|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Nadwozia kempingowe i zabudowy - Patent na alarm?
stach63 - 2011-02-14, 15:01 Temat postu: Patent na alarm? Pomyslałem,że jak mam już wszystko rozbabrane to mogę położyć kable do alarmu.Czy ktoś ma patent na w miarę tani alarm do kamperka.Jakaś przeróbka ze zwykłego?To co czytałem na forum n.p. 1000 zł. za sztukę jest dla mnie za drogie. Co podpowiecie?
janusz - 2011-02-14, 15:06
Przy budowie/montażu alarmu dyskusja na publicznym forum trochę głupio wygląda.
Najlepszy jest taki alarm o którym nikt oprócz właściciela nie wie. Może być mniej skuteczny ale powinien być tajny. Czasami ukryty jakiś wyłącznik skuteczniej zabezpieczy samochód niż wypasiony alarm za tysiące złotych.
Rockers - 2011-02-14, 18:41
ja uważam że na allegro można kupić dość tanie dobre alarmy z wieloma funkcjami, warunek jest taki zamontować go samemu dobrze przemyśliwszy, niestandartowo, wtedy nikt się niczego nie domyśli.
Jest tylko jeden problem w nowych samochodach, gdzie wszystkim steruje komputer i sygnał do wielu urządzeń przesyłany jest paroma kabelkami, wówczas pozostaje tylko serwis fabryczny.
marcylrex - 2011-02-14, 19:17
Dobry alarm to skuteczny alarm. Sygnał alarmowy bez reakcji właściciela, otoczenia , centrum nadzoru jest bez skuteczny. Nikt już nie reaguje na alarm w samochodzie. Rozblokowanie alarmu fabrycznego to około 15s. Nie jest tajemnicą, że każda nowy system alarmowy jest rozpracowywany przez odpowiednie "służby". Montaż alarmu w autoryzowanym serwisie jest totalna pomyłką. Do montażu alarmu potrzebna jest wiedza z zakresu zabezpieczeń. W pewnych warunkach pytałbym też o koncesję lub choć o licencję I lub II -go stopnia.
A tak bez wymądrzania jeśli kolega wie w czym poruszają się elektrony i umie czytać schematy a za razem ma zmysł konstruktorski, choć chyba wszyscy go Tu mają , to proponuję kupić dobrą centralkę trochę peryferii, własnych przemyśleń i mamy najlepszy alarm.
Rockers - 2011-02-14, 21:06
właśnie właśnie to miałem na myśli
stach63 - 2011-02-14, 22:18
Nie sądzę żeby do mojego pojazdu pofatygował się fachowiec.Bardziej chodzi o jakichś przypadkowych gówniarzy.Może macie sprawdzoną markę z allegro?
Fux - 2011-02-15, 08:22
Znam przypadek, kiedy kawałek metalu uniemozliwił kradzież samochodu.
Szkoda tylko, że w tamtych czasach cos takiego, jak elektronika nie funkcjonowalo.
Radzę rozważyć kombinacje zaworu, ręcznego, i linii paliwowej
Wtedy pozostaje raczej tylko laweta...
Rockers - 2011-02-15, 08:26
Ja dawno temu kupiłem FreeWay ale on występuje pod różnymi nazwami, jak na razie jestem zadowolony, ale pewnie są dużo lepsze alarmy > czekamy na wypowiedzi większych specjalistów ( ja jestem tylko amatorem )
stach63 - 2011-02-15, 08:41
Bardziej chodzi mi o zabezpieczenie budy dzienne i nocne. Sprawa z zabezpieczeniem przed kradzieżą całości jest klasyczna: prosty alarm i ukryte dodatkowe odciecie. Ale buda to co innego.N.p jak zabezpieczyć okno w ròżnych pozycjach uchylenia? Jakie zastosować czujki?
kimtop - 2011-02-15, 11:08
Można założyć prosty alarm domowy.Jesli jesteś w fazie remontu to możesz rozprowadzić przewody w ścianach.Na okna i drzwi kontaktrony,czujka zbitej szyby,czujka ruchu.
Przecież kamperek to nic innego jak dom.
marcylrex - 2011-02-15, 14:42
stach63 napisał/a: | ....... Ale buda to co innego.N.p jak zabezpieczyć okno w ròżnych pozycjach uchylenia? Jakie zastosować czujki? |
Proponuję czujniki mikrofalowe WM a najlepiej dualna.
kimtop napisał/a: | Można założyć prosty alarm domowy.Jesli jesteś w fazie remontu to możesz rozprowadzić przewody w ścianach.Na okna i drzwi kontaktrony,czujka zbitej szyby,czujka ruchu.
Przecież kamperek to nic innego jak dom. |
rozumowanie dobre ale pomysł , inne warunki pracy. Czujki tłuczonego szkła nie działana na szybacz zespolonych i hartowaniych. Jak już to polecam sejsmiczną.
