Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - Podłączenie butli z propanem

łoś - 2011-02-15, 19:41
Temat postu: Podłączenie butli z propanem
Z konieczności, bo nie chciałem rezygnować z propan- butanu, a chcąc podłączyć sam propan z butli light skusiłem się na taką przeróbkę. Reduktory do tych butli są inne.
Wstawiłem trójnik i podłączyłem obie butle. Przy zmieniających się temperaturach, raz plus, raz minus mogę szybko przełączyć pobór gazu. Latem w ten sposób mogę połączyć dwie butle z propanem odkręcając reduktor od propanu i dokręcając reduktor na p-butan złączką oznaczoną "2". Jutro to podłączę. Powinno działać. :szeroki_usmiech :spoko

ARCADARKA - 2011-02-15, 19:45

Boguś ,właśnie napisałeś jak tego nie należy robić ,skasuj te zdjęcia ,bo obciach ,,,,,,,,,,,,,,, :shock: :-/ :shock: :? nie jest wskazane takie połączenie :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:
łoś - 2011-02-15, 20:00

Darek, właśnie oczekuję uwag co tu zmienić. :bigok
WINNICZKI - 2011-02-15, 20:04

Wszystkie połączenia wężyków MUSZA być skręcane (gwint w gwint),żadnych opasek zaciskowych :spoko
Track222 - 2011-02-15, 20:04

Anty mistrzostwo świata. Na pewno tak nie należy robić. Z gazem nie ma przelewek.
WINNICZKI - 2011-02-15, 20:06

Czyli wężyki muszą być zakończone fabrycznie połączeniami z gwintem. Sorry ,że się wcinam,pytanie było do Darka :oops: :spoko
Dziabong - 2011-02-15, 20:07

łoś napisał/a:
Darek, właśnie oczekuję uwag co tu zmienić. :bigok

Ja to bym pozostał przy starym podłączeniu raz propan raz mieszanka. Do takich połaczeń jak Twoje to truma produkuje właściwe ustrojstwo.

gino - 2011-02-15, 20:10

wydaje mi sie ze przy ''okazji'' ...zniszczyłes oryginalny przewód gazowy... :roll:
ARCADARKA - 2011-02-15, 20:12

Boguś ,pierwsze pytanie po co ci ten propan ,na narty nie jeździsz,kamperem ,bo nie odpali staruszek :-/ ,jak odpali nie masz zimówek ,czyli opon ,kłopot z kupnem,nie będę dalej wyliczał ,,,,,,,,,,,daj sobie spokój z tymi przeróbkami ,,,,,,,,,,,,,,,,,,zawsze uważam ,że przeróbki są do dupki

pozdrawiam cię cieplusio ,nic ci nie poradzę ,bo pierwszy raz to widzę ,no fakt ,że kamperami profesjonalnie zajmuję się od 4 lat ,ale takiego cuda nie widziałem :) :) :) :) :) :)

przewody gazowe zniszczyłeś ,wyrzuć je do kosza :shock: ,jak będziesz u mnie dostaniesz w prezencie ,,,,nowe o różnej długości :bigok :bigok :bigok :bigok :bigok

Dziabong - 2011-02-15, 20:13

Ten adapter z BP to on się nadaje do grilla, a nie do kampera. Właściwy nazywa kamperfit i ma gwint.
Track222 - 2011-02-15, 20:29

Tak wygląda właściwy adapter do butli.
łoś - 2011-02-15, 22:27

Track222
Tego modelu nie znałem. Założyłem to co mi wcisnęli na BP.
Jeśli mówimy o łączeniu to dopiero to montuję. Docelowo to będzie to inaczej, bo od lat sam takie łączenia robię na prasie w przyrządzie.
Teraz proszę o opinie o samym pomyśle i co jeszcze można zmienić. Automatów nie chcę montować. :spoko

łoś - 2011-02-16, 00:52

Przy okazji to coś o połączeniach.
Propan butanu używam od ponad 30 lat w zakładzie. Dla swoich potrzeb mam palniki na propan butan i tlen, propan butan i sprężone powietrze. Acetylen i tlen. Wszystko zależy, którego sposobu użyję od potrzeby uzyskania właściwej temperatury pod palnikiem. I zaręczam, że gazy nie są niebezpieczne jeśli się na tym znamy.
Z moich obserwacji wynika, że największym zagrożeniem są próchniejące uszczelki na złączach gwintowanych i elastyczne przewody. Również łączenia kulowe na zacisk wykonane z mosiądzu nie gwarantują szczelności.
Okresowe sprawdzanie szczelności wrażliwych punktów za pomocą płynu Ludwik to lepsza metoda, niż wiara we właściwe połączenia.
Po zimie radziłbym sprawdzić wszystkie połączenia zwracając uwagę na przewody elastyczne w miejscach często giętych. Tu występują mikro pęknięcia na przewodach, które po zwiększeniu ciśnienia powiększają się. W różnych okresach te wężyki robiono z różnych materiałów i jedne wydają się nie zniszczalne, a inne niestety są wątpliwe.
Taka kontrola to kilka minut, a świadomość dobrze przygotowanego sprzętu też coś znaczy. :spoko

Dziabong - 2011-02-16, 08:37

A tak wracając do tematu.
1. Gdzie redukuje się ciśnienie gazu - propan
2. W jaki sposób odcianasz wypływ propanu jak potrzbujesz p-butanu?

łoś - 2011-02-16, 12:01

Dziabong napisał/a:
1. Gdzie redukuje się ciśnienie gazu - propan
2. W jaki sposób odcianasz wypływ propanu jak potrzbujesz p-butanu?

ad1. Na butlach są reduktory.
ad2. Zamykam butlę z propanem i odkręcam zawór na drugiej. A może spróbuję w odwrotnej kolejności i chyba nic się nie stanie.

Mirekmat - 2011-02-16, 12:36

Witam.
Panie kolego,weż Pan ten "wynalazek"ciśnij do kosza z odpadami i nie mąć ludziom w głowach,gdyż w najlepszym wypadku głowy rozbolą a w innym mogą być stracone bezpowrotnie.Co do sprawdzania "ludwikiem" mama pytanie jak to dokonujesz za zabudowaną lodówką czy kuchenką? Węże można sprawdzić optycznie ale jest też zalecenie wymieniać je po 10latach od daty produkcji a nie zakupu.Nie wiem od kogo oczekuje Pan podpowiedzi jeżeli od znających się w temacie no to kosz i powrót do oryginału a jeżeli od tych co "myślę,że" no to ciekawe jakie powstanie cudo może parotelefon i hołd dla Polaka do reklamy dla ERY.Miłego dnia Mirek

łoś - 2011-02-16, 14:42

Mirekmat napisał/a:
ale jest też zalecenie wymieniać je po 10latach od daty produkcji a nie zakupu.

O tuż to. Przecież o tym pisałem. Mam campera z 87r i robię sam cały przegląd instalacji. To, że przy okazji chcę coś zmienić nie powinno nikomu przeszkadzać.
Aga i Piotr wiedzą, ze trochę się na tym znam, bo szybko im pomogłem na żwirowni u Pawcia. To właśnie ich przypadek skłonił mnie do tych kombinacji.
P.S. Mirekmat. Przeginasz. :spoko :bigok

Dziabong - 2011-02-16, 14:59

[quote="łoś"]
Mirekmat napisał/a:
Mam campera z 87r i robię sam cały przegląd instalacji. To, że przy okazji chcę coś zmienić nie powinno nikomu przeszkadzać. . :spoko :bigok

Mirekmat też robi przeglądy i wydaje certyfikat, z całym szcunkiem do Twojej twórczości ale wolę inne rozrywki na kampingu. To coś czerwone na butli BP to nie jest reduktor i niema w nim zaworu zamykającego wypływ gazu, zlituj się i nie brnij dalej.

