Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Sprzęt turystyczny i akcesoria - 1kg butla gazowa - gdzie napełniać

szymic1 - 2011-02-14, 11:54
Temat postu: 1kg butla gazowa - gdzie napełniać
Witam
Zastanawiam się nad zakupem butli gazowej ale o dość niedużej pojemności 1kg, problem z tym że nie znalazłem w Gdańsku gdzie taka butle mógłbym napełnić (albo wymienić bo z tego co czytałem nie ma już praktyki napełniania). Na stacjach które odwiedziłem były tylko butle min.2kg a mocno się zastanawiam czy to się zmieści w boxie który będe miał na dachu w trakcie wypadu (domyślam się że przewożenie butli w bagażniku jest mocno niewskazane).

Michał

TomekW - 2011-02-14, 12:33
Temat postu: Re: 1kg butla gazowa - gdzie napełniać
szymic1 napisał/a:
... z tego co czytałem nie ma już praktyki napełniania

Praktyka napełniania jest, ale już nie na stacjach LPG. Są autoryzowane stacje napełniania i legalizacji butli turystycznych, niestety nie znam żadnej w Trójmieście. W Krakowie bez problemu co roku napełniam takie maleństwo na Mogilskiej: http://www.mexol.pl/ofert...n-butan,29.html ; używam jej do lutownicy gazowej (palnik nadaje się świetnie do rozpalania grilla) albo do małej kuchenki typu Gucio, Asia, czy jak jej tam na imię.

Butla musi mieć ważną legalizację (data wybita na stopce) i mieć kolor inny, niż czerwony. W innym przypadku trzeba ją zostawić na jakiś tydzień do legalizacji i ewentualnie malowania (za dopłatą).

Nocny Rajder - 2011-02-14, 13:14

W Gorzowie wystarczy znaleźć odpowiednią stację i uczynny pan napełni bez problemów butle. Poszukaj ktoś taki jest na pewno na jakiejś małej stacji napełniania.
szymic1 - 2011-02-14, 13:58

To może głupie pytanie ale czy napełniona butle można przewozić w pozycji leżacej, z tego co patrzyłem butla jest wysoka i mam wrazenie że nie zmieści w pozycji stojacej w boxie samochodowym.

Drugie pytanie panowie na ile starcza taka 2kg butla przy waszych wyjazdach? (chodzi o szacunkowe dane, my jedziemy 5 osobowa rodzina)

kimtop - 2011-02-14, 14:12

Drogi Kolego.W 99% kamperów używa się butli 11-to kilogramowych.Jedynek i dwójek raczej się nie spotyka.Niektórzy koledzy używają kuchenek na kartusze.

Co do napełniania butli, to pamiętam,że w ciężkich czasach sam to robiłem.Przelewałem gaz z dużej butli do turystycznej za pomocą dwóch redukcji połączonych wężykiem.
Można zrobić taki przyrząd łącząc ten reduktor http://allegro.pl/redukcj...1417613113.html z tym http://allegro.pl/redukcj...1452152448.html wężem do gazu

janusz - 2011-02-14, 14:24

szymic1 napisał/a:
na ile starcza taka 2kg butla przy waszych wyjazdach?

Do czego?
Do gotowania, grzania wody, ogrzewania. W jakim pojeździe? W jakiej porze roku?
Najprościej odpowiedzieć na pięć razy krócej niż butla 11, ale pewnie nie takiej odpowiedzi oczekiwałeś :-P

szymic1 - 2011-02-14, 14:28

tylko gotowanie. Latem i to ciepłym bo w Bosni/Czarnogórze:)
Track222 - 2011-02-14, 14:30

szymic1 napisał/a:

1kg butle szkoda kupować.

janusz - 2011-02-14, 14:38

Cytat:

W kamperze?
Bo jeśli nie w kamperze tylko w namiocie albo plenerze to chyba lepiej sprawdziła by się kuchenka na naboje, kartusze.