Rockers - 2011-02-15, 16:28
co do alarmów domowych to można kupić fajny alarmik za np 550zl nie dość że alarmuje, czujki bezprzewodowe nie trzeba się męczyć z kablami to jeszcze ma powiadomienie gsm na komórkę wraz z podaniem jaka czujka zadziałała można się z alarmrm połączyć i posłuchać co się dzieje, można przez niego rozmawiać, a będąc w domciu (kamperku) korzystając z klawiatury dzwonić
Ja właśnie jestem na etapie zakładania alarmu w domku i taki alarm wpadł mi w oko, można go ładnie rozbudowywać ...
http://www.gsmsolutions.p...orem-p-251.html
marcylrex - 2011-02-15, 18:05
może przed instalacją rozważyć montaż takiej http://www.sklep.e-system.com.pl/go/_info/?id=1782 w zestawie http://www.e-alarmy.pl/14...-aqua-plus.html cena wyższa ale system ma atest Klasy C , może być montowany w obiektach wymagających systemu klasy III.
Wiem, że nie jest to forum instalatorów SSWiN ale może kogoś zainteresuje skoro rozwiną się teki wątek.
A nie jestem w żaden sposób powiązany z Satelem.
Rockers - 2011-02-15, 19:21
można kupić już ładny zestaw satela za zbliżoną cenę do 550 zł z 4 czujkami ale nie ma powiadomienia gps dodatkowy modół można dokupić ale nie ma możliwości sterowania centralką przez telefon. Zapewne zestaw jest lepszy jakościowo ale to tak jak w systemach audio marantz z sony sony jest tani popularny i ma mnóstwo dostępnych opcji, które gdyby były dostępne z maraztzu kosztowałyby fortunę.
Alarm który przedstawiłem jest tani bogaty w opcje i zabezpieczenia no i co właśnie ciekawe ma bardzo rozwinięte opcje gsm od powiadamiania do sterowania.
Bardzo ciekawie się temat rozwinął z alarmu samochodowego przeszliście na domowy do samochodu, natomiast ja z braku kasy właśnie dostosowuje alarm samochodowy na potrzeby domowe
Jak nazbieram kasę zamienię najprawdopodobniej na alarm który powyżej przedstawiłem i uzupełnię go o rejestrator z 4 kamerami z możliwością dostępu podglądu i sterowania z internetu. W sumie koszt obliczam na jakieś 1300 zł ale będą wszystkie opcje dostępne, montaż samodzielny tak że żaden włamywacz go nie rozszyfruje
Dziabong - 2011-02-15, 20:02
Rockers tak mi się dziwnie wydaje, ale podstawowy system alarmowy powinien być przewodowy, dalsze opcje mogą być już bezprzewodowe. Sorry, że się wtrącam. To jest podobnie jak z kamerkami cofania bezprzewodowymi, te dobre to jednak "marantz".
marcylrex - 2011-02-15, 20:22
Rockers napisał/a: |
.................................. tak że żaden włamywacz go nie rozszyfruje |
moc systemu zabezpieczającego - nie tylko alarm - mierzy się czasem jaki jest potrzebny na jego sforsowanie. Każdy system jest do złamania, obejścia lub podmiany elementów systemu wszystko zależy od współczynnika T (czasu jako składowej). Centralka prezentowana przez Kolegę nie ma zabezpieczenia przed podmianą sygnału alarmowego .
Proponuję przed instalacja i zakupem, zatrzymać się chwilę na lekturze :
http://pisa.org.pl/
http://www.alarmy.org/
http://www.4safe.pl/
http://www.zabezpieczenia.com.pl/
http://www.systemyalarmowe.pl/
http://www.dipol.com.pl/
http://www.schneider-elec.../buildings.page
choć AndoverControls to już inna bajka
Przy wypłacie odszkodowania ubezpieczyciele zaczynają otwierać oczy ubezpieczonym a posiadającym systemy alarmowe, gdy odmawiają wypłaty ubezpieczania. Stąd są klasy i certyfikacja.
Centralkę alarmową może wykonać względnie zaawansowany elektronik za ok. 50 zł z powiadomieniem GSM oraz sterowaniem sprzętami, urządzeniami itp. przez przeglądarkę WWW lub WAP. Wszystko zależy jaką wartość materialna lub nie materialna ma chronić.
Fux - 2011-02-15, 20:37
Zaklócenie sygnalu GSM za kilka zeta.
W sumie shit.
Rockers - 2011-02-15, 21:07
Alarm w/w przeze mnie może mieć czujki zarówno przewodowe jak bezprzewodowe, ja u mnie dokupie bezprzewodowe przede wszystkim dlatego bo tańsze
jeśli jakiś specjalista z odpowiednim sprzętem będzie chciał się wkraść do mojego domku ( co wątpię ) to żaden alarm nie pomoże. Sygnał gps można zakłócić ale to wcale nie jest takie proste, ja zastosuje dodatkową antenę taką jak w bankomatach, po za tym alarm ma tam jakieś zabezpieczenie przed zakłóceniem.
