Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Antena sat. OMNISTAR 4 automat.

MAWI - 2011-02-06, 18:42
Temat postu: Antena sat. OMNISTAR 4 automat.
Witam wszystkich.Mam kłopot,wiem że temat anten automatycznych był wielokrotnie maglowany,ale ja mimo ,że dokładnie to przestudiowałem nic mi to nie pomogło.Jak niektórzy wiedzą w ubiegłym roku drogą zakupu zmieniłem kampera.W moim egzemplarzu E 700 jest fabrycznie zainstalowana antena automat OMNISTAR 4.prawdopodobnie jest to analog ,podobno .Poprzedni właściciel mało się tym interesował gdyż jak mówił telewizora nie używał.Powiedział tylko że coś przestało działać i antena przestała się podnosić.Wygląda to tak ,że na dachu jest złożona okrągła antena sat. a w aucie jest mała czarna skrzyneczka ze szparką na kartę (może to dekoder)połączone jest to razem wiązką kabli.Ja jeszcze tam telewizora nie wstawiałem ale idzie wiosna sezon tuż tuż i trzeba by się za to zabrać.Może jest na forum ktoś kto mi powie co trzeba dokupić lub wymienić żeby to nadal działało.Może ktoś miał taki problem ,będę wdzięczny za każdą sensowną radę,dodam tylko ,że nasz hymerek pierwszy raz na drogę wyjechał w 1999r(na antenie chyba1997r)
WINNICZKI - 2011-02-06, 19:04

Zadzwoń do elcampu www.elcamp.pl i poproś Wojtka powinien wytłumaczyć Ci co brakuje,ew.co źle robisz. :spoko
WINNICZKI - 2011-02-06, 19:10

Ułatwię Ci kontakt: Wojciech Sierpotowski Tel. 12 276 90 06 w 1,kom:602 583 657 od godz 10 rano. W razie braków w antenie bez problemu można zamówić brakujące części.Wojtek ma katalogi do tego typu anteny :spoko
MAWI - 2011-02-06, 19:14

Dziękuję Ci Winniczku.
OCZYWIŚCIE chodziło mi o OYSTER 4.PRZEPRASZAM ZA POMYŁKĘ

koko - 2011-02-06, 19:18

Tylko wcześniej uzgodnij cenę. Resztę na PW lub tel po 12 02 2010
MAWI - 2011-02-06, 19:21

Koko,chyba wiem co masz na myśli,coś mi się obiło o ucho.
ARCADARKA - 2011-02-06, 20:57

Wiesiu ,wielu Niemców przy sprzedaży mówią ,że nie używali anteny satelitarnej ,chyba to nie możliwe :-P ,,,,,podejrzewam ,że masz dekoder ,ale pozycjoner ,komuś się przydał przed sprzedażą :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok
Mirekmat - 2011-02-06, 21:42

Witam.
A może przyczyną niesprawności jest tak prozaiczna rzecz jak bateria w pilocie lub bezpiecznik w zasilaniu instalacji prądowej czy też bezpiecznik w dekoderze a czy dekoder jest przy próbie włączony "pstrykaczem"?Trudno coś radzić nie widząc w realu.Co do korzystania z anteny na terenie Bundesrepubliki zasadniczo w ostatnich latach jest ona im niepotrzebna maja nadajniki cyfrowe.Miłego dnia Mirek

MAWI - 2011-02-06, 22:41

Może i tak być.Może istotnie jakaś duperela.Ja chciałbym wiedzieć czy to ustrojstwo trzeba jakoś specjalnie przestrajać, przerabiać po tych zmianach.Dareczku, nie właśnie mam chyba pozycjoner a brak dekodera.Dziś obejrzałem to dokładnie i wychodzi na pozycjoner.Kamper kupowałem od Polaka ale myślę ,że jak go stać na takiego samego tylko nówkę którego nabył mając jeszcze starego,to by nie szabrował.Mówi ,że od kilku lat nie używał telewizora ,nawet kazał na ostatnim przeglądzie w Baranowie, zdemontować antenę (dodał mi luzem wraz z innymi rzeczami np wymienił boiler na nowy, stary oddał i wiele innych) choć go oto nie prosiłem.
ARCADARKA - 2011-02-06, 22:44

To może posprawdzaj bezpieczniki ,tak jak napisał Mirek :bigok :bigok :bigok aczkolwiek trudno cokolwiek gdybać,,,,,,, jak się tego nie widzi :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok
MAWI - 2011-02-06, 22:46

Darek chyba trzeba zrobić powtórkę z rozrywki i któregoś dnia to obejrzeć :spoko
ARCADARKA - 2011-02-06, 22:47

