|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Kamperowanie - komary
jedrek49 - 2011-03-09, 16:50 Temat postu: komary Witam ,moze ktos zna super srodek przeciw komarom
Ja mam zarowke specjalna do ktorej leca komary i wpadaja w siatke ,ktora jest pod pradem i tylko slychac syk
Pozdrawiam
jedrek49
donald - 2011-03-09, 16:51
Od wieków na komary najlepszy środek ,to środek czoła
Tadeusz - 2011-03-09, 16:54
donald napisał/a: | Od wieków na komary najlepszy środek ,to środek czoła |
I młotek.
StasioiJola - 2011-03-09, 16:54
Tylko trzeba uważac, coby sobie rozumu nie wyklepać !!!
yuras - 2011-03-09, 17:42
Bardzo dobry na komary jest także niewątpliwie środek stycznia - domniemany środek
zimy [dotyczy półkuli północnej]
małyb-c - 2011-03-09, 18:42
Nieźle mu podpowiadacie , Jędrek nie będzie wiedział który środek ma kupić najpierw
andreas p - 2011-03-09, 19:01
A tak naprawde to to sprawdzone http://www.vfg.com/autan-...soft-spray.html
Sprawdzone przez nas stosujemy to od lat na wyjazdach .Zabezpiecza tez od kleszczy Pozdrawiam
gino - 2011-03-10, 08:43
dokładnie...AUTAN jest bardzo skuteczny...tez go uzywam
u nas w aptekach bardziej znany w tej formie
http://www.nokaut.pl/szuk...zom-100-ml.html
jedrek49 - 2011-03-10, 08:47
Witam
dziekuje za rady ale mam problem nie mam gdzie wlozyc duzego mlotka by zabijac komary
hahhah
Sprubuje kupic ten srodek co proponujecie w aptece ,dziekuje
jedrek49
Nomad - 2011-03-11, 23:41
Niektóre wypowiedzi baaaaardzo na miejscu.
Ja poradzę jedynie tyle- sprawdzać skład środków dostępnych w naszych sklepach -im większa zawartość DEET w składzie ,tym środek bardziej skuteczny.
Pozdrawiam
martini44 - 2011-03-12, 09:07
My mamy lampe na owady i zjadamy witaminy typu B np B-Complex, organizm wtedy wytwarza zapach co nie lubią komary...... na moją rodzinę działa
andreas p - 2011-03-12, 09:07
gino napisał/a: | http://www.nokaut.pl/szuk...zom-100-ml.html | tak masz 100% racji to to samo mialem ten srodek kupiony 2 lata temu w polsce dzialanie to samo .Polecam
Oskar - 2011-03-12, 17:13
Achoj!
Najlepszy sposób to zabrać mnie ze sobą na wyjazd. Jak będzie 100 ludzi i jeden komar to na pewno mnie utnie
A tak serio to kupuje taki środek " OFF " i jak się nim ofaczę to parę ukąszeń mam mniej.
Pozdrawiam Oskar
Ps: Gdyby tylko ktoś wymyślił skuteczny na 100% środek na te s....syny to dostał by nagrodę Nobla!
hhmariusz - 2011-03-12, 23:26
martini44 napisał/a: | My mamy lampe na owady i zjadamy. Witaminy typu B np B-Complex, organizm wtedy wytwarza zapach co nie lubią komary...... na moją rodzinę działa |
Martini44 nie od dzisiaj wiadomo, że komary mają najwięcej witaminy B i to w kompleksie
Yans - 2011-03-13, 16:48
Oskar napisał/a: | Najlepszy sposób to zabrać mnie ze sobą na wyjazd. Jak będzie 100 ludzi i jeden komar to na pewno mnie utnie |
Tak samo jest ze mną funfle zawsze mnie wystawiali na wabika... Bo te wredne samice komarów lgną do mnie jak muchy do g....
Stanek - 2011-03-13, 17:40
My do wnętrza używamy tego typu spiralek: http://owadobojca.pl/spir...bros-p-145.html
jacekj - 2011-03-13, 18:11
mogę Wam polecić TREBON SC -środek stosowany na terenach zalewowych i miejscach dużego oblężenia komarowego
StasioiJola - 2011-03-13, 18:14
Jacku- a gdzie ten Trebon można zanabyć????