Co do powyższych linków to dość skomplikowane strony raczej dla zawodowców, wątpię aby komuś chciało się przez nie przebrnąć, jeśli nie jest zawodowcem, raczej czekamy na konkretne propozycje alarmów, przede wszystkim do kamperków > w miarę tanie a skuteczne najlepiej do samodzielnego montażu. Ja też będę myślał nad alarmem do mojego kamperka bo obecny stary alarm boscha praktycznie już prawie nie funkcjonuje.
Ale będzie numer jak moja czerwona strzała będzie miała centralny zamek i automatyczne domykanie okien ( oczywiście w szoferce bo tych w zabudowie raczej się nie da )
marcylrex - 2011-02-15, 22:12
Rockers napisał/a: | ...............Sygnał gps można zakłócić ale to wcale nie jest takie proste, |
w brew pozorom bardzo proste, krótko mówiąc kawałek przewodu pod napięcie i generator
Rockers napisał/a: | ..... po za tym alarm ma tam jakieś zabezpieczenie przed zakłóceniem. |
tak zakłócenia EMC, a nie pracy systemu.
Rockers napisał/a: | ...Co do powyższych linków to dość skomplikowane strony raczej dla zawodowców, wątpię aby komuś chciało się przez nie przebrnąć, jeśli nie jest zawodowcem, ........ |
linki są jak wszystko , prawie , w Necie w HTML .
Podałem je jako mała kopalnię , no może taki mały odwiert , wiedzy i informacji o systemach bezpieczeństwa. Nie trzeba być zawodowcem by nie dać się zrobić w jajo przez "zawodowca".
Nikt nie poda gotowego rozwiązania na konkretny alarm. Niemcy wprowadzając nowy model Mercedesa Klasy C wystawili alarm montowany seryjnie w samochodach na próbę i .... opóźnili wprowadzenie modelu do sprzedaży o ponad pół roku. Wieść gminna niesie ,że nie przeszedł próby czasu
A tak na zakończenie pierwszymi klientami którzy kupują legalnie centralki alarmowe, czujki, peryferia oraz zamki klasy C są tzw. "ludzie z branży".
Milej nocy życzę. Czas do pracy
maszakow - 2011-02-15, 22:48
Rockers napisał/a: | Ale będzie numer jak moja czerwona strzała będzie miała centralny zamek i automatyczne domykanie okien ( oczywiście w szoferce bo tych w zabudowie raczej się nie da ) |
Rockers - a co za problem ? centralny zamek jest tańszy niż 4 wkładki kluczykowe o czym ja się przekonałem już dawno temu. Okna to tylko kwestia wpasowania odpowiednich mechanizmów - najlepiej gotowców.
A za automatycznym domykaniem okien dołóż jeszcze elektrozawór spięty układem opóźniającym z butlą gazu obezwładniającego, uwalnianego do kabiny. MOje marzenie...
Żeby to podtrzymać to może potem akumulator zmienić na odpowiednio większy - a następnie żeby to jeździło lepiej to może by tak najnowsze 2.0 TDI BIturbo z ostatniego transportera T6 - ot taki drobiazg co daje 180 KM... no a na koniec obowiązkowo 17calowe felgi żebyś nie musiał non stop palić gumy przy starcie.
wszystko przed tobą Rockers. wystarczy zacząć
stach63 - 2011-02-15, 23:25
Eeee,że niby palenie gum,jako alarm z gazem w kabinie...To do jutra.
Świstak - 2011-02-16, 10:29
Nie ma, nie było i nie będzie idealnego alarmu. Nigdy i nigdzie.
W mojej skromnej opinii kwestia nie polega na tym jak zabezpieczyć obiekt przed zawodowym włamywaczem lecz przed wandalem... Rasowy włamywacz opróżni nam konto z odległości kilku tysięcy kilometrów, a autko odbierze nam rzucając się na maskę i przy pomocy bandy prawników udowadniając że wypadek był naszą winą. Rockersik podał ciekawy, niezbyt drogi pomysł na załatwienie kilku spraw za jednym zamachem - najważniejszą z nich jest efekt psychologiczny. Zarówno wobec wandali jak i samego siebie.
Alarm ma za zadanie odstraszać, za nasze życie odpowiadamy sami podejmując mądre i przemyślane decyzje (choćby kwestia wyboru miejsca na nocleg). Majątek możemy ubezpieczyć, ale jedyny pewnik to taki że ubezpieczyciel będzie się chciał wywinąć z płacenia.
W kwestii technicznej - kable warto położyć. Ze sporym zapasem. Skrętka UTP kosztuje znacznie poniżej złotówki za metr, ułożona w ścianach nie narazi nas na wiele kilogramów dodatkowego balastu, a po zrównolegleniu par możemy ją wykorzystać jeśli nie do alarmu to do oświetlenia LED.
Gazy wewnątrz pojazdu mogą nas narazić na wywołanie kaszlu u włamywacza, a w efekcie na płacenie mu odszkodowania lub renty (wiem że to amerykańska domena, ale czyż nie czeka nas to już w niedalekiej przyszłości???). Zbyt czuły i włączający się bez powodu alarm spowoduje że sąsiedzi sami nam go rozbiją, a na ich pomoc w trakcie włamania z pewnością liczyć nie możemy.
