Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Nadwozia kempingowe i zabudowy - izolacja alkowy

Roza - 2011-02-20, 17:27
Temat postu: izolacja alkowy
na ostatnim wyjezdzie okazalo sie, ze dziewczyny maja zimno w alkowie!
17 stopni na materacu!
zastanawiamy sie czym zaizolowac przestrzen miedzy kabina, a materacem alkowy?
karimata chyba niewystarczajaca?
moze mata typu alu-pianka-alu, ktora ma zastosowania w budownictwie?
nie zawilgotnieje?

moze taka mata, na to stelaz drewniany do lozka z Ikea i materac?

co macie w swoich kamperach?

Krzysztof M - 2011-02-20, 18:31

W moim nie zauważyłem izolacji za to wokół łóżka biegnie wąż z otworkami od ogrzewania i ciepełko nie tylko ogrzewa alkowę, ale i sam materac.
Dziabong - 2011-02-20, 18:35

U nas nieco inaczej - 4 nawiewy pod stelażem i materacami. Sczelinami wydostaje się i ogrzewa alkowę.
mondeo - 2011-02-20, 19:48

Witam .
Czy to twojego kampera widzę jak jadę na parkingu niedaleko ETC ?
Pzdr kolegę
Możesz spróbować pod materac karimaty lub jest taki steropian z folią odbijającą który stosuje się za grzejnikami.
Ja mam podgrzewane łóżka - poprowadzone rury wokół materacy z otworami .
Czy już ogrzewanie dobrze ci działa ? twoje autko jest sporych rozmiarów . :spoko

kimtop - 2011-02-20, 20:00

Obawiam się,że izolacja pod materacem nic nie da.Na próbę z izolacją, można spróbować z podwójnie złożonym kocem czy włożyć pod materac np.starą kołdrę.Oczywiście trzeba również odizolować kabinę od reszty auta.
Myślę,że nie ominie Cię doprowadzenie na alkowę ogrzewania.A może wystarczy wcisnąć w wylot ogrzewania (ten najbliższy kabiny) peszla i w ten sposób podgrzać kabinę.

Roza - 2011-02-20, 20:04

tak, to nasz kamper stoi na parkingu :)

tez mamy doprowadzone ogrzewanie do alkowy, ale mamy na tyle dobra izolacje scian i podwojna podloge, ze ogrzewanie po wstepnym nagrzaniu kampera wlacza sie tylko celem utrzymania temperatury wiec stosunkowo rzadko i w zwiazku z tym materac w alkowie ochladza sie od kabiny przy ujemych temperaturach.

Samej kabiny nie chcemy ogrzewac, poniewaz obawiamy sie zbyt duzych strat ciepla za wzgledu na nieszczelne drzwi- podobno pospolita zmora aut z alkowa ;)

Ogrzewanie mamy juz sprawne: wystarczylo wymienic zbiornik wody ;)
Chodzi jak burza!

aha, jestem kolezanka, a nie kolega i tez pozdrawiam ;)

mondeo - 2011-02-20, 20:30

Hej
Oj przepraszam koleżankę :bukiet:
Myślę że ten styropian oby był gęsty (twardy ) powinien pomóc .
Ciepło dzieci będzie odbijane od styropianu ,będzie większy komfort cieplny .
Nie wiem jak twoje szkraby ale moje ciągle się odkrywają .Dlatego w chłodne dni ja śpię z dzieciakami w alkowie ,ktoś musi je przykryć . :spoko :spoko

Roza - 2011-02-20, 20:39

nasze same dbaja o przykrycie (na szczescie!), ale co z tego skoro zimno tak czy siak.
a ten styropian to nie bedzie trzeszczal?
myslelismy o czyms takim: http://ofertyfirm.com.pl/...U+Szczecin.html
przynajmniej ciche toto bedzie ;)

kimtop - 2011-02-20, 20:39

babaffa napisał/a:
poniewaz obawiamy sie zbyt duzych strat ciepla za wzgledu na nieszczelne drzwi- podobno pospolita zmora aut z alkowa

