| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - ogrzewanie zimą -butla propan -butan 24 KG
mondeo - 2011-02-06, 14:54 Temat postu: ogrzewanie zimą -butla propan -butan 24 KG ponieważ myślimy o pierwszej zimowej podróży mam parę pytań.
Po pierwsze postanowiłem zważyć butlę którą mam i tu zdziwko waży 24 KG ? czy ktoś miał taką wagę ?
Po drugie sprawdzałem ogrzewanie Truma combi - po włączeniu po jakimś czasie mam zaparowane mocno szyby szoferki ? inne nie ,czy tak ma być ?
Po trzecie ,co się dzieje jak butla jest już w częsci oprózniona ?
Czy przestanie mi w nocy grzać ? czy będzie grzało słabo ? jak sprawdzałem ogrzewanie butla była prawie pusta o ogrzewanie chodziło ?
Hercer - 2011-02-06, 17:31
Witaj
co do ogrzewania to ja mam średnio 3 dni i noce ciagłego ogrzewania na minimum - butla 11 kg gazu ( gaz + butla około 20-24kg). Jak gaz się skończy to usłyszysz zapalarkę pieca która będzie chciała zapalić gaz - niestety może się to zdarzyć w nocy
Z szybami w kabinie tak niestety jest że się pocą a jak gotujesz to na 100% zaparują - pojedyńcza szybka + róznica temperatur
Zawsze staram się jak najmniej gotować i powiem ci spoko nawet czasami mam szybki czyste.
pozdrawiam
mondeo - 2011-02-06, 17:56
Ponoć butla propan-butan w zimie nie opróżni sie do końca .(powinno sie używać butle z samym propanem )
Moje pytanie jest takie -co się dzieje jak butan traci swoje własciwości lotne ?
tzn butla w połowie opróżniona a nie chce grzać ? gaz w butli jest a jak to poznać ze już nie bardzo można ogrzewać ? czy ktoś doświadczył tego ?czy ogrzewanie jest słabsze czy nie ?
EwaMarek - 2011-02-06, 18:15
nie ma ogrzewania :-(
dopóki wypala się propan jest ok ale w pewnym momencie przestanie się palić i nic się nie da zrobić, no chyba że ogrzeje się butle.
mam doświadczenie bo ogrzewam dodatkowo hale produkcyjną nagrzwenicą gazową. tam jest lepszy efekt bo butla zamarza od dużego wydatku gazu i wtedy wypali się propan a butan zostanie. teraz używam butle propanowe i jest ok.
jeśli mimo to zamarznie to można ogrzać lekko butle - NIE WOLNO TEGO ROBIĆ
w kamperze czy kempingu jest podobnie, pożyczam kempingi na choinki zimą i tam jest ten sam problem.
Uwaga - nie zaleca się używać propanu w temperaturze pokojowej. Ostatnio pracownik założył propan do piecyka gazowego ( takie skrzynki z palnikiem z katalizatorem) i nie dało się palić jakby był za rzadki...
Hercer - 2011-02-06, 18:18
masz rację
w zimie powinno się urzywać samego propanu
ale jak w górach go dostać?
z moich doświadczeń wiem że jak nie ma cisnienia a jest gaz to kilka razy butla do góry nogami i cisnienie wraca, ale zawsze coś zostaje w butli , no i najważniejsze mróz im wiekszy tym gorzej ale spoko jeżdzę co roku w zimie i teraz jadę na ferie na 9 dni i dam radę jak zawsze aha najważnejsz sprawa to niestety jakość gazu z dziwnych rozlewni najlepiej wymienić na renomowanych stacjach nie będę pisał
pozdrawiam i wiem że nie ma 2 takich samych butli
aha i zawsze się kończy o 2 w nocy - złosliwość rzeczy martwych
teraz mam spiete dwie butle - na dłużej starcza
Jary70 - 2011-02-06, 18:41
| mondeo napisał/a: | | Po pierwsze postanowiłem zważyć butlę którą mam i tu zdziwko waży 24 KG ? czy ktoś miał taką wagę ? |
Na BP pojawiły się butle 11 kg plastikowe o niebo lżejsze i bezpieczniejsze od tradycyjnych.
koko - 2011-02-06, 19:28
Skąd ta wiadomość że lekkich butli nie można używać w lecie ja dwa lata użytkowałem na okrągło zima lato i jest O.K.