Sam zamontowałem kilka zabezpieczeń, zarówno w Milce jak i w budynkach. Wiem że żadne z nich nie jest całkowicie skuteczne. Wiem też jednak że najgorszym zabezpieczeniem jest to montowane fabrycznie.
stach63 - 2011-02-20, 08:24
Na razie ciągnę kable do każdego otworu w ścianach i suficie.
stach63 - 2011-02-23, 09:35
Mam problem z kontaktronami. Taki który łączy styki po odstawieniu magnesu kosztuje na wolumenie prawie 50 złotych sztuka. Te normalne są po kilka złotych na allegro. Nie potrafię znaleźc tanich tzw NO w kontakcie z magnesem. Dajcie jakiś namiar proszę.
Świstak - 2011-02-23, 13:17
http://allegro.pl/kontakt...1474571584.html
http://allegro.pl/alarm-m...1469010272.html w tym będzie taki kontrakton
marcylrex - 2011-02-23, 17:55
stach63, w zabezpieczeniach czujki magnetyczne do zabudowy w elementach, przegrodach, są bez potencjałowe i dlatego maja styki NC. Proponuję rozważyć zmianę sygnału sterującego z NO na NC i zajrzeć tu http://www.e-alarmy.pl/12...agnetyczne.html i tu http://www.celtronics.pl/index.php?m=3&pg=107
maszakow - 2011-02-23, 19:13
Stachu - nie zaprzeczaj sobie Określenia NO, NZ dotyczą stanu styków bez pobudzenia... czyli ty potrzebujesz NZ ( NC - Normally closed).
Sprawdź sklepy u dystrybutorów elektroniki - TME, Farnell, Elfa, RS-Components...
mój faworyt Celduc niestety nie ma NC.
Świstak - 2011-02-23, 21:22
Rozumiem że Stachu szuka najtańszej możliwej opcji czyli całkowitego pozbycia się elektroniki.
stach63 - 2011-02-23, 21:47
Szukam najprostszego rozwiązania, bo nie znam się na elektronice. Chcę podłączyc otwory do klasycznego alarmu samochodowego tak żeby otwarcie powodowało uruchomienie alarmu.
Ania i Mati - 2011-02-23, 23:57
Ciekawym rozwiązaniem na złodzieja samochodu, może być deska z gwoźdźmi, pod poduszką na fotelu kierowcy
Wiadomo że może się to skończyć dla nas ciąganiem po sądach itp.
stach63 - 2011-02-24, 10:38
A te gwoździe mają byc NO, NC czy NZ?
maszakow - 2011-02-24, 23:02
Gwoździe mają być ostre.
I najlepiej nasączone środkiem paraliżującym aby delikwent z auta nam nie uciekł i dał się na sztywno zawieźć na komisariat.
No dobra kończymy bicie piany. Stachu - czy ty już kupiłeś ten alarm że kombinujesz jak koń pod górkę ze stykami NC? Każdy normalny alarm działa na stykach NO - drzwi się otwierają styk rozłącza i jest alarm. Jeśli to jast jakaś kombinowana centralka, to wsadź tam inwerter któy odwróci sygnał i po problemie. Jeden układ scalony 6 bramek. Jełśi ma to być prosty alarm - normalne firmy za 600-700 uzbroją ci cały samochód w podstawowe elementy.
chcesz się bawić sam - normalne samochodowe centralki można dostać już od 200 PLN w górę
ot chociażby tutaj - http://www.denken.com.pl/
I jeszcze jedna rzecz - jeśłi styk ma zwierać i wywoływać alarm to wystarczy tak go umieścić by otwarcie drzwi spowodowało zwarcie styku NO. Oczywiście to nie będzie proste bo jest to kombinowanie na odwrót ale jak sobie wymyślisz tak sie pomęczysz
stach63 - 2011-02-24, 23:40
Alarmy samochodowe działają tak , że jak dżwi się otwierają to zwiera z masą. Tego szukam ale klasyczna zworka ma kilka cm długości a ścianka kamperke jest cienka. Dlatego szukam innego rozwiązania. Np kontaKTRON KTÓRY PODA MASĘ NA KABELEK DO ALARMU PO OTWARCIU OKNA LUB DŻWI. SAMEJ CENTRALKI JESZCZE NIE KUPIŁEM. Sie mnie napisało z dużymi literami niechcący.
