Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

FIAT - Geometria/zbieżność

martini44 - 2011-03-01, 14:06
Temat postu: Geometria/zbieżność
Koledzy gdzie w okolicach Katowic ustawiają DOBRZE geometrie w kamperkach/dostawczych ?????
Sprawa pilna ponieważ wymieniłem dziś wszystko w zawieszeniu i nie chciałbym zniszczyć nowych opon.
Na razie ustawiłem zbieżność "na patyki"

Bogusław i Ewa - 2011-03-01, 14:56

Niby nic a może być problem.Do mojego Ducata90r.LMC nie pasowały nowoczesne przyrządy pomiarowe.Przeszkodą były tylne koła oddalone od bocznej ściany.Zbieżność ustawili mi dopiero na 6-stej stacji(100zł).
eMKa - 2011-03-01, 23:09

martini44 napisał/a:
wymieniłem dziś wszystko w zawieszeniu

jezeli w zawieszeniu to nie trzeba, chyba ze w układzie kierowniczym (końcówki drążka,drążki kierownicze), chyba że było wcześniej nie tak.

cooper - 2011-03-01, 23:31

eMKa napisał/a:
martini44 napisał/a:
wymieniłem dziś wszystko w zawieszeniu

jezeli w zawieszeniu to nie trzeba, chyba ze w układzie kierowniczym (końcówki drążka,drążki kierownicze), chyba że było wcześniej nie tak.

Jeśli wymieniłeś wszystko w zawieszeniu to oczywiste że TRZEBA bo inaczej nie musiałbyś na kijek (patyk) :diabelski_usmiech

Z Mysłowic najbliżej masz bo rzut beretem: http://www.boma.pl/index.php

martini44 - 2011-03-02, 12:32

eMKa, końcówki też powymieniałem... ogólnie miałem wywaloną tuleje wahacza lewego i lewą końcówkę ale na wszelki wypadek wymieniłem wszystko..... sworznie, końcówki, tuleje wahaczy, gumy drążka reakcyjnego, amortyzatory.... przynajmniej bede miał święty spokój myśle na 2 sezony.......

cooper, aaa widzisz !! codziennie obok nich przejeżdżam do roboty i nie wiedziałem że robią geometrię do kamperków..... zaraz do nich podjade zobacze co mają za sprzęt i się umówię..... dziękuje :spoko :spoko

cooper - 2011-03-02, 13:12

Bo to tak zawsze jest że szukamy daleko tego co mamy pod nosem.... :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

Moim skromnym zdaniem to dobra firma (kupowałem u nich oponki niejeden raz łącznie z wymianą i nigdy się nie zawiodłem) :spoko

martini44 - 2011-03-02, 14:09

cooper, byłem pytałem i NIE zrobią :-/ :-/ bo głowica się nie zmieści w tylne nadkole......
znalazłem natomiast na starym PKS-ie zrobią bez problemu za 80 zł.... jadę jutro na 9:00 zobaczymy jak zrobią.......

artanek - 2011-03-02, 14:41

Ja musze wymienic łożyska w kołach przednich .Na razie czekam na pogode i chyba już za to sie zabiore w najbliszszych dniach .Są jednak mechanicy co pytali mnie czy mi szumia przy jezdzie no i własnie ze nie ,a na stacji diagnostycznej twierdza że trzeba .Jeden z mechaników powiedział mi że może nie trzeba wymienic jesli w kołach sa łożyska stożkowe .Może trzeba je po prostu dokręcic .Co wy na to ?
martini44 - 2011-03-02, 14:53

artanek58, podnieś samochód i "ręcznie" sprawdź luzy..... jeśli są stożkowe to nawet jest wskazane aby miały troszkę luzu....
martini44 - 2011-03-02, 14:54

cooper napisał/a:
Bo to tak zawsze jest że szukamy daleko tego co mamy pod nosem....

a tak miałem jak szukałem kamperka..... zjeździłem Polskę z NSWE a kupiłem 30 km od miejsca zamieszkania..... :spoko

cooper - 2011-03-02, 20:06

martini44 napisał/a:
cooper, byłem pytałem i NIE zrobią :-/ :-/ bo głowica się nie zmieści w tylne nadkole......
znalazłem natomiast na starym PKS-ie zrobią bez problemu za 80 zł.... jadę jutro na 9:00 zobaczymy jak zrobią.......