U mnie kabina stanowi integralną część kampera i panuje w niej taka sama temperatura.
Nie wiem o co chodzi z tymi nieszczelnymi drzwiami.Jeśli wieje uszczelkami, to trzeba drzwi przegiąć.Jeśli natomiast wieje w okolicach np.klamek, to pod boczek drzwi trzeba położyć folię.Tak jak to jest robione fabrycznie.

mondeo - 2011-02-20, 21:01

http://allegro.pl/fixprix...1436862686.html

Trzeszczeć nie będzie ,na pewno nie zaszkodzi . :spoko :spoko

maszakow - 2011-02-21, 00:35

ta mata zagrzejnkowa IMHO będzie trzeszczeć - toć to styropian z folią aluminiową. cienką folią.
Izolacię alu-pianka-alu StasioiJola zastosował(li) w swoim przerobionym Ducato i bardzo ją sobie chwalili. cena bodajże 10 PLN/mb na allegro.
link do dostawcy (aukcja zniknie za parę dni :)
http://allegro.pl/show_user.php?uid=10175810

Roza - 2011-02-21, 06:21

dziekuje za pomoc- w Castoramie powinnismy dostac taka izolacje alu-pianka-alu.
Koszt nie jest wielki wiec sprobujemy :spoko

gino - 2011-02-21, 07:37

a tak na moj chłopski rozum..to chłód idzie raczej od scian alkowy....
podłoga ...przecież jest nad sama kabina..,ktora..grzeje sie razem z reszta autka..
jest ''luzny'' zwis z przodu..ale niewielki..mysle ze styropiany itp patenty..nie sa potrzebne..koce czy kołdra..zrobia swoje...
ale..wróćmy do scian...
..moze zastosowac zasłony na szynie...
zamontowane dookoła alkowy..
3 takie szyny bliziutko scian..
2 boki i przód

łatwo to zrobic...a działac bedzie jak maty na oknach...

Roza - 2011-02-21, 08:35

gino napisał/a:
podłoga ...przecież jest nad sama kabina..,ktora..grzeje sie razem z reszta autka..

no wlasnie- podloga nie grzeje sie. Mamy odgrodzona kabine od reszty auta zaslona, a w samej kabinie maty na okna i sciany- jednak jest w niej duuuzo chlodniej niz w reszcie auta.

W alkowie "pod sufitem" jest tak jak w reszcie zabudowy czyli 21-22 stopnie, a pod koldra, na samym materacu wlasnie 17 stopni- czyli chlodzi od dolu. Sciany to mamy grube i swietnie chronia przed zimnem :spoko

gino - 2011-02-21, 08:43

to nie bawcie sie w styropiany...beda trzeszczec..a poza tym...nie bedzie to zbyt estetczne....

moim zdaniem....kołderka pod materac...lub spiwór..on chyba najmniej przepuszcza chłodek..

mozna tez próbowac ''zalatwic '' taki material na spiwory....zamówic wyciety pod wymiar....nawet zrobic podwójnie i obszyc dookoła..
a całośc montowac do podlogi na rzepy ....aby było latwo demontowac do porzadków..

StasioiJola - 2011-02-21, 09:38

Chyba rada Grzesia jest najlepsza - materiał śpiworowy złożony podwójnie i obszyty załatwi sprawę, Jest to tylko kwestia doizolowania podłogi alkowy jeżeli ściany boczne i sufit są grube i dobrze izolowane. A zimno ciągnie od niedogrzanej kabiny poprzez podłogę!!! :spoko
BiG Team - 2011-02-21, 10:02

a może pod spód kocyk elektryczny na 12V, było coś takiego na allegro :spoko
kimtop - 2011-02-21, 15:27

BiG Team napisał/a:
a może pod spód kocyk elektryczny na 12V, było coś takiego na allegro

http://moto.allegro.pl/ko...1454501087.html

Roza - 2011-02-21, 15:32

ladniutki ten kocyk :spoko
tylko potrzebowalibysmy dwa takie bo wymiary alkowy to 160x210.
Drogo troche wychodzi no i zuzycie pradu tez byloby wieksze...