marcylrex - 2011-02-25, 13:55
stach63, jeśli już jest konieczność kombinacji to może coś z tej półki:
http://www.wylacznik-mini.impelshop.com/
http://www.relpol.com.pl/...zne-miniaturowe
albo to: http://www.sn-promet.com....rona=83_rodzaje
koko - 2011-02-25, 16:32
Może ktoś mi założy mądry alarm
NIL - 2011-02-25, 22:23
Witam
Pozwalam sobie wtrącić się do tematu jestem elektronikiem z zawodu i od kilkunastu lat zajmuje się między innymi systemami zabezpieczeń przeciwwłamaniowych
z całym szacunkiem dla szanownych forumowiczów jednak podpowiedz marcylrexa jest bardzo rozsądna ,pierwsze poznać "ABC" nie zmieniać przeznaczenia central , czujników czy sprawdzonych zasad , uszanować doświadczenie fachowców (różnych dziedzin)
jeżeli jest czujnik zbicia szyby do samochodu to tak jest zestrojony ,jeżeli jest centrala do pojazdów to jest uzasadnione -np. pobór prądu (bardzo mały w przypadku centralek motocyklowych) , charakter pracy wejść , czujniki np. MW do kabrioletu itp.
na efekt "końcowy"wpływ ma jakość sprzętu jak i jakość instalacji a za tym skuteczność
Pozdrawiam
stach63 - 2011-02-26, 09:34
Panie Nil niech Pan mnie fachowo podpowie co zastosowac w tym przypadku.Zworka do otworu okiennego w kamperku do typowego alarmu samochodowego. Aktywacja po zwarciu z masa.
NIL - 2011-02-26, 21:43
Należy się zastanowić na ile skutecznym będzie czujnik okna ,może chronić przestrzeń wewnątrz ,
na skuteczność systemu ogromny wpływ ma sposób wykonania instalacji
nie podam specyfikacji szczegóły nie są do opisywania na publicznym forum ,
wiele informacji nie jest nigdzie zapisanych są to lata doświadczeń ,uwagi klientów ,
wiele szkoleń wymiana doświadczeń z innymi instalatorami
staram się szanować klienta ale powiem tak jeżeli tanio i dobrze to dwa systemy
to co wyżej pisze nie wynika z mojego zadufania , lecz ochrony warsztatu pracy
Pozdrawiam
stach63 - 2011-02-26, 22:42
Ręce opadają...
MAWI - 2011-02-27, 09:27
Stachu 63,podziękuj ładnie Panu NILOWI za wyczerpującą pomoc w temacie alarmów, i dalej rób jak do tej pory czyli SAM.(Może pomogą ci koledzy z forum o dużo mniejszej fachowości którzy tak bardzo nie boją się zdradzić tajemnic i wprowadzą Cię w tajne alkowa alarmów samochodowych )A tak na poważnie zadzwoń do mnie to podam Ci numer szwagra który całe życie siedzi w alarmach ,na bank Ci pomoże nie lękając się o rynek pracy i o konsekwencje.
marcylrex - 2011-02-27, 13:38
stach63, bez urazy, ale zaczynałeś dobrze, nie kombinuj im prościej tym lepiej. Wszystkie systemy alarmowe profesjonalne (Kl. III i IV), domowe (kl. I - III) oraz samochodowe są nieładnie mówiąc bezczelnie proste. Ta sama zasada działania, wykryć odstraszyć i zaalarmować. Alarm ma być zabezpieczeniem prewencyjnym , odstraszającym. Co Ci po alarmie i jego zadziałaniu gdy będziesz miał zniszczony samochód - zabudowę.
Nikt kto naprawdę wie coś o systemach zabezpieczających na publicznym forum nie poda Ci szczegółów i nie chodzi tu o ochronę źródła dochodów lecz o bezpieczeństwo Twojego sprzętu.
Skorzystaj z podanych na początku linków
MAWI - 2011-02-27, 15:16
Przecież STACH63 nie chce od was jakiś zdrady tajemnic, czy gdzie zamontować ukryty włącznik, czujniki czy inne ustrojstwo,on to doskonale wie.Na pewno zaplanował sobie juz gdzie to wszystko pochowa i oto nikogo nie pyta.Pyta o rzeczy które jakby poświęcił więcej czasu sam by znalazł w necie,bez niczyjej łaski,ale szkoda czasu.Chłopak pytał (i dobrze że pyta)tylko, może ktoś takiego już przerabiał na swojej skórze,może jakieś sugestie jakieś ogólne podpowiedzi,po co uczyć się na swoich błędach i coś potem poprawiać, kiedy można ich uniknąć .Nikt nikomu nie każe zdradzać tajnych kodów czy ściśle tajnych danych.