Camper Diem - 2011-02-16, 15:10

Łosiu, rób sam przy gazie, ale nie pisz o tym.
załóżmy że faktycznie się na tym znasz (chociaż czytając co napisałeś i widząc zdjęcia mam wątpliwości) i zrobisz to bezpiecznie, ale Twoi naśladowcy zrobią to już zupełnie "po polsku" i może się coś komuś kiedyś przytrafić.
mogę oczywiście udawać, że o tym nie czytałem, ale nie chciałbym nigdy żadnego "bum" czy pożaru w swoim sąsiedztwie :stop:

łoś - 2011-02-16, 15:27

Dziabong napisał/a:
Mirekmat też robi przeglądy i wydaje certyfikat

To dużo wyjaśnia. Szkoda, że nie podaje kontaktu do siebie. Nie musiał mnie rugać, bo ostatecznie w tym temacie przypomniałem ludkom o kontroli instalacji gazowej przed sezonem. W ten sposób napędził bym mu klientów. :spoko

łoś - 2011-02-16, 15:58

Sprawdziłem w katalogu firm i rozumiem post Tego Pana.
Osobiście uważam, że jeden telefon do mnie i zaproszenie do firmy było by właściwą formą pouczenia mnie. Do Sulejówka mam blisko i bym podjechał. Ale ten Pan wybrał sposób daleki od form ogólnie przyjętych. Może za dużo napisałem o gazie i poczuł się zagrożony.
Mnie to nie zraża i temat będę kontynuował. Bo przecież wymiana butli już jest okazją do nie szczelności.
Teraz idę to wszystko montować i ........ mam nadzieję tu na forum wrócić. :szeroki_usmiech :spoko

StasioiJola - 2011-02-16, 16:47

Boguś -jesteś DUŻY i DOROSŁY człowiek :szeroki_usmiech - możesz robić to co chcesz, ale nie wiem dlaczego nie chcesz przyznać racji tym którzy siedza w instalacjach gazowych zawodowo!!!Jest takie przysłowie, którego tu nie będe przytaczał , bo pewnie bys sie na mnie obraził - ale nie rozumiem Twojego uporu ????????????? :bajer :spoko
łoś - 2011-02-16, 18:03

Ja Was wszystkich rozumiem. Gdyby nie upór to do dziś byśmy przy kaganku siedzieli, a ziemia była by płaska.
Stasiu, to że nie mam działalności związanej z gazem wcale mnie nie wyklucza z tej działalności dla siebie. Pominę elektryka, a wymianę żarówki itp. Bo bez urazy, ale są tacy co gwoździa w deskę nie potrafią wbić. No cóż, każdy ma inaczej.
Po pierwsze to przestrzegam przed braniem przykładu z mojej osoby. Z gazem nie ma żartów jak ktoś się nie zna.
Po drugie to powody tego eksperymentu opisałem na wstępie.
A po trzecie to już jestem po próbie i mogę to opisać.
Wszystko działa tak jak przewidziałem. Można korzystać raz z jednej butli, raz z drugiej. I z obu jednocześnie. Ciśnienie na wyjściu nie wzrasta. Uruchomiłem palnik i trumę. Przełączałem w trakcie pracy i spoko. Teraz tylko to wszystko za zbroić i dopasować. I jeszcze coś. Na jednym łączeniu celowo nie założyłem opaski zaciskowej. Ciśnienie z dwóch butli, a wężyk nie drgnął. No, ale to był eksperyment i wszystko musiałem sprawdzić.
Po zrobieniu wszystkiego na pewno pojadę na przegląd do dobrego fachowca. :spoko

Roza - 2011-02-16, 18:15

Łosiu, w końcu napisałeś potrzebne tutaj słowa, żeby nikt na podstawie twoich eksperymentów nie strugał gazowego gieroja ;)
no i emocje opadły :ok

darek 61 - 2011-02-16, 19:07

Dziabongnapisał, To coś czerwone na butli BP to nie jest reduktor i niema w nim zaworu zamykającego wypływ gazu,to co to jest? Pytam bo używam butli BP już dwa lata i byłem pewien że to jest reduktor a dodatkowo zawór.
łoś - 2011-02-16, 19:40

babaffa i Maciej S.
Przecież moim założeniem było takie rozwiązanie jakie zastosowałem.
Nie pytałem o połączenia, bo to znam. Ale jak to zwykle bywa na naszym forum zawsze są posty nie całkiem w temacie. I to dobrze, bo każda uwaga jest cenna, gdy jest dobrze powiedziana.
Mnie bardziej interesował zawiązek mojego pomysłu z automatycznym przełączaniem z pustej butli na pełną. Szkoda, że zostałem źle zrozumiany i cała zadyma była nie potrzebna.
Zrobiłem co zrobiłem. Mnie odpowiada takie rozwiązanie. Czy ktoś z niego skorzysta to inna rzecz. Podzieliłem się z Wami tym pomysłem i to wszystko. :spoko

WINNICZKI - 2011-02-16, 21:26

Łosiu, z całym szacunkiem ,ale tworzenie instalacji gazowych na zasadzie (...włączyłem i nic nie wybuchło...),mimo ,że cała reszta stosuje do tego odpowiednie zawory,lub nie podejmuje się produkcji wynalazków typu Twojego pomysłu coś oznacza. Rynek w dzisiejszym czasie nie znosi pustki. Jak by to było takie proste to byś to miał od dawna w sklepie,ale widać nie jest :-/ :-/ .Cieszę sie ,że opisujesz swoje pomysły :lol: :lol: ,traz przynajmniej jak przyjade na zlot to postaram sie stanąć po za zasięgiem bezpośredniego rażenia.Zakładając,że jedna butla potrafi wysadzić w powietrze średniej wielkości domek jednorodzinny (widziałem taki domek,który od połowy parteru uniósł sie w górę i opadł to była tylko jedna butla) Ty masz DWIE. Postaram się zeby odległość między nami nie była mniejsza niż 1500metrów strefa rażenia odłamkami.Myślę,że reszta też nie będzie ryzykować :gwm :gwm Ognisko,lub grill ........Łosiu błagam,co do gazu ogranicz się do produkcji nalewek,każdy na tym s :bigok korzysta
Elwood - 2011-02-16, 21:39

Łosiu widziałem w Niemczech kamperka po wybuchu butli gazowej. Została rama i pokiereszowana kabina Fiata. Podobno wybuchła w czasie jazdy. Dwie osoby zginęły. Ja rozumiem, że masz smykałkę wynalazcy, ale grzebanie w instalacji gazowej i prezentowanie tych pomysłów na forum uważam za skrajnie nieodpowiednie i nieodpowiedzialne. Czy zadałeś sobie pytanie - A co będzie jeżeli ktoś, kto ma niewielkie pojęcie o instalacji gazowej zechce ją sam przerabiać na Twój wzór i mu coś nie wyjdzie. Nie wolno wprowadzać swoich udoskonaleń instalacji gazowej, a pomimo, że u nas nie ma takiego obowiązku warto badać jej szczelność.
WINNICZKI - 2011-02-16, 21:45

Maciej S. napisał/a:
Chciałem tylko przy okazji twojego pomysłu wywołać fachowców o co chodzi z tymi połączeniami.
Kamper,lub przyczepa ,żeby otrzymać certyfikat z przeglądu gazowego musi spełniać odpowiednie wymogi co do połączeń przewodów gazowych,ich wieku itd. O to chodzi ,żeby następny po Łosiu nie zrobił połączenia gazowego z np.prezerwatywy :bigok :bigok :spoko
Edi_Solo - 2011-02-16, 22:07