szymic1 - 2011-02-14, 15:05

chodzi o uzywanie w namiocie. Dotychczas uzywalem kartuszy/kuchenek benzynowych ale przy gotowaniu dla 5 osób to jeden kartusz wystarczałby na 2-3dni (cena kartusza 250ml do mojego palnika to 20zł) tak więc wolałbym butle ze względów na koszty.
TomekW - 2011-02-14, 16:19

szymic1 napisał/a:
chodzi o uzywanie w namiocie

Widzisz, gdybyś uważnie przeczytał komunikat przy rejestracji i napisał parę słów o sobie w odpowiednim miejscu, jak to mamy w zwyczaju, wiedzielibyśmy to dużo wcześniej.

Ja za napełnienie kilówki zeszłego lata płaciłem 5 zł w autoryzowanej stacji. Nabój 190g (bez zaworka - przebijany) kosztuje tyle samo. Na stacjach benzynowych w Polsce nie chcą tankować butli turystycznych, tym bardziej nieznajomym; można trafić na inspektora UDT albo innego PIP, a wtedy... :wc:

Nie wiem, jak w BiH i Czarnogórze; w Chorwacji spora część stacji tankowania LPG to małe, przydomowe punkty, może tam "dasię"? Pewnie trzeba by mieć ze sobą redukcję do tankowania z pistoletu, ale to chyba za droga impreza.

szymic1 - 2011-02-14, 17:18

faktycznie nie dodałem komunikatu przy rejestracji. W każdym razie plany są na turystykę samochodową (Skoda Yeti) z boxem na dachu. W planach letnich wypad Węgry/Bośnia/Czarnogóra/Serbia.

Generalnie to zakładam że napełniłbym butle w Polsce (dlatego pytanie o pojemność)i nie chciałbym już tego robić po drodze. Sądze że taka 2kg butla na wypad 2tyg w ciepłe kraje to wystarczy na 5 osób ale jeśli można to wolałbym zabrać kilową ze względu na i tak dużą ilość bagażu.

Oskar - 2011-02-14, 17:56

Achoj!
Z taka pojemnością butli możesz co najwyżej wybrać się na spacer w góry, bo na wspinaczkę na 2 dni już dla dwóch braknie ( z całym szacunkiem ale wiem co mówię).
Nie sądzę że przez dwa tygodnie 2kg starczy. ( chyba tylko na poranną kawkę)
Pozdrawiam Oskar :spoko
PS W Częstochowie napełnisz ją na stacji paliw płynnych na ulicy Św Barbary (droga wyjazdowa na Opole)

szymic1 - 2011-02-14, 18:02

to jakaś bardzo pesymistyczne szacowanie. Wcześniej używałem kartusze 250ml i to starczało dla dwóch osób na tydzień. Oczywiście przy założeniu że nie robimy pieczeni która trzeba piec 2 godziny. Chodzi głównie o odgrzewanie czegoś z słoiczka, zagotowanie makaronu, zagotowanie wody na herbatę.
W zapasie zapewne zabiorę swoją kuchenkę na benzynę (można lać zwykłą ze stacji) tak więc jakby co jakoś przetrwamy tyle że taka kuchenka jest bardziej upierdliwa w rozpalaniu.

Oskar - 2011-02-14, 20:15

szymic1 napisał/a:
Oczywiście przy założeniu że nie robimy pieczeni która trzeba piec 2 godziny. Chodzi głównie o odgrzewanie czegoś z słoiczka, zagotowanie makaronu, zagotowanie wody na herbatę.

