Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

VW - przełącznik Zespolony VW LT35 II

maszakow - 2011-02-09, 00:45
Temat postu: przełącznik Zespolony VW LT35 II
Panowie,
padł mi jeden bieg na wycieraczkach. podejrzewam styki w przełączniku zespolonym, wcześniejsze zachowanie wskazują na nie.
Pytania:
1. Czy styki przełącznika są osiągalne po demontażu podzespołu czy też zabudowane tak że się nie do do nich dojść ? da się je podleczyć, czy też od razu kupowac nowy podzespół?
2. proszę o wsparcie - Poszukuję pomocy fragmentu instrukcji napraw LT - " instrukcja napraw „Podwozie”, grupa napraw 48, wymontowanie kierownicy" . Mam ogólny opis jak się dobrać do przełączników ale nie wiem na co szczególnie zwracać uwagę, np jaki jest moment dokrecania kierownicy przy jej powtórnym montażu i jakich niespodzianek spodziewać się po drodze, wolałbym rozgrzebanego auta nie odholowywać potem do warsztatu :)
dla uzupełnienia - kierownica bez airbaga.
Oczywiście mogą też być wskazówki fachowca który już to robił :) Z góry dzięki.

darboch - 2011-02-09, 19:54

Bardzo chciałbym Ci pomóc ale kompletnie się na tym nie znam...pytałeś na jakis forach z VW ?
maszakow - 2011-02-09, 20:26

Nie - na razie zacząłem od tego :) . na tym forum są zdolni mechanicy:) liczę że któryś zauważy temat.
waldi - 2011-02-09, 20:34

Skontaktuj sie z Kogutem masz go blisko :spoko
rajder - 2011-02-09, 21:25

Jeśli padł ci przełącznik wycieraczek to możesz spokojnie sam go wymienić.Nigdy nie rozbierałem styków w przełączniku tylko wymieniałem na nowe(używany ok 100zł) dobrze jest przed podłączeniem wtyczki wyczyścić złącze i popsikać czymś co niszczy zaśniedziałe elementy.Demontaż przełącznika;odkręć obudowy plastikowe kierownicy góra i dół,zdejmij obudowę poduszki,odkręć kierownicę pamiętaj aby była ustawiona prosto łatwiej będzie złożyć,po zdjęciu kierownicy odkręć przełącznik zdejmuje się go energicznym ruchem wypinając z wtyczek.Wymień na nowy i poskręcaj , nakrętkę od kierownicy dokręć mocno i po kłopocie . Jak będziesz miał problem z załatwieniem dobrego przełącznika to dzwoń,pomogę.Powodzenia :spoko