A mnie się pomysł łosia wydaje ciekawy, szkoda że większość z Was ograniczyła się jedynie do krytyki.
Niech mnie ktoś oświeci i napisze, w czym konkretnie tkwi zagrożenie.
Z jakiego konkretnego powodu, "wynalazek" kolegi łosia, nie powinien być stosowany, albo że mógłby być stosowany gdyby.........

eMKa - 2011-02-16, 22:08

Mój kolega który jest rzeczoznawca instalacji gazowych czy jakoś tam, ciągle pisze opinie do sądów, jak zobaczył foto z przyłączem butli prosił by 300 m od kampera umieścić znak :chacha2

Ps. bez urazy
Ciągle upieram sie nad swoim "niech każdy robi to co umie"

łoś - 2011-02-16, 22:22

I co ja mam Wam odpowiedzieć.
Mogę zrobić kurs na obsługę urządzeń gazowych. Następnie dopisać do działalności tą usługę za 50zł. I wpisać się do katalogu usługodawców.
Tak może każdy. I takich "firm" mamy teraz multum. Która z nich powie o swoich 30-letnich doświadczeniach.
Tu wypowiadamy się o amatorskich doświadczeniach i nie rozumiem Waszego strachu.
Bo dajecie mi do zrozumienia, że jestem samobójcą i coś jeszcze.
Może znajdziecie w pamięci usługi w autoryzowanych zakładach z których nie byliście zadowoleni.
Ostatecznie mogę dopisać taką działalność do swojej i wtedy będę wiarygodny.
:?: :?: :?:

Elwood - 2011-02-16, 22:29

Nie łosiu nie o to chodzi. Nikt /bynajmniej ja/ nie kwestionuję Twojej wiedzy w tym zakresie. Problem w tym, że są osoby, które nie mając wiedzy, smykałki i zdrowego rozsądku mogą chcieć Cię nieudolnie naśladować. Stąd tylko krok do nieszczęścia.
łoś - 2011-02-16, 22:35

Edi_Solo napisał/a:
A mnie się pomysł łosia wydaje ciekawy, szkoda że większość z Was ograniczyła się jedynie do krytyki.
Niech mnie ktoś oświeci i napisze, w czym konkretnie tkwi zagrożenie.
Z jakiego konkretnego powodu, "wynalazek" kolegi łosia, nie powinien być stosowany, albo że mógłby być stosowany gdyby.........

:zastrzelic
Myślę, że ........

łoś - 2011-02-16, 22:58

Elwood napisał/a:
Nie łosiu nie o to chodzi. Nikt /bynajmniej ja/ nie kwestionuję Twojej wiedzy w tym zakresie. Problem w tym, że są osoby, które nie mając wiedzy, smykałki i zdrowego rozsądku mogą chcieć Cię nieudolnie naśladować. Stąd tylko krok do nieszczęścia.

No tak. Nie pomyślałem, że czytają nas przedszkolaki.
To jeszcze dodam, że wszystko montowałem z papierosem w zębach. Otwarty ogień przy pracy z gazami bardzo mnie podnieca. :haha: :haha: :haha:

maszakow - 2011-02-16, 23:01

Wszyscy mówicie że jest źle. CO JEST ŹLE ? MOże ktoś łaskawie wypunktuje ?
Dopatrzyłem sie dwóch rzeczy w textach:
1. przewody łączone opaskami.
2. Niewłaściwy reduktor - albo jego brak - na butli z propanem.
Czy o to chodzi i już trzecią stronę kamienujecie Łosia ? TO mu to powiedzcie wprost, mam nadzieję że pozytywnie skrytykowany kolega zobowiąże się do korekty instalacji - z waszą pomocą i sprawa się zakończy. A tymczasem on się upiera przy pomyśle a wy ZA WYKONANIE jedziecie po nim jakby był bezpośrednim wykonawcą pomysłów Al-Quaidy. A przecież on nawet turbana nie ma.
POmijając ww wspomniane wady czy pomysł spięcia butli z różnymi gazami jest OK ? idea innym się podoba?
czy na podstawie powyższej dyskusji moge wnioskowac jako przyszły instalator kuchenki w pojeżdzie:
POłączenia punkt punkt mobą być tylko skręcane, nigdy zaciskowe ? czy instalacje mają być sztywne czy też mogą być prowadzone elastycznymi wężami ? czy jako posiadaćz zwykłego reduktora na butli, a nie Accu-Seccu-Motion-super-Plus tez mam sobie przyczepić pomarańczowy diamencik z cysterny przed wjazdem na kemping ?

łoś - 2011-02-16, 23:24

maszakow napisał/a:
Wszyscy mówicie że jest źle. CO JEST ŹLE ? MOże ktoś łaskawie wypunktuje ?

ja nie pomyślałem tak napisać.
maszakow :bukiet:

Ahmed - 2011-02-16, 23:31

maszakow napisał/a:
CO JEST ŹLE ?

:wyszczerzony: łosiu , podjedź na niemiecki przegląd gazowy , tylko miej ze sobą kasę na bilet powrotny , bo samochodu to raczej już nie zobaczysz :mrgreen: :spoko

airgaston - 2011-02-16, 23:32

Łosiu a co z zaworem zwrotnym. Jak masz dwie butle z otwartymi zaworami z 2 różnymi gazami to przelewasz gaz z jednej do drugiej ,przecież są różne ciśnienia parowania. A nie prościej byłoby zastosować tradycyjne zawory trzydrogowe i oryginalne węże z normalnymi reduktorami i po prostu przekrecać czerwoną wajchę o 90st albo PropBut albo Propan. Moim zdaniem pomysł godny uwagi ale wykonanie pomysłowego Dobromira. Ja też zajmuje się gazami na codzień ale tak bym nie zrobił. Samochód cały podskakuje i drży a to jest potecjalne nieszczęście. Stacjonarną kuchenkę gazową stojącą nieruchomo na stole z z butlą pod stołem można połączyć na cybanty ale w autku? Podajesz na tacy laikom potencjalną bombę :evil:
łoś - 2011-02-17, 00:39

Nie miałem zamiaru poruszać pewnych problemów związanych z połączeniami instalacji gazowych.
Temat został wywołany i postaram się go wyjaśnić.
Moją intencją było podzielenie się pomysłem. I nie ważne jest czy pomysł był dobry, czy zły.
Zostałem zmuszony do zajęcia właściwego stanowiska. Post Mirekmat jest dla mnie obraźliwy i nie uzasadniony. Jeśli to było w obronie interesów firmy to była to zła reklama.
Ostatecznie swój pomysł zrealizowałem i nie wiem czy ten Pan musi mi wydać certyfikat. Możecie mnie unikać, ale ja się sam sprawdzam i mam pewność jeśli chodzi o szczelność instalacji gazowej. Teraz zapytam niedowiarków. Dlaczego mam Wam wierzyć, że Wasze samochody są bezpieczne.

Edi_Solo - 2011-02-17, 10:38

Dziabong napisał/a:
Mirekmat też robi przeglądy i wydaje certyfikat,

I wszystko jasne, stąd ta krytyka bez uzasadnienia, Mirekmat nie obawiaj się konkurencji ze strony łosia, zanim on z tym ruszy, Ty będziesz już na emeryturze.

eMKa napisał/a:
Mój kolega który jest rzeczoznawca instalacji gazowych czy jakoś tam, ciągle pisze opinie do sądów, jak zobaczył foto z przyłączem butli prosił by 300 m od kampera umieścić znak :chacha2

Myślę że gdyby to urządzenie Twój kolega wymyślił, to bezpieczna odległość od kampera łosia, znacznie by się zmniejszyła.

oskp napisał/a:
łosiu , podjedź na niemiecki przegląd gazowy

Dlaczego na niemiecki jak na Ukrainę bliżej.