marcylrex - 2011-02-27, 15:38
MAWI, STACH63 otrzymał potrzebne wskazówki na temat który pytał Przy składaniu czegoś z klocków LEGO, jakim jest system alarmowy wystarczy odrobina wiedzy i podstawowych zasad Bez podstawowej wiedzy zgromadzonej ww. linkach nie tylko o systemach alarmowych nie da się zrobić czegoś dobrze we własnym zakresie. Ja też kiedyś zacząłem amatorsko od wykonania własnoręcznie najpierw na papierze a potem w realu budowę zabezpieczeń, jakoś to mnie wciągnęło i trwa dalej już ..... hmmm tyle co mój kampiór tylko rozmiar troszeczkę większy niż kamper. A minimalna wiedza jest potrzebna by nie było tak jak miało to miejsce przy montażu kamery cofania u Jednego z kolegów z forum, szkoda pruć nowych ścian. STACH63 dobrze kombinuje i widać , że jest ambitny oraz lubi sam coś osiągnąć. Pełen szacunek dla tego co robi i dla Niego . Wszystko przede mną
NIL - 2011-02-27, 16:13
Należy się zastanowić na ile skutecznym będzie czujnik okna ,
jak ukryć wyłącznik krańcowy aby nie był widoczny przez szybę , w przypadku drzwi ma sens ale okna
natomiast skupić się na ochronie wnętrza czy karoserii (wibracje podczas włamania)
może warto zastosować dialer czy centralę z dialerem GSM
proszę się nie obrażać że nie podaje dokładnych danych i namiarów producentów
Pozdrawiam
stach63 - 2011-02-28, 08:15
Czytam na bieżąco i:
1.marcylrex. Zgadzam się. Nadal chcę jak najprościej.Wróciłem do początkowych linków i znalazłem czujkę ,w której przy magnesie "obwód jest otwarty lub zamknięty" jak pisze sprzedawca, za 15 zl sztuka i metalowa.http://www.gsmsolutions.pl/sklep/przewodowy-czujnik-otwarcia-kontaktron-metalowy-zewnetrzny-p-173.html Nadal szukam tańszej i plastikowej. Dziękuję za namiar i uwagi. (piwko)
2.MAWI. Skontaktowałem się ze szwagrem, szuka dla mnie rozwiązania. Dziękuję za konkretną pomoc.(piwko)
3.NIL. Uwaga o tym ,że czujnik krańcowy w oknie powinien by niewidoczny jest cenna. Zastanowiłem się nad tym i znalazłem rozwiązanie. (jak i gdzie ukryję to już wybaczcie nie napiszę) .Dziękuję za zwrócenie uwagi.
marcylrex - 2011-02-28, 13:00
stach63, dzieki za wirtualne piwko, mam nadzieję, że skonsumujemy realną Perłę a teraz wirtualna (piwko) dla Ciebie za wytrwałość. I pisz dalej
stach63 - 2011-02-28, 13:43
Hej!Wlasnie awansowalem na "doswiadczonego pisarza". Co jest nastepne? Co do realnego piwka to niestety nie da rady, bo ja nie umiem pic. W zwiazku z tym od 20 lat nie probuje. Ale dobra kawke chetnie...
marcylrex - 2011-02-28, 16:25
OK. Też to lubię, a może być z własnego zbioru?
stach63 - 2011-02-28, 17:26
Cho,cho..
MAWI - 2011-02-28, 19:07
Stachu jak o alarmach to nie chcieli gadać a o jakiś ziołach czy o innych własnych hodowlach i o ich używaniu to i owszem.
marcylrex - 2011-03-01, 18:35
i bądź tu grzeczny (kulturalny)
MAWI są pewne zasady o których się nie dyskutuje, szczególnie na forum ogólnym lecz przestrzega !!!!! nie dla kasy
MAWI - 2011-03-02, 16:38
MARCYLREX Wiesz że żartowałem
Świstak - 2011-03-04, 02:46
Tu masz kontaktron przeąłczany (jest NC i NO) więc możesz go wykorzystać zgodnie z pierwotnym planem. http://allegro.pl/kontakt...1474571584.html Wydaje mi się że już podawałem ten link ...
NIL - 2011-03-04, 09:25
Jeżeli idzie o kontaktrony mogą zawodzić po mroźnej zimie (wiem to z praktyki)
sprawdzone to w metalowej obudowie np. do drzwi garażowych cena to 40-60 zł do instalacji na zewnątrz -trudno ukryć w ścianie kampera czy drzwiach
jeszcze raz podpowiadam aby rozważyć czujnik wewnętrzny bądź wykrywający wibracje
Powodzenia
stach63 - 2011-03-04, 23:16
Tak Świstak podawałeś, ale do tego trzeba oddzielnie magnes. Sam nie wiem.
Nil ja chcę miec opcję żeby włączyc alarm nocą kiedy śpię. Dlatego taka czujka.
marcylrex - 2011-03-05, 21:21
stach63, rozejrzyj się w serwisie AGD. W nowych sprzętach automatycznych stosują czujniki otwarcia magnetyczne, np. ekspresy do kawy.
Rockers - 2011-03-07, 14:22
stach63 napisał/a: | Tak Świstak podawałeś, ale do tego trzeba oddzielnie magnes. Sam nie wiem.
Nil ja chcę miec opcję żeby włączyc alarm nocą kiedy śpię. Dlatego taka czujka. |
W alarmach samochodowych jest opcja wyłączania niektórych czujników, dlatego można wewnątrz zastosować, czujnik ultradźwiękowy, czy też wstrząsowy, a będąc wewnątrz uruchomić alarm z pominięciem tych czujników.
stach63 - 2011-03-11, 19:45
Po namyśle i konsultacjach skorzystałem z linka Świstaka. Niestety okazało się, że są tylko 3 sztuki. A następnych na razie nie będzie...
