| |
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - nawigacja
NOWKRIS - 2011-02-06, 17:59 Temat postu: nawigacja Mam Problem jaką kupić nawigacje TomTom czy Garmin i z jakimi mapami Polski i Europy.Mam Nawigacje Goclever 5066 mape automap Polski i Europy ale brakuje wniej asystenta drogi i tak jakby się lekko spóżniala ze wskazaniami.Prosze o porade co wybrać.
andreas p - 2011-02-06, 18:06
Tom Tom jest najlepszy.
martini44 - 2011-02-06, 18:13
Tomka....
OMEGA - 2011-02-06, 18:59
| andreas p napisał/a: | | Tom Tom jest najlepszy. |
OK- Tom Tom , napisz co ma takiego dobrego od pozostałych , gdzie jest ta różnica , na czym ona polega??????
airgaston - 2011-02-06, 19:05
Do Garmina to masz wybór map. Pasują od Garmina albo od Garmina albo Garmina. A w tomtomku wolnoć Tomku
wbobowski - 2011-02-06, 19:10
| andreas p napisał/a: | Tom Tom jest najlepszy. |
A znasz NavRoad'a? Mam 7" NavRoad'a z AutoMapą i nic lepszego mi nie potrzeba, bo wątpię, żebym znalazł.
airgaston - 2011-02-06, 19:13
Ja mam jeszcze palmtopa Mio z mapą mio. Ale to lipa bo juz nie ma do niej aktualizacji.
koko - 2011-02-06, 19:22
co powiecie o igo jechałem autobusem do Luxemburga mieli własnie tę mape i podobała mi się
wbobowski - 2011-02-06, 19:31
| airgaston napisał/a: | | Ale to lipa bo juz nie ma do niej aktualizacji. |
I uważam, że tu jest pies pogrzebany. Dlatego chwalę AutoMapę, bo aktualizuje swoje mapy co 2 miesiące od tego roku.
martini44 - 2011-02-06, 19:48
Koledzy ale NOWKRIS, pyta o "TomTom czy Garmin" wiec nie mieszajmy mu w głowie innymi nawigacjami i niech wypowiadają się Ci co je mają.....
wbobowski - 2011-02-06, 19:52
| martini44 napisał/a: | | pyta o "TomTom czy Garmin" |
Bo może myślał, że te są najlepsze. A nikt mu tu w głowie nie miesza, tylko rozszerza wiedzę na ten temat.
kimtop - 2011-02-06, 20:16
| wbobowski napisał/a: | | Dlatego chwalę AutoMapę, bo aktualizuje swoje mapy co 2 miesiące od tego roku. |
Nie aktualizowałem swoich map od 5-ciu miesięcy i tydzień temu wracając z Włoch miałem poważne problemy.Wracam do kraju po tygodniu, a tu kilka nowych autostrad,kilka nowych obwodnic a moja nawigacja tego nie widzi
A może to mi się tylko śniło?Sam już nie wiem
darol - 2011-02-06, 22:06
NOWKRIS, to forum powinno pomóc Ci w wyborze - link
krzysztofCz - 2011-02-07, 07:39
Ja mam TomTom Go 730 i właśnie dokupiłem aktualizacje na chyba następne dwa lata. Używam parę lat i jestem bardzo zadowolony. Pokazuje pasy ruchu, zdarzenia na drodze itp. Na zachodzie jest bardzo dokładna, u nas trochę nie nadąża za zmianami w autostradach
gino - 2011-02-07, 08:17
a ja uważam ze sam sprzet..nie ma znaczenia...
ważna jest wgrana mapa...
mamy 3 navi..TOMka..MIO i...jakąś z biedronki za 169pln...chyba NAVI
i...biedronkowa smiga najlepiej...nie wiesza sie...i nie oszukuje..
donald - 2011-02-07, 08:46
| gino napisał/a: | | mamy 3 navi..TOMka..MIO i...jakąś z biedronki za 169pln...chyba NAVI | I my mamy Navia z Biedronki. jest naprawde dobra.
Fux - 2011-02-07, 09:01
Garmin. Takich możliwości mapowych nie da Ci inny dostawca.
www.garniak.pl
antwad - 2011-02-07, 09:45
| Fux napisał/a: | Garmin. Takich możliwości mapowych nie da Ci inny dostawca.
www.garniak.pl |
Używam odbiorników Garmina od 5 lat. Bardzo sobie cenię możliwość instalacji map na komputerze. Mogę dokładnie, na dużym ekranie zapoznać się z trasą, z planami miast, z lokalizacją interesujących mnie obiektów, w tym własnych punktów (POI).