WODNIK - 2011-03-13, 19:52
W tamtym roku kupiłem plastry i opaski Mosbito. Tak w sumie nie było ich gdzie wypróbować.
Mieliśmy je raz na zlocie na Roztoczu i i moja opinia o nich jest pozytywna.
http://mosbito.pl/
Pozdrawiam
Yans - 2011-03-13, 20:16
Na wszelkich zlotach czy spotkaniach namiotowo-integracyjnych od lat na komary stosuję terapię nalewkową... Przed ukąszeniem smaruję się nalewką od wewnątrz , a po ukąszeniu na zewnątrz... Przy czym to drugie w ograniczonym zakresie. Tylko dla dezynfekcji... Tak po prawdzie, jak zabawa przednia , to i komarzyca nie jest w stanie ją zepsuć...
Oskar - 2011-03-13, 20:35
Achoj !
Już atakują
Oto mój pierwszy dziś w moim domu
jacekj - 2011-03-13, 21:23
StasioiJola napisał/a: | Jacku- a gdzie ten Trebon można zanabyć???? |
kupiłem w sklepie internetowym-nie pamiętam w jakim
można kupić też na aledrogo
http://allegro.pl/listing...category=0&sg=0
sator - 2011-08-14, 14:04
Mugga spray.
Jedyny, który działa nawet na egzotyczne latawce.
Rockers - 2013-06-28, 18:04
Hmm nie wiem ile to jest warte ale wlasnie kupilem z brosa w cerfurze urzadsonko do przycze kamerow i innych takich celow do zwalczania komarow koszt 18 zl dziala. teoretycsnie 480 godzin na jednym wkladzie czyli jak pisza 60 nocy. Dziala na 2 paluszki jesli zda egzamin zapewne duzo tanszy niz te urzadzonka do zapalniczek samochodowych, przy okazji nie rozladowuje akumulatora ani nie zajmuje gniazdka w kamperku. Nie mam jak wstawic zdjecia bo nie mam kompka pisze z komurki dlatego nie ma polskich liter sory
Rockers - 2013-06-28, 18:05
A zapomniale dodac po tych 60 nocach wklad mozna wymienic
pagand - 2013-06-28, 18:40
Takie urządzenie na baterie się sprawdza tak samo jak te na 220V, więc powinno słuzyć. Ja takiego też używam w camperze. A teraz w Sudanie Południowym.
Jako spray polecam repel dett 50 np. do kupienia tu
Ostrzegam jednak, że nie jest to środek dla dzieci. Mozna go stosować bezpośrednio na skórę (trochę grzeje na początku), albo na ubrania. Świetnie się sprawdza tu w Afryce do walki z wszechobecnymi komarami (a to przecież roznosiciele malarii).
Banan - 2013-06-28, 18:54
pagand napisał/a: | Jako spray polecam repel dett 50 |
Hej Andrzejku
Mogę jedynie potwierdzić Twoje słowa - jest doskonały, używam go od trzech lat i praktycznie nie wiem, co to ukąszenia owadów
Pozdrufka
Romano - 2013-06-28, 19:13
Yans napisał/a: | Oskar napisał/a: | Najlepszy sposób to zabrać mnie ze sobą na wyjazd. Jak będzie 100 ludzi i jeden komar to na pewno mnie utnie |
Tak samo jest ze mną funfle zawsze mnie wystawiali na wabika... Bo te wredne samice komarów lgną do mnie jak muchy do g.... |
Jestem z Wami
Pozdrawiam
Danuska
pagand - 2013-06-28, 19:17
Dareczku, nawet nie wiesz jaki to pożądany produkt tu w Sudanie Południowym. Ja już malarii doświadczyłem, a drugiej nie chcę. Wieczór przychodzi to repel dett w rękę i jakoś da się jeszcze funkcjonować.
Byle tylko dzieciom na skórę nie popsikać. Może być na ubranie czy na kołdrę tak z kwadrans przed spaniem.
slawwoj - 2013-06-28, 20:22
pagand napisał/a: | Takie urządzenie na baterie się sprawdza tak samo jak te na 220V, więc powinno słuzyć. Ja takiego też używam w camperze. A teraz w Sudanie Południowym.