Świstak - 2011-03-14, 11:35
Ile Ci potrzeba? Przepatrzę swoje szpargały. Gdzieś powinno ich zalegać kilka sztuk - jeśli nie u mnie to u mojego taty....
Świstak - 2011-03-14, 11:53
Tutaj cena jak z kosmosu, ale jest 10 szt. http://allegro.pl/kontakt...1489692052.html
Świstak - 2011-03-14, 12:01
Tuataj masz komplety do wpuszczania - na żadanie dostarczają ze stykami przełączającymi http://allegro.pl/kontakt...1497869926.html
http://allegro.pl/kontakt...1507602887.html
Świstak - 2011-03-14, 12:35
Na górnym schemacie jest najprostsze rozwiązanie nie pobierające prądu w czasie "czuwania", ale wymagające kontaktronów przełączających
Możesz też zastosować tanie kontaktrony mające styki zwarte przy zbliżonym magnesie i dowolny przekaźnik samochodowy z parą styków przełączających (dolny schemat). Dowolne z tych rozwiązań będzie działać i chętnie pomogę Ci w realizacji każdego z nich.
NIL - 2011-03-14, 21:02
Małe sprostowanie
schemat dolny dla linii NC normalnie zamkniętych dla central w systemach budynkowych
schemat górny dla wejść NO normalnie otwartych dla autoalarmów
Powodzenia
Świstak - 2011-03-14, 22:54
Właśnie stąd biorą się rozbieżności... Ten sam element w elektronice oznaczany jest w stanie wolnym czyli bez pobudzenia polem magnetycznym. Kiedy jest już zabudowany w kompletny czujnik oznaczenia są czasami odmienne i dotyczą czujnika w stanie niepobudzonym - w tym przypadku z zamkniętym i nie zakłóconym obwodem magnetycznym. Te rozbieżności są powodem zamieszania nie tylko w przypadku tych konkretnych oznaczeń, ale i w wielu innych. Skuteczny alarm jest dobry dla właściciela ochranianego obiektu, ale zły dla włamywacza. U mnie na futrce wisi tabliczka: "Uwaga! Dobry pies - gryzie!"
Rockers - 2011-03-15, 21:00
ja mam inną
stach63 - 2011-03-15, 22:32
Dzięki Świstak za wsparcie i porady. Potrzebuję 15 sztuk (do dużych okien po dwa). Podobne rozwiązanie podał mi szwagier Mawiego (z przekaźnikiem) ale wtedy jest stały pobór prądu. Wolałbym kontaktron przełączny ,ale nie w cenie 40 pln. Na razie puszczam kable i kręcę się przy rejestracji kamperka. Piwko ode mnie za zaangażowanie w pomoc.
MAWI - 2011-03-15, 22:49
A gdzie piwko dla mnie ,za szwagra
stach63 - 2011-03-16, 08:25
Podziel sie ze szwagrem tym co juz ci postawilem.Nie chce zebyscie sie przeze mnie rozpili.
MAWI - 2011-03-16, 08:39
gino - 2011-03-16, 08:51
stach63 napisał/a: | szwagier Mawiego (z przekaźnikiem) | MAWI z przekaznikiem....to jakis NOWY na CT
MAWI , w takim razie..''przekaż'' szwagrowi że piwko postawiłem
MAWI - 2011-03-16, 09:07
To sobie popijemy
stach63 - 2011-03-16, 15:10
Jak dzieci. Tylko d....,i wódka w głowie. No, niektórzy chodują jakieś zioło. (Niby to ma byc kawa?)
marcylrex - 2011-03-16, 20:14
stach63, człowieku małej wiary, myślący że mleko to jest ze sklepu, a kawa to coś czarnego w torebce. Kombinuj dalej.
NIL - 2011-03-16, 21:28
Z wielkim szacunkiem
dolny schemat NC =normalnie zamknięty , czujniki łączone szeregowo zamykają obwód zadziąłanie jednego z nich wzbudzi alarm w stanie uzbrojenia -normalny stan to taki gdzie są np. zamknięte drzwi nie pobudzone czujniki , takie rozwiązania stosowane w centralach alarmów budynkowych , dodatkowo kontrola ciągłości przewodów ,
schemat górny przedstawia łączenie NO -normalnie otwartych
charakter czujnika czy linii tj. wejścia centrali określa się dla stanu normalnego , nie pobudzonego , tak jak wyżej drzwi zamknięte w samochodowych systemach czujnik NO normalnie otwarty otwarcie drzwi zwiera wejście centrali do masy , dla drzwi w systemach budynkowych odwrotnie stan normalnuy czujnik zwarty NC -zamyka obwód
nie ja to wymyśliłem
odnośnie stosowania central -jeżeli jest dedykowana do pojazdów to tak należy stosować inaczej stwarzamy niepotrzebne problemy np. z zasilaniem w pojazdach zasilanie z akumulatora stosując do budynku potrzebny zasilacz buforowy z aku często bez kontroli
stanu akumulatora , często zbyt mała ilość wejść itp.
to z praktyki
Pozdrawiam
Świstak - 2011-03-19, 08:52
Przychodzi Rosjanin do dentysty. Dentysta ogląda i widzi same złote zęby,
diamentowe koronki, w końcu nie wytrzymał:
- Właściwie nie wiem, co mam panu tu zrobić?
