów bo przód strasznie wysoko stoi a tyłek siedzi. . . a na zawieszeniu pneumatycznym nie mozna chyba na za duzym cisniieniu jezdzic wiec jakos ten poziom chociaz chciał bym wyrównać
Dziabong - 2011-02-05, 10:18

szymonw44 napisał/a:
. . . a na zawieszeniu pneumatycznym nie mozna chyba na za duzym cisniieniu jezdzic wiec jakos ten poziom chociaz chciał bym wyrównać

Poduszkami wyrównasz tyle ile potrzeba, bez nadmiernego ciśnienia- akurat tyle o ile opadły pióra resorów.

kimtop - 2011-02-05, 12:00

A może obciążniki,takie od traktora?
szymonw44 - 2011-02-05, 20:13

smiejcie sie ja bym chyba ze 100 kg obciązenia musiał dowiesic!!! :shock: juz wszystko co planuje wrzucic do kampa co jest masywne to prubuje wzucic na przód...
A z jakim cisnieniem jezdzicie na poduszkach pneumatycznych ???

Glass - 2011-02-05, 21:54

A nie lepiej przyczepka?
Miałem ten sam problem- skuter (ok.95 kg. )"powiesiłem " na tylnej ścianie, ale po obejrzeniu resorów włosy na głowie stanęły dęba i w ostatniej chwili zrezygnowałem ze skutera! Miałem wtedy do pokonania ok. 4000 km.
Po powrocie z urlopu ( na którym brakowało mi skuterka ), znalazłem rozwiązanie z którego jestem zadowolony do dnia dzisiejszego - co roku wypożyczam przyczepkę ( lekka - DMC do750 kg. ) i problem jest rozwiązany !
Do przyczepki - oprócz skutera - mieści się ponton z silnikiem, rowery i jeszcze wiele innych ( bardzo przydatnych ) "klamotów" potrzebnych podczas wyjazdu.
Polecam to rozwiązanie!!!

maga - 2011-02-05, 22:27

szymonw44 napisał/a:

A z jakim cisnieniem jezdzicie na poduszkach pneumatycznych ???

To zależy od obciążenia,ja utrzymuje w granicach od 2 do 3 bar.
Sam wyczujesz ile powinno być,gdy jest za duże ciśnienie to kampera się źle prowadzi-czuć jak tył podskakuje.
Wklejam zdjęcie z zegarami w Twoim kamperze,widać na nim z jakim ciśnieniem ja jeździłem.

szymonw44 - 2011-02-06, 19:24

ja tez tak w wtych granicach utrymuje cisnienie przy normalnej jezdzie ale jak mi dojdzie taki ciężar na rampie to nie wiem czy tak łatwo to wyrównam....

A miał ktos stycznosc z taką nie wielką przyczepką jednoosiową gdzie moto jest ułożony równolegle do kampa a nie prostopadle ???

Bo taka jak pisze Glass jest spoko ale jako nowicjusz to tak za duzo nie chciał bym ciągnąc za sobą a taka przyczepka to przedłuzy o niezly kawalek... :-/

Lutek - 2011-03-23, 12:01

Ja mam YAMAHE Majesty 250 waga ok 200kg wożę ja z tylu na podeście w moim Hymerku na Fiacie Ducato 2,5 D i nie odczuwam żadnych problemow podczas powożenia kamporkiem :)
szymonw44 - 2011-03-26, 17:40

no to niezły kozak z Ciebie :wyszczerzony: ja tu sie obawiam o 127 kg a tu prosze taka waga i zadnego problemu. . . rampa ma niby max 100 kg udzwigu a z tego co sie orientuje współczynnik bezpieczeństwa jest 30 % dla takich rzeczy. To moge spac spokojniej. :szeroki_usmiech
Bożka - 2011-03-26, 20:15

Też mamy podobny problem chociaż teraz czysto wirtualny. Nie mamy jeszcze kampera. Po przemyśleniach chcemy mały skuter waga ok. 65 kg wozić wraz z 2 rowerami w bagażniku wewnętrznym lub w kamperze krótkim ok. 5,40 zainstalować z tyłu na haku lub ramie (jeżeli będzie mosliwość jej mocowania do podwozia) skrzynie z blachy ryflowanej. Czy ktoś użytkuje któreś z tych rozwiązań. Czy jakieś warunki inne muszą one spełniać o których może nie wiemy??? proszę o rady.. Będziemy wdzięczni.
WINNICZKI - 2011-03-26, 20:18