Pomyslimy nad troche tanszym rozwiazaniem :spoko

Nocny Rajder - 2011-02-21, 16:10

Po zakupieniu Hymusia znalazłem w alkowie pod prześcieradłem wielki gruby wełniany koc. Zastanawiałem się po co on tam był teraz dzięki babaffie już wiem. ten koc jest naprawdę bardzo gruby i wielki na całą alkowę. Do normalnego przykrywania się nie nadaje bo z powodu swojej grubości jest chyba zbyt sztywny.
janus - 2011-02-21, 16:21

No właśnie to miałem napisać. Wystarczy gruby wełniany pled pod prześcieradło. Jeżeli alkowa jest podgrzewana to taki pled doskonale odizoluje od zimnego materaca :)
kimtop - 2011-02-21, 17:05

Na podkładkę można wykorzystać filc np.taki http://allegro.pl/filc-sz...1456051098.html
maszakow - 2011-02-21, 21:06

affa, babaffa ja was musze namierzyć - myślałem że okazjonalnie tankowaliście na Bliskiej a tu prosze jeszcze wyjdzie że mieszkamy w tej samej dzielnicy :)
Dobrze że powiedzieliście o Castoramie- ja właśnie szukałem tej izolacji w Praktikerze i nie znalazłem, i już miałem kupować na necie. podadę do Casto i sprawdzę ten materiał. Mozęmy się ewentualnie zgrać i sprawdzić czy razem nie wyjdzie nam taniej na sieci kupić :)

Camper Diem - 2011-02-22, 07:36

maszakow, wspominasz o "Bliskiej", więc pewnie jesteś bliższym lub dalszym sąsiadem mojego szwagra- mieszka w najdłuższym "falowcu". ale to dolny Wrzeszcz rządzi :bajer

właśnie wybieramy się na zakupy spożywcze, podjedziemy też do Castoramy rzucić okiem na materiały izolacyjne :spoko

EwaMarek - 2011-02-22, 07:58

w obecnym kamperze mam ten sam problem

poprzednie strauszki miały nawiewy - Bursner
ten Chauson jest troche wynalazek i nie ma czegoś takiego na alkowie

zauważyłem że w narożnikach i przy krawędzi materaca też się robi chłodno i wilgotno

jeśli obłoże dół alkowy i do wysokości materaca tą alupianką to pomoże? nie dam rady założyć nawiewu - brak miejsca do położenia rurki...

ile ten kocyk elektryczny pobiera prądu?

Dziabong - 2011-02-22, 08:20

[quote="EwaMarek"]w obecnym kamperze mam ten sam problem

poprzednie strauszki miały nawiewy - Bursner
ten Chauson jest troche wynalazek i nie ma czegoś takiego na alkowie

zauważyłem że w narożnikach i przy krawędzi materaca też się robi chłodno i wilgotno

Może zamiast kocyka wymusić ruch powietrza z wnętrza kampera np wiatraczkiem? Prądu ciągnie mało, szum do akcepacji, a wody nie będzie.

EwaMarek - 2011-02-22, 16:32

najłatwiej jest poprostu zasłonić alkowe - w ciągu dnia jest ok, ale w nocy jest zimniej na alkowie.
robiłem próby przegrzania kampera - 23st C
ale wtedy robi się dziwna cyrkulacja powietrza i w miejscach zimnych zaczyna się skraplać woda lub wilgoć

Dziabong - 2011-02-22, 17:26

EwaMarek napisał/a:
najłatwiej jest poprostu zasłonić alkowe - w ciągu dnia jest ok, ale w nocy jest zimniej na alkowie.
robiłem próby przegrzania kampera - 23st C
ale wtedy robi się dziwna cyrkulacja powietrza i w miejscach zimnych zaczyna się skraplać woda lub wilgoć

Praw fizyki nie zmienimy, albo zimno, albo lepsza cyrkulacja powietrza.