Mnie zrobili w ubiegłym roku, fakt że też brakowało paru centymetrów lecz sprytny mechanik dźwignął lekko tył podnośnikiem kanałowym i było OK!!! :diabelski_usmiech :lol: :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech

Wymieniałem końcówkę drążka od strony kierowcy i na kierownicy czułem po wymianie że coś nie teges więc przy okazji zakupów w pobliskim SELGROSIE zajechałem do tej firmy a w związku z tym że kupiłem kamperka na zimówkach w których bieżnik był '' prawie nówka'' lecz wiek leciwy oponek, to chcąc je dojeździć nie chciałem ich po prostu pościnać przez złą geometrię. (po ustawieniu zrobiłem już prawie 14 Kkm i pomimo jazdy letniej bieżnik OK!!! i wymienię je najprawdopodobniej na nowe w przyszłym sezonie) :bigok :roll:

darol - 2011-03-02, 22:04

No nie wiem. Boma jest ok jeśli chodzi o oponki , natomiast po ich zbieżności poprawiałem w innym serwisie (osobówkę). Może miałem pecha.
martini44, jak się zdecydujesz to weź fakturkę w razie reklamacji. Tak na wszelki wypadek ...

martini44 - 2011-03-02, 22:20

darol, fakturę nie za bardzo bo jestem osobą fizyczną ale o paragonie nie zapomnę, dziś gadałem z ludźmi co robili na PKS-ie zbieżność i raczej byli zadowoleni.... jutro Ci napisze co i jak.....
Chyba że Ty potrzebujesz fakturę to dawaj dane na PW ...... :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

cooper - 2011-03-02, 22:29

darol napisał/a:
No nie wiem. Boma jest ok jeśli chodzi o oponki , natomiast po ich zbieżności poprawiałem w innym serwisie (osobówkę). Może miałem pecha.
martini44, jak się zdecydujesz to weź fakturkę w razie reklamacji. Tak na wszelki wypadek ...

MARTINI 44 Już tej fakturki nie weźmie bo mu po prostu nie zrobią... :gwm :gwm

Widać że w w firmach gdzie jest wielu speców na wielu zmianach to trzeba trafić na tego FACHOWCA co chce mu się zrobić. :idea :idea :idea

martini44 - 2011-03-03, 13:59

geometria ustawiona, szybko i sprawnie (na patyki ustawiłem niemal idealnie na 0 :wyszczerzony: ) więc tylko drobna poprawka koszt 80 zł, mają beissbartha i jakiś inny do samochodów ciężarowych który wykorzystali do mojego kamperka..... Polecam.... mimo że troszkę zalatywało PRL-em ogólnie dobre wrażenie
darol - 2011-03-03, 19:27

martini44, to jak już ruszyłeś kamperka to wybierzesz się na weekend?
martini44 - 2011-03-03, 19:45

jak poskładam środek jutro to myślę że chyba wypadałoby rozpocząć sezon.... :diabelski_usmiech , ale to się okaże jutro bo zakładam alarm gazowo-narkotyczny czy jak się go tam nazywa, niestety wybrałem takie miejsce że musiałem porozkręcać szafę i łożko... myślę że jutro zdążę poskładać.....
A Ty gdzieś jedziesz??

darol - 2011-03-03, 20:03

martini44 napisał/a:
A Ty gdzieś jedziesz??

Jutro do Częstochowy na spota. A jak się wybiorę kamperem to w sobotę pojadę w okolice Złotego Potoku (mam tam miejscówkę :wyszczerzony: )

Ale ciągle się wahom jak ten góral przed poprawinami

martini44 - 2011-03-03, 20:38

też bym podjechał do Częstochowy ale jutro mam 2 zmianę do 20.00, w weekend z małym dzieckiem narazie nie za bardzo ale może na rybki skocze kamperkiem chyba że wyżre za dużo piwka do żuru sobotniego......
a co jest w Złotym Potoku ??

darol - 2011-03-03, 20:57

takie fajne miejsce :wyszczerzony:
http://www.polskieszlaki.pl/zloty-potok.html

martini44 - 2011-03-03, 21:01

a jest tam cisza i spokój ?? brak zasięgu telefonów i internetu?? tylko wiatr, ptaki i hałas ciszy ??? jeśli tak to jadę........
darol - 2011-03-03, 21:21

dzicz panie, dzicz ...
cooper - 2011-03-04, 09:22

martini 44 gdzie jest ta ''stara baza'' PKS i czy robią tam też inne usługi? :idea
martini44 - 2011-03-04, 14:48

Katowice Szopienice ul. Roździenia 41 (nie mylić z Roździeńskiego) z tego co widziałem robią chyba wszystko bo na stoliku miał skrzynie automatyczną porozbieraną na części....
aleks123 - 2014-04-28, 21:57

Czy po wymianie gum usztywniających drążka reakcyjnego potrzebne jest wykonanie zbieżności
SlawekEwa - 2014-04-29, 06:22

aleks123 napisał/a:
drążka reakcyjnego potrzebne jest wykonanie zbieżności

Jakie to auto, jeśli Dukato to nie ma tam drążka reakcyjnego tylko stabilizator i w tym przypadka nie trzeba ustawiać geometrii.

kimtop - 2014-04-29, 07:24

SlawekEwa napisał/a:
jeśli Dukato to nie ma tam drążka reakcyjnego

Są w rocznikach 1990-94.
Ja na wszelki wypadek podjechałbym na stację i sprawdził zbieżnośc.

SlawekEwa - 2014-04-29, 09:16

Masz Marku rację, do lutego 1994 były drążki reakcyjne i geometrię należy sprawdzić.
aleks123 - 2014-04-29, 13:46

Mój samochodzik to Ducato 2,5 TD z 1991 szlachetnego rocznika, a wymieniałem podpory gumowe drążka ustalającego (nazwy z książki )