Jako spray polecam repel dett 50 np. do kupienia tu
Ostrzegam jednak, że nie jest to środek dla dzieci. Mozna go stosować bezpośrednio na skórę (trochę grzeje na początku), albo na ubrania. Świetnie się sprawdza tu w Afryce do walki z wszechobecnymi komarami (a to przecież roznosiciele malarii). |
Na tej stronie napisane jest że może być stosowany dla dzieci
eler1 - 2013-06-28, 20:53
kupiłem mugga dett niewiem czy lepsze czy gorsze śmierdzi męskim dezydorantem efekt trochę mniej atakują a do kampera mam ultradzwiękowy na baterie trochę pomaga.
Co do wkładów to sama chemia szkodliwa dla dzieci.
Tolo-Digli - 2013-06-28, 22:05
Polecam każdemu,jest to środek zabezpieczający konie z racji tego że jesteśmy w uni został wycofany z oficjalnej sprzedaży w Polsce , poprzez brak badań ,a właściwie opłacenia atestów itp. ,sprawdziłem na sobie nie jednokrotnie,butelka jest czarna z rozpylaczem na etykiecie napisane "DEET POWER - NAF CARE" największy minus tego płynu to cena ,butelka 0,750 l koszt około 180 zł. polecam.
UWAGA : JEDYNE PRZECIW WSKAZANIA TO NIE NALEŻY SPRYSKIWAĆ NIEMOWLĄT !!!!!!!!!!!!
Drugi słabszy ,ale też skuteczny z tej samej branży "LEGALNY" to "ABSORBINE".
Dodam że w/w środek działa na zasadzie paraliżowania układu nerwowego u insektów.
Pozdrawiam.
Banan - 2013-06-28, 23:15
slawwoj napisał/a: | Na tej stronie napisane jest że może być stosowany dla dzieci |
Masz rację, jest tak napisane, ale doświadczenie ludzi mówi co innego
Mój Szkodnik przykładowo, nie reaguje na ten preparat, ale inne dzieci mają problemy skórne.
Spryskiwać najlepiej dzieciom ubranka, uważając na kontakt ze skórą, najlepiej przeprowadzić test samemu, jak nasze dziecko zareaguje na ten preparat.
Dobrze jest też spryskać jakieś ubrania i rozwiesić w pobliżu miejsca gdzie siedzimy, np pod markizą.
Pamiętać należy, że to jest preparat opracowany dla sił specjalnych przez wojsko, więc tu się najbardziej liczy skuteczność, a nie czynniki zdrowotne
Od wielu lat dostępny dla cywilów
Ahmed - 2013-06-28, 23:18
A u mnie o dziwo komarów brak pomimo powodzi w okolicy
Za to mam inwazję żabek , takich centymetrowych,,wystarczy zostawić na chwilę otwarte drzwi i wchodzą do domu
gino - 2013-06-29, 08:44
widać że prowadzisz ''dom otwarty''
szymek1967 - 2013-06-29, 09:19
to wszystko co proponujecie to trucizna dla komarów ale tez dla naszego organizmu
cała ta chemia zawarta w płynach ,dezodorantach wszelkiej maści wchłaniana jest przez naszą skórę do krwioobiegu przez co nas zatruwa powoli lecz skutecznie
o wiele prostrzym a przede wszystkim zdrowym sposobem jest aplikacja dużej ilosci witaminy c (naturalnej ma sie rozumieć) poprzez wypijanie rano wyciśnietego soku z jednej cytryny
efekt gwarantowany-
po trzech dniach takiej kuracji zawarte w cytrynie zwiazki wraz z witaminą c przenikają do naszej krwi a co za tym idzie stanowią dla komarów bariere nie do przebicia
ps. jakie to proste prawda ?