MAWI napisał/a:
Darek chyba trzeba zrobić powtórkę z rozrywki i któregoś dnia to obejrzeć :spoko

:haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha:

MAWI - 2011-02-07, 15:44

Dziś wiem już więcej.Kontaktowałem się z Wojtkiem z ELKAMPU.Można wysłać całą antenę wraz z tym ustojstwem za pośrednictwem ELKAMPU o Niemiec i oni to zestroją ,koszt tej operacji ok 3000zł.Zastanawiam się bo ktoś mi podpowiedział,abym pospinał to wszystko i podpiął jaki kolwiek dekoder(bo to co ja mam to pozycjoner) np,cyfrę i ponoć powinno działać,niestety brak mi w tym temacie obycia :shock:
ARCADARKA - 2011-02-07, 16:19

Wiesiu zrób zdjęcie tego pozycjonera od przodu ,może jest miejsce na moduł :-P :-P :-P :-P
MAWI - 2011-02-07, 18:37
Temat postu: pare fotek
kilka fotek
koko - 2011-02-07, 19:38

To jest tuner cyfrowy telewizji satelitarnej nie wiem jak wygląda pilot i czy to jest również pozycjone czy niema go gdzieś w szafie poszukaj jeszcze bo właczenie tego ustrojstwa dopiero stawia antene
ARCADARKA - 2011-02-07, 19:54

Oj Wiesiu ,prosiłem o zdjęcie mordy tego ustrojstwa ,a ty mi go po kawałku popstrykałeś ,,przecież ci pisałem ,że nie możliwe ,aby Niemiec nie korzystał z satelity ,nie masz pozycjonera i to wszystko :haha: ,,trza go kupić plus dekoder ,najtańszy telewizja na kartę dołączają dekoder z kartą również na 12 v ,a jak nie to napisz co masz w domu czy kablówka ,czy dekoder ,,,,,,,,,,uniwersalny pozycjoner pasujący do wszystkich anten cosik chyba 800 lub 700 ero ,,jeden z klubowiczów ma taki sam problem poznałem go na 4 rocznicy ,,również poszukiwał czegoś co mu podniesie :haha:talerz ,ale cena chyba go przeraziła :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok ,, a te czarne skrzynkę do kosza :-/ :-/ :-/ :-/

Wiesiu jeszcze poproszę abyś zrobił zdjęcie wiązki kabli od anteny końcówki ,żebym był pewien na 100% co można zrobić z tym talerzem ,aby się podnosił ,jak będą niebieskie :haha: to nie ma bata ,będzie się podnosił :idea

MAWI - 2011-02-07, 20:29
Temat postu: Już się poprawiam
Dzięki Panowie za szybką odpowiedź.Konrad sprawdziłem w szafce miałeś rację ,są tam jakieś piloty i pokombinowałem ,że te kable które są w szafce wszystkie pasują do tego mojego ustroistwa więc Dareczku do czego podłączył bym ten pozycjoner.Nadal myślę ,że dostałem kpl.Gość chciał mi dołożyć tv.,ale wiadomo jeszcze kineskopowy więc nie brałem ,Jak by chciał coś przekręcić nie dawałby nic,tak sobie myślę.Darek opisz mi jak wg, Ciebie wygląda to czego nie mam i czy na pewno to powinno to być,to do niego zadzwonię.Dzięki Wam :spoko
P.S. klka fotek tego czegoś w całości

Zaradek - 2011-02-07, 20:29

Jest to odbiornik analogowy. Mnie zastanawia natomiast kabelek pod którym jest napis DATA. Ile żyłowy jest to kabelek? Możliwe, że odbiornik posiada w sobie również pozycjoner.
MAWI - 2011-02-07, 20:50

Ten kabelek z napisem DATA,w szafce ma drugą częśc wtyczki i dochodzi na dach ,łączy się z elektroniką w postawie anteny ,jest tam czerwony(chyba stały +12v)fioletowy,siwy i brązowy.
Zaradek - 2011-02-07, 21:31

Czyli wygląda to na sterowanie zestawem. Niestety jeżeli przestał działać a bezpieczniki są OK prawdopodobnie gdzieś jest przerwa w obwodzie. Czy po podłączeniu wyświetla się jakikolwiek symbol błędu ?
MAWI - 2011-02-07, 22:08