A potem jednym kliknięciem, z poziomu tejże mapy uruchomić Google Earth.
Mogę wyznaczyć na komputerze trasę, stosując punkty pośrednie poprowadzić ją dokładnie tędy którędy chcę, a nie tam gdzie wyznaczy ją algorytm odbiornika. Takich tras mogę przygotować wiele i przesłać je do odbiornika, potem uruchamiać w miarę potrzeby.
Czy inne systemy nawigacji też tak mają?
Srebrzanka - 2011-02-07, 12:33
Mam Garmina Zumo 550 od ponad 3 lat. To "mercedes" wśród nawigacji. Porównuję często z innymi urządzeniami - pracuje też w motocyklu. Osobiście jestem bardzo zadowolony i produkt więcej niż ni odpowiada.
tachowp - 2011-02-07, 12:45
Ja natomiast zastosowałem nawigację GOCLEVER z oryginalnymi mapami Europy , dołożyłem AutoMapę chyba 5.0 . Posiada ona w komplecie kamerę cofania ,bluetoot ,5 cali . wczasie jazdy używam jako urządzenie głośnomówiące telefonu . Cena przystępna i zawsze prawie aktualna mapa. Może coś takiego ? pozdrawiam
Fux - 2011-02-07, 17:16
| TIMOT napisał/a: | | navteq-a |
dostawca garmina, a w sumie Garmin ich kupił...
martinelli - 2011-02-07, 18:43
Witam. Ja mam Navroad NR430BT z Automapą. Jestem bardzo zadowolony. Aktualizacje są często do pobrania.
dziwaczek - 2011-02-07, 19:32
A ja polecam IGO8 w europie super w Polsce średnio. Polska obecnie ma mancie jazda na Mapamap wykupiłem wersje Top i nowe mapy i śmiga nieżle - polecam.
Krzysztof M - 2011-02-07, 19:39
Ja od samego początku używam Automaty na Mio560. I myślę, że wybór to kwestia przyzwyczajenia oraz oczywiście cech, jakimi sie charakteryzuje określony program nawigacyjny.
marcylrex - 2011-02-07, 19:48
Od pięciu lat używam Automapy na Mio P350 było kilka wpadek w historii oprogramowania lecz od wersji 6.0 jest OK. Miałem wcześniej kilka map do testowania i z tego pozostała Automapa. Przy prawidłowym ustawieni nigdy nie zaprowadziła mnie na schody w parku.
koko - 2011-02-07, 19:55
Które mapy można ustawić tak żeby prowadziły w.g koordynatów GPS
Fux - 2011-02-07, 20:04
| koko napisał/a: | | Które mapy można ustawić tak żeby prowadziły w.g koordynatów GPS |
Wg. koordynatów GPS ustawiasz swoje p-ty pośrednie.
Takie możliwości stwarza na pewno Garmin.
Do tego dochodzi uniwersalność wielu urządzeń, mozliwośc używania map morskich, wodoszczelność niektorych urządzeń.
marcylrex - 2011-02-07, 21:35
| koko napisał/a: | | Które mapy można ustawić tak żeby prowadziły w.g koordynatów GPS |
AutoMapa od wersji 3.5 ma takie możliwości
papamila - 2011-02-07, 21:51
igo 8
eMKa - 2011-02-07, 22:43
Mam Garmina i jestem zadowolony ale nie używałem innych i dlatego jest najlepsza, nielicząc że w Szwajcarii zaprowadził mnie na pastwisko z "milkami" zamiast do strefy wolnocłowej i jeszcze parę takich tam zdarzeń .Jakaby nie była - zawsze z dystansem.
Mapa musi być.
swoja drogą ciekawe gdzie innych ta "baba"(jak mówi moja Małzonka) zaprowadziła
artanek - 2011-02-08, 09:09
Ja używam GPS firmy Navigon .W zeszłym roku mi urządzenie nawaliło ale tylko na krótki czas Po jakims czasie zaczeło działac .Nie mogłem dojsc co sie stało przez dwa miesiące w koncu sie dowiedziałem .Wnuk sciągając go z szoferki przy wyjsciu z niej po prostu je upuscił do pokaznej kałuży po deszczu .Wytarł z wierzchu i schował .Ja nie wiedząc o tym załaczyłem je ponownie aby jechac dalej i okazało sie że cos mi sie stawia nie tak jak trzeba .Puzniej wszystko doszło do normy ale po przyjezdzie dałem je do przeglądu w ramach reklamacji .Po dwóch tygodniach dostałem powiadomienie w celu odebrania urządzenia i okazało sie że czekało mnie do odbioru całkowicie nowe urzadzenie tylko w nowszej wersji .Tak więc stałem sie włascicielem drugiego urzadzenia GPS i jak na razie sprawuje sie super .Oczywiscie co miesiąc podłanczam do kompa i aktualizuje mapy gdyz mam to gwarantowane przez firme .