EwaMarek - 2011-02-06, 19:44
doczynienia z propanem mam 2 lata, w kuchni nie widać gołym okiem różnicy
gdzieś na forum był temat i ktoś robił próby ale ne pamiętam...
z jakiegoś powodu należy stosować propan-butan w domu i w samochodzie
gaz do samochodu też jest zimą wzbogacany bardziej propanem.
co do używania latem samego propanu najlepiej skontaktować się z serwisem.
kimtop - 2011-02-07, 09:14
| EwaMarek napisał/a: | | co do używania latem samego propanu najlepiej skontaktować się z serwisem. |
Ciekawe skąd takie wiadomości?
Ze względu że walczę z nadwagą kampera ,od trzech lat używam tylko lekkich butli BP z propanem.Nic się nie dzieje.
Mieszanka propan-butan ma większą wartość kaloryczną,to znaczy że szybciej na przykład zagotujemy wodę.Jest również tańsza.Minus butanu jest taki,że ma wyższą temperaturę parowania.W minusowej temp.z propan-butanu odparuje propan a butan zostanie.Często widać na butli poziom butanu w postaci szronu.Sposób na to-podgrzać butlę.
Stanek - 2011-02-07, 12:47
Czyli jeśli butle mam w garażu w którym jest też piec i bojler, a wiec temperatura jest dodatnia bo piec grzeje sobą to nie powinienem mieć problemu z propan-butan ?
kimtop - 2011-02-07, 13:02
oczywiście że nie
Więcej tutaj http://www.gtp.pl/pl/inde...e/waciwoci-gazu
janusz - 2011-02-07, 13:15
| EwaMarek napisał/a: | | gdzieś na forum był temat i ktoś robił próby ale ne pamiętam... |
Badania robił Kamperfan i jednym z wyników było, że czysty propan ma mniejszą wartość kaloryczną, jest droższy i trudniej dostępny od mieszaniny z butanem. Mniejsza wartość energetyczna powoduje z jednej strony wydłużenie grzania do zagotowania szklanki wody, i to może nie jest wielkim problemem, kamperowcy to wolni ludzie i 5 minut w jedną bądź drugą stronę w oczekiwaniu na herbatkę nie robi różnicy. Innym problemem jest, że butla starczy na krócej. Przy kłopotach z napełnieniem jej za granicą może to być problem. Przy niższej kaloryczności gazu lodówka też słabiej może chłodzić. W zimie znowu raczej bez znaczenia ale...
W związku z powyższymi niedogodnościami dokonałem moim zdaniem dość sensownej adaptacji ogrzewania mojego kampera. Część ciepłego powietrza z ogrzewania skierowałem do pojemnika na butle. To było najprostsze rozwiązanie. Obok pojemnika przebiega w moim aucie rura z ciepłym powietrzem.
Czy z ekonomicznego punktu ma to sens, nie wiem. Wszak część gazu zużywana jest na ogrzewanie butli. Co za tym idzie butla starczy na krócej niż należałoby przewidywać.
Z punktu widzenia ekonomiki ogrzewania najrozsądniej byłoby wstawić jakiś wentylatorek przetłaczający ciepłe, "zużyte" powietrze z wnętrza samochodu do pojemnika na butle. Jeszcze lepiej z łazienki do pojemnika. Poprawiałoby to jednocześnie wentylację łazienki.
W każdym razie od czasu skierowania ciepłego powietrza do butli nie ma problemu z zamarzaniem propan-butanu.
jurek - 2011-02-07, 16:28
(zaparowane mocno szyby szoferki) mialem taki problem kiedys przy zastosowanju maty izolacyjnej od srodka kabiny dzisiaj stosuje mate na zewnatrz samochodu problem zniknal
i jest
wyprobuj to w twoim camperku zanim dokonasz zakupu ,zwykla folja opakowaniowa z pecherzykami powietrza
pozdrowienia Jerzy
mondeo - 2011-02-07, 17:42
własnie jestem po próbie generalnej ,zamontowałem butlę propan-butan i poszły konie po betonie .
Temometr do środka na łóżko i grzanko :
po 40 min 17 C
niestety musiałem jechać i wróciłem po około 2,5 h 22 C i piec już nie działał .
Jutro jadę po butle z propanem .
EwaMarek - 2011-02-07, 19:47
...
wole napisać taki tekst niż być posądzony że coś kazałem a to nie było poprawne wg innych...
ja tylko pisze co doświadczyłem używając butle propan-butan i sam propan przy temperaturach poniżej 0stC. czyli mieszanina zamarza a sam propan nie, w pomieszczeniu powyżej zera propan sie źle pali lub gaśnie w piecyku opalanym gazem itd.
|
|