Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Kamperowanie - Jaką utrzymujecie temperaturę w kamperze?

EwaMarek - 2011-02-22, 16:44
Temat postu: Jaką utrzymujecie temperaturę w kamperze?
Męczy mnie od dawna to pytanie.
Zimą widać wyraznie co robi różnica temperatury wew i na zewnątrz kampera.
Utrzymując 21stC przy 0 stC na zewnątrz wywtwarza się duża wilgotnośc.
Najgorzej jest na alkowie i w szafkach.

Czym niższa temperatura w kamperze tym lepeij dla samej zabudowy..
Jednak komfort cieplny jest też ważny - szczególnie dla mojej żony :evil:

Camper Diem - 2011-02-22, 17:04

my ogrzewamy do ok. 20-21 st, no bo dzieci, a i my sami lubimy mieć ciepełko, szczególnie gdy zimno na dworze. w naszym aucie występuje stosunkowo duża (1-2 st) różnica między środkiem, a krańcami samochodu więc musimy grzać nawet w nocy do 20 st, żeby w alkowie było 18
nie obserwujemy problemów z wilgocią w zakamarkach, ale mamy dobrze izolowane auto- mam nadzieję, że wilgoć nie zbiera się wewnątrz grubych ścian ;)
jedynym wyjątkiem są tylne narożniki, ale wystarczy otworzyć szafki i robi się sucho. wniosek- bardzo ważna jest wentylacja :!:

wbobowski - 2011-02-22, 18:51

My też lubimy ciepło, ale temperatura 18-19 w zimie w zupełności nam wystarcza. A alkowa w górze, a ciepełko też do góry lubi.
Komfort cieplny zapewnia nam termoizolacyjna przegroda między kabiną kierowcy a częścią mieszkalną.

łoś - 2011-02-23, 03:06

Dla nas to 16 - 18 pod dobrą kołdrą. W domu i w camperku. Nie przegrzewamy się i nie chorujemy. Zimą +22 w pomieszczeniu wytrzymuję 5 minut. I radzę spróbować tej przyjemności pod ciepłą kołderką oddychając w +15. A nawet w niższej temp. :spoko
Andrzej 73 - 2011-02-23, 09:25

TIMOT napisał/a:
U nas w kamperku jak i w domciu: w ciągu dnia +16 maksymalnie a nocą w sypialni +12-+13.
:shock:

W ubiegłym roku na wyjeździe zimowym w kamperku utrzymywałem temp. powyżej 20 st.C , na zewnątrz było -10 , butla 11 kg wystarczyła na 2-2,5 dni.

TIMOT napisał/a:
Przez ostatnie dwa dni spaliśmy w innej części domciu i mieliśmy nocą +15-+16. NIE DO WYTRZYMANIA.

Wojtku - śmiało można zaliczyć Was do Eskimosów ;) . Jak mówią co nie zabija to wzmacnia.

:spoko

KECZER - 2011-02-23, 10:19

Jak dzwonilem do kolegi na Czukotke, ze maja straszne mrozy ponad 30 na minusie!!
to odpowiedzial ze az tak zimno nie jest, bo na ulicy tylko 58 mrozu, a w domu tylko 25 tez na minusie
wiec da sie wytrzymac!!
Fakt ze chlodniejsze atmosfery pomagaja przezyc, ale trzeba miec gentyczna podstawe, aby takie mrozy nie szkodzily, niestety my europejczyczy przywyklismy do ciepelka i trudno od dobrego odzwyczaic sie :?

pozdrawiam z normanlnie mroznej Moskwy (ale z suchym powietrzem) dzisiaj znowu tylko minus 20
Grzegorz

kimtop - 2011-02-23, 16:06

A ja lubię ciepełko i w domu i w kamperze. +23 w dzień .W nocy +21.
A na dogrzanie ciałka regularnie 2xw tygodniu sauna

Oskar - 2011-02-23, 17:50

Achoj!
Sądzę że temperatura na noc do spania wystarcza w granicach 16-17 C
W dzień jeśli mamy zamiar przesiedzieć w kamperku( co wydaje się dla mnie zbyt dziwne)
to 21C w całości wystarczy.
Sami osobiście w naszym multiwaniku często nad ranem jesienią notowałem +3-4C
Da się przeżyć ale jak dla moich dziewczyn to stanowczo było za zimno.
Pozdrawiam Oskar :spoko

pilocik - 2011-02-23, 19:28

Latem niestety bywa 30 i więcej :gwm
tolo61 - 2011-02-24, 02:22

My jesteśmy ciepłolubni zimą
Nie wyobrażam sobie w domu temperatury poniżej 21-22*C
W kamperku może być chłodniej no ok 20..... :szeroki_usmiech

gryz3k - 2011-03-02, 00:48

20 C to optimum w kamperze. W domu mam ustawiony czujnik na 22 stopnie. Pozwala to chodzenie w koszulce, a to właśnie lubię
Kilka dni temu testowałem ogrzewanie kampera w Dolomitach. -10 na zewnątrz +20 w środku. Jedna butla 11 kg starczyła mi na 5 dni.