Tutaj masz rację ale musi być to bardzo oszczędne użytkowanie .Jednak sorki ale nie widzę 2kg butli na 5 osób na 2 tygodnie. Ja z kartusza na topienie śniegu na wodę z kolegą i jeden ciepły podgrzewany posiłek starczało na 2 doby.
Achoj :bigok

Rockers - 2011-02-14, 21:08

Ja mam butle 1 kg i długo używałem jeżdząc na ryby pod namiot, na parę wyjazdów starczało ale że użytkowanie było w róznych okresach i z różnym zużyciem ( czasem nawet próbowałem ogrzać namiot wtedy momentalnie brakło gazu :szeroki_usmiech ) to ciężko mi określić na jak długo starczy :? ale na najwyżej na parę dni :chytry
Obecnie w kamperze mam 11 kg planowałem podwoić ale koszty obecnie dla mnie za duże, dlatego kupiłem przejściówkę i obecnie mogę 1 kg podłączyć do układu zamiast 11 kg. Więc tę małą wożę jako awaryjną na wszelki wypadek :diabelski_usmiech
Z napełnieniem to tak jak wyżej pisano trza dobrze poszukać to ktoś się znajdzie :bajer jedyny problem to cena na jednej stacji brali 5 zł ale obecnie jest zamknięta, a na innej podali mi cenę 10 zł :evil:

lepciak - 2011-02-15, 06:51

Butlę 1 kg napełnisz w Rozlewni Gazu w Gdyni przy ul. Chylońskiej. Koszt 15 zł - napełnianie od ręki.
TomekW - 2011-02-15, 09:12

lepciak napisał/a:
Koszt 15 zł

ILE? :gwm
Pewnie sobie pomyślicie, że taki ze mnie "centuś", ale to już nie groszowa różnica, tylko prawie dwa razy drożej niż u nas, w tym roku gaz kosztuje 8zł/kg:
http://www.mexol.pl/info_cennik,23.html

szymic1 - 2011-02-15, 13:26

znalazłem niedaleko mojego stacje LPG gdzie maja porzadnie wygladajace butle a przy okazji mozna za kaucja wypozyczyc butle. Tak wiec pewnego dnia z boxem podjade do nich i przypasuje jaka butla wejdzie do boxa. W kazdym razie z lektury waszych postow wynika, ze 2kg bedzie zbyt mala.
gino - 2011-02-15, 13:36

TomekW napisał/a:
lepciak napisał/a:
Koszt 15 zł

ILE? :gwm
Pewnie sobie pomyślicie, że taki ze mnie "centuś", ale to już nie groszowa różnica, tylko prawie dwa razy drożej niż u nas, w tym roku gaz kosztuje 8zł/kg:
http://www.mexol.pl/info_cennik,23.html

cos w tym jest...
ja 1kg napelniam za 10pln..ale faktycznie to wychodzi 2razy drozej....

bo liczac w ten sposob...11kg musialaby kosztowac 110pln..../u Lepciaczka 165!!/ a u nas 11kg kosztuje 49....

Oskar - 2011-02-15, 15:52

Achoj !
Przed chwileczką dzwoniłem do firmy w Częstochowie "Elkom-Gaz" i 1kg kosztuje 5 pln.
Pozdrawiam Oskar :spoko

Rockers - 2011-02-15, 16:30

u mnie mam taką fajną stację gdzie za wymianę 11kg płacę równe 40 zł
Darek1968 - 2011-02-18, 08:14

ja planuję na miesięczny wyjazd dokupić 3 kg butlę do grilla gazowego, mam dwie butle 11 kg i nimi obsługuję pozostałe urządzenia, myślałem żeby podpinać do jednej z nich grilla, ale ze wzgledu nagabaryty butli chyba lepszym wyjściem będzie dokupienie mniejszej a przez to poręczniejszej
andreas p - 2011-02-18, 08:20

Ja grila podpinam do butli 11 :mrgreen:
kimtop - 2011-02-18, 08:48

Ja do grila mam długi przewód gazowy z reduktorem na BP.Przeciągam go pod samochodem(butle są po lewej stronie).Najlepszym wyjściem byłoby zrobienie dodatkowego wyjścia gazu,ale nie mogę się za to zabrać.
andreas p - 2011-02-18, 08:52