Jak napisałem wcześniej antenę i te skrzyneczkę dostałem luzem.Dokładnie było tak,że antena i cała podstawa, zapakował mi Pan do garażu a resztę dosłał pocztą ,jeszcze tego nie podłączałem.Podłącze jutro.Do niedawno śnieg był na dachu.Za to kabe idą na dach.Oprócz tych kabelków które się parują ,jest jeden długi ok 2,5m ,zakończony czujnikiem do pilota na którym jest jeszcze guziczek.Ten kabelek ,zresztą jak wszystkie znikają w ciemnych czeluściach za tylną ścianą szafki telewizyjnej.Mówiąc o problemach antenowych powtarzam słowa poprzedniego właściciela (antena nie unosi się ,jutro powiem czy coś się wyświetla )rozkręciłem pokrywkę i zobaczyłem bezpiecznik i brak czyli puste miejsca dla dwóch.Nie wiem czy nie było ich od nowości czy ktoś wyjął,zabacze jak po tych czynnościach nie wylecę w powietrze razem z tą skrzynką to opiszę co zobaczyłem . :spoko :spoko :spoko
ARCADARKA - 2011-02-07, 22:15

Wiesiu powodzenia ,jestem z Tobą :bigok :bigok :bigok :bigok
koko - 2011-02-08, 06:24

Wojtek masz blisko do Wrocławia jedz do Nachtmana lub do Knausa oni ci to podłączą i będzie działać
MAWI - 2011-02-08, 08:49

Konrad blisko to pojęcie względne ok 260 km,ale jak nie dam rady to pojadę :spoko
koko - 2011-02-08, 13:37

W Nachtmanie jest tam kumaty elektronik a w Knausie własciciel orientuje sie natych sprawach
DI STEFANO - 2011-02-08, 15:08

Witam
Posłuchaj Konrada,dobrze radzi.
Omijaj szerokim łukiem Kraków osobiście mam niezbyt miłe "przygody"z gwarancyjną naprawą anteny.
Jedynym sensownym w rozmowie i działaniu jest tam Wojtek,ale on nie jest z działu serwisowego.
A pracownicy serwisu,szkoda gadać.
Naprawiają gwarancyjnie antenę od stycznia 2010 roku z kiepskim skutkiem.
Dziś otrzymałem informację od Wojtka,że nareszcie ją naprawiono.
Zobaczę w użyciu z jakim skutkiem.

MAWI - 2011-02-08, 16:18

Już wiem wszystko!Na wstępie pragnę podziękować wszystkim za pomoc i zaangażowanie .Okazało się ,że nasz przemiły kolega z CT MAGA ma identyczny zestaw jak ja i po wielu telefonach w obydwie strony zaczeło to się kręcić i szukać satelit. Maćku wielkie dzięki za cierpliwość :bukiet: Po rozmowie z ARKADARKIEM doszliśmy również do pewnych wniosków.Skorzystałem również z sugestii KOKO .Zadzwoniłem do Nachtmana i tam napotkałem na człowieka nie dość fachowego tak jeszcze wielce miłego pana Piotra, nadwornego elektronika w Najchmanie. Po długiej telefoniczne rozmowie dałem sobie na luz.Mój dekoder jest jednocześnie pozycjonerem i należy do (w owym czasie)najbardziej wypasionej wersji OYSTER ,Jednak z nieznanych powodów utracił część pamięci i należy go powtórnie z fleszować.A to już nie lada kłopot. Koledzy z CT jak będziecie mieli kłopot z satką nie majaczcie czasu, od razu dzwońcie do pana Piotra(mam prywatną komórkę) ,aż kapie z niego życzliwość i chęć niesienia pomocy :bukiet: Ja dałem sobie spokój i rezygnuje z tej anteny,(Wystawię na allegro niech się martwią mądrzejsi)
Myśle jednak,że w serwisach powinni pracować tylko tacy jak pan Piotr. Naichman w moich oczach znacznie urósł.A ja kupię chyba u nich coś innego. :spoko :spoko :spoko :spoko

koko - 2011-02-08, 16:31

Ja też korzystałem z P.Piotra nie tylko korespondencyjnie ale w naturze przez nich wysyłałem antene do Niemiec choć Piotr trafnie zdiagnozował uszkodzenie na miejscu
lecz Niemcy nie chcieli przysłać częsci tylko kazali przysłać sobie całość spróbuj doprowadzić tę antene u nich a jak miałbyś kupować to wersję bez tunera Visjon masz wtedy swój tuner domowy miałem i taką i taką ,może zrobią sam pozycjoner to by załatwiało sprawę podłączył byś swój tuner