jelo71 - 2011-03-03, 20:47

gryz3k,
a jak duże masz autko?
Ja przy -10 na zew. i 20 wew. zużywam prawie butlę na dobę. Mam 8-o metrową alkowę a w serwisie mówią że to normalne dla takich kubatur. Czy ktoś ma podobne zużycie gazu?

gryz3k - 2011-03-03, 23:16

Moje autko to zabudowa Hymer na blaszaku Ducato. Wielkość z Twoją chyba bez porównania - poniżej 6 metrów. Ogrzewanie nawiewowe. Możesz je zobaczyć na zdjęciach w wątku narty we Włoszech. :roll:
jelo71 - 2011-03-04, 06:32

Ale czy dwa metry są powodem takiej różnicy w zużyciu gazu?
Chyba coś mam niedopracowane.
Pozdrawiam

Track222 - 2011-03-04, 07:13

gryz3k napisał/a:
.................. -10 na zewnątrz +20 w środku. Jedna butla 11 kg starczyła mi na 5 dni.

-10 na zewnątrz +20 w środku. Jedna butla 11 kg starczyła mi na 5 dni.

To jest niemożliwe by jedna butla przy temperaturze -10 starczyła na 5 dni.

eler1 - 2011-03-04, 09:14

jelo71 napisał/a:
Chyba coś mam niedopracowane.
Pozdrawiam
tylko szerokość i wysokość całkiem inna więc :luzik moje poprzednie auto 6,4mb dwa dni butla w dzień +3 w nocy -12
papamila - 2011-03-04, 09:24

jelo71 napisał/a:
Pozdrawiam

trochę niedokladnie liczysz,
kolegi auto jak pisał to blaszak <6m
a Twoja alkowa 8m
z tym ze 0,6 m węższe i prawie metr wyzsze
wiec prawie dwukrotna kubatura, dołóz do tego ilość i wielkość okien
i pomału zbliżamy się do prawdy,
a jak kolega "uścisli" te 5 dni do 3,5 to będziesz w domu

jelo71 - 2011-03-04, 10:59

Prawdę pisząc to obawiałem się wypowiedzi z lekką krytyką termicznego wykonania zabudowy, mam generalnie budę polskiego producenta. Jednak widzę iż można liczyć na forum na fachową ocenę.
Dziękuję Panowie. :bukiet: :kwiatki: :spoko

gryz3k - 2011-03-05, 09:48

Kubatura jest rzeczywiście inna. Wysokość podobna /3 m/ ale inna szerokość i długość. Wszystkim niedowiarkom wyjaśniam, ze 1 butla starczyła mi od piątku do środy, 2 przyjechała niedokończona w niedzielę. Nie wiem czy to typowe dla kamperów, ale ja jestem w stanie nagrzać swoje auto z łatwością wyłącznie z kabiny. W czasie jazdy ogrzewanie gazowe było więc wyłączone. :spoko
eler1 - 2011-03-05, 10:08

gryz3k napisał/a:
ale ja jestem w stanie nagrzać swoje auto z łatwością wyłącznie z kabiny. W czasie jazdy ogrzewanie gazowe było więc wyłączone. :spoko
w typowym kamperze to jest niemożliwe chyba że jest druga nagrzewnica na zabudowę
jelo71 - 2011-03-05, 14:45

Widzę iż jest szansa że znajdzie się ktoś kto wypala bańkę na dobę, jednak. :mrgreen:
Nie będę sam. :haha:

papamila - 2011-03-05, 15:37

jelo71 napisał/a:
jest szansa że znajdzie się ktoś kto wypala bańkę na dobę,

a co za gaz mialeś?
wypaliłeś ją do konca?
wypadałoby celem eksperymentu zważyć butlę przed i po
butan w niskich temperaturach nie wypali się do konca,

Camper Diem - 2011-03-05, 16:03

jelo71 napisał/a:
Widzę iż jest szansa że znajdzie się ktoś kto wypala bańkę na dobę

Daniel, dużo gazu zużywa się na rozgrzanie mocno wychłodzonego kampera.
zarówno wtedy jak i przy bardzo niskiej temperaturze zewnętrznej przy słabej izolacji zabudowy w skrajnych przypadkach butla może się opróżnić już po jednej dobie :spoko

gryz3k - 2011-03-05, 22:29

affa napisał/a:

Racja. Doradzam wygrzanie go przed wyjazdem za pomocą elektrycznej dmuchawy lub czegoś podobnego. W czasie wyjazdu można skręcić trochę temperaturę na termostacie, ale nie można dopuścić do wyziębienia zabudowy.
Przed wyjazdem na narty przeprowadziłem test przed domem. Jedna noc ponad 2 kg gazu i kamperek raczej chłodny. Po odpowiednim wygrzaniu było i oszczędnie, i komfortowo.

jelo71 - 2011-03-06, 08:14

papamila napisał/a:
a co za gaz mialeś?
wypaliłeś ją do konca?