łoś napisał/a:
To jeszcze dodam, że wszystko montowałem z papierosem w zębach. Otwarty ogień przy pracy z gazami bardzo mnie podnieca. :haha: :haha: :haha:

Ha ha ha, dobry tekst :haha: :haha: :haha:

Dziabong - 2011-02-17, 11:04

Jak się to czyta - tak jak w dowcipie, "że od gaziu to tylko głowa boli". Tośmy sobie podyskutowali, a Łosiu tymczasem zbudował prototyp.
donald - 2011-02-17, 16:21

tu nie tylko głowa boli ,ale nóż w kieszeni sie otwiera.... :shock: losiu jestes dorosly chlop, a takie brewerie z gazem robisz... :shock: mało ci rozrywki czy jak??? Ja wiem jedno, że sam bym sie nie pokusił o rzezbienie przy gazie gdyż na tym sie nie znam. A nauka samemu moze sie okazac zbyt :czacha
Dziabong - 2011-02-17, 18:13

Ktoś pytał o to czerwone na zielonej butli - cytat ze strony BP http://www.przyjaznygaz.p...u/bp-gas-light/

"Prostota instalacji

Konstrukcja butli BP Gas Light zawiera specjalną szybkozłączkę - nowy zawór, znacznie ułatwiający podłączenie jej do danego urządzenia. Teraz jest to niewiarygodnie prosta i szybka czynność, którą samodzielnie wykonać może każdy."

darek 61 - 2011-02-17, 18:54

Dziabong, to ja pytałem, wygooglowałem
Reduktor szybkozłączka - BP i to przeczytałem

„szybkoz³¹czka”
– instrukcja bezpiecznej obs³ugi dla U¿ytkowników
lekkiej butli gazowej BP Gas light
Reduktor „szybkoz³¹czka” jest specjalnie zaprojektowany tak, by w prosty
i szybki sposób pod³¹czyæ butlê gazow¹ BP Gas light do urz¹dzeñ
zasila nych gazem p³ynnym. Poni¿sze wskazówki pozwalaj¹ w bezpieczny
sposób korzystaæ z naszych produktów.
1. Do czego s³u¿y reduktor „szybkoz³¹czka”?
Kompaktowy reduktor typu szybkoz³¹cznego (ang. click on) jest specjalnie zaprojektowany do zasilania
urz¹dzeñ gazem p³ynnym o ciśnieniu i wydajności wskazanej na tabliczce znamionowej znajduj¹cej
siê na samym reduktorze. Reduktor mo¿e byæ zamontowany na butli posiadaj¹cej automatyczny zawór
o średnicy 27mm – w tym przypadku na lekkiej butli gazowej BP Gas light.
2. Jak pod³¹czyæ reduktor do urz¹dzenia (kuchenki, piecyka gazowego itp.)?
W trosce o swoich Klientów BP Gas rekomenduje pod³¹czenie reduktora przez osobê posiadaj¹c¹ aktualne
uprawnienia monta¿owe.
Zanim reduktor zostanie zamontowany na zaworze butli BP Gas light, najpierw nale¿y zamocowaæ do
wystaj¹cej karbowanej koñcówki gumowy w¹¿. Konieczne jest tak¿e u¿ycie opaski uciskowej gwarantuj¹cej
szczelnośæ takiej instalacji, a co za tym idzie pe³ne bezpieczeñstwo. Czynnośæ nale¿y wykonaæ zawsze
przed zamontowa niem reduktora na zaworze butli.
3. Jak zamontowaæ reduktor na zaworze butli BP Gas light?
Zanim zamontujesz reduktor „szybkoz³¹czkê” na zaworze butli, upewnij siê,
¿e kurek jest w pozycji poziomej, czyli dop³yw gazu jest zamkniêty. Nastêpnie,
umieśæ reduktor na zaworze butli BP Gas light i mocno dociśnij, a¿ us³yszysz
charakterystyczne klikniêcie potwierdzaj¹ce prawid³owy monta¿.
4. Jak otworzyæ i zamkn¹æ dop³yw gazu?
Reduktor wyposa¿ony jest w czarny kurek, umo¿liwiaj¹cy dop³yw gazu do butli:
 je¿eli kurek jest w pozycji poziomej, oznacza to, ¿e dop³yw gazu jest zamkniêty
 je¿eli kurek jest w pozycji pionowej, oznacza to, ¿e dop³yw gazu jest otwarty.
W celu otwarcia dop³ywu gazu, gdy reduktor jest ju¿ zamontowany na zaworze, nale¿y przekrêciæ dźwi gniê
kurka do góry w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. W celu zamkniêcia dop³ywu gazu,
kurek nale¿y przekrêciæ w prawo, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, do pozycji poziomej.
UWAGA: Je¿eli kurek nie chce siê otworzyæ, dźwignia nie dzia³a, oznacza to, ¿e reduktor nie zosta³
prawid³owo zamontowany na zaworze butli BP Gas light. W takiej sytuacji nale¿y powtórzyæ prawid³owy
monta¿ „szybkoz³¹czki” zgodnie z punktem nr 2 i nr 3.
5. Jak od³¹czyæ reduktor od BP Gas light i wymieniæ kolejn¹ butlê?
Przede wszystkim nale¿y upewniæ siê, czy dop³yw gazu zosta³ zamkniêty (kurek powinien byæ w pozycji
poziomej). By zdemontowaæ reduktor wciśnij kurek poziomo wzd³u¿ osi do środka, co spowoduje zwolnienie
zacisku. Zdejmij „szybkoz³¹czkê” podnosz¹c go do góry. Nastêpnie dokonaj zamiany pustej butli na
pe³n¹ i ponow nie zamontuj reduktor postêpuj¹c zgodnie z uwagami w punkcie nr 3. Podczas zamiany butli
sprawdź, czy na zaworze nowej butli umieszczony jest oryginalny hologram BP Gas!
6. Reduktor „szybkoz³¹czka” – uwagi praktyczne zapewniaj¹ce bezpieczne
u¿ytkowanie
 reduktor zosta³ tak zaprojektowany, by jego zamontowanie na zaworze butli BP Gas light nie by³o
mo¿liwe, je¿eli kurek znajduje siê w pozycji pionowej
 butla BP Gas light zawsze powinna znajdowaæ siê w pozycji pionowej
 w przypadku nieszczelności butli lub innych trudności, nale¿y natychmiast zamkn¹æ dop³yw gazu
oraz od³¹czyæ reduktor
 w sytuacji zagro¿enia spowodowanej u¿ytkowaniem butli
BP Gas light i reduktora nale¿y skontaktowaæ siê z BP Gas
pod numerem telefonu 061/ 817 34 22
 nigdy nie nale¿y sprawdzaæ szczelności instalacji
gazowej przy u¿yciu ognia!!!
zamkniêty
dop³yw gazu
otwarty
dop³yw gazu

kimtop - 2011-02-17, 19:04

Od czterech lat stosuję w swoim kamperze lekkie butle.Używam zarówno szybkozłączki jak i reduktora.Do urządzeń kampera gaz idzie przez szybkozłączkę(ze względu na inne ciśnienie reduktora),a do badziewiaka przez reduktor.
Dziabong - 2011-02-17, 19:09

kimtop napisał/a:
Od czterech lat stosuję w swoim kamperze lekkie butle.Używam zarówno szybkozłączki jak i reduktora.Do urządzeń kampera gaz idzie przez szybkozłączkę(ze względu na inne ciśnienie reduktora),a do badziewiaka przez reduktor.