maszakow - 2011-02-22, 19:18

KOcyk ma maximum 60 W bo więcej nie uciągnie bezpiecznik w zapalniczce :) ale stawiałbym na znacznie mniejsze moce bo to jednak prawie bezpośredni kontakt z ciałem ... dawno temu były takie ogrzewane poduszki na 220V, moja babcia i dziadek używalui ddo wygrzania nerek - one miały .. nie pamiętam ale naprawdę niewiele tych watów tam było.
Jakby nie było to jednak ciut dużo na akumulator na postoju.
Rozwiązanie Dziabonga też niezłe - zwłaszcza że wiatraczek nie musi pracować na max obrotów - można go spowolnić, to będzie prawie niesłyszalny a ruch powietrza i tak będzie.

affa, zobaczymy jakie są różnice cen - jeśli więcej niż 2PLN to mi bardziej się opłaci kupić przez neta.

chciałem dodać jeszcze że koce pledy i filce to jednak rozwiązanie "niestałe" będą chłonąć wilgoć z powietrza no i prędzej czy później trzeba będzie o nie zadbać tak czy inaczej byu nie mieć pleśni czy innych nieciekawych zapaszkóww autku.

kimtop - 2011-02-22, 19:32

maszakow napisał/a:
chciałem dodać jeszcze że koce pledy i filce to jednak rozwiązanie "niestałe" będą chłonąć wilgoć z powietrza no i prędzej czy później trzeba będzie o nie zadbać tak czy inaczej byu nie mieć pleśni czy innych nieciekawych zapaszkóww autku.

Wietrzenie,wietrzenie

Skorpion - 2011-02-22, 20:12

Ja dlatego wybralem swoiego integrala by nie miec klopotu z zimna alkowa :szeroki_usmiech
Camper Diem - 2011-02-23, 07:39

Skorpion napisał/a:
Ja dlatego wybralem swoiego integrala by nie miec klopotu z zimna alkowa :szeroki_usmiech

Tadek, ja wolałbym integrala, ale z identyczną zabudową jak ta przeklęta alkowa, którą posiadam :haha: jednak dzieci nie byłyby wtedy tak szczęśliwe, tak więc jeszcze kilka lat, co najmniej, się pomęczę ;)

na chwilę obecną mam dwie opcje izolacji "podłogi" alkowy - filc http://allegro.pl/filc-te...1475307264.html albo pianka eva http://www.foam.polting.c...nk,58,id,9.html

Dziabong - 2011-02-23, 07:46

Teraz mi się przypomniało - w poprzednim miałem rozłożoną karimatę na alkowie, ale nie wystepował problem zbyt zimnej alkowy, raczej chciałem poprawić komfort spania.
Dembomen - 2011-02-24, 00:11

Hej!

Jakoś, nie zauważyłem zbyt dużej różnicy temperatury między alkową i resztą auta :(

Hej!

Roza - 2011-02-24, 06:26

Dembomen napisał/a:
nie zauważyłem zbyt dużej różnicy temperatury między alkową i resztą auta

bo to nie chodzi o sama alkowe- w niej jest ok, ale na materacu juz duzo chlodniej niz na koldrze.

Dembomen - 2011-02-24, 07:22

Hej!
babaffa napisał/a:
Dembomen napisał/a:
nie zauważyłem zbyt dużej różnicy temperatury między alkową i resztą auta

bo to nie chodzi o sama alkowe- w niej jest ok, ale na materacu juz duzo chlodniej niz na koldrze.

Pod materacem należy wyłożyć pianką i jest ok. :szeroki_usmiech dlatego nie ma różnic temperatury :spoko

Hej!

Camper Diem - 2011-02-24, 18:25

podjechałem dzisiaj do oddziału firmy Polting i kupiłem piankę 10mm w cenie ok 15 zł/m2 netto :spoko
EwaMarek - 2011-02-24, 19:28

róznica temperatur w kamperze może być znaczna

ja mam na tyle kampera poprzecznie łóżko piętrowe i tam średnio dolatuje ciepło
w porównaniu z centralną częścia kampera jest spora różnica, podobnie mam na alkowie

eler1 - 2013-10-19, 18:39

EwaMarek napisał/a:
ja mam na tyle kampera poprzecznie łóżko piętrowe i tam średnio dolatuje ciepło
w porównaniu z centralną częścia kampera jest spora różnica, podobnie mam na alkowie
a u mnie z tyłu jest gorąc gdyż najbliżej pieca a w alkowie chłodniej tak jak w środku ciągnie od szoferki mam plan na tą zimę zrobić szczelne jej zamykanie. A na dzień dzisiejszy zamiast karimaty którą miałem na pół alkowy wyłożyłem ją ekranem do kaloryferów i myślę że będzie ok .
ARCADARKA - 2013-10-19, 19:30