maga - 2011-02-08, 17:41

Wiesiu :niemasprawy
cieszę się,że mogłem Tobie pomóc :ok

kimtop - 2011-02-08, 18:14

Ja mam antenę FLAT-SAT-EASY65 firmy TELECO.Ma oddzielny pozycjoner i mogę ustawiać rożne satelity(automatycznie ustawia się na Hotbyrdzie),dekoder biorę jaki chcę.
Link do takiej anteny http://www.sklep.kempingo...SY_65-323.html. Tylko moja była o połowę tańsza :ok

jedrek49 - 2011-02-08, 19:00

witam
Ja tez kupilem camperka z takim urzadzeniem jak na zdjeciach,Skrzynka ta ustawia antene na satelity automatycznie na Astre i na inne w zaleznosci na ktory kanal nastawisz
ja kombinowalem i kombinowalem i uruchomilem antene na Polsat podlaczajac dodatkowo dekoder polsatu
do tego urzadzenia co masz musi byc pilot oraz instukcja ,i jak jestes troche manualny to sam podlaczysz i uruchomisz ,jezeli nie masz instrukcji to napisz ,ja mam w jezyku niemieckim ,zrob zdjecie pilota
w tej chwili jestem zadowolony z tej antenki i nawet w Turcji ustawila sie automatycznie,na polsat
pozdrawiam
Jedrek49

MAWI - 2011-02-08, 22:16

Mam pilota i instrukcję .Po naciśnięciu guzikiem pilota na funkcję menu,na ekranie nic się nie pokazuje (a guzik aktywny,działa)wszystko inne sie pokazuje na ekranie np to że szuka czy lista programów,prócz MENU.Bez MENU nie ustawisz nic ,może ktoś wcześniej bawił się pilotem i zabrnął w zaułek.W menu można ustawic wszystko np.wybór satelity czas szukania satelity,obecnie jest tak że bez końca dopóki nie znajdzie,ktoś to błędne tak ustawił bo powinien byc czas np,05 min.bez tego menu leżę.Wystawiłem na ALLEGRO jak sie sprzeda to nie będzie o czym mówić ,jak nie to poproszę Maćka MAGA i podmieniając po kolej te elementy do czegoś się dojdzie.
jedrek49 - 2011-02-09, 12:51

interesuje mnie taka antenka o ile sprzedajesz ,podaj nr aukcji na allegro,czy sprzedajesz caly komplet z zewnetrzna antenka z napedem ,pilotem
pozdrawiam
jedrek49

MAWI - 2011-02-09, 14:57

Mam wszytstko pilot dwie instrukcje,jedna montażu druga obsługi.Po Niemiecku mam tez oryginalnego pilota i kable,Mam cały kpl.
Podaję Ci nr aukcji,1452582117
Cena to jest taka za ile sprzedam,to wezmę ,chyba że sie rozmyślę. :spoko

koko - 2011-02-09, 21:13

Wojtek a może ty stoisz tak że antena nie widzi satelity i wtedy bedzie się kręcic do us...
śmierci na południe musisz miec puste pole nic nie może ci zasłaniać satelity taki objaw jest gdy antena nie łapie sygnału

MAWI - 2011-02-10, 10:38

Kodrad moze i coś w tym jest ,w każdym razie dziś jadę do Zakopanego na kilka dni ,jak wrócę ,będę dalej walczył.Są juz efekty bo raz że zaczął działać guzik na pilocie,dwa odezwał sie kilku zainteresowanych kupnem :lol: :lol: ,momyślę jak wrócę co zrobić
Dziabong - 2011-02-10, 10:41

[quote="MAWI"]Kodrad moze i coś w tym jest ,w każdym razie dziś jadę do Zakopanego na kilka dni /quote]
Do zobaczenia!

MAWI - 2011-03-05, 17:16

Dziś wielki dzień .Pokonałem antenę .Od kilku dni walczyłem z nią ,rozebrałem na czynniki pierwsze,pooglądałem.Doszedłem do wniosku ,że uszkodziła się jedna z krańcówek w mechanizmie anteny (To co jest na dachu)najprawdopodobniej znowu coś z prądem,bo to się mogło stać gdy pogubiła pamięci i postanowiła chodzić w drugą stronę.Wyłamały się krańcówki i koła zębate pogubiły pozycję.Zacząłem to rozbierać wczoraj wieczorem potem składać w tej chwili skończyłem.Każde koło ząbek po ząbku i następne aż trafiłem(coś jak szukanie odpowiedniej pozycji kół w rozrządzie samochodu bez znaków i instrukcji ale.)Działa.Są wszystkie programy, oczywiście po podpięciu naszego dekodera ale za to wszystkie.Ale najlepsze że teraz znam te ustrojstwa od podszewki i w razie gdyby ktoś z was miał kiedyś podobne kłopoty to proszę dzwonić do mnie jak w dym. :spoko :spoko :spoko
Camper Diem - 2011-03-05, 18:05