ale wybór należy do was (nas)
jesli chcecie wlewać w siebie zwiazki trujące to prosze bardzo
ale najpierw poczytajcie taki skład chemiczny płynu,
następnie zajrzyjcie do netu by dowiedzieć się czym są poszczególne jego składniki
ps2. jesli ktos nie trawi cytrynki to proponuje przejsc sie do sklepu ekologicznego badz do apteki i zakupić
olejek cytronellowy, olejek cedrowy, olejek eukaliptusowy, olejek lawendowy, wyciąg z oczaru wirginijskiego, polysorbate 20
mozna stosować kazdy z osobna ale najskuteczniejsze jest zmieszanie tych naturalnych specyfików
nie pić smarować skorę
martini44 - 2013-06-29, 11:48
szymku.... ale to C zmieniłbym na B
SlawekEwa - 2013-06-29, 15:29
szymek1967 napisał/a: | olejek cytronellowy, olejek cedrowy, olejek eukaliptusowy, olejek lawendowy, wyciąg z oczaru wirginijskiego, polysorbate 20 |
Olejek waniliowy może być
szymek1967 - 2013-06-29, 16:05
olejek waniliowy także choć jest nieco mniej skuteczny,o !
krimar - 2013-07-15, 16:10
Proponuję kamperować tam, gdzie brak komarów, czyli np na Wyspach Brytyjskich
artanek - 2013-07-15, 20:20
martini44 napisał/a: | szymku.... ale to C zmieniłbym na B |
Jak znam życie i witaminy to na pewno B nie c .Nawet naukowcy i lekarze to potwierdzają .Dodam jeszcze że ona nie chroni od ukąśzen i nie straszy komarów a jedynie łagodzi co najwyżej ukąszenia i powoduje mniejsze obrzęki.po ukąśzeniach.
Mazur - 2013-07-15, 22:51
A gdzie te komary ? W Augustowie nie było, w Suwałkach nie było, w Giżycku też nie ma ... sprawdzimy jeszcze w Mikołajkach i Mrągowie oraz na wybrzeżu
p.s. oczywiście jakieś są, ale nawet bez środków wspomagających nie są dla nas uciążliwe.
MAWI - 2013-07-15, 23:04
Mazury napisał/a: | sprawdzimy jeszcze w Mikołajkach |
Sprawdziłem ,nie było.
szymek1967 - 2013-07-15, 23:26
szukajcie a znajdziecie
Beta - 2013-07-15, 23:57
W Karpaczu zero komarów. bo w czerwcu zabiłam dwa komary a był to samiec i samica.
Skalniaki - 2013-07-16, 08:28
U nas jest plaga. Podobna była 10 lat temu
Jacuś wykupuje wszystko, co dają sklepy, bo bez tego bylibyśmy już zjedzeni. Działka zarasta chwastami, bo tylko ruszyć roślinkę, a chmara tego paskudztwa przystępuje do konsumpcji
szymek1967 - 2013-07-18, 21:54
a ja mam z was polewke
mnie zaden nie uzarł jak do tej pory a siedze na mazurach
ps.
siegnijcie do mojej porady i po ptokach
WODNIK - 2013-07-18, 22:51
szymek1967 napisał/a: | a ja mam z was polewke
ps.
siegnijcie do mojej porady i po ptokach |
Porady poradami ale one nie wszystkich chcą ,, użerać"
Mówią że dobrego człowieka, pies nie ugryzie, nie wiem jak to jest z komarami.
Czy przestrzegają tej samej maksymy czy nie.
fest2 - 2013-07-19, 06:54
A w Karpaczu nie wiedzą co TO są komary- takiego stwora po prostu nie ma
janus - 2013-07-19, 07:02
ps.
No to tu masz wyjaśnienie kiedy jest po ptokach (na pewno nie od witamin)
http://kobieta.onet.pl/zd...jbardziej/2j7z9
bartosz_b - 2013-07-19, 08:33
ps.
Twoje porady odnośnie soku cytrynowego też nie są takie zdrowe. Kwas cytrynowy zawarty w soku z cytryny bardzo mocno uszkadza szkliwo zębów
U mnie najbardziej sprawdzone są te spirale na komary, jedną łamie na 4-6 części każdą zapalam i układam krąg wokół miejsca gdzie siedzimy, zdecydowanie mniej ich wtedy jest. Minus tego produktu jest taki że nie do końca się nadaje do domu, chyba że ktoś lubi siwy dym w pokoju
Skalniaki - 2013-07-19, 09:00
Dokładnie tego używamy oraz pojawiły się w sprzedaży pałki tego samego preparatu do wbijania w ziemię. Skuteczne
Szymek? Na Twoim miejscu martwiłabym się o taką "wolność" od komarów. Przebadaj się jak najszybciej - to nie żart! Kilka lat temu, jak wspomniałam wcześniej, mieliśmy plagę tego paskudztwa oraz gościliśmy przyjaciela w tym czasie. Wszystkich kąsały, a na niego nie usiadł ani jeden. Był chory.