A nie lepiej Multivent tbm ,przeprowadzić rury na alkowe i na golasa będziesz mógł marzyć :haha: :haha: mata to nie to jeszcze do kaloryferów :bigok :bigok :bigok
eler1 - 2013-10-19, 19:34

ARCADARKA napisał/a:
A nie lepiej Multivent tbm ,przeprowadzić rury na alkowe i na golasa będziesz mógł marzyć :haha: :haha: mata to nie to do jeszcze do kaloryferów :bigok :bigok :bigok
ale w alkowie jest rura z ogrzewaniem całkiem nieźle dmucha :mrgreen: tylko ciągnie od spodu w mrozy poniżej -15 :spoko
ARCADARKA - 2013-10-19, 19:35

eler1 napisał/a:
ARCADARKA napisał/a:
A nie lepiej Multivent tbm ,przeprowadzić rury na alkowe i na golasa będziesz mógł marzyć :haha: :haha: mata to nie to do jeszcze do kaloryferów :bigok :bigok :bigok
ale w alkowie jest rura z ogrzewaniem całkiem nieźle dmucha :mrgreen: tylko ciągnie od spodu w mrozy poniżej -15 :spoko

zmień kampera na zimówkę :haha: :haha: :haha:

eler1 - 2013-10-19, 19:40

ARCADARKA napisał/a:
zmień kampera na zimówkę :haha: :haha: :haha:
a ty zmień lokalizację bo daleko od W-wy i jakoś nie po drodze nawet jak jadę nad morze to mijam Cię :haha: :haha: :haha: Z Pułtuska na Ciechanów i w Mławie wpadam na krajówkę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ARCADARKA - 2013-10-19, 19:42

To dobrze ,że ci nie po drodze ,,, :-P ,,,,,bardzo się cieszę :haha: :haha: :haha: :haha:
ale pozdrawiam cię cieplusio :bigok :bigok :bigok

maszakow - 2013-10-19, 21:27

Cytat:
zmień kampera na zimówkę

Jak zwykle pełen profesjonalizm.
eler1 wygląda dobrze - byłoby jeszcze lepiej gdybyś uzył maty Alu-PE-Alu to byłoby jeszcze lepiej, pełen ekran również od spodu od szoferki.
http://www.muzimer.pl/
Misio izolował tym kamperka - ja mam to też użyte i ... to działa :) dużo nie potrzebujesz więc koszta nie powalą.

EwaMarek - 2013-10-22, 20:41

dawno nie pisałem ale się w końcu odezwę

używałem tą alumate przy remoncie domu

fajna rzecz ale producent ma 1 warunek - musi być dylatacja z obu stron kilka mm, w przeciwnym razie dużo się traci na izolacji

http://www.muzimer.pl/p95...edaz-na-m2.html

analizując fotki kładą na beton czy inne powierzchnie więc może się nadaje ...

EwaMarek - 2013-10-22, 20:43

albo t ta alumata

http://www.muzimer.pl/p95...edaz-na-m2.html

eler1 - 2013-10-23, 07:29

EwaMarek napisał/a:
fajna rzecz ale producent ma 1 warunek - musi być dylatacja z obu stron kilka mm, w przeciwnym razie dużo się traci na izolacji
u mnie nie jest źle z tą izolacją ale chciałem trochę poprawić , zobaczymy jak będzie zimą oraz czy się nie będzie się pocić o co się boje więc ta mata z dwustronnym AL musi mieć dylatację a u mnie pianka styka się powierzchnią alkowy - dzięki wszystkim za podpowiedzi :spoko :spoko :spoko
myślałem o takiej zasłonie ale u mnie nie zda egzaminu
https://camping-voepel.frankana.de/Technika/Pokrycia-|-Canopy/Maty-termoizolacyjne/Zas%C5%82ona-termiczna-25072-PL-FRA
zasłona termiczna nr.art. 87 119 cena 119 EURO w katalogu frankana