zbychu - 2011-02-08, 11:31
Ja mam już 2 lata clarion map780 i nie wiem jak zaktualizować mapę , czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak to zrobić
Campmar - 2011-02-08, 13:25
Nie mam najmniejszych zastrzeżeń do automapy.Krzysiu jest chwilami upierdliwy,ale to nic.
Skorpion - 2011-02-08, 13:38
Ja uzywam automapy jak narazie niemialem z nia zadnych przykrych sytuacjii,a po za tym nawigacja swoje a ja i tak caly czas obserwuje droge i gdzie mnie prowadzi i nie wylaczam swojego myslenia,sugerujac sie tylko i wylacznie kumunikatami podawanymi przez urzadzenie.Myslenie i obserwacja drogi juz nalezy do mnie a nie do maszyny .
Tadeusz - 2011-02-08, 13:39
| Campmar napisał/a: | | Nie mam najmniejszych zastrzeżeń do automapy.Krzysiu jest chwilami upierdliwy,ale to nic. |
Zgadzam się co do Krzysia, ale dziewczyna z Mio jest bardziej upierdliwa i na dodatek opryskliwa.
A na serio to Automapa zdaje egzamin wszędzie, a najlepiej w UK, gdzie jest superprecyzyjna i absolutnie nie zawodzi.
Skorpion - 2011-02-08, 13:45
| Tadeusz napisał/a: | | A na serio to Automapa zdaje egzamin wszędzie, a najlepiej w UK, gdzie jest superprecyzyjna i absolutnie nie zawodzi. |
Bo tak nie do konca automapa jest wytworem naszym rodzimym kozysta juz z wczesniejszych opracowan roznych wytworcow nawigacji z zachodnich panstw.Jest to zlepek kilku map powiazanych w jedna calosc,aby pokrylo cala europe.Stworzenie takiej mapy obejmujaca swoim zasiegiem cala europe jest badzo trudne do realizacji.Dlatego w naszej nawigacji jest polaczonych przynajmniej 5-6 nawigacji stworzonych przez inne panstwa
Campmar - 2011-02-08, 13:58
Jestem tradycjonalistą,dla przemieszczania makro używam normalnych map,a dla mikro GPS-a
Tadeusz - 2011-02-08, 14:03
| Campmar napisał/a: | | Jestem tradycjonalistą,dla przemieszczania makro używam normalnych map |
Też taki byłem, ale polubiłem wiedzieć ile jeszcze zostało kilometrów do końca.
Moja żona polubiła nawigację jeszcze bardziej, bo odkryła, że w czasie jazdy można oglądać świat a nie siedzieć z nosem w mapie.
Skorpion - 2011-02-08, 14:13
| Tadeusz napisał/a: | że w czasie jazdy można oglądać świat a nie siedzieć z nosem w mapie. |
no wlasnie to daje nawigacja ze mozemy ogladac swiat poprzez szybe nszych domkow w czasie jazdy a nie sleczenie nosem w mapie
Campmar - 2011-02-08, 14:31
| Tadeusz napisał/a: | | Też taki byłem, ale polubiłem wiedzieć ile jeszcze zostało kilometrów do końca. |
To ile kilometrów pozostało to fajna sprawa.Atlasu używam jeszcze w domu,po to aby wybrać :"odpowiedni kierunek i drogę". Moje "makro",to spojrzenie na całą trasę.Oczywiście potem podporządkowuję się GPS-owi.
Skorpion - 2011-02-08, 14:34
| Campmar napisał/a: | | potem podporządkowuję się GPS-owi. |
a potem wjezdzamy w jezioro lub w bagno podporzadkujac sie wylacznie GPS
Fux - 2011-02-08, 14:44
ZAWSZE mam atlas/mape w kieszeni auta.
Campmar - 2011-02-08, 14:45
| Skorpion napisał/a: | | podporzadkujac sie wylacznie GPS |
ale niewyłącznie
koko - 2011-02-08, 16:42
A które mapy obejmują Sardynie Korsykę
antwad - 2011-02-08, 16:59
Mapy Garmina, City Navigator Europe
Krzysztof M - 2011-02-08, 17:34
| Campmar napisał/a: | | Nie mam najmniejszych zastrzeżeń do automapy.Krzysiu jest chwilami upierdliwy,ale to nic. |
Ja osobiście preferuję Marzenkę. Jazda bez jej podpowiedzi jazdą straconą.