I to są właściwe zastosowania tych urządzeń. Czerwone idealne do grila.

darek 61 - 2011-02-17, 19:10

o ile dobrze zrozumiałem, są szybko-złączki do butli BP bez reduktora.Tego nie wiedziałem.
Krystian - 2011-02-17, 19:32

darek krupa napisał/a:
o ile dobrze zrozumiałem, są szybko-złączki do butli BP bez reduktora.Tego nie wiedziałem.

Na pierwszej stronie tego tematu Track222 pokazuje zdjęcie szybkozłączki, która nie jest reduktorem i tylko takie powinniśmy stosować w naszych kamperkach.

wbobowski - 2011-02-17, 19:37

Edi_Solo napisał/a:
Dziabong napisał/a:
Mirekmat też robi przeglądy i wydaje certyfikat,

I wszystko jasne, stąd ta krytyka bez uzasadnienia, Mirekmat nie obawiaj się konkurencji ze strony łosia, zanim on z tym ruszy, Ty będziesz już na emeryturze.
eMKa napisał/a:

Myślę że gdyby to urządzenie Twój kolega wymyślił, to bezpieczna odległość od kampera łosia, znacznie by się zmniejszyła.
oskp napisał/a:
łosiu , podjedź na niemiecki przegląd gazowy

Dlaczego na niemiecki jak na Ukrainę bliżej.

łoś napisał/a:

Ha ha ha, dobry tekst :haha: :haha: :haha:

AD odp.na cyt.Dziabonga - Kolego ledwo się zalogowaleś na forum, a już wydajesz osądy nie mając zielonego pojęcia, kogo i o co próbujesz ośmieszyć.
Mirekmat ma uprawnienia niemieckiego TUV do badania instalacji gazowych. Jak byś wiedział i widział jak się to robi, to tak niepoważnych opini nie wyrażałbyś.
Ad odp.na cyt.eMKa -Jeśli ktoś ma uprawnienia rzeczoznawcy, to się na tym napewno zna lepiej niż laik i nie musi być przy tym pomysłowym Dobromirem.
Ad odp.na cyt.oskp -Dlatego, że Niemcy robią to solidnie... a na Ukrainie to możesz najwyżej dziury w jedni liczyć a nie przeglądy gazowe robić.
Ad odp.na cyt.łosia - I to już nawet komentarza nie wymaga.

A na przyszłość proszę powstrzymaj się od złośliwych uwag, bo tego tu bardzo nie lubimy. :stop:

darek 61 - 2011-02-17, 20:00

Krystian, to znaczy że taka szybko-złączka powinna współpracować z odpowiednim reduktorem,gdzie to kupić?
Czy są reduktory-szybko-złączki z gwintem.

Track222 - 2011-02-17, 20:12

darek krupa napisał/a:
Krystian, to znaczy że taka szybko-złączka powinna współpracować z odpowiednim reduktorem,gdzie to kupić?
Czy są reduktory-szybko-złączki z gwintem.

Do butli light BP są odpowiednie złączki na gwint dla karawaningu, które kupuje się na Allegro lub w sklepach karawaningowych. Taka złączka współpracuje z reduktorem, wszystko skręcane na gwint.

darek 61 - 2011-02-17, 20:24

Track222, dzięki teraz wiem co powinienem mieć,przyznaję się że do tej pory mam reduktor jakDziabong, określił idealny do grila.Człowiek uczy się cale życie.
rysiol - 2011-02-17, 20:43

Od dłuższego już czasu nie biorę udziału w dyskusjach na forum. Zniechęciło mnie do tego zwyczajne ( może trochę mocne słowo ) chamstwo niektórych dyskutantów. Jeżeli, koledzy fachowcy, naprawdę znacie się na tym o czym mówicie, jeżeli naprawdę zależy wam na bezpieczeństwie kolegów to wytłumaczcie koledze na czym polega jego błąd i dlaczego trzeba zrobić to inaczej. Najprościej jest komuś dowalić, lecz znacznie trudniej wytłumaczyć, pomóc, do tego naprawdę trzeba wykazać się wiedzą, a nie tylko brakiem kultury.
maszakow - 2011-02-17, 21:51

eh... rysiol, mi też mniej więcej o to chodziło tylko chyba nie zostałem zrozumiany...
następnym razem przywalę jak MirekMat - to dotrze. :haha:

cooper - 2011-02-17, 23:27

!!!Łosiu jestem za tobą w wprowadzaniu innowacji tego typu

Temat ,, niebezpiecznego gazu" i gaśnicy która pomimo pięcioletniej gwarancji działania wydanej przez producenta w jedynie słusznej BUNDESREPUBLIK..... nie mającej piecząteczki cudownego pana od przeglądów w polsce = 0

Bardzo proszę tych co widzieli lub słyszeli o wybuchu (podkreślam WYBUCHU) butli prapan-butanowej o zdjątko takiej butli lub jej fragmentów bo jak czytam że wybuch butli spowodował zniszczenie budynku lub kampera
to :idea :idea :idea coś nie tak z europejskim systemem certyfikacji.

Cztery lata temu odbyłem z pewną firmą transportową wycieczkę po zakup samochodu w Holandii, i wracałem właśnie z cycepką kupioną okazyjnie na aukcji
którą aby wyjechać musieliśmy zrobić badanie techniczne (pięcioletnia dwuośówka) i oczywiście ubezpieczyć.
Wjeżdżamy więc na przegląd na stację przy terenie aukcjowni i ,, nie wierzę własnym oczom jak ten przegląd robią,,

Sprawdzanie hamulca najazdowego naciągiem dynamometrycznym, o światełkach nie wspomnę, luzy zawieszenia, amortyzatory i odbojnice, stabilizator zaczepu, szczelność zbiorników oraz oczywiście INSTALACJA GAZOWA

A ta instalacyjka na dwie butle w przedniej komorze cycepki to właśnie dwa reduktory połączone wężami przy pomocy nic innego jak normalne cybanty ŁOSIA i przegląd podbity
na wsje kraje mira jak to mówią nasi sąsiedzi.

Czyli jak rozumię to w cycepce nie występują drgania i wstrząsy eliminujące ten typ połączenia a w kamperku występują tak duże że nawet zakręconą butlę w czasie jazdy potrafi wywalić w powietrze, a i jeszcze co z zewnętrzną szybkozłączką do CADACA bo też nie jest skręcana??????

TU WRZUCĘ JESZCZE PARĘ PARANOI Z NASZYCH GAZOWODOMOWYCH PRZEPISÓW

W przypadku instalacji zasilającej gazem płynnym obowiązują ścisłe reguły [8, 9]. Urządzenia gazowe mogą być zasilane gazem płynnym w butlach, pod warunkiem instalowania w jednym mieszkaniu, warsztacie lub lokalu użytkowym nie więcej niż dwóch butli, przyłączonych do urządzeń gazowych, o zawartości gazu do 11 kg każda (27 litrów), przy spełnieniu określonych warunków.
W wypadkach z gazem płynnym można wyróżnić trzy podstawowe zagrożenia [5]:
•Wybuchy i pożary powstałe wskutek niekontrolowanego wypływu gazu spowodowanego utratą szczelności instalacji lub nieostrożnością podczas obsługi urządzeń gazowych.
• Zagrożenia wynikające z przepełnienia lub przegrzania butli, w wyniku czego może dojść do wybuchu zbiornika gazu wskutek nadmiernego wzrostu ciśnienia gazu.
• BLEVE, czyli wybuch rozprężających się par cieczy-gazów węglowodorowych.
W przypadku pierwszym - wybuchy i pożary powstałe wskutek niekontrolowanego wypływu gazu spowodowanego utratą szczelności instalacji lub nieostrożnością podczas obsługi urządzeń gazowych, może powstać mieszanina wybuchowa, co przy niskiej dolnej granicy wybuchowości gazu płynnego jest bardzo niebezpieczne, ponieważ prowadzi do szybko przebiegającej reakcji utleniania par węglowodorów w mieszaninie z powietrzem w wyniku reakcji utleniania. Nieszczelności instalacji gazowej powstają zazwyczaj w miejscu połączenia gwintowego reduktora z króçcem zaworu butli oraz na połączeniu przewodu elastycznego niezabezpieczonego opaską zaciskową. Wypływający w fazie ciekłej gaz odparowuje natychmiast, przy czym 1 kg cieczy o objętości 1,96 dm3 daje około 500 dm3 gazu. Mimo że gaz miesza się z powietrzem opornie, to jego wypływ pod ciśnieniem powoduje szybkie wymieszanie z powietrzem, co wobec niskiej dolnej granicy wybuchowości stwarza znaczne zagrożenie wybuchowe i pożarowe.
Utrata szczelności instalacji i urządzeń gazowych może być spowodowana przez:
• zastosowanie niewłaściwych materiałów do wykonania instalacji oraz jej poszczególnych elementów, • wadliwie wykonanie instalacji,
• niewłaściwe połączenie ze sobą poszczególnych elementów armatury,
• niefachowe dokonywanie we własnym zakresie przeróbek instalacji,
• zastosowanie niewłaściwych palników gazowych (np. palników przystosowanych do spalania gazu miejskiego),
• nieszczelności kurków odcinających dopływ gazu do palników,
• nadmierne zużycie techniczne urządzenia gazowego,
• przenikanie gazu przez membrany reduktorów starego typu lub zużyte gumowe węże przyłączeniowe,
• uszkodzenie mechaniczne lub skorodowanie przewodów i elementów instalacji,
• brak zabiegów konserwacyjnych podczas długoletniej eksploatacji armatury.
W przypadku drugim - zagrożenia wynikające z przepełnienia lub przegrzania butli, w wyniku czego może dojść do wybuchu zbiornika gazu wskutek nadmiernego wzrostu ciśnienia gazu, szczególnie ważnym zagadnieniem przy napełnianiu butli jest zależność jego objętości od temperatury. W czasie magazynowania gazu w butlach, przy wzroście temperatury otoczenia, następuje wzrost jego objętości. Na przykład w temperaturze 18°C ciśnienie w butli wynosi praktycznie 0,5 - 0,7 MPa. Z uwagi na ciśnienie pary gazów, temperatura butli nie powinna przekraczaç 40°C. Na przykład już w temperaturze 38°C zmniejsza się objętość fazy gazowej do około 14-16%, a ciśnienie w zbiorniku wzrasta do około 1,22 MPa. Przy wzroście temperatury do 50°C zmniejsza się objętość fazy gazowej do około 9-14%, a ciśnienie wzrasta do około 1,72 MPa. W temperaturze 50°C przepełniony początkowo zbiornik wypełniony jest w 100% fazą ciekłą, co przy dalszym wzroście temperatury stwarza bardzo niebezpieczną sytuację [6], w konsekwencji której może dojść do rozerwania butli. undefined Należy podkreślić, ze rozszerzalność ciekłego propanu i butanu oraz ich mieszanin w porównaniu z innymi cieczami jest szczególnie duża.
Przypadek trzeci dotyczy zjawiska BLEVE (Boiling Liquids Expanding Vapours Explosions). Termin BLEVE został zdefiniowany i wprowadzony jako obowiązujący przez Amerykańskie Stowarzyszenie Ochrony Przeciwpożarowej (NFPA).
BLEVE oznacza wybuchy par wrzących cieczy. BLEVE jest wybuchem spowodowanym nagłym wyciekiem łatwo zapalnej cieczy o temperaturze wyższej od jej temperatury wrzenia przy normalnym ciśnieniu atmosferycznym. Ten nagły wyciek może powstać w wyniku dużego uszkodzenia zbiornika z gazem płynnym. Przyczyny zdarzenia doprowadzające do wybuchu mogą być różne. Najczęściej jest to samonagrzewanie się cieczy, ogrzanie cieczy w zbiorniku lub instalacji wskutek oddziaływania pożaru oraz gwałtowny wyciek podczas wypadków komunikacyjnych.
Powstaniu BLEVE towarzyszą zwykle trzy efekty: rozpryskiwanie się spalającej się cieczy, powstawanie fali uderzeniowej oraz wystąpienie zjawiska.
Analiza zagrożeń występujących przy wybuchach BLEVE pozwala stwierdzić, że strefa o promieniu 250 m może zapewnić ochronę ludziom przed wszystkimi szkodliwymi skutkami eksplozji butli napełnionych mieszaniną propan-butan o pojemności 11 kilogramów [7].
W przypadku instalacji zasilającej gazem płynnym obowiązują ścisłe reguły [8, 9]. Urządzenia gazowe mogą byç zasilane gazem płynnym w butlach, pod warunkiem instalowania w jednym mieszkaniu, warsztacie lub lokalu użytkowym nie więcej niż dwóch butli, przyłączonych do urządzeń gazowych, o zawartości gazu do 11 kg każda (27 l), przy spełnieniu następujących warunków:
• butle należy umieszczać w odległości co najmniej 1,5 m od urządzeń promieniujących ciepłem, za wyjątkiem zestawów urządzeń gazowych z butlami,
• butli nie umieszczać w odległości mniejszej niż 1 m od innych urządzeń powodujących iskrzenie,
• butle instalować w pozycji pionowej oraz zabezpieczać przed uderzeniem, przewróceniem lub przypadkowym przemieszczeniem,
• temperatura pomieszczenia, w których instaluje się butle, nie może przekraczać 35°C.
Ponadto kuchnie gazowe z piekarnikami, zasilane gazem płynnym z butli, należy łączyć z przewodem elastycznym rurą stalową o długości co najmniej 0,5 m, chyba że przewód elastyczny posiada certyfikat na znak bezpieczeństwa „B" wydany przez Biuro Certyfikacji Instytutu Górnictwa Gazowego, to w tym przypadku zastosowanie rury stalowej nie jest wymagane. Należy pamiętać, że w budynku mieszkalnym, mającym instalację zasilaną z sieci gazowej, stosowanie instalacji gazu płynnego jest zabronione.
Przyłączenie kuchni do butli z gazem propan-butan może wykonywać tylko uprawniony instalator posiadający uprawnienia gazowe, z zachowaniem wszystkich przepisów bezpieczeństwa. Przy podłączeniu kuchni do instalacji gazu płynnego należy na przyłącze R 1/2" nakręcić metalową końcówkę o długości min. 0,5 m z końcówką do węża O 8x1 mm. Przewód doprowadzający gaz nie powinien dotykać metalowych elementów osłony tylnej kuchni.
Wszędzie tam, gdzie stosuje się gaz pod ciśnieniem, należy utrzymywaç stałą i odpowiednią wentylację. Szczególnie jest to ważne, gdy stosuje się gazy w pomieszczeniach o ograniczonej objętości. Przy każdej wymianie butli gazowej należy dokonać sprawdzenia szczelności instalacji gazowej, a w czasie użytkowania instalacji gazowej należy utrzymywać znajdujące się w lokalu elementy instalacji, urządzenia spalinowe i wentylacyjne oraz urządzenia gazowe w należytym stanie technicznym i użytkowym.
Ponadto, zgodnie z przepisami o gazach sprężonych [10, 11], napełnianie zbiorników gazem płynnym może być dokonywane przy użyciu specjalnych urządzeń. Nie wolno nigdy przekroczyć dopuszczalnej pojemności napełniania dla danego zbiornika, która uwzględnia termiczną rozszerzalność objętościową płynnego gazu. autor: Tomasz Sawicki Literatura:
1. Główny Urząd Nadzoru Budowlanego. Katastrofy budowlane 2005 roku i analiza katastrof w latach 1995-2005. Warszawa, styczeń 2006 r.
2. PN-82/C-96000 Przetwory naftowe. Gazy węglowodorowe płynne (płynne C3--C4).
3. Zając-Wstawska W. Według badań IN-iG-u gaz płynny nie zawsze spełnia wymagania normy.
4. Kędziora M. Stacja LPG - analiza ryzyka.
5. Praca zbiorowa. Krzysztofik R (red.), Ochrona budynków przed zagrożeniem wybuchem gazu. Główny Instytut Górnictwa. Katowice 2002.
6. Guzowski R Pawłowski R Auto na gaz. Szkoła Podoficerska PSP w Opolu. Opolska Oficyna Wydawnicza. Opole 1994.
7. Wolanin J. Badania eksperymentalne skutków wybuchów zbiorników zawierających ciekłe gazy węglowodorowe. Prognozowanie zagrożeń. Szkoła Główna Służby Pożarniczej. Warszawa 2001.
8. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2003 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadaç budynki i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75, poz. 690).
9. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 16 sierpnia 1999 r. w sprawie warunków technicznych użytkowania budynków mieszkalnych. (Dz. U. nr 74, poz. 836).
10. Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 6 września 1999 r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy magazynowaniu, napełnianiu i rozprowadzaniu gazów płynnych (Dz. U. nr 75, poz. 846).
11. Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 grudnia 2003 roku w sprawie bezpieczeństwa i higieny pracy przy produkcji i magazynowaniu gazów, napełnianiu zbiorników gazami oraz używaniu i magazynowaniu karbidu (Dz. U. nr 7, poz. 59). :idea :idea