EwaMarek - 2013-07-19, 21:00
polecam lampy uv na komary - tylko takie na 2 małe jarzeniówki, skuteczne na komary i inne latające robale
tadek - 2013-07-19, 23:32
Kiedyś przywiozłem środek w sprayu na komary, kupiony w aptece w Singapurze. Skuteczność 100%. Niestety szybko się zużył. Teraz poszukuję osób jadących w ten rejon i proszę o przywiezienie kilku opakowań. Może ktoś się wybiera w rejon Malezji, Birmy czy Tajlandii. Będę bardzo zobowiązany
xr5pl - 2013-07-20, 07:28
http://rense.com/general95/mosquito-trap.html
GregSad - 2013-07-20, 08:58
Super patent - muszę wypróbować
gino - 2013-07-20, 09:05
jak w Pajęcznie w 2009r były komary, to ja tez miałem na nie patent
100% skuteczny
Pawcio - 2013-07-20, 09:34
W takim razie i ja podam metodę na komary.
Jest to metoada a'la Łysy
Przygotować 5-cio litrową puszkę po farbie, koniecznie metalową.
Rozniecamy w rzeczonej puszce ogień uprzednio wykonując w dnie otworków kilka.
Gdy puszka zapłonie ogniem żywym zasypujemy ją świeżo zerwaną trawą.
Następnie kilka rundek wokół obozowiska i komary z głowy mamy.
PS
Efektem ubocznym jest odczucie bycia wędzonką.
piotr1 - 2013-07-20, 21:17
Pawcio napisał/a: | W takim razie i ja podam metodę na komary.
Jest to metoada a'la Łysy
Przygotować 5-cio litrową puszkę po farbie, koniecznie metalową.
Rozniecamy w rzeczonej puszce ogień uprzednio wykonując w dnie otworków kilka.
Gdy puszka zapłonie ogniem żywym zasypujemy ją świeżo zerwaną trawą.
Następnie kilka rundek wokół obozowiska i komary z głowy mamy.
PS
Efektem ubocznym jest odczucie bycia wędzonką. |
Po takim biegu zgubiłeś...... komary
szymek1967 - 2013-07-21, 08:45
Spray przeciwko komarom
Aby go przygotować, przede wszystkim potrzebujesz butelki z dozownikiem. Napełnij ją do połowy przegotowaną, ostudzoną wodą. Dodaj liście oczaru wirginijskiego tak, by unosiły się tuż przy górnej krawędzi. Na koniec spryskaj miksturę 30-50 kroplami olejku o dowolnym aromacie. Przed komarami chroni głównie oczar wirginijski, olejek ma natomiast nadać sprayowi ulubionego zapachu. Możesz więc wybrać lawendę, eukaliptus albo miętę, choć właściwości oczaru wzmocni olejek cytrynowy. Dzięki temu, że sama przygotujesz środek przeciwko komarom, nie tylko masz możliwość wybrania zapachu, który najbardziej ci odpowiada, ale też pewność, że spray zawiera wyłącznie naturalnie, nietoksyczne składniki.
Na podst. Buzzfeed.com Izabela O'Sullivan
tadek - 2013-07-24, 12:47
A wystarczy się myć
"Poziom cholesterolu, bakterie na skórze czy smak krwi przyciągają komary? Amerykańscy naukowcy twierdzą, że wystarczy mydło, aby odstraszyć owady."
http://kobieta.onet.pl/zd...za-komary/12kcr
MILUŚ - 2013-07-24, 14:25
A ja na wyjazd do Nigerii zanabyłem Autan Tropical Piszą ,że na moskity ..........pojedziemy ,pożyjemy ...........może na malarię nie zachorujemy
Cyryl - 2013-07-24, 15:05
będąc w Iłkach komarów było tyle, że w sklepie zabrakło środków przeciw owadom.
w kamperze zastało jakieś mleczko kosmetyczne po żonie, więc z braku innych środków posmarowałem się tym i okazało się skuteczne.
szymek1967 - 2013-07-24, 16:40
pewnie było przeterminowane
|
|