BP light, ale fakt zostało około 1 litra, wypaliłem go później po ogrzaniu butli w domu.
affa napisał/a:

Może tak być, cztery następne dni zużywałem butlę w 28-30 godzin.
Ale muszę się przyznać iż nie mieliśmy pełnego komfortu cieplnego. średnia tamperatura była OK ( 20 stopni w kuchni, tam wisi termometr) ale miejscami było potwornie gorąco ( tylne łoże) a miejscami nóżki marzły ( kanapa przy drzwiach). Wygląda iż rozprowadzenie ogrzewania mam błędne i mam plan poprawić to. Liczę że wówczas pochwalę się mniejszym zużyciem gazu.

Camper Diem - 2011-03-06, 08:50

jelo71 napisał/a:
Wygląda iż rozprowadzenie ogrzewania mam błędne i mam plan poprawić to.

ja mam oryginalne rozprowadzenie "made by eura mobil", a i tak nie mam równomiernego rozprowadzenia ciepła. u Ciebie poprzedni właściciel w ogóle nie zastanawiał się projektując co chce osiągnąć, mam nadzieję, że skutecznie poprawisz "fabrykę" ;) :spoko

gryz3k - 2011-03-06, 15:59

Brak równomiernej temperatury jest typowy. Ja mam Hymera i też o równomierne nagrzanie całego samochodu trudno. Zasada jest też prosta - im większy kamper, z większą ilością zakamarków/np alkowa/ tym trudniej. Tak jak z domami. Najłatwiejsze do ogrzania są te na planie prostokąta.
łoś - 2011-03-06, 18:47

Kilka dobrych uwag tu przeczytałem i dorzucę coś od siebie. Teraz od środy ogrzewam swojego camperka (HYHER -INTEGRA) Szykuję go do wyjazdu i go nie studzę bo co jakiś czas idę do niego coś zrobić, ale na noc skręcam na min. i rano mam ok. 6-8 stopni na+.
15 min. na full i już mam +15 i to do pracy w nim jest dostatecznie. Następnie znów redukuję ogrzewanie na min. i już mam optymalną temp. W środę będę wymieniał butlę na nową ( może starczy ) :szeroki_usmiech

EwaMarek - 2011-03-06, 20:30

stąd wyszło moje pytanie na początku tematu

nie da sie w kamperze utrzymać równej temperatury
od źródła ciepła bedzie wyższa tempeartura z miejsc najbardziej oddalonych niższa...
planuje kupić jakąś pianke z alufolią i powyklejać szafki i kufry pod siedzeniami żeby nie była tam tak zimno, podobnie w alkowie w części dolnej...

na kempingu gdy jest 230V to nie mam takiego problemu - włączam poza ogrzewaniem kampera grzejnik z dołożonym termostatem (od ogrzewania podłogowego)

gryz3k - 2011-03-06, 21:56

EwaMarek napisał/a:
planuje kupić jakąś pianke z alufolią i powyklejać szafki i kufry pod siedzeniami

Możesz użyć d o tego ekranów zagrzejnikowych. Dostaniesz je w każdym sklepie hydraulicznym. Tania i skuteczna.

jelo71 - 2011-03-06, 21:56

affa napisał/a:
ja mam oryginalne rozprowadzenie "made by eura mobil", a i tak nie mam równomiernego rozprowadzenia ciepła. u Ciebie poprzedni właściciel w ogóle nie zastanawiał się projektując co chce osiągnąć, mam nadzieję, że skutecznie poprawisz "fabrykę"

Wydaje mi się iż poprowadzę jakby drugą podłogę pod którą rozprowadzę ciepłe powietrze po całym samochodzie, coś ala podłoga Twojej Eury Krzysztof. Z tym że będę zasuwami sterował ilość powietrza zależnie od miejsca i tak wyrównam temperaturę. Przetestuję i napiszę o skutkach.
EwaMarek napisał/a:
planuje kupić jakąś pianke z alufolią i powyklejać szafki i kufry pod siedzeniami żeby nie była tam tak zimno, podobnie w alkowie w części dolnej...

z wykonaniem tego należy bardzo uważać, w poprzednim kamperku nie przemyślałem czynności i miałem duuużo wilgoci na styku ściana/izolacja. Odkrył to dopiero następny właściciel.

EwaMarek - 2011-04-27, 08:05

ostatnio oglądałem gąbki dźwiękochłonne - czy nadają się takie na izolacje ścian w szafkach od środka? a może folie paroizolacyjną????
jelo71 - 2013-11-03, 15:16

Trochę czasu minęło....ale dokończę com zaczął.
Kampera sprzedałem ale nabyłem doświadczenia.
Podwójna podłoga którą wykonałem w zabudowie to jest najbardziej efektywny sposób rozprowadzenia ciepła po kamperze ( powietrzne ). Ale wykonanie we własnym zakresie to doliczenie dodatkowych kg do masy auta.:wyszczerzony: a zakup samochodu z podwójną podłogą to jednak dużo więcej kasy.
Jednak w pełni świadomie dodam że warto i polecam takie rozwiązanie.