Hak powinien mieć atest,bagażnik też(skrzynia). Z praktyki wynika ,że i tak kupuje sie to co w danym momencie trafi sie,a nie TO wymarzone .Tak,że marzenia warto dopasować do realiów.
szymonw44 - 2011-03-27, 00:33

atest jest zalecana waga 100 kg ale co to różnych urządzeń sprzętu idt... jest jakis współczynnik bezpieczeństwa co do urządzeń mechanicznych nie zagrażających ludzkiemu życiu jest to 30 % a jerzeli zagraża to 70 %... wieć przekrocząć wagę o 27 kg to chyba nie powinna być tragedia. A karzdy skuter ma wage około 100 kg. . . wiec o t osie nie martwie mi tylko o to chodzi czy nie pogorszą sie w dużym stopniu warunki jezdne.....
szymonw44 - 2011-03-27, 17:56

ciekawy i bardzo lekki piórko 70 kg... tylko za takie pieniądze co ja go kupiłem prawie nowego to smiech a troche poważniej wyglada w wjedzie sie nim w mały teren bez problemów :lol:
Janusszr - 2018-03-29, 12:33

Podnoszę temat z kolan :)

Jak rozwiązujecie sprawę zapachu benzyny przy przewożeniu wewnątrz kampera (garaż) skutera, silnika spalinowego do pontonu ?

krzlac - 2018-03-29, 13:16

Zaraz się znajdą tacy co im, ich sprzęt nie śmierdzi. Mój agregat Honda śmierdzi. Wożę go w miarę szczelnym pudle aluminiowym z rurka odpowietrzającą wyprowadzona przez podłogę na zewnątrz kampera. Teraz nie śmierdzi. Ale w jakie pudło wsadzić skuter? :spoko
grzegorzalex - 2018-03-29, 13:36

krzlac napisał/a:
Zaraz się znajdą tacy co im, ich sprzęt śmierdzi. Mój agregat Honda śmierdzi. Wożę go w miarę szczelnym pudle aluminiowym z rurka odpowietrzającą wyprowadzona przez podłogę na zewnątrz kampera. Teraz nie śmierdzi. Ale w jakie pudło wsadzić skuter? :spoko

Krzysiek a mój nie śmierdzi,w ogóle nie czuć benzyny

krzlac - 2018-03-29, 14:19

grzegorzalex napisał/a:
w ogóle nie czuć benzyny

Bo masz na gaz. :lol:

MAWI - 2018-03-29, 15:26

A ja mam na benzynę. Honda 2,0 i. I po zakręceniu korka i zmianie pozycji na korku . na "OFF''. nic nie czuć .Chociasz widziałem Niemca jak taki sam agregat wyciągał na kempingu z worka foliowego.
Bronek - 2018-03-29, 16:10

W torbie starej podróżnej Hondka razem z kanisterkiem itp. Może stać w sypialni. . Czuć jedynie po użyciu z wydechu zanim nie wysytgnie. Zresztą teraz benzyna śmierdzi gorzej niż........ Tęsknię za zapachem Syrenki czy Komarka
Robold - 2018-03-29, 16:12

ja mam Hondę SH w garażu pd tylnym łóżkiem - nic nie śmierdzi.
Comsio - 2018-03-29, 17:30

U mnie zaburtowego czuć,ale jak ostygnie i odparuje, to jest :ok
CORONAVIRUS - 2018-03-29, 20:31

Bronek napisał/a:
. Tęsknię za zapachem Syrenki czy Komarka

To cos w stylu wspomnień mojego tatusia ...jakie to były fajne czasy gdy syrenką 104 śmigał po kraju , jaka to była fajna maszyna . Wtedy mu sugeruje by zamienił swojego merca na wypasioną syrenkę bo takie przecież na rynku są osiągalne ... nagle temat nie jest już tak ekscytujący i aż do następnego razu :)

Są takie zawody przy których spaliny dwusuwów są codziennością i wcale nie trzeba być drwalem by po lesie biegać z piłą spalinową , taki rarytas kosztuje koło 200 zł w molochu , wystarczy zalać i odpalić , najarać się w ogródku i być spełnionym :)