Fux - 2011-02-08, 17:43
| antwad napisał/a: | Mapy Garmina, City Navigator Europe |
Zdecydowanie!
marcylrex - 2011-02-08, 17:51
| Skorpion napisał/a: | | Campmar napisał/a: | | potem podporządkowuję się GPS-owi. |
a potem wjezdzamy w jezioro lub w bagno podporzadkujac sie wylacznie GPS |
aby tak nie było trzeba czytać pierwszy wyświetlany ekran
a tu jest zasięg AutoMapy
http://www.automapa.pl/?PEI=46925&lng=PL
Skorpion - 2011-02-08, 20:17
No wlasnie trzeba czytac informacje a nie wszyscy to robia i dlatego sa takie wypadki wjazdu do jeziora i tym podobne zdazenia
Banan - 2011-02-08, 23:32
| zbychu napisał/a: | | Ja mam już 2 lata clarion map780 i nie wiem jak zaktualizować mapę , czy mógłby ktoś podpowiedzieć jak to zrobić |
Spróbuj poszukać na tej stronie jak nie znajdziesz, to zadaj pytanie na tym forum, jest tam sporo fachowców w tej dziedzinie, a potrafią baaardzo wiele
zbychu - 2011-02-09, 11:48
Dzięki wgrałem najnowszą automapę
kazik_ - 2011-08-09, 11:42
Ja jestem zwolennikiem tanich rozwiązań, MANTA + Automapa, zawsze do celu, Fajna Manta np 510MST za 230zl na alledrogo do tego karta SD 4GB za 30zl wgrywamy całą Europę bez zbędnych kombinacji z jakimś odblokowywaniem i w drogę, pamiętać o ustawieniu zawsze trasy SZYBKIEJ aby uniknąć ciekawych przeżyć w podróży np gubiąc się na cygańskim osiedlu po 20.00. Jakby co można pytać trochę się już ogarnąłem temat tanich i drogich urządzeń zastępujących mapę i telewizor.
olcha20 - 2011-08-09, 12:12
No to tak:
Urządzenia: testowałem (odblooywałem, pomagałem we wgrywaniu map etc) różne Mio, Akira,Manta, LarkFreeBird, GoClever. Garmin.
Wgrywałem mapy, przerabiałem w miarę możliwości na PDA - na winowsie CE etc
Mapy: Jeździłem na Garminie, Mapamap, Automapa, Miomap,NaviGo etc.
Podsumowanie urządzeń:
Urządzenie jest praktycznie bez znaczenia. Najważniejsza jest mapa. Aczkolwiek 3 Manty kupione znajomym padły nadzwyczaj szybko, dwie miały dość poważne problemy z chwytaniem satelit. - Raczej nigdy już nie kupię Manty.
Urządzenia MIO - kiedys dużo lepiej wykonane niż reszta, teraz poziom się wyrównał.
Nowe Larki i GoClever jak najbardziej polecam
Pozostałe urządzenia - przepłacone strasznie...
Podsumowanie map:
Wg mnie - najlepsza jest Automapa - co by nie mówić, i jak się nie spierać, jest to najlepsza, najdokładniejsza, dająca najwięcej możliwości, i najczęściej aktualizowana mapa. koniec kropka.
Aktualnie (od 2 lat) używam LarkFreeBird 5 cali + automapa i jestem baardzo zadowolony
Sporadycznie wymuszone używanie Garmina XT na Symbanie w Nokii
Jeszcze bardziej sporadycznie Navigo na Samsungu Omnia z WinCE
Co do wyboru trasy....kazik_, najszybszej nigdy już nie używam, gdyż dla oszczędzenia (pozornego) 2 minut czasem nadrabiałem 10-20% trasy !! a potem parę korków na drogach krajowych i wychodzi dłużej i dalej.
W camperze to juz w ogóle odpada, z racji mojej maks prędkości
Co do aktualizacji - jest BARDZO ważna. Sporo teraz się buduje dróg, obwodnic, nowych węzłów, zmian org ruchu, etc. jak macie mapę starszą niż rok, to zdecydowanie polecam aktualizację. Jadąc do Pragi w z dwa lata temu tak się zrobiłem.... był zjazd na autostradę, ja go olałem gdyż GPS pewno wie lepiej, a mój zjazd był już zamieniony na wiadukt bez możliwości zjazdu....
|
|