Jan tez na 5 metrowym przewodzie pod autem bo butle po lewej stronie.
Skorpion - 2011-02-18, 09:51

A w swoim w zeszlym roku dolozylem zewnetrzne wyjscie gazowe do zasilenia drugiej kuchenki gazowej z grilem.
Rockers - 2011-02-18, 17:48

ja już gdzieś o tym pisałem, chyba nawet zdjęcie reduktora dałem. Butle mam w szafcw przy dzwiach i dojście od zewnątrz, założyłem reduktor z dwoma wyjściami, jak używam zewnętrzną kucenkę podpinam pod drugie wyjście i już, w kamperze nadal mam gaz :ok
Bogusław i Ewa - 2011-02-18, 19:02

W moim 90r. jest wyprowadzenie na zewnątrz z szybkozłączką Do grila super sprawa.
izola - 2015-01-30, 13:48

ożywie ten stary temat... :mrgreen:
mam pytanie dotyczące małych( np. 2 kg) butli gazowych turystycznych - gdzie mozna takie w Polsce kupić?

w moim camperze używam do gotowania /kuchnia niebieskie butle Campinggaz typu R907. 2,750kg
Te butle Campinggaz typu R907. 2,750kg wprawdzie wystarczają mi na długo ale ich wymiana jest dosyc droga a i nie wszedzie je mozna kupic. -- w tym wiąkszy problem.

Butla która jest teraz zapięta nie jest całkiem pełna .Obawiam sie ze przy moim ca. 8 tygodniowym rejsie po Polsce mi gazu zabraknie , zapasowej bym nie chciała wozic.

Pytanie: czy i gdzie w PL mozna bez problemu kupic napełnione butle 2 kg albo 3 kg kilogramowe .
ze względu na miejsce w Box gdzie jest podłączona nie może jej wysokosc wraz z Ventylem ca. 32 cm, a srednica ca. 21 cm nie przekraczać.
Interesują mnie też butle które pózniej sama przy pomocy redukcji z większej butli do małej moge napełniać.

Jak wygląda rynek zaopatrzeniowy?

Zaczynam jazdę od Pomorza dalej Mazury, Mazowsze , Małopolska, Dolny Sląsk itd. chyba gdzies butlę kupię ;) a może i się na jakiś zlot załapię? :mrgreen:

Pozdrawiam iz góry dzięki za porady

Cyryl - 2015-01-30, 14:01

we Wrocławiu nie ma kłopotu. na przykład: http://www.gazela-wroclaw.pl/gaz_propan_butan.html

a tu masz wymiary butli: http://www.vitkovice-milmet.pl/39/pl/node/1740

Fux - 2015-01-30, 14:11

http://igaz.pl

DK 36 Lubin-Rawicz miejscowość Wąsosz.
http://www.zamówgaz.pl/asortyment.php

Johny_Walker - 2015-01-30, 15:10

izola napisał/a:
ożywie ten stary temat... :mrgreen:
mam pytanie dotyczące małych( np. 2 kg) butli gazowych turystycznych - gdzie mozna takie w Polsce kupić?

1, 3, 11 kg butle w każdej Castoramie.
Nie kupuj odnawianych na Allegro.

JaWa - 2015-01-30, 16:24

Jak Ci się nie chce wejśc do sklepu turystycznego, to zamów na Allegro z dostawą do domu. Koszt 2 kg ok.70 zł.
izola - 2015-01-30, 17:02

bardzo dziękuje za szybkie bardzo przydatne odpowiedzi :pifko

Na pierwszy rzut oka już widzę na stronie firmy Vitkovice butlę która u mnie pasuje to ta T-4,8 :wyszczerzony:
czyli moge w drodze na luzie bez obawy pichcić... jakby przy smarzeniu ryb gazu zabrakło :slinka: