Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Porady dla kupujących kampera - mobilność kampera w zamian za przestrzeń mieszkalną

Majek - 2011-02-17, 21:30
Temat postu: mobilność kampera w zamian za przestrzeń mieszkalną
Witam cały czas nie mogę się zdecydować na układ wnętrza.To, że kupię kampera jest już przesądzone. Początkowo chciałem kupić dużego kampera o długości min 6,5m, który będzie miał stałe łóżko z tyłu lub łóżka piętrowe dla dzieci ale zastanawiam się nad mobilnością takiego sprzętu w miastach (parkowanie i wąskie uliczki). Proszę o pomoc w podjęciu decyzji. Jakie są wady i zalety podanych w linkach kamperów jeśli chodzi o układ wnętrza dla rodziny 2+2 (dziewczynki 12 lat i 3 lata). Zapraszam również do wyrażenia opinii na temat tezy zawartej w temacie.

Nr 1 http://moto.allegro.pl/fi...1451771292.html

Nr 2 http://otomoto.pl/adria-571-dh-T2128170.html

Jeśli ktoś zna którys z przedstawionych samochodów chętnie wysłucham opinii.

Czy ktoś z forum zna jakiegoś przyzwoitego kampera, który byłby na sprzedaż w przedziale od 25000 do 75000 zł. Ogłoszenia przeglądam prawie codziennie od 6 miesięcy ale na razie pogada nie sprzyja podróżom i oględzinom.

Z góry dziękuję za pomoc.

jacekj - 2011-02-17, 21:39

jeżeli miałbym wybierać to nr 2 dlatego,że:
-ładniej wygląda -przynajmniej na zdjęciach
-ma lepszy silnik
:spoko

martini44 - 2011-02-17, 21:50

czym większy tym lepszy.... mobilność w mieście jest żadna jeśli będzie zakaz wjazdu dla pojazdów kempingowych bez różnicy czy ma 5,5 metra czy 8 metrów.... a wygoda w wiekszym nieporównywalna tym bardziej że jest Was czworo...... :spoko
Dziabong - 2011-02-17, 21:55

Szukasz łćżek lub dużego łóżka z tyłu pojazdu w/g mnie to wygodne - dzieci kochają alkowę, a komfort dla Was też się liczy. Dużym autem to prawda ciężej zaparkować w mieście, ale coś za coś, prowadzi się dobrze. Przy takiej zabudowie stolik pozostaje zawsze gotowy do kawy. Jedno czy dwa spania z tyłu to temat do rozważenia. W linkach pokazałeś zgoła inną koncepcję - mnie ona nie odpowiada - tu niech wypowiedzą się inni.
Majek - 2011-02-17, 21:57

martini44 napisał/a:
czym większy tym lepszy.... mobilność w mieście jest żadna jeśli będzie zakaz wjazdu dla pojazdów kempingowych bez różnicy czy ma 5,5 metra czy 8 metrów.... a wygoda w wiekszym nieporównywalna tym bardziej że jest Was czworo...... :spoko

No a co w przypadku gdy takiego zakazu nie ma. Przy okazji jak wygląda zakaz wjazdu kamperów?

AUTOJUR - 2011-02-17, 21:57

Majek najlepiej łóżka piętrowe dla dzieci :bigok
Majek - 2011-02-17, 21:58

martini44 napisał/a:

No a co w przypadku gdy takiego zakazu nie ma. Przy okazji jak wygląda zakaz wjazdu kamperów?

kaimar - 2011-02-17, 22:01

Jak masz dzieci to tylko z łóżkami piętrowymi. Długość nie przeszkadza a codzienne rozkładanie łóżek jest upierdliwe do tego łóżko blokuje .
Majek - 2011-02-17, 22:05

Dziabong napisał/a:
Szukasz łćżek lub dużego łóżka z tyłu pojazdu w/g mnie to wygodne - dzieci kochają alkowę, a komfort dla Was też się liczy. Dużym autem to prawda ciężej zaparkować w mieście, ale coś za coś, prowadzi się dobrze. Przy takiej zabudowie stolik pozostaje zawsze gotowy do kawy. Jedno czy dwa spania z tyłu to temat do rozważenia. W linkach pokazałeś zgoła inną koncepcję - mnie ona nie odpowiada - tu niech wypowiedzą się inni.

Wcześniej rozważałem zakup takiego aby nie musieć rozkładać stolika do spania. Teraz bardziej skłaniam się ku mniejszemu, bardziej zwrotnemu. Czy codziennie robienie łózka ze stolika jest mocno meczące?

Co jeśli chodzi o układ tej Adrii, czy boczna kanapa się rozkłada i mozna zrobić z niej podwójne łóżko?

Camper Diem - 2011-02-17, 22:07

mówią, że nie można mieć wszystkiego, bo nie można, ale ja wolę mieć dużo miejsca i dojechać do centrum tramwajem (autobusem, rowerem czy pół godziny pieszo) niż mieć mało miejsca i widok na starówkę... a w rzeczywistości najczęściej i tak stoimy mali i duzi obok siebie, czy to na parkingach, czy na stellplatzach ;)

rozumiem sytuację, że kasa nie pozwala na większy...
u Ciebie jest duża różnica wieku u dzieci i chyba wspólne spanie odpada :?:
wtedy może piętrowe łóżka nie będą złym rozwiązaniem...

martini44 - 2011-02-17, 22:08

znaki wyraziste z opisami zakazu...... a jeśli chodzi o mobilność to parkujesz przed miastem i sciągasz rowerki z uchwytów i zwiedzasz wieczorem wracasz po piwku i nie martwisz się że musisz manewrować ulicami.... :spoko
Majek - 2011-02-17, 22:09

AUTOJUR napisał/a:
Majek najlepiej łóżka piętrowe dla dzieci :bigok

Właśnie ten układ chyba najbardziej do mnie przemawia ponieważ można go chyba mieć w kamperze o długości do 6m. Na razie tylko znalazłem takie z silnikiem 1,9td a tego raczej chciałbym uniknąć.

Camper Diem - 2011-02-17, 22:15

Majek napisał/a:
Czy codziennie robienie łózka ze stolika jest mocno meczące?

tak naprawdę nie jest bardzo męczące, chociaż sam unikam rozkładania ;) . rozkładałem tylko kiedy jechała z nami dodatkowa osoba albo na alkowie było zimno (od nieogrzewanej kabiny)

Majek napisał/a:

Co jeśli chodzi o układ tej Adrii, czy boczna kanapa się rozkłada i mozna zrobić z niej podwójne łóżko?

w niektórych kamperach (np. u mnie) ta sofa rozkłada się razem z tym stolikiem w jedno ogromne łóżko, ale ta Adria moim zdaniem tej opcji nie ma :(

zastanów się nad trochę większym autem z garażem ok. 7.30 m długości. nie jest to ideał, ale są osoby na forum z takimi samochodami i na pewno sobie chwalą :spoko

eler1 - 2011-02-17, 22:16

Co do drugiego mogę się wypowiedzieć gdyż takiego mieliśmy - bardzo wygodny do życia w ciągu dnia ale to składanie i rozkładanie łóżka doprowadzało nas do szału nie mówię już wygodzie łóżka składanego z kilku poduszek ( woziliśmy później dodatkowy materac) oraz dodatkowa sprawa to prysznic i wc w jednym brodziku
Co do długości to czy 5,9m lub 6,5m różnica odczuwalna przy pierwszych wyjazdach ale później to nie ma znaczenia tez pół metra to pikuś pan pikuś.
Ograniczenia przeważnie dotyczą dmc np.2,5T i już praktycznie żaden kamper nie przejedzie oraz wysokość ale tutaj podobna sytuacja , jedynie droższa opłata na promach ale czy co weekend jeździsz do Norwegii :spoko
Trudna decyzja to zawsze jakiś kompromis

mondeo - 2011-02-17, 22:16

Proponuję tobie zwrócić uwagę na bagażnik a raczej jego małą pojemność w przypadku obu aut .Sam stół i krzesła kempingowe 4 szt zajmują sporo miejsca o innych rzeczach zabieranych z dzieciakami nie wspomnę . :spoko
eler1 - 2011-02-17, 22:24

Majek napisał/a:
Na razie tylko znalazłem takie z silnikiem 1,9td a tego raczej chciałbym uniknąć.
TO nie 1.9td tylko 2.0JTD a to całkiem inny silnik i do auta do 6m dł. w zupełności wystarczający nawet w górach bez problemu :)
Majek - 2011-02-17, 22:37

eler1 napisał/a:
nie mówię już wygodzie łóżka składanego z kilku poduszek ( woziliśmy później dodatkowy materac)

Mógłbys tą myśl bardziej rozwinąć.

Majek - 2011-02-17, 22:38

eler1 napisał/a:
Majek napisał/a:
Na razie tylko znalazłem takie z silnikiem 1,9td a tego raczej chciałbym uniknąć.
TO nie 1.9td tylko 2.0JTD a to całkiem inny silnik i do auta do 6m dł. w zupełności wystarczający nawet w górach bez problemu :)

Chodziło mi o to, że w tych które widziałem z łóżkami piętrowymi były silniki 1,9td.

AUTOJUR - 2011-02-17, 22:50

Majek mój Kamper ma 5.70, na tyle łóżka piętrowe, stolik [ z którego można zrobić 2 spania ] który cały czas jest stolikiem i wysoka alkowa.
Majek - 2011-02-17, 22:52

AUTOJUR napisał/a:
Majek mój Kamper ma 5.70, na tyle łóżka piętrowe, stolik [ z którego można zrobić 2 spania ] który cały czas jest stolikiem i wysoka alkowa.

Taki by mi pasował tylko silnik musiałby być z turbiną.

AUTOJUR - 2011-02-17, 22:55

Bez turbiny sobie też spokojnie radzi :bigok
krzysioz - 2011-02-18, 08:27

Dla ukladu 2+ 2 zdecydowanie uklad z lozkami pietrowymi. :spoko
papamila - 2011-02-18, 09:24

Majek,
przegadaliśmy to już u mnie,
moja sugestia była: jesli z dzieciakami to dwa niezalezne miejsca do spania
bez posiłkowania się składaniem stolika,
to bedzie mila wygoda. GŁÓWNIE DLA CIEBIE :mrgreen:
Przy wyborze piętrusa alkowa będzie dla tatusia i mamusi,
Jeśli przeznaczysz większe środki to możesz pokusić się o model z podwójnym łózkiem z tyłu a dzieciaki powedrują na alkowę. Jak dobrze trafisz to możesz zyskać nawet obszerny garaż
Zarówno w jednym jak i drugim przypadku stolik będzie dostępny w każdej chwili.
Zakładam że będziesz uzywał auta prawie cały rok, również w niepogodę.
Na koniec powtórzę moje ulubione zdanie:
PRZESTRZEN to jedyna rzecz, jakiej nie dokupisz do kampera :ok

eler1 - 2011-02-18, 09:26

Majek napisał/a:
eler1 napisał/a:
nie mówię już wygodzie łóżka składanego z kilku poduszek ( woziliśmy później dodatkowy materac)
Mógłbys tą myśl bardziej rozwinąć.

1. Nie jest to idealna równa powierzchnia do spania ( masz dołki górki, a czasami szpary jak poducha odjedzie )
2. Brak stolika aby wypić kawę lub zjeźdź śniadanie - trzeba wszystkich poderwać do góry złożyć spanie a nie zawsze dzieciaki mają ochotę wstawać
3. Brak schowka na stolik i krzesła jest też problemem, a box na dachu nie jest idealnym rozwiązaniem , można do alkowy ale na noc trzeba przekładać do szoferki lub jak masz nie za duże krzesła i stolik składany to ja pakowałem do szafy

To są nasze odczucia, a jak komuś nie przeszkadza to może i spać na styropianie.

ccsrally - 2011-02-18, 11:54

hej
my jak szukaliśmy kamperka to układ który podałeś w linkach braliśmy pod uwagę.na szczęście kupiliśmy kamperka ze spankiem z tyłu. jak dla nas idealne rozwiazanie zamykamy sypialnie i nie musimy scielić łóżka.układ z piętrowymi łóżkami jest też fajny dla dzieciakow ale wy za to musicie co noc wdrapywac się na alkowe.
pozdrawiam

eler1 - 2011-02-18, 12:17

papamila napisał/a:

Przerobiłem To na własnej skórze dwukrotnie :ok

gino - 2011-02-18, 14:15

eler1 napisał/a:
papamila napisał/a:

Przerobiłem To na własnej skórze dwukrotnie :ok

a łysy przestrzeń ....dokupił
:bigok :bigok :bigok :bigok

eler1 - 2011-02-18, 15:27

gino napisał/a:
a łysy przestrzeń ....dokupił
:bigok :bigok :bigok :bigok
nie problem można przyczepkę doczepić lub skrzynię dokleić do tyłu tylko po co :spoko
Fux - 2011-02-18, 17:12

http://www.camperteam.pl/...p=167078#167078

A takie rozwiązania?

bbart - 2011-02-19, 13:39

Łysy to co innego... To Facet bezkompromisowy!
Majek - 2011-02-19, 18:29

Wracając do tematu czy ktoś z forumowiczów z województwa pomorskiego posiada tego typu kampery i mógłby się ujawnić. Z chęcią obejrzałbym osobiście Wasze kampery. Jak na razie widziałem tylko kampery u Jarka (Papamila) ale nie było tam żadnego z wymienionych w tym temacie na początku i rówinież nie posiada on kampera z łóżkami piętrowymi.