ps. trzeba skopiować adres bo cały link się nie podświetla
[URL=https://camping-voepel.frankana.de/Technika/Pokrycia-|-Canopy/Maty-termoizolacyjne/Zas%C5%82ona-termiczna-25072-PL-FRA ]Frankana[/URL]

madmax - 2021-09-17, 14:09

Jako, że idzie zima i będzie to moja pierwsza zima z kamperem mam pytanie.

Mam poprowadzone ogrzewanie do alkowy. Truma jest w okolicach łazienki, w której można zrobić saunę a im dalej tym zimniej (to oczywiste), natomiast do alkowy dolatuje już dosyć chłodne powietrze.
Jedyny pomysł jaki mam to owinąć, czymś rurę doprowadzająca powietrze. Czy ktoś z was stosował podobny patent, czy miał podobny problem?

Pozdrawiam

Monter - 2021-09-17, 14:37

Ja co prawda nie jeździłem nigdy regularną zimą, ale miałem podobny problem z docieraniem ciepła do alkowy - winny okazał się TrumaVent za piecykiem, a raczej kompletnie zatkane zbitym kurzem otwory w wentylatorze.
Co jeszcze możesz zrobić? Pozamykać kratki tam, gdzie ciepło niepotrzebne, powinno dopchnąć do przodu. No chyba, że mówimy o morsowaniu kamperem nie przeznaczonym na takie warunki (nie zimowym), no to może być krucho.

madmax - 2021-12-08, 10:48

Monter napisał/a:
Ja co prawda nie jeździłem nigdy regularną zimą, ale miałem podobny problem z docieraniem ciepła do alkowy - winny okazał się TrumaVent za piecykiem, a raczej kompletnie zatkane zbitym kurzem otwory w wentylatorze.
Co jeszcze możesz zrobić? Pozamykać kratki tam, gdzie ciepło niepotrzebne, powinno dopchnąć do przodu. No chyba, że mówimy o morsowaniu kamperem nie przeznaczonym na takie warunki (nie zimowym), no to może być krucho.

Mam pytanie, jak objawiał się u ciebie problem? Nie dochodziło powietrze, czy wiało zimnym?
Pytam, bo u mnie wieje zimnym. w całym aucie ciepło a w alkowie muszę zamykać wywietrzniki by nie wiało bo zimnym wiwje.
Ktoś mi radził bym sprawdził TrunaVent, ale tak się zastanawiam. Wszystkie kanały dmuchaja tak samo, we wszystkich jest ciepło, tylko w tym jednym zimno. O co chodzi? :)

Monter - 2021-12-08, 16:00

U mnie dmuchało ciepłym ale tak na 30 % i tylko pod stołem/kanapą i do łazienki, do alkowy gdzie rura najdłuższa nie docierało nic. Po odetkaniu kratek wentylatora zdecydowanie poprawiło się ogrzewanie, ale dalej stosunek alkowa/reszta jest na niekorzyść tej pierwszej. W praktyce zapewne chodzi o to, że oprócz długości rury (przy okazji przechodzącej przez zimny schowek) dochodzi jeszcze aspekt łatwości przepływu powietrza - wszystkie kratki mają swobodny wypływ a gałąź do alkowy pcha pod materac i ma ciężej. Zapewne w zamyśle konstruktorów mam biegać po wszystkich wylotach i je przymykać, żeby doleciało do przodu ;)
Gdzieś tu pisałem, że chcę spróbować wymuszenia pchania powietrza pod materac jakimś małym wentylatorkiem w rurę, ale to luźny pomysł i nie bardzo widzę coś gotowego do zastosowania. Może do wiosny coś wykminię.

Jak masz w alkowie wywietrzniki to pewnie nie masz problemu z dławieniem przepływu. A skoro wieje zimnym, to ciepło musi się gubić gdzieś po drodze :)