Edi_Solo - 2011-02-18, 00:54

wbobowski napisał/a:
Kolego ledwo się zalogowaleś na forum, a już wydajesz osądy nie mając zielonego pojęcia, kogo i o co próbujesz ośmieszyć.

Kolego, szkoda że tak to odebrałeś, czytając fragment o Ukrainie już powinieneś wyczuć ton żartobliwy.

wbobowski napisał/a:
A na przyszłość proszę powstrzymaj się od złośliwych uwag, bo tego tu bardzo nie lubimy. :stop:

A na przyszłość ........ to ja będę pisał to co uważam za słuszne, bez względu na to co kolega lubi, a czego nie.

wbobowski - 2011-02-18, 01:05

Edi_Solo napisał/a:
to ja będę pisał to co uważam za słuszne

Będziemy się przyglądać.

gino - 2011-02-18, 05:37

cooper napisał/a:
Bardzo proszę tych co widzieli lub słyszeli o wybuchu (podkreślam WYBUCHU) butli prapan-butanowej o zdjątko takiej butli lub jej fragmentów bo jak czytam że wybuch butli spowodował zniszczenie budynku lub kampera

cooperku...i cała ''reszto'' obrońców..Łosia...
mysle ze wasza obrona..to troche NIEDZWIEDZIA przysluga...
bo..czy gdyby COKOLWIEK sie wydarzyło...z powodu ewidentnych błedów ktore zrobił Łoś...a wy ich bronicie....tez. powiecie..MIELIŚMY RACJE?

mysle ze nikt z chłopaków nie chce i nie chciał ''dowalać'' łosiowi...
jestem pewien..że pisali to Z TROSKI O JEGO ŻYCIE I ZDROWIE..

cooper..
nikt nie musi widziec czy slyszec o wybuchu BUTLI..
ale pewnie i Ty..slyszałes o wybuchu ULATNIAJACEGO SIE Z NIEJ , czy ''różnych'' nieszczelności GAZU
LUB np. u super fachowców na STACJACH GAZOWYCH ..ktorzy tworząc własnie takie patenty...przelewali gaz z butli do butli..itp..
podejdz do takiego i mu powiedz..ze zle robi..W TRĄBE predzej bysmy dostali..niz by sie przyznał....że patenciarskie łaczenie przewodów , jest bezpieczne..bo on przy gazie..robi od lat....jak wiemy z ''wiadomosci'' wszystko ''do czasu''......

rysiolku...

chyba nie czytałes calego tematu...tylko..ostatnia strone..

arcadarka napisał co o tym mysli..zaproponował nawet ze GRATIS da łosiowi nowe przewody...i znajac Dareczka..odrazu pewnie rzucłiby sie do ich wymiany..DLA DOBRA ŁOSIA..

winniczek napisal wprost..o łaczeniach przewodow..ze zamaist patenciarskich opasek...powinny byc łaczenia GWINT-GWINT..nie wierze..ze ZLE CHCIAŁ DLA łosia..

dziabong zauważył uzycie nieprawdlowego zaworu..
track222 pokazał jaki zawór powinien byc uzyty....

w ich podpowiedziach..równiez..złych rad nie widze..

dlatego...TRUDNO TU NIE ZAUWAZYC..ze chłopaki naprawde chcą pomoc... ;)

MIREK MAT npisał troche ostrzej..fakt..
ale..skoro widzi ze..''delikatne '' sugestie kolegow..nic nie daja..moze chciał wstrząsnąc mocniej ... przekazał ''ŁOSIU...NIE IDZ TA DROGA'' ale...to tez z troski o Łosia i jego slubna... :roza:
juz nie mówie..co by było..gdyby cokolwiek z tym gazem....wydarzyło sie na zlocie..

moje , mało wazne, zdanie..jest takie...
ja sie na tym nie znam....ale....jesli iles tam osob, ktore maja z tym ''jakies doswiadczenie'' mowi...ze robie to zle..
i skoro można to samo zrobić dobrze..łącząc przewody....tak jak powinny być połączone..to tak trzeba zrobic..
jesli mówia..reduktor nie taki..to zmienic..

Łośku drogi...po co ryzykowac...'DLA ZASADY-uporu-ja wiem lepiej '' i......dla kilkudziecieciu pln...
i po co doszukiwac sie w tym takiego czy innego TONU wypowiedzi.. :bajer

ja wiem..ze ''patenty'' moga działac..i nic sie nie dzieje...
ale..przypominj sobie informacje o ''wybuchniętych'' stacjach gazowych....ONI TEZ WIEDZIELI LEPIEJ....i na 100% byli pewni..ze jest ok..skoro 100 czy 200 butli udało sie przelać.....

ps. propan masz tez w zwykłych butlach...zakrecanych..stalowych..

co do samego łaczenia..
ja użyłbym jednego reduktora,bezposrednio do niego przykrecił trójnik..i dwa przewody do kazdej z butli..oryginalne..skrecane ..gazowe..
czyli..podłączenie miałbym takie samo jak w oryginale..jedynie..trójnik i drugi przewód byłby dodatkiem....

jesli to równiez zła rada...dajcie mi po łbie... :bigok

łoś - 2011-02-18, 09:31

Nie ma tego złego co ,by na dobre nie wyszło. Wiele informacji wniesionych przez kolegów przyda się wszystkim.
Cooper napisał:
"A ta instalacyjka na dwie butle w przedniej komorze cycepki to właśnie dwa reduktory połączone wężami przy pomocy nic innego jak normalne cybanty ŁOSIA i przegląd podbity"