- Chciałbym alarm założyć.
Przetrzepałem swoje śmieci - znalazłem dwa przełączające. Jutro pogrzebię u taty - może dobijemy chociaż do 10..... Jeśli nie znajdziemy będzie trzeba pomyśleć o ekonomicznej elektronice na 2 tranzystorkach.....
stach63 - 2011-03-19, 22:42
trzeba pomyśleć o ekonomicznej elektronice na 2 tranzystorkach.....
???????????????????????????
Świstak - 2011-03-20, 01:56
Wzmacniacz odwracający CE przy Beta=1 najlepiej na tranzystorkach FET (lub innych polowych) które ograniczą zużycie prądu praktycznie do zera (0,000001 A). Ukłąd taki umożliwi zastosowanie dostępnych tanich czujników kontaktronowych.
Rockers - 2011-03-20, 09:54
Tak tak tak a świstak siedzi i zawija w sreberka tylko o czym tu pisze czy ktoś to przetłumaczy na polskie
CE to przeważnie certyfikat na europe FET to ileość tłuszczzu chyba ale co to ma do kontaktronów ???
antwad - 2011-03-20, 10:16
Rockers napisał/a: | FET to ileość tłuszczzu chyba ale co to ma do kontaktronów |
Rockers, a co byś powiedział na MOS FET
marcylrex - 2011-03-20, 11:13
a ja dla swoich futrzaków zakupiłem MOSER'a
Rockers - 2011-03-20, 11:22
czy nadal rozmawiamy o alarmie czy zmieniamy temat na jedzenie ??
Rockers - 2011-03-20, 12:09
A zamiast kombinowania nie lepiej kupić gotowy taki kontaktron ??
http://www.gsmsolutions.p...zowy-p-198.html
Rockers - 2011-03-20, 12:16
zajrzałem parę postów wcześniej ten kontaktron Arka w formie śrubek też jest fajny nie zwraca uwagi choć drogi co do schematów myślę że potrzebny by tam był jeszcze jakiś kondensator albo coś co wydłużuło by wycie syreny bo inaczej wyła by tylko w czasie otwarcia drzwi - okien po zamknięciu alarm by ucichł powinien jeszcze jakiś czas dłużej powyć hmm tak sobie myślę
Świstak - 2011-03-21, 02:16
Jestem teraz na pomorzu i już rozmawiałem z ojcem. Kilka kontaktronów się znajdzie, a i z elektroniką w razie "W" nie będzie problemu. Zakończę sprawę po powrcie do domu.
maszakow - 2011-03-22, 19:07
Cytat: | Wzmacniacz odwracający CE przy Beta=1 najlepiej na tranzystorkach FET |
Świstaku oj Świstaku - to już jest CG
a teraz trochę dyskusji by dobić Rockersa: Arek- a nie prościej zwykły inwerter ? 1 układ CMOS chociażby - 6 bramek odwracających. to jeden chip, można nawet i mniejszy SMT wziąć i zrobić mikroukładzik - nie trzeba prawie żadnego towarzystwa RC
Rockers - masz problem nie uważałeś na lekcjach fizyki zwłaszcza wtedy jak profesor mówił o budowie tranzystora. (nie radia - ale tranzystora )
Rockers - 2011-03-22, 20:49
śmieszne boki zrywać
mnie tam na fizyce nie uczyli ani o radiach ani tranzystorach, na elektronice coś tam mówili ale tak się przykładali że w trakcie roku szkolnego chyba z 5 lekcji było książka jeśli leży to nadal prawie nówka
Dlatego chętnie bym się u kogoś poduczył najlepiej organoleptycznie
Świstak - 2011-03-23, 00:59
Jak sami widzicie opcji zrobienia elektroniki jest wiele. Wzmacniacze CE, wzmacniacz CD (chyba dren, bo z wspólną bramką maję trochę inną charakterystykę ) inwertery, bramki NAND czy NOR, a nawet wzmacniacz operacyjny.... Cokolwiek niskoprądowego zasilanego z 12V. Najwięcej prądu będzie brała kontrolka LED informująca o działaniu układu..... Tak czy siak - coś wymodzimy. Może być też przekaźnik kontaktronowy - są wbrew pozorom dość oszczędne......
Ty się Rockersik nie przejmuj. To o czym piszemy jest zrozumiałe tylko dla dinozaurów, bo ta technologia ma już ze 30 lat więc jest tak przestarzała że nikt o niej nie pamięta. Teraz naukowcy knują jak przyspieszyć światło, bo tylko jego niska prędkość ogranicza szybkość komputerów. A to już fizyka której w szkole nie uczą. Tak więc.......
Co do nauki organoleptycznej - póki faza jest butelce, światłość jest w umyśle....
|
|