Wiesiu bardzo chciałbym mieć problem z anteną Omnistar... niestety nie mam anteny :gwm
;)
brawo za zmierzenie się z problemem i pokonanie go :ok :spoko

MAWI - 2011-03-05, 18:48

Dzięki Ci za uznanie .Co do braku anteny to się nie przejmuj.Jak będziemy stać gdzieś nie daleko to telewizje będziemy oglądali u nas. :spoko :spoko
Camper Diem - 2011-03-05, 19:01

MAWI napisał/a:
Jak będziemy stać gdzieś nie daleko to telewizje będziemy oglądali u nas. :spoko :spoko

w takim razie do zobaczenia :ok :spoko

jedrek49 - 2011-03-06, 16:13

Witam
Dziekuje slicznie MAWI za informacje odnosnie podlaczenia dekoderow do anteny sat .probowalem rozne sposoby i nie wychodzilo mi ,a podczas rozmowy tel wytlumaczyl mi jak mam zrobic i mysle ,ze jak zima ustapi to podlacze tak jak powiedziales mi
slicznie dziekuje za rozmowe tel i wskazowki
Jedrek49

MAWI - 2011-03-06, 17:10

Bardzo proszę .Cieszę sie że pomogłem.
jedrek49 - 2011-03-06, 17:40

Bardzo sie ciesze ,ze mozna znalesc tu ludzi ,ktorzy chetnie pomagaja przy rozwiazywaniu problemow
dzieki
jedrek49

gino - 2011-03-07, 08:04

własnie takie jest CT.. :bigok
i jak tu nie kochac takich ludków...

:kwiatki:

koko - 2011-03-07, 18:26

GRATULACJE
MAWI - 2011-03-07, 23:59

Dzięki.
Lutek - 2011-03-21, 13:01

Witam wszystkich uczestniczących w tej debacie nad sprzętem satelitarnym i powiem tak szkoda na to wszystko czasu i pieniędzy ja po zakupie kamperka w zeszłym roku też zastanawialem sie jak to uruchomić u mnie wewnątrz byla tylko wiązka i nic poza tym komus sie przydalo zrobilem więc tak na płytce dwa przełaczniki dwóstronnego dzialania podpiolem to i steruje ręcznie prawo -lewo góra -dół zajmuje mi to 2 minuty usawienie sygnalu obserwujac pasek sygnału na ekranie. A dekoder to Ferguson albo cyfry jezeli macie taki w domu . pozdrawiam
MAWI - 2011-03-21, 13:42

Pewnie ,że można też o tym myślałem gdyby nie udało mi się naprawić .Najlepiej jest jak jest jak oryginał.Wczoraj na ebayu sprzątnęli mi z przed nosa antenę 65 z okablowaniem za 115 oiro.Przegapiłem ale trudno.
swierzak - 2011-03-21, 16:30

Zamiast anteny , telewizora polecam laptopa , dostep do internetu ( mobilny) lub wifi na kampingu i stone - www.platformatv.pl - duzo Polskich programów satelitarnych przez internet na zywo , niektóre platne ale za darmo mozna ogladac przez 3 godziny
kimtop - 2011-03-21, 16:52

swierzak napisał/a:
Zamiast anteny , telewizora polecam laptopa , dostep do internetu ( mobilny) lub wifi na kampingu

Ciekawe ile zapłaciłbym za mobilny internet w zeszłym roku.
Trasa 22 dni(7 krajów,w tym Turcja) i MŚ w piłce nożnej :haha:

Dziabong - 2011-03-21, 17:19

kimtop napisał/a:
swierzak napisał/a:
Zamiast anteny , telewizora polecam laptopa , dostep do internetu ( mobilny) lub wifi na kampingu

Jeśli od polskiego operatora (roaming) to tyle ile paliwo w jedną stronę.

swierzak - 2011-03-21, 17:32

Dziabong napisał/a:

Jesli wykupil bys dostep przez T-mobile ( siec dziala w zasadzie wiekszosci krajów europy zach ) to zaplacil bys 29 euro na miesiac abonament i to tyle , o ile nie sciagal bys jakis duzych plików bo niestety jest limit na download i wtedy trzeba doplacac .

Oczywiscie abonament trzeba placic przez minimum rok . :roll: :mrgreen: :spoko ale jesli ktos potrzebuje mobilnego neta przez rok to sie oplaca