Cybanty muszą być z atestem do połączeń gazowych. Ja kupiłem w sklepie z akcesoriami do gazu.
W sklepach są piecyki gazowe na butle 11kg i łączenia są na cybanty.
Najczęściej wyciek gazu występuje na skręceniu butli z reduktorem. Bywa, że uszczelka w butli jest zniszczona. Zdarza się, że zawór w butli po odkręceniu przepuszcza gaz. Miałem takie przypadki. Warto zatem zawsze po wymianie butli to sprawdzić.
Dzięki podpowiedziom jeszcze coś zmienię, Ale teraz na mrozie odpuszczam i szukam adaptera z gwintem. :spoko

48a-ELANKO - 2011-02-18, 09:42

łoś napisał/a:
Warto zatem zawsze po wymianie butli to sprawdzić.

a ja wiem jak to sprawdzać !!! ZAPALNICZKĄ !!! :haha: :haha: :haha:

Z wieloma problemami technicznymi jakoś sobie radzę, ale gazu boję się jak diabli i nie dotknę się do tego!

Dziabong - 2011-02-18, 09:58

łoś napisał/a:
.
Dzięki podpowiedziom jeszcze coś zmienię, Ale teraz na mrozie odpuszczam i szukam adaptera z gwintem. :spoko

Powoli idziesz w dobrym kierunku. Adaptery/kamperfit są dostępne specjalnie szukać nie potrzeba.

cooper - 2011-02-18, 10:18

Dziabong napisał/a:
łoś napisał/a:
.

Powoli idziesz w dobrym kierunku. Adaptery/kamperfit są dostępne specjalnie szukać nie potrzeba.

Pewnie że w dobrym

Takie adaptery są dostępne w WOGISIE a tu link o adapterach:
http://www.bp.com/liveass..._instrukcja.pdf

cooper - 2011-02-18, 10:59

A tu link do listy przedstawicieli u których można kupić to cudo:

http://www.truma.com.pl/?2,1

maszakow - 2011-02-18, 14:31

cooper, Wybuch LPG do miłych nie należy. POlecam odnalezienie filmu z albo z discovery albo z NG gdzie kamera przemysłowa sfilmowała rozszczelnienie i wybuch cysterny z propan-butanem. USA oczywiście. Widziałem też w TV co może zrobić jedna butla z domkiem jednorodzinnym.
Gino podsumował i nareszcie koniec krytyki - teraz Łoś nie będzie łosiem i weźmie się do roboty bo wie co jest do zrobienia.:)

rysiol - 2011-02-22, 19:37

Bardzo fajnie, że Gino znalazł w całym temacie kilka praktycznych uwag na temat instalacji gazowej. Myślę, iż bez trudu znalazł bym w tym temacie tyle samo, a może i więcej uwag kąśliwych i niefachowych, lecz nie o to chodzi. Dlatego nie czepiam się konkretnych postów, ani ich autorów, lecz krytykuje atmosferę dyskusji. Forum to (tak myślę) jest miejscem dla pasjonatów którzy chcą się jak najwięcej dowiedzieć o swoich pojazdach. Rzetelna wiedza przekazana przez fachowców na pewno ucieszyłaby wielu forumowiczów, i przyczyniła by się do tego, iż nikt nie musiałby szukać na zlocie miejsca odległego od kolegi.
łoś - 2011-02-22, 22:44

rysiol napisał/a:
Rzetelna wiedza przekazana przez fachowców na pewno ucieszyłaby wielu forumowiczów, i przyczyniła by się do tego, iż nikt nie musiałby szukać na zlocie miejsca odległego od kolegi.

Spoko i jeszcze raz spoko.
Dziś wybrałem się do Wa-wy by nabyć to co potrzebne do moich przeróbek. Nie miałem jeszcze konkretnych wizji w jakim kierunku pójdę. Bo nie ma to jak wszystko obejrzeć, a nie na ślepo z internetu. Oświecony Waszymi uwagami (tu nie ma złośliwości) brałem różne możliwości pod uwagę i początkowo myślałem o połączeniach jakie stosuje PREDOM.
Ale postanowiłem zapoznać się z innymi możliwościami i w tym celu odwiedziłem najbliższy serwis ze sklepem. Wyłożyłem swój problem i z sympatyczną obsługą dobieraliśmy potrzebne elementy. Przyznaję, że z tymi połączeniami nie miałem styczności i Panowie musieli mi udzielić kilku istotnych informacji. Może pytałem o szczegóły dwa razy, ale lepiej niż raz się pomylić. Już przekonany o zakupie doradzanych elementów i szybkiej kalkulacji, stwierdziłem, że nie będę odkrywał Ameryki, a jedynie skorzystam z gotowych elementów.
I tu odradzam wszelkie eksperymenty w rodzaju trwałych połączeń gazowych.
Np. spawanie, lutowanie, dotaczanie itp. Takie amatorskie podejścia to nie żarty.
I każde połączenie gazowe musi mieć atest.
Finał.
Mistrz od gazu - naprawdę mistrz, gdy mu wspomniałem o CT, to stwierdził, że na forum jakiś łoś się wymądrza. :bigok
Natychmiast się przedstawiłem i jakoś się nie pogryźliśmy. :wyszczerzony:
Wniosek.
:hello

gino - 2011-02-23, 09:56

Cytat:
Finał.
Mistrz od gazu - naprawdę mistrz, gdy mu wspomniałem o CT, to stwierdził, że na forum jakiś łoś się wymądrza. :bigok
Natychmiast się przedstawiłem i jakoś się nie pogryźliśmy. :wyszczerzony:
Wniosek.
:hello

:haha: :haha: :haha: :haha:

Łosiu za ten tekst masz piwko...

no i za ''słuszne decyzje'' :spoko

maszakow - 2011-02-23, 19:00

łoś napisał/a:
Finał.
Natychmiast się przedstawiłem i jakoś się nie pogryźliśmy.

HEHE .. Łosiu ma farta - (zobaczcie jaki ten świat mały): 36mln Polaków, kilka milionów w stolicy, a on trafił na jednego z kilku (kilkunastu) tysięcy którzy nasze forum czytają i który na dodatek znał jego temat :-P

darek 61 - 2011-03-01, 10:22

Dzisiaj się dowiedziałem że BP sprzedaje propan też w tradycyjnych stalowych butlach.
gino - 2011-03-01, 11:27

darek krupa napisał/a:
Dzisiaj się dowiedziałem że BP sprzedaje propan też w tradycyjnych stalowych butlach.

hehe.....piszemy o tym na CT od paru lat... :mrgreen: :mrgreen:

darek 61 - 2011-03-01, 11:38

To dlaczego nikt z szanownych kolegów nie podpowiedział ŁOSIOWI że można taką butlę zastosować i problem połączenia gwintowanego sam się rozwiąże?
darek 61 - 2011-03-01, 11:42

gino, zwracam honor wspomniałeś o tym
gino - 2011-03-01, 12:02

darek krupa napisał/a:
gino, zwracam honor wspomniałeś o tym
a dokładnie, zrobiłem to pare postów wyzej... :bigok
Zaradek - 2011-03-01, 20:47

A mi się nawinął taki filmik dzisiaj w necie

LINK

Dla niewładających cyrylicą tłumaczenie:
Wybuch butli gazowej...
... Do wybuchu doprowadził system gazowego ogrzewania zrobiony sposobem chałupniczym